Националната галерия "превежда" известни картини за хора с нарушено зрение

Снимката е илюстративна

© Reuters

Снимката е илюстративнаНационалната галерия ще открие първия си кът за хора с нарушено зрение в четвъртък, 13 октомври, от 18.30 ч. Залата "Докосни галерията" ще представи четири картини на именити автори в българското изкуство, адаптирани в тактилни графики, както и три скулптури, всичките с двуезични аудиоописания, съобщава Министерството на културата. Тя се намира на първия етаж на "Квадрат 500".


Тактилната графика е релефен вариант на картината, който дава възможност на хората с отслабено зрение да я усетят. Избраните творби са "Автопортрет (1840) на Захари Зограф, "Жътва в Чепинско" на Иван Ангелов, "Река Ерма край Трън" на Никола Петров и прочутата "Ръченица" (1894) на Иван Мърквичка.


Скулптурите са "В отпуск" на Ангел Спасов, "Майка с дете" на Кирил Шиваров, "Дух и материя" на Андрей Николов, както и "Майка" на Иван Лазаров.

Проектът се изпълнява по инициатива и съвместно с фондация "Графия". Оттам казаха, че планът е сътрудничеството да продължи, вероятно с произведения от Музея за социалистическо изкуство.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK