Насаме с Росио Маркес - новото лице на съвременното фламенко

Насаме с Росио Маркес - новото лице на съвременното фламенко

© ОрганизаторитеРосио Маркес е откровение не само за фламенко сцената, а за испанската музика изобщо. Талантливата певица от югозападния град на фандангото, Уелва, притежава забележитен глас и силно сценично присъствие, използва нови и различни изразни средства и с лекота успява да доближи един традиционен жанр като фламенкото до разбирането и чувствителността на съвременния човек.


Преди година тя едновременно учуди и възхити света с албума си Niño, посветен на легендарния фламенко певец Пепе Марчена. Цялата визия на албума й е в негов стил и определено може да се твърди, че Росио Маркес е успяла да се превъплъти напълно в Еl Niño. Всичко в този неин проект е ново и бунтарско - не само избира да преоткрие един непризнат от съвременниците си певец, но и го актуализира. В това приключение й помагат най-добрите и оригинални музиканти днес - Мигел Анхел Кортес, Ел Ниньо де Елче, Раул Фернандес Рефри, Мануел Ерера.

Росио Маркес подхожда с разбиране и емоция към El Niño de Marchena и представя онези песни, които го разкриват пред нас най-ярко, онези песни, които той влива във фламенко репертоара - т.нар. песни de ida y vuelta - песните, които идват с корабите от Америките и се връщат пак там - коломбиана, гуахира, милонга, абанера..


Поезията на Марчена в тези песни е така разнообразна, че извиква образите и времето, което описва Габриел Гарсия Маркес. Росио ги запазва в своите интерпретации, като добавя и сонет на Шекспир за разкош в песента La Rosa... Именно с тази програма ще я видим на 13 октомври в "Модерен театър" заедно с маестро Мигел Анхел Кортес на китарата в рамките на "iOlé Festival! Чуй думите, почувствай музиката!".


Интересът и посвещението ти в музиката от семейството ти ли идва или е нещо твое?


- Не, в семейството ми никой не се занимава с музика или друг вид изкуство. Да си призная, моето посвещение на музиката леко ги изненада.


Да, много неща изненадват в твоя професионален път - само ти и певецът Мигел Поведа сте печелили първо място в четири категории в конкурса Cante de las minas, защитила си докторантура, посветена на "Гласът през вековете" - как се приема това в така консервативната фламенко общност?


- Мисля, че това е наложително в днешния ден. Независимо че фламенкото e закотвено в традицията, не е едно и също да обичаш и цениш традицията и да си традиционалист. Аз стоя зад разбирането, че трябва да си потопен в традицията, да я познаваш, но не с това да се изчерпва началото и края на всичко, а да е отправна точка на пътя, по който ще тръгнеш.Как изглежда пътя на обновлението на фламенкото?


- Мисля, че вече живеем в този момент на обновление. Фламенкото не е просто фолклорен жанр, вече се изучава в консерваториите и университетите. Не можем да отречем, че сме децата на онова старо поколение, но днес живеем различно, вълнуват ни други неща. Мисля, че човек може да даде само онова, което има, което го вълнува. Аз не съм преживяла войната, не съм гладувала, имам друг опит. Смятам, че е нужно да представяме това, което сме днес, не да гледаме все назад и да репродуцираме миналото в песните си - ето това би могло да ограничи фламенкото и да го остави в музея.


Великият Енрике Моренте отвори пътя на голямата промяна във фламенкото с албума си Omega, където си сътрудничи с Ленърд Коен и рок групата Lagartija Nick, а твоят последен албум, посветен на Пепе Марчена, El Niño, е също така оригинален и сравняван с Моренте. Разкажи ни повече за него.


- Това е огромно признание - да те сравнят с маестро Моренте, без съмнение той е референт за нашето поколение. Албумът ми е плод на моите музикални търсения, разпростиране отвъд установените модели и емблематични герои във фламенкото. У мен възникна нуждата да направя нещо ново и трябваше да послушам вътрешния си глас. Ако останеш във вече установената традиционна среда, разбира се, че веднага ще бъдеш приет и разпознат, и признат, но аз предпочитам да съм в хармония със себе си и да опитам да направя нов прочит, да предложа нещо различно, а не просто да повтарям вече направеното.


Кой те вдъхнови да се впуснеш в това начинание?


- Беше моя идея, подкрепена от много хора, които често ме питаха дали наистина искам да се впусна в това. Но днес, като погледна назад виждам, че беше прекрасно и вече започвам да се наслаждавам на резултата.


И защо избра точно фигурата на певеца Пепе Марчена - "да се разходиш по пътищата на Марчена"?


- Защото за мен той е истински творец и отваря врати. Заедно с Енрике Моренте те са повече от вдъхновение за мен и моите търсения. Марчена приема предизвикателствата, които и аз трябваше да приема - и от гледна точка на традицията, и на новаторството. Исках да мина по неговия път, защото му се възхищавам и като певец го уважавам дълбоко. Когато веднъж влезеш в неговия свят, той те засмуква и те отнася далеч. Преживявам всичко това с всеки нов концерт, колкото по-навътре отивам, толкова по-интересно става. Много интересен процес, дръзко предизвикателство, бих казала, което обаче действа много мотивиращо.


Мога само да добавя, че намерението ми бе не да имитирам Пепе Марчена - той е неповторим, гений, който е правил и постигал всичко, което е пожелаел. Не! Аз исках да се доближа до неговата личност, да изразя всичко, което ме вдъхновява, не просто неговото пеене, а креативността, свободата, мисля, че малко са като него.


Росио Маркес ще пее в София на 13 октомври в рамките на "iOlé Festival! Чуй думите, почувствай музиката!". Повече информация за него има на сайта му www.olefestival.com, а билети - в мрежата на ticketplus.bg.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK