Любовна история от Средната земя на Толкин излиза като отделна книга

Любовна история от Средната земя на Толкин излиза като отделна книга

© ИздателствоЛюбовната история между героите на Толкин Берен и Лутиен, описана в няколко творби на автора на "Властелинът на пръстените", ще бъде събрана в общ том догодина, съобщава "Гардиън". Оригиналната приказка от 1917 г., както и по-късните й версии и пасажи, вплетени в отделни произведения на Толкин, ще излязат заедно век по-късно под редакцията на сина му Кристофър.


Легендата разказва за любовта между Барен, който е човек, и Лутиен - безсмъртната дъщеря на лорда на елфите Тингол. Той не желае да даде ръката й на смъртен, затова възлага на Барен задача, считана за неизпълнима - да върне откраднатите от причинителя на цялото зло в Средната земя Моргот три скъпоценни камъка Силмарили.


Толкин започва да я пише през 1917 г., вдъхновен от съпругата си и кратките им срещи, докато е войник в Първата световна война. Въпреки че не я публикува тогава, историята намира различни превъплъщения в текстовете на писателя и е основен мотив не само в приказките от Средната земя, но и в живота му. Тя е в сърцето на посмъртно издадената му творба "Силмарилион", а имената на двамата герои са изписани на надгробните плочи на Толкин и жена му.
"Берен и Лутиен" ще бъде публикувана на 16 април 2017 г., когато се отбелязва 10-ата годишнина от издаването на "Децата на Хурин" - последната посмъртно издадена книга на Толкин. Илюстрациите са дело на Алън Лий, който е работил и по другите книги на Толкин.


В последните години бяха издадени редица непознати творби на Толкин, включително една от най-ранните му творби – "Историята на Кулерво" и епичната му поема "Падението на Артур".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK