"Оксфорд" официално обяви Кристофър Марлоу за съавтор на Шекспир

"Оксфорд" официално обяви Кристофър Марлоу за съавтор на Шекспир

© Associated PressСъвременникът на Уилям Шекспир Кристофър Марлоу ще се появи редом до великия бард като автор на пиесите за Хенри VI върху ново издание на Oxford University Press, предаде "Гардиън".


Университетското издателство се позовава на работата на 23 учени, анализирали творчеството на барда със съвременни методи на компютърната лингвистика. Според тях присъствието на Марлоу личи "ярко и ясно" в трите исторически драми, не само като влияние, но и като почерк.


Нещо повече - учените смятат, че 17 от 44 пиеси, сътворени от Шекспир, или около 38%, са писани в съавторство с други хора. Така например комедията "Добрият край оправя всичко" е "довършена" от драматурга Томас Мидълтън на базата на по-ранен текст на Шекспир. Откритията на екипа ще бъдат отбелязани в най-голямото, пълно и анотирано издание със съчинения на поета New Oxford Shakespeare, чийто първи том трябва да излезе тази седмица.
Според един от ръководителите на проекта, Гари Тейлър от Университета във Флорида, компютърният текстови анализ може прецизно да раздели "пластовете" на авторството на Шекспир и Марлоу. Един от разглежданите фактори е честотата на дадени думи в произведенията на двамата автори в различни периоди. За пример изследователите сочат простичката дума tonight (довечера), която е била използвана изключително от Шекспир в периода до 1600 г.. Много други думи и фрази пък не са присъщи на барда.


Според други учени Карол Рътър от Университета в Уоруик обаче марката на Оксфорд не е достатъчна, за да сложи точка на поне 300-годишния Шекспиров въпрос. "Убедена съм, че Шекспир е работил в съавторство с много хора, но би било изненадващо Марлоу да е сред тях. По това време той е нещо като звезда на драматургичния небосклон. Защо ще си сътрудничи с неизвестен актьор", пита тя.


"Много по-вероятно е да е започнал кариерата си като актьор и да е сътрудничил със своите колеги от сцената - чиито глави така или иначе са били пълни с думите на Марлоу", отбелязва Рътър. Според професора хипотези като тази за Марлоу затвърждават една доста ограничена представа за ранната модерна драматургия.


Четирите тома от поредицата New Oxford Shakespeare ще се появят между 27 октомври и декември и ще включват пълните му съчинения в оригиналени осъвременен правопис, обяснителни бележки, есета и подробна библиография, касаеща новото изследване.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 1300 Неутрално

  "17 от 44-те пиесите на Шекспир, или около 20%"

  17 от 44 е почти 40%.

 2. 2 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 871 Весело

  Нещо се объркàх!
  Ама Шекспир не беше ли македонец?
  Спиро Магарето--->Ейшек-Спиро
  --->Шекспир!

  Да разлая троловете!!
 3. 3 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 553 Неутрално

  Всичко ще си кажат англосите, откога чакаме.

 4. 4 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3916 Неутрално

  Не ме учудва проявата на един много съвременен мендаджерски стил от страна на Шекспир, типично е и за създаването на "бренд" като позоциониране на продукта. Все пак баща му е един от най-големите търговци на вълна в града. И, резултатите от изследванията потвърждават гения на Шекспир не само като организиращ креативен гений, но и като водещ автор.

 5. 5 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  Шекспир е признат за геният на словото за всички времена.Каквото и да се каже е слабо по отношение на таланта му.Но пък и Валери Петров е също гений.

 6. 6 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 263 Весело

  Нещо повече - учените смятат, че 17 от 44-те пиесите на Шекспир, или около 20%, са писани в съавторство с други хора.
  ---------------------------------------

  И кво сега, няма ли да го предложат за Нобел ''съавтора'' на Шекспир?

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 7. 7 Профил на Хи-хи
  Хи-хи
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Ако с всека втора дума споменаваме нечия ,,мама'' то дали този дълбинен комп. анализ ще ни направи съавтор на стоичковите голове например. Некое айти пак си е оставило пръстите докаъо е чукало по клавиатурата

 8. 8 Профил на shtavesht
  shtavesht
  Рейтинг: 213 Неутрално

  аз това го знам още от документалния "влюбеният шекспиър"..

 9. 9 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  [quote#5:"mushashi"]Но пък и Валери Петров е също гений. [/quote]

  Ако имаш предвид преводите на Шекспир, направени от Валери Петров, то те са всичко друго, но не и добри, за гениални да не говорим. Ако искаш наистина да усетиш Шекспир, чети го в оригинал.

 10. 10 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Едуард де Виър, 17-и граф Оксфорд!Най-вероятно, там е същността на нещата около съавторствата или дори поредица от цели самостоятелни авторства, в загадките при творчеството на Шекспир!?

 11. 11 Профил на Gligani
  Gligani
  Рейтинг: 418 Неутрално

  [quote#2:"lone_wolf"]Ама Шекспир не беше ли македонец?
  Спиро Магарето--->Ейшек-Спиро
  --->Шекспир![/quote]
  Арабите се бъзикат, че Шейкспиър - нарочно пиша английското произношение - е бил арабски шейх: Шейкх Зуббиър. Като смешката е в "зуб" (х*й) и "кбиър" (голям).

 12. 12 Профил на uel35488284
  uel35488284
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Всичко, което литературните изследователи търсят през вековете и не го намират в живота на Шекспир!?Или поне, не в достатъчно задоволяваща степен, го има в живота на Едуард де Виър, 17-и граф Оксфорд!Разностранна и много дълбока образованност!Неколкократни, продължителни пътешествия в Европа и Италия!Данни за прикривано литературно творчество!По тия времена, в кралския двор се е гледало с подозрителност и неодобрение към благородниците демонстриращи литературна дейност!И.........Едуард де Виър е един от съвладетелите на театъра, където актьор е Шекспир!?

 13. 13 Профил на az22
  az22
  Рейтинг: 264 Неутрално

  До коментар [#9] от "bryghtlyght": Сори, пробвах се, ама не става. Валери Петров ми стига, не мога да се заровя в речници до края на живота си.

  Конституцията на една държава се основава на морала на своите граждани
 14. 14 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 4726 Неутрално

  Малко късничко, всички знаят кой е Шекспир и трудно ще възприемат съавторство или нещо друго

 15. 15 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#9:"bryghtlyght"]Ако имаш предвид преводите на Шекспир, направени от Валери Петров, то те са всичко друго, но не и добри, за гениални да не говорим. Ако искаш наистина да усетиш Шекспир, чети го в оригинал. [/quote]
  Александър Шурбанов е страхотен преводач! Ние въобще в България имаме прекрасни преводачи и това го твърдя като човек, запознат с преводите на чужди автори на немски език, където положението е малко трагично.

 16. 16 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3142 Гневно

  Никога не съм разбирал какъв е смисълът на споровете за авторството на Шекспир. Какво им пука на Шекспир и на Марлоу какво са анализирали 23-ма тъпанари? И какво значение има, по дяволите, кой какво е написал? Важното е, че е написано!

 17. 17 Профил на mr. wonderworld.
  mr. wonderworld.
  Рейтинг: 1291 Неутрално

  [quote#9:"bryghtlyght"] преводите на Шекспир, направени от Валери Петров, то те са всичко друго, но не и добри, [/quote]

  Великолепни са.
  Но в оригинал е най- добре, стига да говориш староанглийски.

  In my Wonderworld each sleeping vision is so real.
 18. 18 Профил на sophia_gr
  sophia_gr
  Рейтинг: 470 Неутрално

  [quote#17:"mr. wonderworld."] Но в оригинал е най- добре, стига да говориш староанглийски. [/quote]
  Само да уточня, че дори не е и староанглийски, а две степени след това и последната степен преди съвременния - раноновоанглийски (Early Modern English).

 19. 19 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6356 Неутрално

  Това бих казал, че е хипотеза и е все пак със степен на вероятност но явно се смята за доказана...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 20. 20 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2284 Весело

  The times is out of joint!

  "Гениален изрод е Петьо Еврото дадеш му една бутилка уиски, изпие я и може да спретне каквото поискаш обвинение, на когото кажеш..." Делян П.
 21. 21 Профил на dasho
  dasho
  Рейтинг: 710 Весело
 22. 22 Профил на whiterabbit
  whiterabbit
  Рейтинг: 526 Неутрално

  В "Резерватът на таласъмите" Клифърд Саймък беше писал (цитирам по памет):

  "А пък един университетски професор прекарал целия си живот в безуспешни опити да докаже, че произведенията са писани не от Шекспир а от друг англичанин, живял по същото време и носещ същото име"

 23. 23 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4243 Весело

  Оф започна се пак, бяха престанали известно време ама пак полудяха!

  klimentm
 24. 24 Профил на Тодор Панаров
  Тодор Панаров
  Рейтинг: 210 Неутрално

  До коментар [#2] от "lone_wolf":Не беше от Банкя Байхуйешек Спиро

 25. 25 Профил на dantscheff
  dantscheff
  Рейтинг: 352 Неутрално

  "а ако Марлоу е написал пиесите на Шекспир, то кой е написал пиесите на Марлоу?"

  Уди Алън

 26. 26 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#9] от "bryghtlyght":

  Ами преведи ги ти, та да направим сравнение.То е лесно да се плюе.Имай впредвид и че когато са правени в България имаше информационно затъмнение, а и тогава нямаше Интернет.Сега всеки може да отвори Оксфордският речник и да види различните значения на думите. И най-вече в английският език много изрази и словосъчетания имат различно значение от българският.Трябва да се и римува, което е най-трудното на подобни преводи.Едно е да го четеш на английски и да разбираш текста, друго е направиш превод, в който на български език да предадеш това, което е казал автора и то с рима.

 27. 27 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  [quote#26:"mushashi"]когато са правени в България имаше информационно затъмнение[/quote]

  Никога в България не е имало информационно затъмнение по отношение на Шекспир. Ние сме му изучавали творбите даже в училище и то в оригинал. А тук се споменаха и други преводачи на въпросния. Имах даже една учителка със същото име, Шурбанова, преподаваше ни английска литература. Изключително фина и начетена жена. Винаги много елегантна и нежна. Една от най-любимите ми учителки в даскалото. Не знам каква му е на споменатия тук Александър Шурбанов, но се сетих за нея, когато го споменаха по-горе. Пак ти казвам, за мен преводите на Шекспир на Валери Петров са просо нечитаеми, а аз ценя добрия текст.

 28. 28 Профил на Мондиана
  Мондиана
  Рейтинг: 1644 Неутрално

  [quote#16:"Един препатил"]И какво значение има, по дяволите, кой какво е написал? [/quote]
  На мене пък ми е интересно. И много ми се иска, докато съм жива, да се изясни кой е бил Шекспир всъщност, примерно дали наистина не е бил Френсис Бейкън. Защото Шекспир е философ, психолог, политолог, социолог и какво ли още не. И то гениален.

 29. 29 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#9:"bryghtlyght"]Ако имаш предвид преводите на Шекспир, направени от Валери Петров, то те са всичко друго, но не и добри, за гениални да не говорим. Ако искаш наистина да усетиш Шекспир, чети го в оригинал. [/quote]

  Преводите му са великолепни, всеки, който е чел оригинала го вижда Не случайно е признат за един от най-добрите преводачи на Шекспир в световен мащаб.

 30. 30 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 2485 Неутрално

  Мдаамм ...
  Накакви си във Флорида и задължително - с компютър.
  Е, щом е с компютър - нЕма начин да не е вярно!
  Какво дежа-вю!
  Не за първи път в човешката история "модният метод" подменя същността. За кратко

  Колкото до "Шекспировия въпрос" ... това се дъвче от толкова време, ровили са го всякакви - и още стои отворен. Лично моето становище - защото въпросът е изсмукан от пръстите. Затова и няма отговор.
  Тая история сега, с компютърния лингвистичен анализ ... също е глупост.
  Напълно се съгласявам с цитираната Карол Рътър, която казва на практика същото, което колегата по-долу е онагледил така добре с примера за "мамата" и как един "анализ" би извел Стоичков за Баща и съавтор на всичко българско.
  Когато са живяли Шекспир и Марлоу обществените кръгове, в които са се движели, са били изключително тесни, погледнато от днешна гледна точка. Това за езика. А публиката, за която са писали, за да се продават, пък освен, че е била също ограничена като обществен кръг, но е била и силно ограничена, (интелектуално ограничена), във вкуса си. Което пък "сбива" и "припокрива" темите и похватите. За всички пишещи, не само за Марлоу и Шекспир. Така поради тези две основни причини смятам, че въпросният компютърен анализ пет пари не чини.
  Абе, и въобще Шекспировият въпрос е глупост. Освен за тия, които си вадят хляба от него. И покрай него, както е в случая ..

 31. 31 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#27] от "bryghtlyght":

  Аз също предпочитам преводите на Александър Шурбанов, без да омаловажавам Валери Петров като преводач, още по-малко като поет. Също и преводите на Владимир Свинтила на сонетите. Не е толкова заради точността на езика, колкото заради мелодията на стиха. Въпрос на слух и вкус.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 32. 32 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 1540 Любопитно

  До коментар [#28] от "Мондиана":

  На мен също ми е интересно, но пак си остава в сферата на спекулациите. Четиристотин години и никакви преки доказателства, още много дисертации по английска литература, лингвистика и какво ли още не предстоят. Много повече ме вълнува геният (каквото и да е неговото име), който вдъхновява хора от всички раси, възрасти и произход да коментират темите, проблемите, езика, стила, събрали в себе си света в развитие.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 33. 33 Профил на трафоПОСТ
  трафоПОСТ
  Рейтинг: 536 Неутрално

  Вижте, истината е друга но я крият: Уйлям Шекспир не е автор на тези произведения. Писал ги е друг човек, който също се е казвал Уйлям Шекспир.

  „Ако целенасочено се опитате да се провалите и успеете, какво сте постигнали – успех или провал?“ Иво Иванов
 34. 34 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#31] от "etty1":

  е не сичко е въпрос на вкус и слух, има си обективни неща, с които, както гледам, нямаш никакви проблеми.

 35. 35 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 834 Неутрално

  До коментар [#32] от "etty1":

  много си прав/а. и е голямо удоволствие човек поне да подържи в ръката си нещо написано от него, дори да не го зачете (за себе си говоря в момента естествено). даже сега като си го помислих и ми стана хубаво.

 36. 36 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 834 Неутрално

  тъй или инак романите на шеспир ще си останат мерило за изкуство.

 37. 37 Профил на hchinaski
  hchinaski
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#16] от "Един препатил":

  Ае бегай да пасеш кравите, не си по тая тема много.

 38. 38 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 3142 Весело

  До коментар [#37] от "hchinaski":

  А, аз отдавна ги изведох на паша. Ама виждам, че една съм пропуснал. Пък уж ги броих....


За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK