Илия Троянов ще е специален гост на четвъртия Софийски литературен фестивал

Илия Троянов ще е специален гост на четвъртия Софийски литературен фестивал

© Софийски литературен фестивалЖивеещият в чужбина писател от български произход Илия Троянов ще е специален гост на Софийския литературен фестивал, съобщават организаторите. Вместо фокус върху литературата на конкретен регион четвъртото издание на събитието между 13 и 18 декември ще "отвори" границите си за писателите без или с по няколко държави - и темите миграция, идентичност, граници и принадлежност.


Близо 50 са чуждестранните и българските автори, които ще гостуват на фестивала - някои от тях сменяли многократно страни и езици, други с творческо и биографично отношение към мигрантската тема. Илия Троянов е един от най-ярко изразените примери и за двете.


Писателят, журналист и издател, чието семейство бяга в Германия през 1971 г., живее и пише последователно в Найроби, Мумбай, Мюнхен и Виена, има над 20 книги с художествена литература, пътеписи и публицистика, издава африканска литература в Европа, преведен е на 20 езика и е носител на престижни немскоезични литературни награди.
Последният му роман "Власт и съпротива", своеобразна история на България след 1944 г., бе сред номинациите за немскоезична книга на 2015 г., а в началото на тази есен излезе и у нас.


Над 30 са българските писатели и поети, чиито книги ще бъдат представени в рамките на фестивала. Сред тях са Боряна Кацарска, Васил Георгиев, Владислав Христов, Георги Тенев, Деян Енев, Елена Алексиева, Здравка Евтимова, Марин Бодаков, Момчил Николов, Надежда Радулова, проф. Цочо Бояджиев и много други.


Мястото на срещите с тях ще бъдат Мраморното фоайе, "Перото" и сцена "ДНК" в Националния дворец на културата, където по същото време ще се провежда и ежегодният панаир на книгата.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK