Първите емоджита добиха статут на културно наследство

Емотиконите, създадени през 1996 г., вече част от колекцията на МоМА.

© Reuters

Емотиконите, създадени през 1996 г., вече част от колекцията на МоМА.Емоджитата - подобни на емотикони дигитални изображения, използвани за краткост в съвременните комуникации, добиха статут на културно наследство, съобщи "Ройтерс". Първите такива символи, създадени в Япония преди 20 години, ще влязат в колекцията на Музея за модерно изкуство в Ню Йорк (МОМА) редом до творби на художници като Пикасо и Джаксън Полък.


Сто седемдесет и шестте идеограми на усмихнати лица, храна, животни и геометрически фигури са направени японския дизайнер Шигетака Курита по поръчка на телекомуникационната компания "Нипон телеграф енд телефоун" (Nippon Telegraph and Telephone) през 1996 г.. Три години по-късно тя въвежда така обичаните днес знаци в комуникацията през мобилни телефони и пейджъри.


Макар почти ведната да добиват популярност в Япония, те завладяват напълно света след 2010 г., когато големи компании като "Епъл" и "Гугъл" ги въвеждат. Днес повечето приложения "превеждат" емотиконите - личицата, изписвани с помощта на пунктуационните знаци - в емоджи.
"Концепцията е заложена графичните символи отпреди хилядолетия, като например йероглифите" обяснява Паола Антонели, старши куратор в направление "Архитектура и дизайн" на нюйоркския музей. По думите й целта на музея винаги е била да събира най-значимите постижения от сферата на изкуството и дизайна, като по този начин съхрани историята на човечеството.


Все още не е ясно по какъв начин ще бъдат "изложени" дигиталните образи, но представянето им е предвидено за началото декември.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK