
© Димитър Варийски
Статията е част от новия брой на Бакхус, който може да бъде намерен в Inmedio, Relay, CASAVINO, Кауфланд, Билла, Пикадили, Фантастико, OMV. Повече информация вижте тук.
Парминдер изстрелва името си като скоропоговорка и преди още да сме се усетили, е подредил току под носовете ни огромен поднос с всякакви специфични индийски подправки, но няма да ги изброяваме, че ще станем досадни. Пак за да избегнем досадата, ще пропуснем историята за слисания Колумб и "откриването на нов път към Индиите".
Благодарение на Индия и подправките днес имаме цели два нови континента, но това го знаят всички и май по-интересното е какво прави един индиец в центъра на София. Ами готви. Цветно, ароматно, вкусно – така, както се прави в Индия. Или май не съвсем.

© Димитър Варийски
Оказва се, че Парминдер съобразява ястията си с европейския вкус и, както сам казва, готви по-скоро "британско индийско". "Тук не идват много индийци. Клиентите са българи и англичани и тази индийска храна е по-добра за тях. Когато идват индийци, го приготвям като за индийци. За българи слагам две щипки люто, за индийците – една супена лъжица."
Самият Парминдер не си пада много по лютото, първо, защото е от Северна Индия, където не ядат толкова пикантна храна за разлика от южните региони, и, второ, защото след 10-12 години в Европа вкусът му се е попроменил. Даже признава, че има някои българи, които го смайват с количеството люто, което ядат.
"Най-лютото в менюто ни е фаал и много хора си го поръчват. Даже понякога ги питам как го ядат, защото аз например не мога. Ако трябва да го опитам, след като съм го сготвил, после няма да мога да опитам нищо друго."
Може би заради това една от любимите му традиционни индийски подправки е кашмири чили. То е с много наситен червен цвят, но не е толкова люто и има мек вкус. А ако трябва да избере едно ястие, при всички положения ще е пиле джалфрези – пилешки късчета, запържени с нарязан лук, пресни люти чушки, домати, чесън и билки в средно лют сос. Тайната е в специалната масала, която си купува директно от Индия. И в нея има, внимание: кориандър, червени люти чушки, кимион, куркума, сол, черен пипер, листа и семена от сминдух, канела, кардамон, карамфил, индийско орехче, сушена кора от индийско орехче, асафетида.
© Димитър Варийски
За агнешко или за вегетарианско джалфрези се ползват различни видове масала, "макар че, никой не си поръчва вегетарианско", добавя Парминдер. Към пилето и зеленчуците се приготвя специален грейви къри сос. "Сварявам лук, моркови, домати, картофи, зелени чушки и половин лимон. Смесвам кориандър, кимион, мадрас масала, която правя аз, куркума и червен пипер и от целия микс слагам една голяма лъжица. Горе-долу толкова сол и още толкова куркума. После пасирам, оставям на огъня за още пет минути и ето ти къри сос – Индия в лъжица."
lalleen
Рейтинг: 559 НеутралноАпетитна статия
Успех на човека.
jazz
Рейтинг: 438 ВеселоДа, апетитна статия. Голямата разлика в кухните на Северна и Южна Индия (общо казано) е не в количеството на люти подправки,а в това че на Юг готвят почти 100% вегетариански манджи (с изключение на Гоа), а на Север си хапват доста месо. Не разбрах къде е мястото където готви?!
Chavo64
Рейтинг: 409 НеутралноКакво му е хубавото на индийската кухня?! Всичко е пържено, мазно и тежко. Ястията навлъскани с толкова "масала"- цели шепи силни подправки, че не можеш да разбереш, риба ли ядеш или карфиол. Може би само северняшкото "Брияни"- (задушено месо с ориз) става, ма и то е натъпкано с краве масло до отказ.
chavo64waterfall
Рейтинг: 822 НеутралноДо коментар [#2] от "jazz":
Да, не стана ясно къде можем да опитаме манджите му.
calypso
Рейтинг: 466 Неутралноhttps://bg-bg.facebook.com/spicehousebg/
penetrating
Рейтинг: 6140 НеутралноДобър къс преглед на индийските смески за готвене
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert