Загива не културата, а мъртвороденото в нея

Загива не културата, а мъртвороденото в нея


Виолета К. Радева е завършила гимназия в Русе, българска филология и философия в Софийския университет. Защитава докторска дисертация за естетическите възгледи на д-р Кръстю Кръстев в Института по философия при БАН. Установява се в София, където работи последователно във вестниците "Кооперативно село", "Земеделско знаме", "Подкрепа" и "Демокрация". Публикува множество статии на литературни и исторически теми, интервюта и политически коментари в списания - "Философска мисъл", "Родна реч", "Общество и право", "София" и др., във вестниците "Литературен фронт", "Литературен форум", "Литературен вестник", "Народна култура", "АБВ", "Век ХХI", "Свободен народ".


Сценарист e на документалните филми на БНТ "Диарбекирски заточеници", "В примката на мълчанието. Змей Горянин", който получи първа награда на фестивала "Осма муза" през 2006 г., "Потомци на Фичето". Авторка на книгите "Рилският чудотворец", "От първо лице".


Тя е съставител и редактор на книгата "Спасителното упование" от Невена Крапчева, дъщерята на публициста и издател на авторитетиня вестник "Зора" Данаил Крапчев, убит в първите дни след 9 септември 1944.
"Везната на бъдещето" е новата й книга, чиято премиера се състоя неотдавна.


Пубикуваме откъс от новата книга на Виолета Радева "Везната на бъдещето"


Загива не културата, а мъртвороденото в нея
ЗАГИВА НЕ КУЛТУРАТА, А МЪРТВОРОДЕНОТО В НЕЯ


Седмият от формулираните от Карл Лоренц осем смъртни порока на цивилизацията се отнася до влиянието на техническите средства върху общественото мнение и свързаното с това обстоятелство, че сугестивното действие на една официална доктрина нараства, успоредно с броя на нейните привърженици, почти в геометрична прогресия. Деиндивидуализиращият ефект на медиите според него беше добре дошъл за функционерите от комунистическите страни, за да поддържат своята власт над масите.


От опит знаем колко масирано използваха комунистите всички форми на въздействие – от агитките до монументалната скулптура и архитектурата, за да хипнотизират масовото съзнание. Знаем как впрегнаха в своя служба всички технически средства – радио, кино, телевизия и им вмениха в първостепенно задължение идеологическата обработка на цялото общество. А когато културата се превръща в средство за идеологически натиск, тя губи предназначението си да увеличи интензивността на човешкото битие. Вместо да подхранва хуманизма, тя събужда агресивността и жестокостта. Резултатът е духовна деградация на обществото, снизяване на съзидателната му енергия и преминаването му в период на загниване и разпад.


Адептите на марксистко-ленинската псевдофилософия схващат културата като детерминация, докато тя е форма на самодетерминация на индивида, самодетерминация на нашето съзнание, на нашия живот. Силите на детерминация (т.е. определеността, зависимостта от колектива), донесоха световните тоталитарни режими с техните ужасяващи концлагери, психушки и масови екзекуции – на селяни, защото са собственици на земя; на свещеници, защото проповядват да не се убива, да не се краде, да не се лъже, да не пожелаваш чуждото, да вярваш в Бог; на жени, защото са съпруги на "врагове на народа"; на лекари, защото са евреи; на цели народи, защото са "предателски народи".


Марксизмът-ленинизмът с особена ярост се бори срещу индивидуализма, защото проповедниците му отричат естественото право на всеки човек сам да определя своите интереси и свързаната с тях дейност в рамките на обществения договор. В цивилизованите държави този обществен договор е закрепен в конституцията, основана върху неприкосновеното право на частна собственост и свободата на съвестта и словото.


Комунистическата пропаганда, осъществявана с всички възможни технически средства, издълба непроходима пропаст между индивидуализма и колективизма и това беше правено тенденциозно и методично с цел смазването на отделната човешка личност и изкореняването на свободната, независима мисъл.


Колективистките лозунги бяха дълбоко дискредитирани, защото в тоталитарната комунистическа система те се използваха за прикриване на личните интереси на управляващата червена върхушка в ущърб на общите интереси и на интересите на останалите хора. Целите, които колективът трябва да изпълнява и преследва, в комунистическите режими не се определят от обществото. Лишено от свобода на словото, то няма възможност нито да изрази желанията си, нито да обсъди вероятното решение.


Възможността на печата и на електронните медии да въздействат върху масовото съзнание и да манипулират най-широки слоеве от населението отлично се разбира от бившите комунисти и това обяснява настървеността, с която държат властта си над тях. Който ги владее – той държи механизмите за манипулации, следователно владее и политическата власт.


В услуга на върхушката се впряга всичко: икономика, образование, наука, култура. Помним как с правенето на култура се занимаваха както талантливи творци, така и сръчни нагаждачи, които особено добре се пласираха като партийни стихоплетци, романисти, портретисти, скулптори, архитекти. Те трябваше да култивират колективистко съзнание, да докажат по художествен път нравственото превъзходство на колективния човек, на колективната мъдрост, справедливост, алтруизъм. Фиаското, което претърпя идеологията, на която служеха ги изхвърли, поне така изглеждаше на пръв поглед в началото на несвършващия "преход", от властовите позиции. Тогава се чуха вопли, че културата загивала. Да, загива или трябва да загине мъртвороденото в нея. За съжаление новото е все още изтласквано в периферията, маргинализирано.


Цинизмът, властвал във всички сфери на живота – личен и обществен, – уби духа и духовността на няколко поколения, на цели народи. Тази закономерност синтезирано е изразил Алберт Швайцер: "Там, където колективната общност е оказвала по-голямо влияние върху индивида, отколкото той върху нея, е настъпвал упадък, защото там е била засегната най-съществената величина – духовната и нравствената стойност на отделната личност. Тогава в обществото се стига до духовно обедняване и безнравственост, което го прави неспособно да разбира и решава стоящите пред него проблеми. Рано или късно то е обречено на катастрофа".


Катастрофата преживяваме всички, като вина за нея имат и онези, които верноподанически плодяха псевдокултура. Естествено, та не може да отмине нито един от елементите, с които се свързва понятието култура. Но въпреки развихрените националистически страсти, въпреки политическата конфронтация, въпреки икономическите трудности, въпреки нравственото подивяване, на което сме свидетели, въпреки измамените надежди трябва да възкресим волята си за култура.


Да си свободен се оказа трудно. Свободата означава да избираш.


Свободата означава обаче преди всичко да направиш своя нравствен избор. Задачата на всеки е да се самоопредели, а не да бъде определян от външни сили. Тази задача поставя на изпитание редица интелектуалци. За изминалите почти три десетилетия мнозина останаха там, при догмите и тесногръдото мислене.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 288 Весело

  Знаем как впрегнаха в своя служба всички технически средства – радио, кино, телевизия и им вмениха в първостепенно задължение идеологическата обработка на цялото общество.
  -----------------------------------------------

  Така е, ама новите впрегнаха да следят дори интернета!

  И сега ни обработват идеологи4ески ката ден!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 2. 2 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Браво, поздравления, че публикувахте този откъс!
  "Да си свободен се оказа трудно. Свободата означава да избираш."

  Доброто е заразно
 3. 3 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Весело

  “...От опит знаем колко масирано използваха комунистите всички форми на въздействие – от агитките до монументалната скулптура и архитектурата, за да хипнотизират масовото съзнание....“ А сега радикалните либертарианци са достигнали още по-неподозирани висоти в тази посока- директно сочат с пръст човека с “неподходящите“ според тях възгледи и го обвиняват в “престъплението“, че не изповядва правилната либертарианска идеология, както и му организират публичен незаконен интернет трибунал за осъждане на различните от техните убеждения- противно и на КРБ, и на редица ЕС актове

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 4. 4 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8194 Любопитно

  До коментар [#1] от "Светльо":

  Навремето държавата си купуваше интелигенция - сега вече не !
  Понеже всяка държава по принцип има нужда да си купува интелигенция - въпросът е ЗАЩО - сега вече не !
  - ИЛИ НЯМАМЕ - ИНТЕЛИГЕНЦИЯ
  - ИЛИ НЯМАМЕ ДЪРЖАВА
  ?????????????????????????????????????????

  [email protected]
 5. 5 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1088 Неутрално

  "Там, където колективната общност е оказвала по-голямо влияние върху индивида, отколкото той върху нея, е настъпвал упадък, защото там е била засегната най-съществената величина – духовната и нравствената стойност на отделната личност. Тогава в обществото се стига до духовно обедняване и безнравственост, което го прави неспособно да разбира и решава стоящите пред него проблеми. Рано или късно то е обречено на катастрофа".
  И си тургаш софрата на Цариградско, слушаш патреотарска чалга и под команда мразиш.

 6. 6 Профил на Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Светльо - Радан, ти си нашто 🚩
  Рейтинг: 288 Неутрално

  Тази статия с успех може да я прехвърлиш в сегашно време, нищо ново под слънцето!

  Само дето имаме нова Империя на злото!

  Утре в седем Тръмп е новият президент на САЩ!
 7. 7 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Тази закономерност синтезирано е изразил Алберт Швайцер: "Там, където колективната общност е оказвала по-голямо влияние върху индивида, отколкото той върху нея, е настъпвал упадък, защото там е била засегната най-съществената величина – духовната и нравствената стойност на отделната личност...""

  Алберт Швайцер - Носител на Нобелова награда за мир. Професор по филисофия, лекар със специалност, тропически блести. Лекувал дълги години в Габон. Известен органист, автор на задълбочен труд върху творчеството на Йохан Себастиан Бах. С научен принос върху наследството оставено от Е.Кант.

 8. 8 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 805 Неутрално

  [quote#2:"dogwoman"]Браво, поздравления, че публикувахте този откъс!
  "Да си свободен се оказа трудно. Свободата означава да избираш."[/quote]
  И какво му е толкова трудното. Правиш си каквото си искаш. Казват му егоизъм, моралният идеал на "демокрацията".

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 10. 10 Профил на Логика
  Логика
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  “....Марксизмът-ленинизмът с особена ярост се бори срещу индивидуализма, защото проповедниците му отричат естественото право на всеки човек сам да определя своите интереси и свързаната с тях дейност в рамките на обществения договор.....“ Точно за това е нормално, законно и морално всеки индивид да избира собствените си убеждения съобразно своето място в обществото и своите лични интереси и потребности. Либертарианците НЕ МОГАТ да наложат КОЛЕКТИВНО изповядване на либертарианските убеждения, защото те НЕ ОТГОВАРЯТ на правните интереси на ВСЕКИ индивид в България, а само на сексуални, философски и етнически малцинства!

  ЗЗД Чл. 49. Този, който е възложил на друго лице някаква работа, отговаря за вредите, причинени от него при или по повод изпълнението на тази работа
 11. 11 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1424 Неутрално

  Седмият от формулираните от Карл Лоренц осем смъртни порока на цивилизацията
  .........................
  Госпожо авторка,
  не е Карл, а Конрад Лоренц.
  Конрад Лоренц е един от видните биолози на расата по време на Хитлер. Дадена му е професура в Кьонигсберг и въпреки , че е националсоциалист, е награден през 1973 г с Нобелова награда за постиженията си в науката.
  Не цитирайте чули-недочули, затова културата умира.
  Понеже в България е пълно с псевдоинелектуалчита от НРБ - тип т.е. не четат, а цитират.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 12. 12 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 411 Неутрално

  До коментар [#2] от "dogwoman":

  Глупости! Истината ще ви направи свободни! Свободата е състояние на Духа, а не физическо- физиологичен феномен!

 13. 13 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 411 Гневно

  "сугестивното действие на една официална доктрина нараства, успоредно с броя на нейните привърженици, почти в геометрична прогресия". Ако поне малко разбираха от езотерика, щяха да занаят ЕЛЕМЕНТАРНИЯ принцип, че всяка силна мисъл форма създава егрегор и този егрегор въздейства обратно и това е ЗАДЪЛЖИТЕЛНАТА форма за материализация на всяка идея, а не пропаганда на медиите! НЕВЕЖИ МАТЕРИАЛИСТИ, бъркащи причините със следствията!

 14. 14 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 970 Весело

  До коментар [#12] от "emilm13":

  Демократ и плуралист, да? Хубаво, че си написал "истината", а не "трудът", примерно, щото това съм го чела май над една порта.

  Но ти не можеш да четеш текст с разбиране, на теб ти е простено.
  Освен ако не успееш да ми обясниш къде аз говоря за "физическо-физиологичен" феномен и къде съм заявила, че свободата не е състояние на духа.
  Смехурко сладък.

  Доброто е заразно
 15. 15 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 411 Разстроено

  До коментар [#14] от "dogwoman":

  Това не съм го казал аз, а е един от най-често цитираните изрази на Христос! Надявах се, че като пловдивчанка, поне от въздуха си вдишала малко култура, ама уви!

 16. 16 Профил на АзКлавдия
  АзКлавдия
  Рейтинг: 970 Весело

  До коментар [#15] от "emilm13":

  Недей се пени, а ми обясни по какъв начин фактът, че истината дава свобода, противоречи на твърдението, че да си свободен е трудно. И отново питам
  [quote#14:"dogwoman"]къде аз говоря за "физическо-физиологичен" феномен и къде съм заявила, че свободата не е състояние на духа. [/quote]

  Доброто е заразно
 17. 17 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 575 Неутрално

  До коментар [#9] от "betona":

  Всичко си е смислено от нейната гледна точка, т.е. това за интелектуалците и културата. Извън тях, явно надценява сугестивното действие на официалните медии, те бяха като бръмчене на муха в ушите, а информацията се разпространяваше по други пътища, както и алтернативната култура. Затова и въпросната идеология рухна толкова лесно, щото си беше мъртва.

 18. 18 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 679 Неутрално

  До коментар [#17] от "usero":

  а бе от съвсем лично нейната си гледна точка и лично за нея си може и да е смислено и дълбоко кат народната либоф, ама иначе ... а недей... Иначе оценявам джентълменското ти отношение, надявам се, че въпросната афторка - също.

 19. 19 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  Все едно че чета статия от Работническо дело, но смисълът и' обърнат наопъки. Здрава закалка си има авторката - държи и' още след толкова години свобода и демокрация.

 20. 20 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2856 Неутрално

  До коментар [#4] от "karabastun":
  [quote#4:"karabastun"]- ИЛИ НЯМАМЕ - ИНТЕЛИГЕНЦИЯ
  - ИЛИ НЯМАМЕ ДЪРЖАВА [/quote]

  Скъпи приятелю, имаме си, имаме си и държава, и интелигенция. Ама каквато ни е интелигенцията, такава ни е и държавата. Какво толкова не Ви е ясно?


 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#4:"karabastun"]Навремето държавата си купуваше интелигенция - сега вече не !
  Понеже всяка държава по принцип има нужда да си купува интелигенция - въпросът е ЗАЩО - сега вече не ! [/quote]
  Сега си купуват журналисти.Чел си разказа на Алеко Константинов за бай Ганьо,който станал собственик на вестник и плащал на писарушки да очернят всеки опонент.Сега положението е още по-страшно-веднага се познава кой е поръчал дадена статия или интервю.Обективна медия не съществува.А навремето държавата си купуваше интелектуалци.Но те вече нямат никакъв авторитет сред обществото-министъра на културата ни навремето наби полицай и се гордееше,че е мултак.

 22. 22 Профил на usero
  usero
  Рейтинг: 575 Весело

  [quote#21:"mushashi"]Чел си разказа на Алеко Константинов за бай Ганьо,който станал собственик на вестник и плащал на писарушки да очернят всеки опонент.[/quote]
  Той може и да го е чел, ама ти не си.

 23. 23 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2166 Неутрално

  Цитат:"Свободата означава обаче преди всичко да направиш своя нравствен избор. Задачата на всеки е да се самоопредели, а не да бъде определян от външни сили"

  Обществото ни е разбито на групи по "интереси", които определят и "нравствените норми" на тези "колективи". И макар че, става дума за култура и "създателите" и, мисля че, поданиците винаги са създателите на "колективните" морално-етични флуктуации, в нравствения кодекс на обществото.
  Конкретен пример, Мафиотските групировки, колективизиращи щенията на нравствено увредени хора!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK