Ръкописи и документи на български писатели ще бъдат достъпни в интернет

Книги от къщата музей на Пейо Яворов в София

© Веселин Николов

Книги от къщата музей на Пейо Яворов в СофияДо дни на специално създадена онлайн платформа ще станат достъпни снимки, ръкописи, документи на Петко и Пенчо Славейкови, Иван Вазов, Михалаки Георгиев, Пейо Яворов, Елин Пелин, Николай Лилиев, Христо Смирненски, Асен Разцветников, Елисавета Багряна, Никола Вапцаров, Фани Попова-Мутафова и Димитър Димов. Те ще бъдат публикувани на сайта bglitarchives.org.


В онлайн портала са включени и ръкописи на ромски език и периодика, посветена на ромската култура.


Това съобщиха на пресконференция днес ръководителите на инициативата "Българската литературна класика - знание за всички. Неизвестни архиви и културни контексти". В дигитализирането на огромния масив от над 200 хил. архивни документи са участвали Столичната библиотека, Националният литературен музей и Институтът за литература към Българска академия на науките.
Началната страница на дигиталното хранилище

© screenshot, bglitarchives.org

Началната страница на дигиталното хранилище


Като част от проекта ще бъдат достъпни и триизмерни заснемания на над 300 предмета, някога притежавани от писателите, които сега се помещават в къщите им музеи. В дигиталното хранилище ще може да се видят и два биографични филма за писателите. Тяхната продължителност е около 20 минути.


"Трябва да се откажем от остарелите, дидактични, разказвачески методи на обучение. Именно това е начинът децата на ХХI век да се запознаят с българската литература", коментира директорът на Института за литература Елка Трайкова, която е един от ръководителите на проекта.


Инициаторите са си поставили за задача и да запознаят деца от ромски произход с българската литература. За целта те си партнират с организацията "Рома Верситас".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK