Мирослав Секера, играл малкия Моцарт във филма "Амадеус", пристига за концерт в София

Мирослав Секера изпълнява ..на цигулка във филма "Амадеус"

© PR Agency AVS

Мирослав Секера изпълнява ..на цигулка във филма "Амадеус"Един от най-популярните чешки пианисти Мирослав Секера, изиграл ролята на детето Моцарт във филма "Амадеус" на Милош Форман от 1985 г., ще изнесе безплатен концерт в Националната музикална акaдемия "Проф. Панчо Владигеров" в София на 5 ноември. Пианистът гостува заедно с Ева Гарайова - мецосопрано.


За изпълнението си в София двамата музиканти са подбрали 16 по-малко познати творби на Пьотър Илич Чайковски, Йоханес Брамс, Рихард Щраус, чешкия композитор Яначек и живеещата в Люксембург българска композиторка Албена Врачанска-Петрович.


Мирослав Секера работи с Чешкото национално радио и Чешката филхармония.
През 2002 г. печели международния конкурс за класическа музика "Йоханес Брамс" в категория "пиано". Конкурсът се провежда от 1993 г. в Пьортшах, Германия.


Секера започва да свири на пиано, когато е на три години. По същото време започва да свири и на цигулка, като еднакво добър и на двата инструмента. Това му печели ролята на детето Волфганг Амадеус Моцарт във филма на Милош Форман, награден с 8 награди "Оскар".


Избира пианото, когато е приет да учи в Пражката консерватория, която завършва през 1999 г. Само 7 години по-късно излиза първият албум с негови изпълнения на композиции на Джоузеф Самър, един от най-известните автори на музикални произведения по текстове на Уилям Шекспир.


Ева Гарайова получава музикалното си образование в Братислава, след което учи в Италия, Германия и САЩ. На музикалната сцена дебютира през 1995 г. в Братиславската камерна опера влиза в ролята на Олга в операта "Евгений Онегин" от Чайковски. Оттогава работи и в Държавната опера в Прага, където има над 20 роли. Гарайова има концертни изяви в Канада, САЩ, Япония и Европа.


Концертът на Секера и Гарайова ще бъде в Музикалната академия на 5 ноември от 18 часа, като входът е свободен, съобщават организаторите.


Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK