Рецептите на Елисавета Багряна и Султана Рачо-Петрова влизат в книга

Рецептите на Елисавета Багряна и Султана Рачо-Петрова влизат в книга

© Калин Николов, Издателство



Знаете ли какво е бърдоква, гюзюм, дробине? А кой е автор на крилатата фраза ""и на този, и на онзи свят – тетевенска саламура"? Ястието, характерно за Северна България, е любимо на писателя Николай Хайтов, като под саламура се разбира чорба от различни видове речна риба, която е едновременно много люта, много кисела и много солена. За приготвянето й е важно печената риба право от котлона да се хвърли във вряща подсолена вода - така, че "да цвръкне".


Такива позабравени тайнства разкрива любопитния сборник "Гозбите на старите българи" (ИК "Бард") - отчасти готварска книга, отчасти литературен справочник и документ за хранителните навици на българите от миналия и по-миналия век. Човек рядко се замисля за готварския тефтер като част от писменото наследство на "Вечната и святата" Елисавета Багряна или литературния салон на Султана Рачо Петрова, но именно такива архиви, анекдоти от мемоарната и художествена литература, интервюта с наследници и съвети от стари домакински издания са събрали на едно място авторките - Румяна Пенчева, литературен историк и уредник на кабинета-музей "Стилиян Чилингиров", и Мирела Костадинова, преподавател по философия.


"Книгата не e точно готварска. През храната се припомнят любопитни факти и имена, които децата може и да не срещнат в учебниците", каза Румяна Пенчева, според която идеята се родила на музейно събитие, за което поръчали на готвачи да възкресят няколко стари рецепти на наследниците на Вера Бояджиева-Фол, Лиана Даскалова и вярната съветничка на всяка българска домакиня от 1921 г. до днес - издателката на "Вестник за жената" Пенка Чолчева.




Там, където липсват наследници и архиви, авторките са събрали спомени на писателите с рецептите от популярни готварски книги от онова време - като известните "Първа готварска книга на български език" и "Готварска книга или наставления за всякакви гозби, според както ги правят в Цариград, и разни домашни справи, събрани от разни книги", издадени от Петко Славейков през 1870-те. Има и други библиографски находки като "Разумно използване на закланата свиня" (1924 г.) и "Нова вегетарианска книга (с 1100 рецепти) за любителите на безкръвното и безотровното хранене" (1931 г).


Вегетарианството и здравословното хранене всъщност не са чужди на гражданите от началото на миналия век - първата подобна готварска книга излиза през 1907 г., а в някои писатели предпочитат да се срещат във вегетарианските гостилници "като по-тихи места, където може да се говори за литература". Впечатление прави и влечението на царското семейство към прости постни ястия: чорба от праз с маслини, чорба от коприва, няколко вида чорба от фасул. Наред с рецептите за боб, патладжани, гювеч, всевъзможни печени меса, салати и сладка се срещат и интересни истории за застъпничеството на Тодор Бурмов за износа и популяризирането на горнооряховския суджук в чужбина, "тайното кулинарно общество" на кабинета на Андрей Ляпчев в ресторант "Балабанов" и други. Книгата е илюстрирана с факсимилета и карикатури от архивите, както и със съвременните творби на Калин Николов, а ето и една рецепта:


Пъпешеви долми (Петко Р. Славейков)


Приготвят един сладък пъпеш, на който отрязват коренния връх и изваждат вътрешността му със семената. Нарязват 1–2 глави лук на ситно и ги запържват с една лъжица масло и малко овча кайма. Тогава слагат вътре още една чаша очистен ориз с малко сол, пипер, бадеми и фъстъково грозде, които, като разбъркват, изваждат ги от огъня. Накрая напълват с тази смес пъпеша и го пекат добре в гювеч или в съд в пещта, с тази същата смес могат да се пълнят и тиквички.


Още рецепти от книгата може да прочетете тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8155 Весело

    Точно Елисавета Багряна и Султана Рачо-Петрова са били по-известни с любовните си рецепти, отколкото с готварските !

    karabastun1@abv.bg
  2. 2 Профил на hasanço
    hasanço
    Рейтинг: 801 Весело

    До коментар [#1] от "karabastun":

    След готин секс винаги изпитвам глад и жажда, та е нормално лубовта да е съпътсвувана от кулинарията,алкохола екстази...........

    ne mutlu türküm diyene.
  3. 3 Профил на ''zms15783''
    ''zms15783''
    Рейтинг: 11899 Неутрално

    Ще бъде интересно .Дaже Левски си е зaписвaл готвaрски рецепти.

  4. 4 Профил на Николай Колев
    Николай Колев
    Рейтинг: 2326 Весело

    Баш пък от
    "Елисавета Обиграна,
    поетеса,
    на два режима метреса"
    и Султана, която се хвали, че е спала с всичкия хай-лайф на София по онова време...

    Да твърдиш, че ГЕРБ е алтернатива на БСП е като да мислиш, че диарията е алтернатива на запека.
  5. 5 Профил на Долен лев педал
    Долен лев педал
    Рейтинг: 222 Любопитно

    До коментар [#4] от "Николай Колев":

    А чий рецепти да сложат?Рецептите на Бойко и Радан ли?

    Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.
  6. 6 Профил на angelats
    angelats
    Рейтинг: 493 Неутрално
  7. 7
    ****

    Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

  8. 8 Профил на daam
    daam
    Рейтинг: 1268 Неутрално

    "под саламура се разбира чорба от различни видове речна риба, която е едновременно много люта, много кисела и много солена."

    От всичко по много. Интересно звучи рецептата с пъпеша

  9. 9 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
    CINZANO - оправете си сайта!
    Рейтинг: 674 Неутрално

    Няма такава дума "гюзюм", казва се гюзум или гьозум.
    А бърдоква значи маруля или салата. Хората с обща историческа култура го знаят. За писарушките от Дневник имам огромни съмнения...

    Мома, връщай 12 и 12А!
  10. 10 Профил на etty1
    etty1
    Рейтинг: 2220 Весело

    Интересно! Тези светски дами сигурно са експериментирали и с храната.

    “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
  11. 11 Профил на georgiharizanov
    georgiharizanov
    Рейтинг: 229 Неутрално

    До коментар [#9] от "CINZANO":

    Браво, знаеш.
    Ма наглостта што? Ъ?

  12. 12 Профил на boris_ivanov
    boris_ivanov
    Рейтинг: 439 Неутрално

    Интересна книга, безинтересно заглавие.

  13. 13 Профил на асен георгиев
    асен георгиев
    Рейтинг: 802 Весело

    поредното напреписвано и плагиатсвано нещо - от вестиници и спасания и излезли преди това „творби“ на подобни компилатори. рецептите на п.р. славейков (имаше и книжица) нямат пропорции - старият пич е карал на око.

  14. 14 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11206 Неутрално

    През рецептите се виждат и навиците, има на българина през онова време

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  15. 15 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5187 Неутрално

    До коментар [#14] от "penetrating":

    Пълни измислици и мечти.
    Пътешественици (араби,персийци,европейци) минали по тези земи описват много ясно реалноста.
    Не е случайно,че няма призната българска национална кухня.

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  16. 16 Профил на betona
    betona
    Рейтинг: 965 Неутрално

    До коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    пич, това с "признатата българска национална кухня", или гръцка, италианска, мексиканска или марсианска такава е голям смях... не се връзвай на подобни глупости. тия неща са изфабрикувани, буквално, с определена цел съвсем наскоро, а не са си налични от не знам кога си. и замисли се кога почват да се измислят тези неща. та, прав си, няма такова нещо като призната бг национална кухня, но няма не за друго, ами щото ние сме льольовци и си нямаме хабер от някои неща защо се правят и как се правят. всички тези кухни са пълна фикция, която обаче чудесно обслужва капитала и хорското малоумие. е, понякога допринася и за любовта

  17. 17 Профил на penetrating
    penetrating
    Рейтинг: 11206 Неутрално

    До коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":

    Не намирам забележката Ви за приложима към темата, а освен това ми звучи враждебно, което в случая е напълно излишно.
    Аз съм пътешественик и мога да кажа само, че някои от народите си присвояват постижения и рецепти, други се гордеят с Великото си минало, без да имат пръст в него, трети продължават да създават и поддържат легенди. Има такива, които не са завладявали света и ненатрапчиво са се развивали, като щедро са споделяли с натрапниците своето. Примери по света много, има много такива и около нас ...

    Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
  18. 18 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8305 Неутрално

    До коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
    И вие, като македонците. Всичко е измислено в Гърция.

  19. 19 Профил на Шапчица
    Шапчица
    Рейтинг: 1158 Неутрално

    Вместо пъпеш- дюли! Много е вкусно!

    "Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK