
© Калин Николов, Издателство
Знаете ли какво е бърдоква, гюзюм, дробине? А кой е автор на крилатата фраза ""и на този, и на онзи свят – тетевенска саламура"? Ястието, характерно за Северна България, е любимо на писателя Николай Хайтов, като под саламура се разбира чорба от различни видове речна риба, която е едновременно много люта, много кисела и много солена. За приготвянето й е важно печената риба право от котлона да се хвърли във вряща подсолена вода - така, че "да цвръкне".
Такива позабравени тайнства разкрива любопитния сборник "Гозбите на старите българи" (ИК "Бард") - отчасти готварска книга, отчасти литературен справочник и документ за хранителните навици на българите от миналия и по-миналия век. Човек рядко се замисля за готварския тефтер като част от писменото наследство на "Вечната и святата" Елисавета Багряна или литературния салон на Султана Рачо Петрова, но именно такива архиви, анекдоти от мемоарната и художествена литература, интервюта с наследници и съвети от стари домакински издания са събрали на едно място авторките - Румяна Пенчева, литературен историк и уредник на кабинета-музей "Стилиян Чилингиров", и Мирела Костадинова, преподавател по философия.
"Книгата не e точно готварска. През храната се припомнят любопитни факти и имена, които децата може и да не срещнат в учебниците", каза Румяна Пенчева, според която идеята се родила на музейно събитие, за което поръчали на готвачи да възкресят няколко стари рецепти на наследниците на Вера Бояджиева-Фол, Лиана Даскалова и вярната съветничка на всяка българска домакиня от 1921 г. до днес - издателката на "Вестник за жената" Пенка Чолчева.
Там, където липсват наследници и архиви, авторките са събрали спомени на писателите с рецептите от популярни готварски книги от онова време - като известните "Първа готварска книга на български език" и "Готварска книга или наставления за всякакви гозби, според както ги правят в Цариград, и разни домашни справи, събрани от разни книги", издадени от Петко Славейков през 1870-те. Има и други библиографски находки като "Разумно използване на закланата свиня" (1924 г.) и "Нова вегетарианска книга (с 1100 рецепти) за любителите на безкръвното и безотровното хранене" (1931 г).
Вегетарианството и здравословното хранене всъщност не са чужди на гражданите от началото на миналия век - първата подобна готварска книга излиза през 1907 г., а в някои писатели предпочитат да се срещат във вегетарианските гостилници "като по-тихи места, където може да се говори за литература". Впечатление прави и влечението на царското семейство към прости постни ястия: чорба от праз с маслини, чорба от коприва, няколко вида чорба от фасул. Наред с рецептите за боб, патладжани, гювеч, всевъзможни печени меса, салати и сладка се срещат и интересни истории за застъпничеството на Тодор Бурмов за износа и популяризирането на горнооряховския суджук в чужбина, "тайното кулинарно общество" на кабинета на Андрей Ляпчев в ресторант "Балабанов" и други. Книгата е илюстрирана с факсимилета и карикатури от архивите, както и със съвременните творби на Калин Николов, а ето и една рецепта:
Пъпешеви долми (Петко Р. Славейков)
Приготвят един сладък пъпеш, на който отрязват коренния връх и изваждат вътрешността му със семената. Нарязват 1–2 глави лук на ситно и ги запържват с една лъжица масло и малко овча кайма. Тогава слагат вътре още една чаша очистен ориз с малко сол, пипер, бадеми и фъстъково грозде, които, като разбъркват, изваждат ги от огъня. Накрая напълват с тази смес пъпеша и го пекат добре в гювеч или в съд в пещта, с тази същата смес могат да се пълнят и тиквички.
Още рецепти от книгата може да прочетете тук.
karabastun
Рейтинг: 8281 ВеселоТочно Елисавета Багряна и Султана Рачо-Петрова са били по-известни с любовните си рецепти, отколкото с готварските !
[email protected]hasanço
Рейтинг: 418 ВеселоДо коментар [#1] от "karabastun":
ne mutlu türküm diyene.След готин секс винаги изпитвам глад и жажда, та е нормално лубовта да е съпътсвувана от кулинарията,алкохола екстази...........
''zms15783''
Рейтинг: 477 НеутралноЩе бъде интересно .Дaже Левски си е зaписвaл готвaрски рецепти.
Николай Колев
Рейтинг: 2173 ВеселоБаш пък от
* ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание"Елисавета Обиграна,
поетеса,
на два режима метреса"
и Султана, която се хвали, че е спала с всичкия хай-лайф на София по онова време...
Долен лев педал
Рейтинг: 213 ЛюбопитноДо коментар [#4] от "Николай Колев":
Когато един глупак върши нещо,от което се срамува,той винаги твърди,че това е негов дълг.А чий рецепти да сложат?Рецептите на Бойко и Радан ли?
angelats
Рейтинг: 470 Неутралногюзюм- джоджен
****
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
daam
Рейтинг: 1158 Неутрално"под саламура се разбира чорба от различни видове речна риба, която е едновременно много люта, много кисела и много солена."
От всичко по много. Интересно звучи рецептата с пъпеша
CINZANO - оправете си сайта!
Рейтинг: 1180 НеутралноНяма такава дума "гюзюм", казва се гюзум или гьозум.
Мома, връщай 12 и 12А!А бърдоква значи маруля или салата. Хората с обща историческа култура го знаят. За писарушките от Дневник имам огромни съмнения...
etty1
Рейтинг: 2259 ВеселоИнтересно! Тези светски дами сигурно са експериментирали и с храната.
“The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstingeorgiharizanov
Рейтинг: 213 НеутралноДо коментар [#9] от "CINZANO":
Браво, знаеш.
Ма наглостта што? Ъ?
boris_ivanov
Рейтинг: 418 НеутралноИнтересна книга, безинтересно заглавие.
асен георгиев
Рейтинг: 736 Веселопоредното напреписвано и плагиатсвано нещо - от вестиници и спасания и излезли преди това „творби“ на подобни компилатори. рецептите на п.р. славейков (имаше и книжица) нямат пропорции - старият пич е карал на око.
penetrating
Рейтинг: 5497 НеутралноПрез рецептите се виждат и навиците, има на българина през онова време
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert'ΕΡΕΒΟΣ
Рейтинг: 2758 НеутралноДо коментар [#14] от "penetrating":
Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !Пълни измислици и мечти.
Пътешественици (араби,персийци,европейци) минали по тези земи описват много ясно реалноста.
Не е случайно,че няма призната българска национална кухня.
betona
Рейтинг: 712 НеутралноДо коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
пич, това с "признатата българска национална кухня", или гръцка, италианска, мексиканска или марсианска такава е голям смях... не се връзвай на подобни глупости. тия неща са изфабрикувани, буквално, с определена цел съвсем наскоро, а не са си налични от не знам кога си. и замисли се кога почват да се измислят тези неща. та, прав си, няма такова нещо като призната бг национална кухня, но няма не за друго, ами щото ние сме льольовци и си нямаме хабер от някои неща защо се правят и как се правят. всички тези кухни са пълна фикция, която обаче чудесно обслужва капитала и хорското малоумие. е, понякога допринася и за любовта
penetrating
Рейтинг: 5497 НеутралноДо коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David HilbertНе намирам забележката Ви за приложима към темата, а освен това ми звучи враждебно, което в случая е напълно излишно.
Аз съм пътешественик и мога да кажа само, че някои от народите си присвояват постижения и рецепти, други се гордеят с Великото си минало, без да имат пръст в него, трети продължават да създават и поддържат легенди. Има такива, които не са завладявали света и ненатрапчиво са се развивали, като щедро са споделяли с натрапниците своето. Примери по света много, има много такива и около нас ...
Роси
Рейтинг: 7654 НеутралноДо коментар [#15] от "'ΕΡΕΒΟΣ":
И вие, като македонците. Всичко е измислено в Гърция.
Десен екстремист
Рейтинг: 986 НеутралноВместо пъпеш- дюли! Много е вкусно!
"Много съм във час! Осем години праим бюджети."- ББ ;)