Копривщенска скурдаля, сладко от акация и още из "Гозбите на старите българи"

Копривщенска скурдаля, сладко от акация и още из "Гозбите на старите българи"

© Калин Николов, Издателство



В рубриката "Четиво" публикуваме няколко откъса от книгата "Гозбите на старите българи" (ИК "Бард") - рецепти и кулинарни спомени из архивите на български писатели и общественици, събрани от литературния историк Румяна Пенчева и преподавателя по философия Мирела Костадинова. Повече за любопитното издание може да прочетете тук.


Икономична гозба (Петко Р. Славейков)


Нарежи на дребно един къс сланина и я опържи добре в тигана, после я сложи край огъня да не изстива, а ти вземи, та нарежи няколко картофа, разбъркай ги със зеле или друг някой зеленчук, постави ги в тигана, та ги прекарай през един огън, па изсипвай и яж.




***


Кокошка със сухи сливи (цар Борис ІІІ)


Продукти: 1100 г кокошка, 130 г масло, 200 г лук, 30 г брашно, 500 г сухи сини сливи, 30 г доматено пюре, 30 г захар, 5 г канела и магданоз.


Приготвяне: Кокошката се сварява със сол по вкус, прави се на порции. Задушава се маслото с лука и брашното, долива се бульон от кокошката, добавя се доматеното пюре. Прибавя се месото. Ястието ври 20–30 минути. Слагат се сухите сливи и захарта, за да се получи сладък вкус, добавя се канелата. При сваляне от огъня се поръсва със ситно нарязания магданоз. Сервира се топло.


***


Копривщенска скурдаля (Анна Каменова)


Накиснат и изстискан хляб се разбива с олио, добавя се сол на вкус. Прибавят се счукани на едро орехи, чесън и няколко лъжици кисело мляко.


***


Претрито сладко от акация (Елисавета Багряна)


Продукти: 250 г. цветове от акация, 600 гр. захар, сок от половин лимон.


Приготвяне: Отделяме цветовете от съцветието и ги претриваме добре със захарта и оставяме да преседят едно денонощие. Сваряваме, като добавим 1 чаена чаша вода. Когато сладкото добие необходимата гъстота, добавяме лимонената киселина и отстраняваме от огъня. Затваряме в сухи затоплени буркани.


***


В семейството на Чудомир:


Мама ни вареше руп (мармалад) от сливи и ни намазваше порязаници с него. Захар не знаехме какво е. От града тати ни донасяше по едно симидче по за пет пари.


Мама и баба правеха "стисканици" – препечени орехови ядки, счукани, като ги изстискат с ръце, за да добият "шарлан", дават ни да ги ядем с хляб. Ядяха ги и старите. Мама пресушаваше много круши, ябълки, дренки и други плодове и ни вареше ошав – манджа. От битото мляко вареше "отвара" (ишимик) и правеше някога сирене бито, кораво, солено. Даваше ни да го ядем и носеше по къра за нея, аргатите и работничките. По нивите правеше таратор, счукан с дръжката на сърпа или сапа на теслата или мотиката, малко чесън лук, подсолен и подоцетен с какъв да е оцет, и вода. Мама готвеше още тестени храни: траеница, попара, биде, дебел млин, качамак. Ядяхме го без остатък. Приготвяше зимнина зеле по цели каци (една-две), пиперки със зелени домати, малки тиквички, динчета, пъпешчета, краставички по две-три качета. И всичко се консумираше от челядта и външните работници. А кога баща ни отвори дюкян-кръчма, тези консерви се удвоиха."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на karabastun
    karabastun
    Рейтинг: 8155 Неутрално

    Не съветвам никого да готви по рецепти и кулинарни спомени из архивите - рецептите сигурно са хубави - но съвременните продукти / особено купени от веригите / - не са !!!

    karabastun1@abv.bg
  2. 2 Профил на Fоtеdасоd
    Fоtеdасоd
    Рейтинг: 222 Неутрално

    Егати манджите.
    Хубаво че сме се отървали от онзи капитализъм.
    Бог да прости починалите и вечна им памет !

  3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
    Nil satis nisi optimum
    Рейтинг: 1608 Весело

    Икономичната гозба ми хареса. С някои актуализации, разбира се.

    Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
  4. 4 Профил на Тsonkooo
    Тsonkooo
    Рейтинг: 1458 Неутрално

    Мен ме заинтересова копривщенската скурдаля, по-икономична е дори от гозбата на Славейков. А пиле със сини сливи или дюли готвеше баба ми точно по това време, през есента.

  5. 5 Профил на роджър
    роджър
    Рейтинг: 925 Неутрално

    До коментар [#2] от "Sааlеte":
    Брей, не харесваш даже манджата на Царя ?
    Той, за разлика от "гурметата", е посетил повечето дворци в Европа, пък не се е мръщел

    https://www.youtube.com/watch?v=7wBkJ8oIvRg
  6. 6 Профил на 'ΕΡΕΒΟΣ
    'ΕΡΕΒΟΣ
    Рейтинг: 5187 Неутрално

    Скурдаля ! Описана в много древногръцки ръкописи !
    Σκόρδο-Skordo......чесън !

    https://en.wikipedia.org/wiki/Skordalia

    Не се родих Грък по собствено желание.Просто имах късмет ! За един Грък граница е само Хоризонта !
  7. 7 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 393 Любопитно

    Скордаля е традиционна гръцка подправка за риба.
    Скордо = чесън.
    Предполагам,че копривщенци са взаимствали скурдалята от местните каракачани.

  8. 8 Профил на Роси
    Роси
    Рейтинг: 8305 Неутрално

    Икономична гозба (Петко Р. Славейков)
    Че това икономична гозба ли е ?

  9. 9 Профил на Гошко
    Гошко
    Рейтинг: 393 Неутрално

    До коментар [#4] от "Тsonkooo":

    Майка ми винаги когато готвеше пиле с ориз слагаше и половин кило сухи сини сливи в тавата.На пролет слагаше зелени джанки.

  10. 10 Профил на aytep
    aytep
    Рейтинг: 604 Весело

    До коментар [#4] от "Тsonkooo":

    Баба ми винаги готвеше яхнии и слагаше сезонен плод - грозде сладко, сушени сливи, тиква... особено през студените месеци...това идва от немската кухня, но разбира се и у нас са се сещали....

    Яба-даба-ду




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK