Историкът Момчил Методиев издаде книга за създателя на българската епархия в Америка митрополит Андрей

Момчил Методиев по време на представянето на книгата си "Нюйоркски митрополит Андрей".

© Веселин Николов, Днвеник

Момчил Методиев по време на представянето на книгата си "Нюйоркски митрополит Андрей".Историкът Момчил Методиев изследва историята на Българската православна църква преди и след Втората световна война, както и отношенията й с Държавна сигурност в новата си книга "Нюйоркски митрополит Андрей". Разказът е пречупен през съдбата на митрополит Андрей Нюйоркски - един от големите български духовници от епохата на 20 век, създател на българската епархия в Америка, както отбелязва сайтът "Двери на православието".


Книгата на Методиев включва биография, непубликувани спомени и откъси от дневниците на Нюйоркския митрополит Андрей, както и много архивни документи. Андрей е привлякъл интереса на автора заради многото легенди, които съществуват около неговата личност.


Роден с името Стоян Петков през 1886 г., през 1903 г. е приет да учи в Софийска духовна семинария. В годините между 1911 и 1916 г. продължава образованието си в Московската духовна академия. Служи като редник в българската армия по време на Балканската война. Името Андрей приема през 1928 г.
През 1937 г. Св. Синод го изпраща в САЩ, за да управлява Българската православна епархия със седалище в Ню Йорк. Втората световна война той е пратеник на Българската екзархия в Турция. След края на войната заминава за САЩ. Българската православна общност там го избира за митрополит през 1947 г., но получава официално признание от църквата чак през 1963 г. заради несъгласието на комунистическата власт.


"Биографията на Нюйоркския митр. Андрей (1886-1972) излиза извън обичайните житейски траектории на една наситена с драматични събития епоха. Без да ги търси, той се отзовава в епицентъра на много конфликти, които се опитва дипломатично да разрешава, пише в "Двери" - Без да е политик, той е признат от българската емиграция като един от нейните естествените обединителни центрове. Без да изменя на своите антикомунистически възгледи, след дълги перипетии той е признат от официалните български власти, а Държавна сигурност следи всяка негова стъпка при завръщането му в България. Противник на икуменизма, той е космополит, който свободно общува с представители на различни изповедания. Приживе делото му остава непризнато, но след неговата смърт паметта му като основател на българската епархия в Америка е защитавана дори и от негови противници."


По думите на Момчил Методиев чрез образа на митрополит Андрей се разкрива историята на българската православна църква преди 1940 г. Тя също така разкрива и съдбата на нейните ръководители през 40-те, 50-те години, които са израснали преди 1944 г.


Книгата "Нюйоркски митрополит Андрей" е издадена от издателство "Рива".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK