Има ли "музей на корабоплаването" на дъното на Черно море

Компютърно изображение на "Цветето на Черно море" - османски съд, потънал между XVII и XIX в., смайва учените със запазени въжета и изящна дърворезба.

© Black Sea M.A.P

Компютърно изображение на "Цветето на Черно море" - османски съд, потънал между XVII и XIX в., смайва учените със запазени въжета и изящна дърворезба.Останките от 45 кораба в българската акватория на Черно море, потънали между IX и Х в., включително съдове, досега познати само на думи, обещават нова информация за търговските пътища, минавали покрай днешните български земи и развитието на средновековното корабостроене. Находките, определени като "един от големите удари на археологията" от петъчното издание на "Ню Йорк таймс", впечатляват с изключителната си цялост, което се дължи на безкислородните условия и слабите процеси на гниене под 150 м, заради което някои наричат Черно море "музей" и "подводна лаборатория" за археология.


Втората експедиция от проекта Black Sea M.A.P ("МАП Черно море") - най-голямото морско археологическо проучване в момента, приключи в края на септември. В продължение на месец корабът "Stril Explorer", снабден с най-модерното оборудване за дълбоководни проучвания, включително прототипи на подводни роботи, извърши геофизично измерване на над 1000 линейни километра от дъното.


3D възстановка на кърмата на "Цветето на Черно море"

© Black Sea M.A.P

3D възстановка на кърмата на "Цветето на Черно море"


Основната цел на проекта, провеждан от учени от университета в Саутхемптън, Великобритания, съвместно с колегите им от Националния археологически музей, Центъра за подводна археология и още няколко чуждестранни института, е да изследва праисторическите пластове на дъното на Черно море, залети след края на последния ледников период. Корабокрушенията, открити и документирани от него, са допълнителен бонус - но предоставят най-добрите, а в някои случаи и единствени модели на
корабите - предшественици на Великите географски открития.


Такъв е средновековният западносредиземноморски кораб от "кръгъл" тип, открит на 800 м дълбочина в изумително добро за археолозите състояние. За съда, който учените датират към XIII-XIV в., досега бе известно единствено от писмени източници. "За този кораб, предшественик на бъдещите галеони, се знае твърде малко - няма дори изображения, какво да кажем за запазени части. Това наистина е световно постижение", каза директорът на Националния археологически музей Людмил Вагалински. "Не би било преувеличение, ако кажем, че Европа е навлязла в модерността благодарение на тези кораби", отбелязва пред "Ню Йорк Таймс" ръководителят на експедицията д-р Джон Адамс.


Компютърна 3D възстановка на средновековния "кръгъл" кораб, познат досега единствено от исторически източници - световно откритие според доц. Вагалински.

© Black Sea M.A.P

Компютърна 3D възстановка на средновековния "кръгъл" кораб, познат досега единствено от исторически източници - световно откритие според доц. Вагалински.


Отвъд този и още един византийски съд, датиран от X-XI век, повечето от корабокрушенията са от османско време. Турски кораб, спечелил си прякора "Цветето на Черно море", смайва учените със запазени въжета и фина дърворезба с флорални мотиви. Въпреки вековете под вода е възможно из корабокрушенията да бъдат открити десетки непокътнати обекти, включително писмени документи, посочва археологът Брендън Фоли пред "Ню Йорк таймс". Той и други външни на проучването специалисти определят изследването като голям пробив в изучаването на древните търговски пътища и подема на средновековните италиански градове-държави.


"Подводен музей"


Брендан Фоли, а и други търсачи на морски съкровища отдавна предполагат, че дъното на Черно море е нещо като "музей" на древното корабоплаване, на чиято площ лежат "десетки хиляди изгубени кораби", консервирани в безкислородната му среда. Людмил Вагалински е по-умерен с числата и метафорите. "За покритата от изследването част корабокрушенията не са толкова многобройни. Учудващо е и че не откриваме съдове отпреди IX - XI в. Трябва да си отговорим защо е така", каза той пред "Дневник". Корабокрушенията са много дълбоко и не биха могли да бъдат видени без апаратурата на Black Sea M.A.P. Ясните изображения от експедицията са всъщност 3D модели, компютърно генерирани на базата на хиляди снимки и данни от подводните апарати.


Има ли "музей на корабоплаването" на дъното на Черно море

© Black Sea M.A.P


Във всеки случай това е първото системно, изцяло научно подводно археологическо изследване на българската акватория - в момента най-голямото в света, което ще даде отговори на отдавна задавани въпроси. То е тригодишно, а след това предстои още година анализ на данните. Финансирано е от британската фондация Expedition and Education Foundation (EEF).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ijj
  ijj
  Рейтинг: 983 Любопитно

  "За покритата от изследването част корабокрушенията не са толкова многобройни. Учудващо е и че не откриваме съдове отпреди IX-XI в. Трябва да си отговорим защо е така."

  Интересен въпрос, наистина. Може би тогава корабите са станали по-различни и са започнали да плават по нови маршрути. А може и да е било обратното - предишните кораби да са били по-сигурни и по-подходящи за условията в Черно море.

 2. 2 Профил на today
  today
  Рейтинг: 1020 Весело

  Да ги изкарат, да ги сложим в някой музей, и да правим пачка!

  Борбата с корупцията в България е като риболова по Discovery. Хващат ги, показват ги, и ги пускат!
 3. 3 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Не става ли дума за експедиция от същите хора (на проф. Балард), които преди няколко години чИнгето Божидар Димитров изгони?

 4. 4 Профил на Cara Mia
  Cara Mia
  Рейтинг: 316 Неутрално

  До коментар [#3] от "historama":

  И аз предполагам,че това са резултати от експедицията на проф.Балард.

 5. 5 Профил на dmarev
  dmarev
  Рейтинг: 418 Неутрално

  Може да стане приказен музей!

 6. 6 Профил на ggrigorov
  ggrigorov
  Рейтинг: 418 Весело

  Не може да има такива неща на дънотона Черно море. Всеки знае, че това е възможно само около гръцките села в Северна Гърция, където 5 души могат да сърбат едно кафе цял ден и да ползват безплатен чадър и шезлонг.

 7. 7 Профил на balkantourist
  balkantourist
  Рейтинг: 1113 Неутрално

  Кога ще напишете книга по въпроса?

 8. 8 Профил на Ал Бънди
  Ал Бънди
  Рейтинг: 477 Неутрално

  Дано някой не опропасти тези безценни артефакти! Трябва да се измисли технология за изваждане и експониране при която запазилите се 1000 години предмети не се разрушат. Ще е чудесно ако на туристите освен евтин алкохол можем да предложим и уникални исторически експонати!

 9. 9 Профил на Darth Plagueis
  Darth Plagueis
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  До коментар [#8] от "Ал Бънди":

  Най-сигурно е, ако си стоят на дъното. Там ще се запазят дълго време в чудесно състояние.

  Евродепутати от ГЕРБ, БСП и ДПС искат отпадане на мониторинга от ЕК
 10. 10 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Много интересно!

  Panta rhei....
 11. 11 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 257 Неутрално

  [quote#1:"ijj"]А може и да е било обратното - предишните кораби да са били по-сигурни и по-подходящи за условията в Черно море.[/quote]
  Или просто тогава съвсем не са изпускали брега от очи, респективно не са имали възможност да потънат в безкислородната част на морето.

 12. 12 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 658 Неутрално

  "Учудващо е и че не откриваме съдове отпреди IX - XI в."

  Грешно датиране.

  Eddie lives... somewhere in time!
 13. 13 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1716 Неутрално

  За съжаление почти нищо не може да бъде извадено и експонирано. Много е скъпо и се "изплаща" само за много известни кораби (няма такива намерени), където туристите идват заради легендата, или за огромни съкровища (също няма известни), които също са добър магнит.
  Единствено виждам някаква перспектива за т.нар. "кръгъл кораб", защото става въпрос за уникален съд, неизвестен за науката - само стари текстове, дори няма картинки.

  Ако след време по-съвършени технологии направят подводната археология по-достъпна финансово, може и да се извади нещо. Но за сега - надали.

  E PLVRIBVS VNVM
 14. 14 Профил на mranderson
  mranderson
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Има ли начин да видим истинските снимки?

 15. 15 Профил на xcheffo
  xcheffo
  Рейтинг: 257 Весело
 16. 16 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 482 Неутрално

  В книгата на кап. Илия Тодоров " Българските кораби", изд. 1981г., авторът изброява няколко вида черноморски съдове, придружени с рисунки-учан, струг, мауна, галера, неф, скафо,саколева, трекандини, каик, гемия. Всички са с ветрилно стъкмяване, първите са допълнително оборудвани с гребла, управляват се с кърмово гребло, по-късно рулево перо. Има една интересна история за подводна археология, нещо много рядко през соца. Около нос Калиакра рибари закачат с мрежите и парадагите корабни останки, почват да вадят обгорели части от обшивка и ребра на старинен кораб. Наричали го "Леша." Мълвата отива до София и с благословията на военните отиват да търсят потъналия съд. Няколко дни всичко е наред, но тъкмо напреднали, над морето прелетели в боен ред няколко МИГ-а. Дошла и радиограма да изчезват оттам. Хрушчов почнал да строи Берлинската стена. Било 1962г. Днес утре, минали 20г. И толкова.Имало съмнения, че е турски боен кораб, потопен от адм. Ушаков.

 17. 17 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5419 Неутрално

  Интересно

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 18. 18 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 311 Неутрално

  [quote#8:"Ал Бънди"]Трябва да се измисли технология за изваждане и експониране при която запазилите се 1000 години предмети не се разрушат. [/quote]

  Има. В швеция тка е реставриран кралски галеон, изваден непокътнат заради особенността на морето около Стокхолм

 19. 19 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 311 Неутрално

  [quote#11:"xcheffo"]Или просто тогава съвсем не са изпускали брега от очи, респективно не са имали възможност да потънат в безкислородната част на морето.[/quote]

  Да това звучи най логично.

 20. 20 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 417 Неутрално

  Никак не ми харесва този начин на мислене, дадена историческа ценност да се бъде автоматично обвързвана - предлагана на "туристите" и изчисления за всякакъв възможен келепир в тази посока. Така си оставаме на ниво селски тарикатлък - Веждичката - Божо.

 21. 21 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 770 Весело

  ""За покритата от изследването част корабокрушенията не са толкова многобройни. Учудващо е и че не откриваме съдове отпреди IX - XI в. Трябва да си отговорим защо е така".
  1. Черно море е доста дълбоко със стръмни брегове, освен това затворено, с малко течения.
  2. Дунав внася своята ежегодна лепта от органика, с висока химична потребност от кислород, който обаче все повече го няма заради слабата циркулация.
  3. Сероводородът се натрупва постепенно, но към 9-10 век достига концентрации при които инхибира жизнената дейност на аеробните детритофитни микрорганизми. (При това тази концентрация, май беше относително ниска).
  4. Предвид 1, 2 и 3, корабите от по-ранни периоди или са си изгнили или следва да се търсят на определена дълбочина в грунта, като се има предвид, че освен органични съединения, Дунав и компания внисат и много механични примеси, които засипват артефактите.
  5. Да почерпят.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK