Библиотеката в Орхус - място за вдъхновение, отдих и игра

Изглед към Dokk1

© "Фейсбук" на Dokk1

Изглед към Dokk1Орхус е вторият по големина град в Дания с близо 330 хил. жители. Градската библиотека обаче е най-посещаваният културен институт в страната. Строежът на новата сграда на библиотеката в Орхус, наречена Dokk1, започва преди 8 години и е открита през 2015 г. Оттогава тя се посещава от 100 хил. души месечно, които са максимално улеснени с паркинг за 1000 автомобила и специално влакче, което спира пред входа.


Това разказа Яник Мулвад, един от създателите на Dokk1, вчера по време на откриването на националният форум "Библиотеките днес" в зала 3 на Националния дворец на културата. Форумът се организира от фондация "Глобални библиотеки", като ще продължи и днес. Основната му тема е ролята на обществената библиотека в съвременното общество и пътищата за нейното развитие. Орхуската библиотека бе един от добрите примери за културен център, който съвместява различни функции и привлича хората по повече от един начин.


Като читалня библиотеката разполага с 18 хил. кв. метра, а заемната й служба е "поместена" в други 10 хил. квадрата. Отделно сградата разполага и с още 94 хил. кв. метра площ за зали и пространства с различна цел. Целият проект е струвал около 300 млн. евро.
Преди да започне строежът, Мулвад и неговите колеги са разговаряли с жителите на града, за да разберат какво и как би трябвало да изглежда новата сграда на библиотеката според тях.


"Основната идея е тя да бъде място не само за книги, но и за хора. Библиотеките трябва да са отворени пространства", обясни Мулвад.


Така единственото, което е необходимо на гражданите да влязат в Dokk1 и да ползват услугите й, е карта за социални осигуровки. Не е нужно нито един от 30-те библиотекари, които работят в нея, да присъства.


Пространство за вдъхновение в Dokk1

© "Фейсбук" на Dokk1

Пространство за вдъхновение в Dokk1


Dokk1 е не само библиотека, а и място за вдъхновение, обучение, четене и артистични изяви. Тя разполага с детска площадка на открито, която може да се използва 24 часа и е независима от работното време на библиотеката. В сградата са обособени места за игра и за отдих.


Различни срещи и събития се провеждат всеки ден, като месечно те са между 120 и 150. За месец ноември са те са 137. Всеки четвъртък обучена медицинска сестра съветва младите майки и отговаря на въпроси. Организират се дискусии, концерти на ученици, уроци по танци, пеене, представления, форуми, срещи между деца и политици. Тези събития се правят на открито, а не в затворена зала, което максимално улеснява достъпа до тях.


В Dokk1 работят и много доброволци, които помагат на учениците с образованието, провеждат различни лекции, като например обучение за управление на дрон или поправят развалени мобилни телефони, таблети и лаптопи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK