Библиотеката в Орхус - място за вдъхновение, отдих и игра

Изглед към Dokk1

© "Фейсбук" на Dokk1

Изглед към Dokk1Орхус е вторият по големина град в Дания с близо 330 хил. жители. Градската библиотека обаче е най-посещаваният културен институт в страната. Строежът на новата сграда на библиотеката в Орхус, наречена Dokk1, започва преди 8 години и е открита през 2015 г. Оттогава тя се посещава от 100 хил. души месечно, които са максимално улеснени с паркинг за 1000 автомобила и специално влакче, което спира пред входа.


Това разказа Яник Мулвад, един от създателите на Dokk1, вчера по време на откриването на националният форум "Библиотеките днес" в зала 3 на Националния дворец на културата. Форумът се организира от фондация "Глобални библиотеки", като ще продължи и днес. Основната му тема е ролята на обществената библиотека в съвременното общество и пътищата за нейното развитие. Орхуската библиотека бе един от добрите примери за културен център, който съвместява различни функции и привлича хората по повече от един начин.


Като читалня библиотеката разполага с 18 хил. кв. метра, а заемната й служба е "поместена" в други 10 хил. квадрата. Отделно сградата разполага и с още 94 хил. кв. метра площ за зали и пространства с различна цел. Целият проект е струвал около 300 млн. евро.
Преди да започне строежът, Мулвад и неговите колеги са разговаряли с жителите на града, за да разберат какво и как би трябвало да изглежда новата сграда на библиотеката според тях.


"Основната идея е тя да бъде място не само за книги, но и за хора. Библиотеките трябва да са отворени пространства", обясни Мулвад.


Така единственото, което е необходимо на гражданите да влязат в Dokk1 и да ползват услугите й, е карта за социални осигуровки. Не е нужно нито един от 30-те библиотекари, които работят в нея, да присъства.


Пространство за вдъхновение в Dokk1

© "Фейсбук" на Dokk1

Пространство за вдъхновение в Dokk1


Dokk1 е не само библиотека, а и място за вдъхновение, обучение, четене и артистични изяви. Тя разполага с детска площадка на открито, която може да се използва 24 часа и е независима от работното време на библиотеката. В сградата са обособени места за игра и за отдих.


Различни срещи и събития се провеждат всеки ден, като месечно те са между 120 и 150. За месец ноември са те са 137. Всеки четвъртък обучена медицинска сестра съветва младите майки и отговаря на въпроси. Организират се дискусии, концерти на ученици, уроци по танци, пеене, представления, форуми, срещи между деца и политици. Тези събития се правят на открито, а не в затворена зала, което максимално улеснява достъпа до тях.


В Dokk1 работят и много доброволци, които помагат на учениците с образованието, провеждат различни лекции, като например обучение за управление на дрон или поправят развалени мобилни телефони, таблети и лаптопи.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (58)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на bilkata
  bilkata
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Хм, похвално. Това за различните активности, де.
  Почувствах се като една квартална Dokk1. В махленската ми книжарничка има маса с книги "втора ръка" за книгообмен и закупуване по лев-два, безплатни течения на куп списания за докладите на хлапетата от махалата по география и история, при хубаво време отвън седят 1-2 самотни старци на раздумка (само от историите на г-н Попецов книга може да се напише), поправяме им телефоните, зареждаме им картите, търсим за съседи в интернет информация, е-услуги от кадастъра или записваме децата на циганките в системата за кандидатстване за детска градина, пиша жалби до Фандъкова и всички комуналисти (ЧЕЗ, ВиК, Мтел и койтосесетиш-инеговата...също) и превеждам старци и хлапета през улицата, щото общината не дава да направим пешеходна пътека.
  Само дето никой няма да ми направи сграда за 300 млн. за целта, а общинарите ме дъвчат за една малка рекламна табелка на мой терен. Но отказват да съставят акт.
  Два свята... кой ли е излишен в БГ?!?...

  Power is like being a lady... if you have to tell people you are, you aren`t. M.Thatcher
 2. 2 Профил на Panda
  Panda
  Рейтинг: 413 Неутрално

  Не мисля че в България е възможно построяването на нещо подобно.
  Дано във Варна ме опровергаят!

 3. 3 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  Библиотеките в Дания не са ... библиотеки в типичния смисъл на думата. Не са място където се пази сакрална тишина. Има разбира се кътчета, където да се усамотиш с книжка, но са предимно културни центрове във всякакъв смисъл.

  Вместо да се строят огромни спортно-концертни зали, се строят такива неща и с такава архитектура, че ум да ти зайде. Съвършено друга концепция. В библиотеката се събират различни хора по толкова различни поводи - изложби, концерти, панаири на занаятите, фолклорни представления, коледни базари, срещи с кмета или други политици, включително и кулинарни фестивали...

  Най-изумителното е, че можеш да отидеш и в извън работното време (8-22ч) с карта и персонален код. Няма никой от персонала. Обаче всичко това е възможно ЕДИНСТВЕНО, ако всички спазват правилата и се грижат да пазят чисто и подредено. Ама всички до един! Е, правят го. Никой не краде, никой не чупи компютрите, никой не си хвърля боклука на земята, никой не оставя вратата да зее, никой не къса... Купища филми, купища музика, купища ТВ сериали... и никакъв надзор... В по-големите библиотеки има машини на изхода и не можеш да изнесеш каквото и да е, преди да си му деактивирал чипа, в по-малките няма, обаче има работещи 24ч камери.

  Не е толкова разликата в материалните възможности, колкото разликата във възгледите на хората. В БГ мисля, че е невъзможно такова нещо. И проблемът няма да е в това, че сме бедни, проблемът ще е в начина ни на мислене.

 4. 4 Профил на The Core
  The Core
  Рейтинг: 726 Неутрално

  До коментар [#3] от "luda_krava":

  Да обобщим тогава:
  ..."Не е толкова разликата в материалните възможности, колкото разликата в". ... матряла, нали?

  Ние обичаме да сме сред природата, защото тя няма мнение за нас! Ницше
 5. 5 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#3] от "luda_krava":

  Според мен, има по скоро проблем между севера и юга, не толкова между Дания и България. Ясно е че бьлгарите имат много ниско самочувствие и на самокритиката и самобичуването се гледа с добро око. Не пречи че реално не сме толкова лошо възпитани, поне в сравнение с хора обитаващи същите географски ширини като нас. Та думата ми е, че една отворена денононощно библиотека ще бъде опустошена и окрадена не само у нас, но и в страни като Португалия, Испания, Франция, Италия...даже и в Англия. Разбира се, това не е хубаво. Но аз никак не съм привърженик на идеализирането на манталитета на северните народи. Имат качества, имат и много недостатъци.

 6. 6 Профил на dinkost
  dinkost
  Рейтинг: 418 Весело

  Е, като си нямат магистрали с библиотеки ще се хвалят.....

 7. 7 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 643 Неутрално

  мда съвсем друго понятие за библиотека. очакваме да видим варненската до 1-2 години по холандски проект

  чудя се само датчаните дали толкова четат. у нас това вече си е проблем, а не беше ...

 8. 8 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Това е всъщност античната гръцка и средновековната византийска концепция за библиотека. Нещо подобно са били Музейонът в Александрия и Имперксата Библиотека в Константинопол.

  E PLVRIBVS VNVM
 9. 9 Профил на bcbg
  bcbg
  Рейтинг: 213 Неутрално

  До коментар [#7] от "basilicum":
  Навсякъде по света е проблем. Повечето четящи са над 40. Много 20 годишни днес едва ли са чели повече от 5-6 книги. Просто различна епоха - имат си други занимания и интереси.

 10. 10 Профил на THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  THE CONCEPTUAL PENIS AS A SOCIAL CONSTRUCT
  Рейтинг: 470 Весело

  За нас остава да цъкаме с език и наивно да се надяваме, че популацията веднъж ще сгреши ... и ще избере кмет, който да започне и довърши подобен проект.

  #killwhitey
 11. 11 Профил на Петя Сотирова
  Петя Сотирова
  Рейтинг: 470 Неутрално

  Това е в подкрепа на отказа на г-жа Калайджиева да откаже ордена "Златен век" от държава, която не се интересува от най-голямата си ценност, културата и паметта. Но пък държавата това сме всички ние.

 12. 12 Профил на kotoni913
  kotoni913
  Рейтинг: 247 Весело

  след като възхвалихме за пореден път западния манталитет и постижения, би следвало някой скромно да отбележи:
  - това което датчаните са открили за последните няколко години функционира в България от столетия.
  - читалищата в България нямат еквивалент в европа, а вероятно и по света. първият за който научавам от статията е в дания.
  - колко малко ни трябва за да доразвием съществуващи структури в почти всяко населено място у нас.....

 13. 13 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 658 Неутрално

  [quote#3:"luda_krava"]И проблемът няма да е в това, че сме бедни, проблемът ще е в начина ни на мислене. [/quote]

  Ама ние заради този начин на мислене сме бедни...

 14. 14 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3445 Неутрално

  До коментар [#1] от "bilkata":
  Поздравления за Вашата работа! Представям си колко усилия Ви струват уж дребните и уж страничните дейности.
  Бих отговорила на въпроса "Два свята... кой ли е излишен в БГ?!?...", че няма излишен свят у нас. Или поне така ми се иска да бъде. Описанието на Вашата книжарница ми напомни за моя любима книга, "Книжарничката на острова" на Габриел Зевин. Общото е фактът, че фокусът не е единствено и само върху книгите.
  Идват празници - желая Ви доста хора от квартала да накупят подаръци за близките си именно от Вашата книжарница!

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 15. 15 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1907 Весело

  [quote#10:"Quoshanique"]За нас остава да цъкаме с език и наивно да се надяваме, че популацията веднъж ще сгреши ... и ще избере кмет, който да започне и довърши подобен проект. [/quote]
  Ако проекта прилича на безплатен, държавен, закрит паркинг... може да се случи...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 16. 16 Профил на nemisemisli
  nemisemisli
  Рейтинг: 475 Неутрално

  Дания преди години бе една от страните в Европа където се гледа най-малко ТВ и се четат най-много книги....
  Дано и сега е така.

 17. 17 Профил на basilicum
  basilicum
  Рейтинг: 643 Неутрално

  До коментар [#9] от "bcbg":

  да де, взехме да се надпреварваме по изпростяване в контекста на глобализацията

 18. 18 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  лично според мен библиотеките са нещо излишно във векът на интернет и прочие . но пък хората имали пари и терен и направили . няма лошо . важното е купона да тече .

 19. 19 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#11] от "Петя Сотирова":

  ама ти сериозно ли ?

 20. 20 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#9] от "bcbg":

  виж сега колега , аз може би съм прочел няколко книги но съжалявам за това ... не че е кой знае каква загуба , но е можело примерно да правя нещо по забавно .... нека не насърчаваме енща които са излишни за животът

 21. 21 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#5] от "bcbg":

  О, разбира се, че имат недостатъци! Северните народи изобщо не представляват еднородна група. Да не си отварям устата относно шведите, че ще почна да бълвам змии и гущери. А, и да не споменавам алкохолните навици на датчаните в петък вечер... то не е едно или две.

  Впечатлява ме разликата в отношението към общото. В БГ общото е "ничие" и никой не се грижи за него, каквото може ще се отмъкне, дори и да не представлява интерес. В Дания общото е "наше" и повечето хора ще го защитават от недобросъвестно отношение.

 22. 22 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  а , забравих : конкретно бг библиотеките са нещо или вредно поради персонала с който има контакт читателя, или просто ненужно с голед на туй че не предлагат на практика почти нищо . просто казано , влизането в бг библиотека е или загуба или никва печалба . избора е ваш . най-добре да бъдат закрити и сградния фонд използван за нещо друго .

 23. 23 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#21] от "luda_krava":

  що бе отвори си устата , ще ни е любопитно да научим . особено за шведците . интиресно какво не ти харесва в тях ? може би туй че жените им са хубави ? а какъв ти е проблема че данайците пият ? то българите щото ич не пият . ти кога за последно си излизала в петък вечер ? и като не пият нещо друго смислено правят ли ???? или ппросто мишкуват у дома, но данайците щото не ги мързи да идат до кръчмата и стават лоши в очите на дамички като тебе . айде по сериозно

 24. 24 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#21] от "luda_krava":

  интиресно как те впечатлява отношение към общото в северните страни за които говориш от страна на старите и новите мигранти ... щото мен хуните не са успявали да ме впечатлят толкова ...

 25. 25 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#23] от "betona":

  Проблем ми е. Даните пият не за да им е весело, а за да се отцепят. Повръщат по улиците, пикаят направо на тротоара, момичетата също. Стават агресивни и ни приемат, ни предават.

  А най ми е проблем, че дъщеря ми работи в бар - в петък вечер там не се траело, такива неща ми е разправяла, направо не е истина.

 26. 26 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#25] от "luda_krava":

  а ти влизала ли си във вървежно бг заведение /дискотека в петък вечер ? ако искаш може някоя вечер да те поразведа ... иначе тя дъщеря ти ясно е заявила къде по се трае а да пият в бара и да пикаят на улицата по-лошо ли е отколкото да пият у дома, да пречат на съседите, да бият жена си и с една дума да са кротки порове у дома, а не весели простаци на улицата?

 27. 27 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#25] от "luda_krava":

  гледам някое хейтарче (а може и да не е хейтарче все пак) ти е написало миносче... не съм аз ... трудно пиша миносчета ... несъгласието с другия не ми е достатъчно основание за миносне .

 28. 28 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Това са богати страни. Някои са имали колонии, но най-важното е, че са оставени на спокойствие, а не на исторически кръстопът като нас, обладани за векове от най-ретроградното, което е съществувало и тогава, и днес. Споменавал съм и преди за ирландците, които са точно толкова твърдоглави, каквито сме и ние, но исторически са имали щастието (за някои нешастието cf. John Lennon's ``The Luck of the Irish'' https://youtu.be/ihCmhlVnRDU) друг да е бил цивилизационният им фактор, та днес Дъблин да е повече Лондон от Лондон.

  Предвид трагичните исторически обстоятелства е просто нелепо да се сравнява България с тези страни. А най-потресаващото е, че нашата страна все още съществува и то такава прекрасна, че за човек в нормално положение, е по-приемлива за живот от даже един Лондон, да речем. Нещо свише пази България да е все още жива, да седи на една маса наравно с големите, а даже и съвсем основателни претенции да има. Просто уникално световно явление.

  По едно време, преди много десетилетия, ми се беше наложило да престоя около два месеца в Копенхаген, в една къща, ако щете вярвайте, почти насред куода на Копенхагенския университет, та като иде реч за библиотеките в датски град, свидетелствам -- да, прекрасни са. Чудесни са и в Ушлу (Осло, по нашенски), нямам думи и за тези тук в Ню Йорк. Всеки ден ги ползвам. Едва ли не по-велики са и тези на Западния бряг. Обаче, никога няма да забравя библиотеката в Текниска Хьогсколан в Стокхолм, а и тази на една спирка по-натам, в Университетет. Impeccable. Думите ми се губят и до днес. А знам библиотеки и в Токийския университет, и в Киото, и в Оксфорд, и в Кеймбридж и къде ли не. Една случка ми се е запечатала в съзнанието. Пишех някаква статия и отскочих до Текниска Хьогсколан да си направя справка (то и сега с интернета пак трябва да отскачаш до университетската библиотека, как иначе би издържал на абонаментите). Намерих си аз статиите, нося книгите под мишница, запътил се към ксерокса, когато тутакси библиотекарка изникна от някъде и ме пита, удобно ли ще е да ги получа утре. В какъв смисъл утре, не мога да схвана? Ми, днес куриерът им нещо не знам си кво, та нямало да може да ми ги донесе в къщи, та, някак, ако могло, да ги получа утре. Една такава, чупи ръце и притеснена. И, наистина, като дойде това утре, рано сутринта чувам аз познатото ``дръннн'' от цепката на външната врата, през която пощальонът всяка сутрин ти промушва писмата. които после намираш накуп в антрето. Статиите, прилежно положени в плик и придружени с мило писъмце с извинение, че ми се наложило да ги чака толкова дълго време. Много има да се говори за Стокхолм, но спирам до тук.

 29. 29 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#25] от "luda_krava":

  Това ми напомня повече на Хелзинки, отколкото на който и да е друг скандинавски град (като изключим уикендите на Силиа лайн до остров Оланд, но, това е друга бира, pi). Изобщо пък да не отварямe дума за нощния живот в Стокхолм. Това е вероятно столицата с най-великия нощен живот. Бие по точки даже Манхатън. Проверено лично. Само един Операн ти е достатъчен, за да се влюбиш в красотата на стокхолмския нощен живот, а колко още места имa. Да сме заедно, да те разведа, да видиш. В Бостън, има едно място, горкото, което леко напомня на стокхолмска елегантност, та по едно време, когато живеех там, ми беше свърталище. Както и да е, отклонихме се от темата за духовната храна и взех, че затънах в спомени за watering holes.

 30. 30 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#29] от "bryghtlyght":

  и предполагам че тези обиколки по земното кълбо си ги правил с държавна пара , която е дошла от наште данъци нали .... няма лошо , но сме заслужили в този смисъл да ни поразкажеш още .... давай слушаме те с удоволствие съвсем сериозно

 31. 31 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#8] от "PavelCZ":

  павка изказал си се непотготвен . книгите са изобретени преди няколко века и следователно няма как да е имало някакви концепции за библиотеки в древността както бълнуваш ... претполагам че си чел нещо подобно в книга или филм но имай напредвид че авторите особено холивутските не държат на фактите .

 32. 32 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#30] от "betona":

  Не, бетоне, никога в живота си не съм изпращан никъде с държавна пара. Никога. Нито, когато съм живял в България, нито тук в щатите, където живея от почти три десетилетия. Иначе, с удоволствие ще разкажа, когато има повод. Сега, просто си спомних тези неша, защото стана дума за библиотека в Скандинавия. А, за Хелзинки -- никога през живота си не съм виждал такова нещо, такива агресия и пиянски сцени през нощта, а на сутринта транспортът вони на снощен алкохол. Уникална страна. Соц отчаяние и ландшафт като каквото си го знаем. То, и Ушлу (дето е Осло по нашенски) и то не му отстъпва много по този параграф. Какъв му е този велик стандарт на Норвегия, да пита човек. Повече е май пропаганда. Абе, по принцип, навсякъде е грозно, ако нямаш някоя стотинка в джоба.

 33. 33 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#32] от "bryghtlyght":

  уф , пошегувах се за държавната пара просто ми бяха интиресни нещата които разказваш и исках да си изпрося още

 34. 34 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Весело

  [quote#26:"betona"]по-лошо ли е отколкото да пият у дома, да пречат на съседите, да бият жена си[/quote]

  До коментар [#26] от "betona":

  Не се притеснявай, те и това правят. В петък вечер до посред нощите е ад, а като се опиташ да направиш забележка те гледат разфокусирано и не разбират какво им говориш. Като са трезви се извиняват, а в петък пак е същото.

  Само жените си не бият, не смеят. Ония ми ти скандинавки хич не си поплюват, много проклети са.

  Чета днес, че даните започват да обмислят излизане от ЕС, ако той продължава по такъв "мизерен начин". Петъчни пияндета, ама трезво разсъждават за някои неща.

 35. 35 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#34] от "luda_krava":

  данците ич не са прости . а иначе какви са ти впечетленията скандинавките секси мацки ли са или ..? ама бъде обективна а не завиждай . а самите те пият ли ?
  освен туй както и сама виждаш булгурите са си все с пиян акъл така че туй че не пият в петък не е голяма добрудетел ... освен туй да си видяла булгур да се извини за нещо , ама чесно ми кажи ?? молим те дай по сериозно

 36. 36 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#35] от "betona":

  Няма спор, мацките са секси. Докато не си отворят устите. Една трета са надъхани природозащитнички, социалистки и общественички, втората трета са екстремни феминистки от най-неприятните, последната група са пламенни защитнички на правата на животните, малцинствата, роботите...

  Това последното не си го измислям, имат един много успешен сериал "Истински хора" за правата на роботите. Съвсем сериозно.

  Та секси и здраво побъркани. Не знам как да нарека тази комбинация.

  Младите момичета пият без да отстъпват на момчетата, като станат на 20-25 спират.

  Абеее познавам няколко българи дето се извиняват, ако направят изцепка, ама те отдавна живеят извън страната, та не знам дали не е "лошо" влияние от други култури.

 37. 37 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#36] от "luda_krava":

  о великулепно ! тя нека да е секси пък да си дардори квото си иска . принцип ми е да не слушам кво говорят мацките . ама сериозно ли като ги сравниш с наште мацки са секси ?

 38. 38 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1209 Неутрално

  До коментар [#37] от "betona":

  Да и се обличат с вкус. Почти не се срещат такива в стил магистралки или фолк-сирени.

 39. 39 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#38] от "luda_krava":

  ухаааа!!!!! значи в резуме , единственият проблем на мацките и при това на малките само и изобщо там е че в петък има яко пиене ???? потвърди моля те . лейди , ами че аз си пия уж тайно редовно на работата а да не говорим как запиваме с момчетата в извънработно време няма вторник няма петък , беспощадни сме .

 40. 40 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#37] от "betona":

  Бетоне, начи, в подкрепа на симпатичната крава, имах там едно гадже по едно време, което ми съсипа живота с въпроси като това, как било възможно тя да имала период и да страдала, а аз да нямам. Не било демократично такова нещо. Ѝди му обяснявай, ако си нямаш работа.

 41. 41 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#40] от "bryghtlyght":

  bryghtlyght , големи проблеми си имал няма що ! с такива приказки само събираш завистта на форумът , включително и моята то туй гадже щом досега го помниш значи е била мацка и половина ... и викаш голем проблем че ти споделяла разни интимни неща .... бе какви хора сте вие бре ами ти кво , сигурно като некой простак си и разправял как си имаш по важна работа в момента от нейния период .... ми не загряваш ли че е много по лесно да й отговориш на нейните забавни въпросчета , отколкото наример да отговаряш на въпроси как така на не знам коя си кифла гаджето й било подарило не знам каква си лъскава кола а пък самият той карал не знам какво си , а тя горката трябвало да влиза в твоя (моя) баварец , купен при това на старо ... явно си нямал бг гадже та нищо не си разбрал още

 42. 42 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#41] от "betona":

  Не, не ще и дума. Не само са красиви, но са и много навити. Хич даже и не им минава през ум за коли и мерцедеси. Е, може някак скрито да го има това, но не съм го усетил. Абе, тръгвай, не се май. Ти за кво мислиш всичкото младо мъжко поколение от африката и азията се е втурнало натам? Сега с интернета всичко се разкри и тея, от лодките ще изпоизпадат, ше се изпоудавят и живота си ше дадат, само и само да се доберат до девиците. Иначе, ако искаш да видиш как як мъж тимари нощем насред улицата пияна купонджийка, отивай в Хелзинки. Най-малкото със счупена челюст ще се намери девойката сутринта. Но, това даже не е за приказка. Отивай там при онези с периодите и ги баламосай както само нашенецът знае как. Ше те превъзнасят цял живот. Нашичките като се назландисват и не ти харесват поршето, а искат поне да е джегюар, отивай при скандинавките. Айде, със здрав (със здраве исках да кажа, но ми се изплъзна клавиша) и успех.

 43. 43 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#42] от "bryghtlyght":

  брайти , мерси много !!!!!!!! имаш едно черпене от мен в кръчма по твой избор !!!! но моля те кажи освен дания и някоя друга страна става ли или само нея ми препоръчваш ? и имаш ли идея как е положението в испания ? изв, дано не ставам нахален , но си много напреде с материала и за това . мерси предварително за отговорът .

 44. 44 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#43] от "betona":

  Мисля, Швеция е мястото. За Испания се тълпят шведките. Ние не сме по-далеч от испанците и по хубав изглед и по мощ (ясно ти е накъде бия). Тъй че, планината като не отишла при Мохамед, Мохсмед отишъл при нея.

 45. 45 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#44] от "bryghtlyght":

  чакай малко!!!! 1. значи швеция е по добрия избор от дания? ами нали досега ми хвалеше дания???? защо швеция да е по-добре? и 2. ами не е ли испания още по-добре - хем топло, хем нали там са шведките ???!!!! а за германия какво мислиш, нали и тя е северна скандинавска страна?
  и имай напредвид че сериозно когато речеш ще се напием някъде. много ти благодаря.

 46. 46 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#45] от "betona":

  Глей ся, първо, нали не си помисли, че в Швеция жените растат по дърветата и, хоп, протягаш ръка и си откъсваш. Видя на какъв се натресе Асандж с подобна идея. Онова с периода, дето ти го казах, може и да не излезе съвсем шега. Второ, понеже не сме политици да ни интересува общо икономика ли, що ли, а ни интересуват конкретните отделни хора, то трябва да знаеш, че там са масово много бедни. Както е и тук в Ню Йорк, между впрочем. Така, по улицата като вървиш, я ще срещнеш някой с хиляда в банка, я не. Така че, като ги противопоставих на кифлите наши, това хич не значи, че тъй на, лесно, може да се разчита на успех и в Швеция. Може да им е безплатно образованието и онова, което наричат здравеопазване, обаче кешът в джоба обикновено е дефицит. Тъй че, ако я поканиш на по бира за пет крони (или какво е там днес), ще го помни цял живот. Първо, трябва да намериш начин да се установиш финансово, което никак не е лесно и тогава да тръгнеш на лов. Има и изключения, и в Испания може да те чака златното момиче, животът е пъстър, но все пак, натам бие правилото. Абе, какво да ти раздувам лакърдии. Ако имаш възможност, виж сериала Lilyhammer. За Норвегия е, но принципът е същият в цяла Скандинавия. Хем ще се посмееш от сърце на генералната им наивност, примесена със скрита корупция, хем ще ти е като учебник какво те чака, ако избереш севера.

  Иначе, чувал съм, че в Беларус били най-моралните жени, защото диктаторът забранил неморалните. Че са най-красивите, за това спор няма, но да са и най-морални, е това вече е неочакван бонус, особено за жена, камо ли, красива жена. Не съм бил, не знам, но звучи интересно, а и едва ли е толкова скъпо като в Швеция. Тъй че, нищо чудно пък от теб да чуя, ако решиш да се престрашиш, като какъв ше да е тоз беларуски Елизиум.

 47. 47 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#46] от "bryghtlyght":

  бедни в скандинавия и при тебе? майтапиш ли се с мене ? а ти защо тогава не си дойдеш тук ами бедстваш там ?

 48. 48 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#47] от "betona":

  Обстоятелства, бетоне, обстоятелства. Никога не съм си и помислял в младия живот, че ще се стигне дотам да живея в щатите. Това винаги съм го имал за наказание, не че някога съм страдал от носталгия. Не познавам такова чувство. Даже до Панчарево едвам издържах да отида. Ако е просто за хубав живот, остави. От опит ти казвам, няма по-удобна за живеене цивилизована държава от България, даже днес (да не говорим, че, по наше време кифлите бяха кът и отношенията мъж-жена си бяха естествени; кифладжийството, от което ти страдаш, не ми се е пречкало, за щастие, поради стечението на обстоятелствата). Просто така, за живеене, казвам, ако не им зависиш от трохите, които ти подават уж като заплата и, ако не си принуден да им се омотаваш в корупционните схеми, нарекли ги бизнес. Имам обаче по-висши интелектуални цели, даже и сега, когато няма да им завися от нищо, които ме държат тук. Един вид, живеенето ми тук, е саможертва в името на по-висши цели. Ако се видим в София, ще ти разправям по-подробно.

 49. 49 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#48] от "bryghtlyght":

  мисля, че те разбирам, брайти. благодаря ти за отговора. впрочем очаквах нещо подобно да ми отговориш. и, разбира се, че ще се видим - нали трябва да те черпя, думата на бетона е бетон когато и където кажеш.

 50. 50 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 851 Неутрално

  До коментар [#49] от "betona":

  Айдеее, изпросих си черпене. Хич даже не ми мина и през ум, когато ти отговарях, забравил го бях черпенето. Но, нищо, ти ще почерпиш, после аз ще почерпя и ще завържем приятелство. Май ще е някъде лятото догодина. Да си жив и здрав.

 51. 51 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#50] от "bryghtlyght":
  непременно. а пък ако знаеш лятото в София какви хубавици има ... надявам се, че дотогава ще имаме поводи да се разговаряме. то не че и сега не ми се ще да те питам още сто неща

 52. 52 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#31] от "betona":

  Не, тук не съм неподготвен. Книгата тип "кодекс" е изобретена в източната Римска Империя, т.е. във Византия около началото на V век. Но хилядолетия преди това, от самата зора на писмеността, е имало библиотеки.
  Глинените таблички на Месопотамия са си имали глинени кутийки, в които са се слагали и след това тайка опаковани са се подреждали в библотеката - такива кутийки са намерени.
  В Египет папирусите са се съхранявали в опаковки, завързани свитъци. Опакованите свитъци са се подреждали хоризонтално на рафтове. Подобни са разкопани в библиотеката на двореца в Тел ел Амарна, но и в Сирия и Палестина, които до XI век пр. Хр. са били египетски колонии и васални държави (поолиси). Папируси за по-ежедневна употреба са се слагали във вази и кутии - така са намерени във ваза с капак ръкописите от Наг Хамади - ок. 300 г. сл. Хр.
  Римските свитъци да се държали в цилиндрични кутии по няколко - има разкопани в Помпей и Херкулан, но има и няколко изображения на шкафове с такива кутии в тях.

  Сега за концепциите за библиотеки - за Музейона се знае, че е имал библиотечна и архивна части, читални, зали за лекции, палестра (двор за спорт) и храм на Серапис. Разкопан е часттично.
  Добре е разкопана и реставрирана библиотеката на Келсус (Целз) в Ефес - от началото на II в. сл. Хр. Имала е библиотечна част и обществени помещения.
  Имперската библиотека в Константинопол е била към двореца - в неговата публично достъпна част и е имала книгохранилище, архив, църква, градина и игрище за поло. В съседство е била аулата Магнавра - прочутата Магнаурска Школа, т.е. седалището на университета в периода 845 -1204 година.

  E PLVRIBVS VNVM
 53. 53 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#52] от "PavelCZ":

  павка, разби ме ! благодаря ти . откъде ги знаеш всички тези неща? сериозно те питам , а не защото си мисля че си измисляш . историк ли си ? лично според мен обаче няма особено полза от библиотеките ако хората не могат или не искат да четат . или ако искат като мене но е твърде късно .

 54. 54 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  До коментар [#53] от "betona":

  Чета книги, списания, пък и публикации на интернет. И пътувам доста, като посещавам музеи и разкопки. Няма друг начин.
  Не съм историк, лекар съм. Никога не е късно да се започне да се чете. Или да се слуша - сега има и аудиокниги.

  E PLVRIBVS VNVM
 55. 55 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#54] от "PavelCZ":

  е ми аз познавам много хора, които четат книги и списания, също и по интернет . също и щъкат по светът и посещават всякакви глупусти. но не могат дори само да изброят споменатите от теб места, камо ли да ги навържат в разказче. това ти го казвам между другото, за сведение, а не като кумплимент.
  но това че си лекар обяснява всичко . сигурен съм че си добър. сериозно ли мислиш че никога не е късно ? и аз го мисля но не го вярвам.

 56. 56 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1819 Неутрално

  Не остава друго, освен да се пробва. Баба ми, Бог да я прости, беше на 80, като се научи (елементарно, но все пак) да борави с компютър - да чете новини, да пише е-мейли.

  E PLVRIBVS VNVM
 57. 57 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#56] от "PavelCZ":

  е да, така е . но лесно е да се каже, а трудно да се направи. но дали човек на 80 може да се научи да мисли или да стане отново здрав, да речем ? питам те като лекар.

 58. 58 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 514 Неутрално

  До коментар [#56] от "PavelCZ":

  павка, благодаря ти за отговора . и извинявай за тъпия ми преден пост (57-ми) , отговорил си ми вече.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK