Девет известни художници говорят за себе си във видеоизложба

Девет известни художници говорят за себе си във видеоизложба

© СДКТДевет мини-документални филма за художници редом до техни произведения подреждат част от пъзела на историята на българското изкуство от втората половина на XX век до днес. Изложбата, която ще се открие в Софийската градска художествена галерия (СГХГ) от 18 ч. тази вечер, е заключителна част от проекта "Визуални хроники" на Bureau Artrecord с куратори Мария Василева и Даниела Радева.


След експозициите "Форми на съпротива" и "Следобедът на една идеология" галерията отново тематизира режима, но този път се говори от първо лице. Филмите с продължителност между 20 и 30 минути са интервюта с девет от все още активните творци от по-старата генерация. Те ще говорят за своето творчество, за изкуството, спомените си, но и за отношенията между художника и властта.

Една до друга ще бъдат съпоставени визиите на Дария Василянска (р. 1928), Антон Дончев (р. 1943), Анета Дръгушану (р. 1937), Любен Зидаров (р. 1923), Анастасия Панайотова (р. 1931), Светлин Русев (р. 1933), Валентин Старчев (р. 1935), Борислав Стоев (р. 1927) и Калина Тасева (р. 1927). Сред въпросите, на които те отговарят са "Как се промени работата ви през годините?", "Как съхранихте творческата си енергия?" и "Чувствахте ли се свободни по времето на социализма?"


Биографиите са подготвени от Яна Братанова, а интервютата - заснети от Bureau Artrecord, които от 2013 г. насам правят видеодокументация на избрани събития от художествената сцена. В канала им във Vimeo може да се види както трейлърът за тази "изложба", така и любопитни интервюта с български артисти, правени покрай голямата изложба на СГХГ "Изкуство за промяна 1985-2015 г.", която разглеждаше темата за протеста в българското изкуство. Настоящата "Визуални хроники" ще остане до 12 февруари.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK