Боб Дилън към Нобеловия комитет: Не съм се питал дали правя литература, благодаря, че го изяснихте

Боб Дилън към Нобеловия комитет: Не съм се питал дали правя литература, благодаря, че го изяснихте

© Associated PressЛауреатът на тазгодишната Нобелова награда за литература поетът и музикант Боб Дилън се обърна с писмо до Нобеловия комитет, който вчера връчи годишните си награди.


Дилън не присъства на церемонията, а от негово име я получи певицата Пати Смит. Словото му пък беше прочетено на официалната вечеря на комитета от посланика на САЩ в Норвегия Азита Раджи, събщи Би Би Си.


"Ако някой ми беше казал, че има и най-малката вероятност да спечеля Нобелова награда, щях да си помисля, че шансовете за това са толкова големи, колкото и да съм на Луната", пише Дилън, който изненада света веднъж с това, че беше обявен за лауреат, втори път - като се забави да приеме наградата, а след това не се яви и на церемонията по награждаването.
Певецът неочаквано получи Нобеловата награда за литература този октомври за текстовете си, които според академията "създават нов поетичен изказ в американската песенна традиция".


"Никога не съм отделял времето да се запитам "Моите песни литература ли са?". Така че благодаря на Шведската академия за това, че отдели време, за да отговори на този въпрос, и в същото време, че даде толкова прекрасен отговор", написа Дилън. .


Той дава пример с Шекспир, който най-вероятно се е смятал за драматург, а не за писател. "Когато е писал "Хамлет", съм сигурен, че си е мислел за много различни неща: "Кои са правилните актьори за тези роли?", "Каква трябва да е сценографията?", "Наистина ли искам да ситуирам това в Дания?"..."Има ли финансиране?", "Има ли достатъчно добри места за моите покровители?", Откъде ще намеря човешки череп?". Бих се обзаложил, че последната му мисъл е била "Това литература ли е?", коментира Нобеловият лауреат.


Подобно на Шекспир в ежедневието си Дилън също често си задава въпроси около всекидневните проблеми - "Кои са най-добрите музиканти за тази песен?", "В правилното студио ли записвам?", "Тази песен в правилната тоналност ли е?". Някои неща никога не се променят, дори за 400 години, обобщава той.


Дилън споделя, че най-голямата му мечта е била песните му да бъдат пускани по радиото. "Да имаш албуми и да чуваш песните си по радиото означава, че те достигат по-голяма аудитория и това може да ти позволи да правиш това, което си тръгнал да правиш", казва музикантът и добавя, че понякога да свириш пред 50 хил. души е по-трудно отколкото пред 50.


Би Би Си информира, че певицата Пати Смит е изпяла пред гостите на тържеството песента "A Hard Rain's A-Gonna Fall", с която през 1962 г. Дилън получава известност. Тя обаче така се развълнувала, че забравила текста.


Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Бюрократите по цял свят са едни и същи.
  Добре, че има хора като Дилън за да си го изясним.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 2. 2 Профил на galapagas
  galapagas
  Рейтинг: 2237 Неутрално

  Нобеловият комитет и Дилън направиха така, че за тази безсмислена награда се говори много повече отколкото за останалите, много по-смислени такива.

 3. 3 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1377 Неутрално

  Успяват да разрушат и реномето на Нобеловата премия

 4. 4 Профил на Грант мотивиран, правоверен либерал
  Грант мотивиран, правоверен либерал
  Рейтинг: 530 Неутрално

  [quote#2:"galapagas"]за тази безсмислена награда се говори много повече отколкото за останалите, много по-смислени такива.[/quote]

  Очевидно и милата редакция, живо се вълнува от случая. Поредна статия по въпроса. Питам се, има ли общо с подкрепата на БД за ХК или съм се объркал

  Дневник - рупор на демократичната цензура. "Правилата" на форума - СПОРЕД ФИНАНСОВИЯ ИНТЕРЕС НА СОБСТВЕНИКА :)
 5. 5 Профил на karen_walker
  karen_walker
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Zimmerman направи цяла сага с тази награда. Драмата е добре за продажбите.

 6. 6 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 306 Неутрално
 7. 7 Профил на the_thraex
  the_thraex
  Рейтинг: 245 Неутрално

  Гузна му е съвестта, защото Коен му написа стиховете.

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2922 Неутрално

  Кой може да определи, коя литература е по-добра от друга? Тази награда е пълна порнография!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Ixquick
  Ixquick
  Рейтинг: 749 Неутрално

  Ако оставим настрана прозата, която всъщност е вариация на естествената реч на човека, американската литературата не е подарили на човечеството нито един поет от ранга на Пушкин, Блейк, Бодлер, Гьоте, Данте, Омир...
  По , Уитмън и още няколко имена са толкова американски поети колкото Гогол е украински, това са английски поети, работещи с американски материал, и цялата американска култура на 19 век е провинция на английската култура.
  Това е изключително важно, няма ли истинска поезия,значи в американската култура не се е формирал собствен дух.


 10. 10 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 805 Неутрално

  Този дърт смешник лепи шамар след шамар на нещастния нобелов комитет. Със сигурност се забавлява с тези глупаци. И добре, че го прави - този комитет незабавно трябва да бъде натирен, за да не прави в бъдеще идиотщини като избора на един мънкащ певец, чиито стихове никой не може дори да си спомни и куплет, в Нобелов лауреат за литература. Нобел щеше да се обърне в гроба...

 11. 11 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 554 Неутрално

  "Времето е ваше, но всичко друго е наше" -
  бай тошо малоумника

  veni vidi fugi
 12. 12 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 862 Неутрално

  САЩ затова са велика страна, може да си пълен бездарник и да си мултимилионер

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 13. 13 Профил на yane_
  yane_
  Рейтинг: 184 Неутрално

  И ние имаме талантливи творци явно - например онази песен "Съчки събирам" определено е привлякла вниманието на шведския комитет, но на някакъв етап нещо не е достигнало.

  Няма Ред, няма Законност, затова няма и Справедливост!
 14. 14 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 13313 Неутрално

  Не се приемайте сериозно, славата е това, което идва когато ни няма

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4435 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ixquick":

  Емили Дикинсън?

  klimentm
 16. 16 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#7] от "the_thraex":

  Я па ти?! Не че не обичам Коен, ма евреин не си оставя магарето в калта. Послъгваш нещо.

  chavo64
 17. 17 Профил на Chavo64
  Chavo64
  Рейтинг: 410 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nikolai Tsekov":

  Виж сега, плиткоумието се уважава само в селската ти кръчма.

  chavo64
 18. 18 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1191 Неутрално

  И, като помислиш, че това ще е речта, която ще се мъдри в томовете с позлатени ръбове, които Нобел Щифтелсен издава, наред с речите по приемането на наградата на мнозина други литератори, по-добре да не им я беше изпращал. Това е реч, която по-скоро прави опит да обоснове защо включването му сред писателите не е грешка. Като че ли е негова работа да извинява решенията на някакъв комитет в препирня със скептици в някой форум като тукашния:

  ``I began to think about William Shakespeare, the great literary figure. I would reckon he thought of himself as a dramatist. The thought that he was writing literature couldn't have entered his head. His words were written for the stage.''

  Шекспир обаче е писал и велики неща, които е да си ги четеш в къщи и по изключение на сцена -- вземи, да речем, сонетите му. Тъй че, Шекспир мръдва малко по-напред в представите за литератор, когато нашият гений се опитва да му помогне да не бъде сбъркан с друго и е решил да се нареди до него по този параграф, дори след 400 години:

  ``But, like Shakespeare, I too am often occupied with the pursuit of my creative endeavors and dealing with all aspects of life's mundane matters. "Who are the best musicians for these songs?" "Am I recording in the right studio?" "Is this song in the right key?" Some things never change, even in 400 years.''

  Има съмнения, не отива на церемонията. Добре. Поне да беше запазил лице и да не оплесква допълнително картината с нелепи речи и пращане на проксита с нелепи изпълнения (goo.gl/OghtEQ), та, като един същи Сартър да си беше останал герой на неравната борба с казионното. Но, не. Мисли го, мисли го и това измисли. Посредствено ли е в същността си и с хиляда медийни маймунджулука да го излъскаш, ще заблести като злато, ама от станиол.

 19. 19 Профил на murttle
  murttle
  Рейтинг: 849 Весело

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Дали човек, за когото Пушкин оглавява класацията на поетите, е чел нещо от Емили Дикинсън или поне има представа за нейното място в света на поезията?

 20. 20 Профил на Nikolai Tsekov
  Nikolai Tsekov
  Рейтинг: 805 Неутрално

  До коментар [#17] от "chavo64": А вероятно твоето плиткоумие го се уважава само от деменцията - я кажи един куплет от този мрънкащ наглец Дилън и ще ти сменя диагнозата....

 21. 21 Профил на zabejko
  zabejko
  Рейтинг: 554 Неутрално

  До коментар [#12] от "Stavrogin":

  "САЩ затова са велика страна, може да си пълен бездарник и да си мултимилионер"

  бъркаш САЩ с българия и любимата ти русия, където това е основното правило установено от любимия ти смръдлив соц

  veni vidi fugi
 22. 22 Профил на jgn33471284
  jgn33471284
  Рейтинг: 237 Неутрално

  Ето линк към изпълнението на Пати Смит - изборът тя да го представя не е случаен, може би дори казва повече, отколкото Боб Дилън разкрива в писмото си, съвсем подходящо за награда за литература, която се осъществява чрез музика: https://www.youtube.com/watch?v=sFFQzpVYVro&t=130s

 23. 23 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 862 Неутрално

  До коментар [#21] от "zabejko":

  хаха, някой да ми каже, че Русия ми е любима държава...голям смях

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 24. 24 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Кой ли стана за смях в цялата тази дандания/бъркотия ?

 25. 25 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 2177 Весело

  До коментар [#9] от "Ixquick":

  [quote#9:"Ixquick"]американската литературата не е подарили на човечеството нито един поет от ранга на Пушкин, Блейк, Бодлер, Гьоте, Данте, Омир... [/quote]

  сигур е баш тъй . а ти можеш ли ей така от раз да кажеш поне едно стихче от изброените от теб поети? може и в превод.

 26. 26 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#9] от "Ixquick":

  Пълни глупости сте написали. Американците си имат поети, и писатели.
  Руските пистаели са по на 100 и кусур години, все едно по Омир да пишете, че гърците сега имат водеща литература.
  Основните писатели на 20 век са главно американци.

 27. 27 Профил на Binko Georgiev Binev
  Binko Georgiev Binev
  Рейтинг: 855 Неутрално

  До коментар [#10] от "Nikolai Tsekov":

  А на бас, че вероятността много повече хора да знаят някой стих на Боб Дилан е много по-голяма от таз да знаят стихове или проза на когото и да било от другите носители на Нобелова лауреата за литература.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK