Съвременни творби, писани специално за "Софийски солисти", ще прозвучат за пръв път за Коледа

Съвременни творби, писани специално за "Софийски солисти", ще прозвучат за пръв път за Коледа

© Юлия ЛазароваДве съвременни произведения, писани специално за "Софийски солисти", ще представи камерният ансамбъл премиерно на коледния си концерт. "Река чеРвено" на Петър Дундаков и Blood Moon Rising на Пол ван Брюхе ще прозвучат за пръв път на 21 декември от 18 ч. във Военния клуб. Солисти ще бъдат Йордан Димитров - цигулка, Димитър Тенчев - чело, и Огнян Константинов - виола, с диригент Пламен Джуров.


Концертът е продължение на успешната работа между ансамбъла и двамата композитори, започнала с премиерата на съвременната опера "Пандора" през 2015 г. Произведението на Ван Брюхе с електронна намеса от Петър Дундаков, в изпълнение на едно сопрано и две народни певици и с хореографски сцени от балет "Арабеск", получи наградата "Кристална лира 2015" за балетно изкуство, както и наградата за танц на София.


Сега Дундаков, Ван Брюхе и "Софийски солисти" представят две пиеси, обединени от метафората за кръвта - не само в обичайната й символика, но и като белег на онова, което ни свързва. "Fluidum Red"/Река чеРвено" е музикален разказ за кръговрата на живота, за преливането едно в друго, гласи представянето на творбата. "Изгревът на кървавата луна"/Blood Moon Rising е препратка към природния феномен и значението му в различни култури, но и към кървавите атентати в Париж и Ница от миналата година. Те са поводът за написването на произведението.


Композиторът Пол ван Брюхе е едно от авторитетните холандски имена в съвременната музика в родината си - номиниран за най-добър композитор от холандското списание за филмова музика Skore, 2004 г., и носител на наградите Condor de Plaza от Аржентина и "Златен телец" за филмова музика. От 1997 г. до днес е професор по композиция и аранжимент в Codarts Rotterdam Conservatorium, където някога преподава и на Петър Дундаков. Идеята за сътрудничеството им в София е на известния български филмов, театрален и съвременен класически композитор.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK