Теодора Димова е най-четеният писател за годината в Столична библиотека

Петъчна среща с Теодора Димова

© Анелия Николова

Петъчна среща с Теодора ДимоваТеодора Димова е писател на годината на Столична библиотеката, съобщава на сайта си Столичната община. Димова е най-четеният автор на художествена литература за 2016 г.


Наградите на Столична библиотека се присъждат за трета поредна година, като връчването им ще се състои утре в присъствието на кмета на София Йорданка Фандъкова. Традиционно награди получава читателят на годината, най-четената книга и медии, популяризирали дейността на библиотеката. За пръв път тази година ще бъдат връчени призове за писател на годината за детска литература и най-четен автор на научно-популярна литература.


Според класацията петимата най-предпочитани български автори от читателите на библиотеката са Здравка Евтимова, Стефан Цанев, Георги Господинов, Деян Енев и Владимир Зарев. Научно-популярните текстове на арабистът Владимир Чуков пък са най-търсените от читателите за 2016 г.
Като писател Теодора Димова е автор на пет романа. През 2006 г. на сцената на театър 199 се играе пиеса по романа й "Майките", а тази година чешкият превод на книгата бе номиниран за престижната награда на Съюза на чешките преводачи. През 2010 г. Димова получава националната награда за литература "Христо Г. Данов" за романа "Марма, Мариам".


Освен прозаик, Димова е ярък публицист и успешен драматург, автор на 14 пиеси. Драматургичните й текстове често са поставяни на театралната сцена. Сред тях са "Кучката" в театър "София" и "Змийско мляко" в театър "Българска армия".


Наградите ще бъдат връчени от 12 ч. утре в сградата на Столичната библиотека.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK