Откъс от "Най-трудната професия. История на проституцията"

Откъс от "Най-трудната професия. История на проституцията"

© "Емас"В рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Най-трудната професия. История на проституцията", излязла съвсем скоро на книжния пазар от издателство "Емас".


Авторът - норвежкият историк, философ и публицист Нилс Юхан Рингдал, повежда читателите на пътешествие от древен Шумер до днешния ден и от Полинезия до Африка, за да разкаже за различните форми и място в обществото, които обявената за най-древна професия е заемала през вековете.


Изследването е обогатено от личните наблюдения на Рингдал, който години наред обикаля света със своя партньор, здравен работник. Книгата е илюстрована с цветни гравюри, картини, графики и снимки, а преводът е на Ева Кънева, удостоена през 2015 г. с националната награда на Норвегия за най-добър преводач от норвежки в света. Поместваме съкратен откъс от седма глава.Проститутките в Китай през епохата Тан
Всички големи градове в древен Китай се гордеели със своите куртизанки. Те имали право да се движат безпрепятствено със свитата си, членували в гилдии и плащали данъци. През XIII и XIV век проститутките получили церемониална роля при сватбите във висшите класи.


Още от ранните китайски династии са останали текстове за хомосексуални връзки между мъже - главно в императорското обкръжение. Сведения за мъжка проституция обаче се появяват сравнително късно – през периода Сун. През XIII и XIV век мъжки проститутки се предлагали на улицата и в публичните домове, често облечени в женски дрехи.


Чоу Ми, автор от XIV век, разграничава три категории проститутки: образованите и култивирани куртизанки били на върха, в средата се намирали проститутките от винопродавници и бордеи – "къщите с пеещи момичета" или "къщите със зелени стаи". На най-долното стъпало стояли уличните момичета и работещите в евтини бардаци. Съществували публични домове за специални групи от клиенти, например за моряци в пристанищните квартали. Набирането на "джин-чи" – момичета за воюващите войници – било задача на властите.


Проститутките от бордеите намирали клиенти сред младите мъже от средните и нисшите класи. Много бордеи били държавна собственост. Полицията и държавните чиновници възлагали на криминално проявените куртизанки да се грижат за реда и в кварталите на проститутките и на други съмнителни места. В някои области на Китай момичетата от многодетни семейства, които не били сред любимките на родителите си, били продавани на собственици на бордеи. Други просто били отвличани от селата с помощта на специализирани търговци на момичета, момчета или жени.


Проститутките от средната прослойка и куртизанките били организирани в гилдии и плащали данъци. Срещу това получавали право на защита от страна на държавата. Големите публични домове си имали и собствена охрана. Задачата й била не само да осигурява безопасността на проститутките и клиентите им, а и да се бори на улицата с нерегистрираните млади проститутки от двата пола.


За съжаление жените в бордеите почти не занимавали писателите от династиите Тан и Сун. Те увековечили в произведенията си единствено "известните". Затова нямаме представа дали тези жени са гладували, дали са били измъчвани, колко рано са умирали, ако са били приемани в бордеите още като деца. Но можем да предположим, че проститутките, в които се влюбвали занаятчии или моряци, които ги откупвали и отвеждали в родните си провинции, са били закриляни от всички китайски богове.


По времето на династията Тан в Китай почти не се наблюдавал съревнователен стремеж между мъжете на сексуалната арена. Вероятно китайските мандарини, офицери и търговци били свикнали главата на рода редовно да снабдява дома им с нови жени.


Китайските жени от добри семейства не получавали нито литературно, нито художествено образование. Те се държали учтиво и скромно и обръщали голямо внимание на външността си – въпреки че само съпругът имал право да се радва на красотата им. Никой мъж с влияние в обществото не се появявал публично с жени от собственото си домакинство.


Все пак китайските мъже се конкурирали за жени, въпреки че не ставало дума единствено за секс. От изключителна важност било жените да имат славата на стилни и елегантни. Проститутките станали ключови фигури в изтънчения светски живот. Мъж, който се заобикалял с най-известните съвременни поетеси и певици, бил много уважаван. Тези жени знаели как да се държат и умеели да водят интелигентен разговор. Богатите мандарини подпомагали литературно или музикално надарени куртизанки не заради сексапила или красотата им, а защото статусът им сред мъжете осигурявал на техните спонсори славата, че имат добър вкус и стил.


Тези съображения на китайските мъже предопределили живота на Ю Сюан-Дзи (поетеса-куртизанка, чието творчество станало част от китайската класика). Само двайсетгодишна, тя вече била много известна. При споменаване на видни проститутки като Ю в литературни и биографични произведения първо се възхваляват уменията им да пеят, да танцуват и да пишат поезия и едва след това се говори за външността им. Духовитите реплики и способността да понесат без оплаквания внезапна раздяла или емоционално разочарование се ценели извънредно високо.


Ю не харесвала много този тип поведение. Защото била не само елегантна и остроумна, а и много чувствена и емоционална. Не й харесвало да я желаят само по културни и снобски причини. Започнала да се чувства затворница, макар да живеела в столицата на най-голямата империя на земята.


Ю станала големият секссимвол на своето време. Това обаче още не означавало задоволителен сексуален живот. Всеки път, когато започнел да я ухажва нов богат и влиятелен мандарин, се знаело, че той вече има съпруга и любовница и се интересувал от нея не като жена, а само като трофей.


Ю изпитвала мазохистична радост да разкрива и да заклеймява лицемерието на тази игра. Разразявали се скандал след скандал, цял Чанан говорел за нея.


Вероятно животът на Ю Сюан-чи не е бил типичен за Китай през IX век, особено в сравнение с живота на стотиците хиляди проститутки. От онова време са запазени подробни свидетелства само за шепа леконравни момичета. Познаваме стиховете, живописта и рисунките им, твърди се, че са починали щастливи на преклонна възраст. Хиляди проститутки обаче умирали съвсем млади; явно са водили толкова жалко съществуване, че не си струвало да ги споменават в литературата. Животът на Ю бил друг.


Ю настроила някои от най-влиятелните мандарини срещу себе си, възможно е да им е заявила, че някой си млад мъж ги превъзхожда по знания и образование.


Скандалите предвещавали катастрофа. Служители, обидени от Ю, я обвинили, че е бичувала слугинята си до смърт. Мобилизирани били десетки фалшиви свидетели. Всички в столицата знаели, че Ю притежава буен темперамент, много хора я били виждали пийнала. Ала случаят просто миришел на заговор! Подписът на един-единствен могъщ мандарин бил достатъчен да я спаси, но нито един мъж с влияние не й помогнал. Ю била осъдена на смърт и през 871 г. я екзекутирали – едва 27-годишна.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (65)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на everlast666
  everlast666
  Рейтинг: 1212 Неутрално

  Най-трудните 2 професии - политиката и проституцията.

 2. 2 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#1] от "everlast666":

  И какво и' е трудното на политиката - у нас и сульо и пульо влязоха в нея, че и премиери и президенти стават!

 3. 3 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 915 Весело

  Става за коледен подарък за някои наши ЗНАМЕнити личности.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 4. 4 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  трудна професия ????? за туй ли за практикуването на тая "професия" и в прекия, и в преносния смисъл, у нас се натискат всички и уж всички от бедност или без да искат или за доброто на другите? де сопа де .... и мотика. целото софийско поле чака тези отрудени труженички и труженици, барабар с автора на това писание, за да се просветлят що е то труд и трудност.

 5. 5 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 915 Неутрално

  Най-трудните 2 професии - политиката и проституцията.
  .....
  Доста хора ги съвместяват.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 6. 6 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1533 Весело

  До коментар [#2] от "princess_x":

  "И какво и' е трудното на политиката - у нас и сульо и пульо влязоха в нея, че и премиери и президенти стават!"

  Именно! Ако за проститутките все пак има някакви екстериорни и възрастови критерии, колкото и минимални да са те, в политиката може да се проституира, без такива ограничения!

  I Want To Believe
 7. 7 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 457 Неутрално

  Никой не ще да обиколи света, да влезе в забоите на 50-60 рудника и да напише книга за най-лесната професия - миньорската. А амбициозно се хвърлят да изследват направо най-трудната - проституцията. Хвала!

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 569 Неутрално

  Лорд Питър ме развеждаше из замъка си. В голямата зала той се спря до красив портрет, закачен над камината.
  -Това, млади приятелю, е баба ми по работно облекло. На нея държа цялото си богатство.
  -Но тя е гола, ваша милост-възкликнах аз.
  -Така е, тя беше луксозна проститутка...

 9. 9 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1389 Неутрално

  Инзащо да е най-трудната професия...??

 10. 10 Профил на emilm13
  emilm13
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#7] от "disorg":

  Според теб да си миньор е по-трудно, отколкото да си хирург, инженер или учител?! Доста социалистическо!

 11. 11 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 457 Неутрално

  [quote#10:"emilm13"]Според теб да си миньор е по-трудно, отколкото да си хирург, инженер или учител?! Доста социалистическо![/quote]
  Просто пример. Можеше да напиша и металург, водолаз,атомен енергетик. И да, всяка от тези професии е по-тежка и трудна от тези на хирург, инженер или учител. Която и разлика е отразена в категорията труд.

 12. 12 Профил на kirka80286
  kirka80286
  Рейтинг: 506 Весело

  "Най-древната професия на света е проституцията. Втората най-древна - престъплението. В резултат от естествена симбиоза между горните две, се е появила и третата най-древна професия - политиката."

  "Тhe lack of major wars may be hurting economic growth." New York Times
 13. 13 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 830 Неутрално

  чак да ги окаеш горките проститутки...

  Със сигурно е професията с най-ниски капиталови разходи.
  Като прибавиш и факта, че няма нужда от начален капитал, широкото и разпространение става съвсем логично.

 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  До коментар [#12] от "kirka80286":

  къртиш мифки с тоя коментар . браво .

 15. 15 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#11] от "disorg":

  Заради подобна мисловност, примерно в подобрената версия, че учителите например трябвало да си плащат, а не да им се заплаща, за да могат да практикуват, си едно налудно твърдение на анормални егоцентрици, които твърдят, че акъл не им трябвало, а само - пари!
  Това е естествено, да бъде прието за Еверест на скодоумието и анормалното пост комуно български, а защо не, и на настоящо мислене на умопомрачен социален деградант, с чиято помощ всяка държава, не само България е обречена на гибелно бъдеще.
  Това, което ни се случва 27 поредни години, като пълна програма и със съответните фючърсни бонове!

 16. 16 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#4] от "betona":

  Що на полето, не е ли по-яко на бетона?
  Кърти стар и налива нов, за да кърти отново.
  Има ли по-тежко от туй да си къртачо-бетонист?...

 17. 17 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#2] от "princess_x":

  Човека просто не е допълнил, че политиката е продължение на проституирането, но с други средства, същото важи и за проституцията в обратен ред.
  Нещата по отношение на наемния труд в периода 1944 - 1989, бяха в същите взаимозависими състояния.
  Самата България, по отношение на СССРОССИЯ бе също предпоставена по този не много завиден начин на възприемане!

 18. 18 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 457 Неутрално

  До коментар [#15] от "convince":

  Всички претенции към законодателя. Поне към момента това е законовата рамка.

 19. 19 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#13] от "klecho":

  Това естествено не е верно и само така изглежда.
  Стани проститут и пак пиши колко ти излиза капиталовото вложение, особено ако си на работа и в почивните.

 20. 20 Профил на convince
  convince
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Няма що да ни потвърждаваш всизвестни национални мисловни аномалии сътворени още преди 27 години, освен ако не желаеш нещо да бъде променено.

 21. 21 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1173 Весело

  След връчването на мандата на т. нар. Реформаторски блок е повече от нормално да има такива статии

 22. 22 Профил на philologist
  philologist
  Рейтинг: 506 Весело

  "Изследването е обогатено от личните наблюдения на Рингдал"

  Защо не е забранена, за престъпленията си срещу българския народ, регистрираната на 5.IX.1945г. комунистическа партия, преименувана на БСП на 3.IV.1990г.?!
 23. 23 Профил на samarianin
  samarianin
  Рейтинг: 580 Весело

  на журналистите не им е по-лесно от проститутки и политици

  мъчно ми е за тях, забравени от всички те са принудени да пълнят медиите с новини за представители на другите две "най-трудни" професии

  Je suis дани кирилов
 24. 24 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1718 Неутрално

  Според мен автора трябва да изследва и държавната проституция.

  В Русия съм! В Русия съм!
 25. 25 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 457 Неутрално

  [quote#20:"convince"]Няма що да ни потвърждаваш всизвестни национални мисловни аномалии сътворени още преди 27 години, освен ако не желаеш нещо да бъде променено.[/quote]
  Не желая. В този му вид ме устройва. Ако някой любител на мисловни полюции не го устройва, нека той се бори за промяна.

 26. 26 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  Според мен в стандартната проституция няма нищо толкова неморално. Всичко е сделка - плащаш - е*еш. Честно е.

  Много по лоша проституция е брак по сметка, защото тогава проститутката лъже, че го прави от любов.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 27. 27 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  [quote#26:"Boyant"]Много по лоша проституция е брак по сметка, защото тогава проститутката лъже, че го прави от любов.[/quote]

  Хем излиза ужасно по скъпо, хем изобщо не е приятно.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 28. 28 Профил на klecho
  klecho
  Рейтинг: 830 Весело

  [quote#19:"convince"]Стани проститут и пак пиши колко ти излиза капиталовото вложение, особено ако си на работа и в почивните[/quote]

  Кефиш, вЕрно. А и даваш вид лично да си в час с обязаностите на "проститута".
  Хайде сега да направиш и една разбивка на капиталовите разходи, по пера, за повече достовереност?

 29. 29 Профил на Schopenberg
  Schopenberg
  Рейтинг: 629 Неутрално

  Искате ли да кажете, че всички експерти по темата сте били с повече от 5 (пет) проститутки повече от веднъж в живота си?

  Не ми се вярва. Доколкото схванах авторът е специалист по мъжки ласки и опитът му е с мъжки труженички.

  Navigare Necesse Est
 30. 30 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#29] от "Schopenberg":

  [quote#29:"Schopenberg"]Искате ли да кажете, че всички експерти по темата сте били с повече от 5 (пет) проститутки повече от веднъж в живота си?

  Не ми се вярва. Доколкото схванах авторът е специалист по мъжки ласки и опитът му е с мъжки труженички.[/quote]

  Че защо да не ти се вярва?

  www.adamieva.info

  Достъпът е толкова лесен. Има филтри по възраст, килограми, цвят на косата и т.н.

  Пазарна икономика и конкуренция.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 31. 31 Профил на стафилокок
  стафилокок
  Рейтинг: 547 Неутрално

  " в средата се намирали проститутките от винопродавници и бордеи – "къщите с пеещи момичета""
  Това ще да е било нещо като TV "ПЛАНЕТА".

  Миналото се наследява, бъдещето се изгражда.
 32. 32 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6070 Неутрално

  Узаконената форма на проституция у нас, се нарича "граждански брак".

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 33. 33 Профил на objektivist96
  objektivist96
  Рейтинг: 518 Неутрално

  [quote#11:"disorg"]всяка от тези професии е по-тежка и трудна от тези на хирург, инженер или учител. [/quote]
  "...В комично-тъжните спомени на един от въпросните будители - дядо Славейков, с характерния му цветист език е описано как селските чорбаджии са потресени от претенциите му за размера на учителската му заплата: "Как тъй на чиляк, дето ще стои все на сянка и на топло, ще се дават 1000 гроша, пък селският говедар, дето е ката ден на дъжд и слънце, ще взема 600!" И приравняват заплащането на даскал Петко с тази на въпросния говедар."
  И справедливостта възтържествува!
  " В момента проф. Маджид Самии е най-известният и най-прочутият мозъчен хирург в света. Понеже е на преклонна възраст, той обучава млади специалисти. Най-любимият му ученик и негов бъдещ професионален наследник е българин
  През ръцете на проф. Самии са минали безчет пациенти, той е извършил повече от 20 000 операции
  Проф. Маджид Самии има много интересна биография. Той е с ирански произход, живее в Германия. Най-ценената и голяма величина в света на неврохирургията. Основал е клиниката в Хановър, която е най-добрата клиника по неврохирургия в целия свят, съобщиха от БиТиВи.
  За своя принос в развитие на нервохирургията и многото спасени пациенти, проф. Самии е получил награди и отличия от няколко немски канцлера."
  Този човек е с по-лека професия от тази на водолаза?!?!?

 34. 34 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 457 Неутрално

  [quote#33:"objektivist96"]Този човек е с по-лека професия от тази на водолаза?!?!?[/quote]
  Разбира се. Просто вие бъркате понятията. Професията на водолаза е тежка, свързана с големи натоварвания и износване на организма. Професията на хирурга в тоя аспект е по-лека, макар да изисква съвършено друго ниво на интелектуална натовареност.

 35. 35 Профил на Doichin Stefanov
  Doichin Stefanov
  Рейтинг: 266 Неутрално

  Значи още от древността е било престижно богатите да са заобиколени от поетеси, певици, актриси и.... лъскави проститутки! Знаех си аз, че са от едно котило 😉😉😉

 36. 36 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  [quote#26:"Boyant"]Много по лоша проституция е брак по сметка, защото тогава проститутката лъже, че го прави от любов. [/quote]
  [quote#32:"Незнайко в Слънчевия град"]Узаконената форма на проституция у нас, се нарича "граждански брак".[/quote]

  Ако да си проститутка е професия, то даже по-доходна професия е да си наркобарон или наемен убиец. Още по-засукано е да се подлагаш, когато практикуваш нещо, което обществото го е приело за достойно, но ти за пари си готов да се подпишеш под всяка доктрина. Пропагандата на проституцията отдавна пробутва, че тя била професия, като придружава това с твърдението, че срамна работа нямало. Има срамна работа и тя е най-срамна, когато си продаваш душата, за да защитаваш срамни, недостойни, фалшиви, античовешки каузи. А, както цитираните по-горе приятели казаха, легитимирането на проститутката чрез брак е най-законообразната ѝ форма. Общество, в което всичко е обявено за стока, няма как да се предпази от проституцията във всичките ѝ форми. И, ако видимата проститутка е гнусна (за теб, не за пришълеца мюсюлманин, когото обслужват придошлите от Пазарджик) и това поставя стената между теб и нея, то другаде няма как да се предпазиш, нито ти, нито обществото ти. Вчера гледам, и в кафенето, и в библиотеката, просто няма място да седнеш от азиатци. Плащат си, сядат. И двойно по-дебела стена да построят около всичките си граници, пред тази инвазия няма бариера. Като превземе Германия jihad-ът of the womb, както това стана в Косово, иди после пиши книги за това как проституцията била професия, превърнала тялото, едно от нещата, които не подлежат на такова превръщане, в стока.

 37. 37 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  [quote#26:"Boyant"]Според мен в стандартната проституция няма нищо толкова неморално. Всичко е сделка - плащаш - е*еш. Честно е.

  Много по лоша проституция е брак по сметка, защото тогава проститутката лъже, че го прави от любов. [/quote]

  изказване на бакшиш. тъпо, плоско, банално и невярно. сигурен съм, че на практика както изказалият го форумец, така и останалите коментиращи не мислят така.

 38. 38 Профил на proza
  proza
  Рейтинг: 612 Неутрално

  "Проститутките от средната прослойка и куртизанките били организирани в гилдии и плащали данъци"
  Проституция е имало от дълбока древност и винаги ше има. Но трябва всичко да бъде канализирано и да влезе в определени рамки. Ние трябва да узаконим проституцията и всички, заети в тази област да плащат данъци. У нас и най-ниско платените работници плащат данък доход, само тези госпожи не плащат нищо. Освен това, при декриминализиране на проституцията ще отпаднат търтеите, наречени сводници. Ако имат нужда от доходи, самите те да се предлагат на пазара на сексуслигите, може и да им излезе късмета. След като не можем да избегнем тази перверзна част от човешката природа, трябва поне да я регламентираме, за да има ред и законност.

 39. 39 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално
 40. 40 Профил на Арон
  Арон
  Рейтинг: 1391 Любопитно

  До коментар [#6] от "2.5":
  Мдааам, България има славно минало! Включително и криминално...

 41. 41 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#26] от "Boyant":

  И брака по сметка си е сделка - единият предлага пари и положение, а в замяна най-често получава младост и красота, с които да украси статуса си.

 42. 42 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#27] от "Boyant":

  В продължение на предишния ми отговор - мисля, че страните, сключващи брак по сметка са напълно наясно какво правят и едва ли са нещастни. Все пак това са хора с по-особени ценностни системи, които не мисля, че са чувствителни на тема ''любов''.

 43. 43 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#32] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Това не е проституция, а си е комерсиална сделка между равностойни партньори.

 44. 44 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#41] от "princess_x":

  До коментар [#42] от "princess_x":

  [quote#41:"princess_x"]И брака по сметка си е сделка - единият предлага пари и положение, а в замяна най-често получава младост и красота, с които да украси статуса си.[/quote]

  Аз горе неслучайно пуснах линк към сайт с обяви на проститутки. Защо мислиш, че младостта и красотата сами по себе си трябва да струват повече от 60 лева на час, след като толкова им е пазарната цена? Айде 100, за по засуканите. А пък младостта не винаги е стока за предпочитане. Нормално е да търсиш нещо на възрастта си, или най много 5 години разлика.

  В този смисъл, бракът по сметка е твърде неизгодна сделка за мъжа. Получава само една проститутка, и то не само в моментите, когато има нужда от нея. Да не говорим какви долни к*рвенски номера може да му върти.

  Да, съгласен съм, че има и стари и/или грозни мъже, които виждат в това някаква възможност да задоволяват нагона си, но повечето от хората не са нито толкова стари, нито толкова грозни, за да загубят дотам вяра в себе си и да паднат толкова низко

  Повечето от мъжете си имат жени и съпруги, които обичат и ходят на проститутки за кеф, защото не им се занимава(нямат време, енергия, пари) да "свалят" някоя, която да ги разиграва. В крайна сметка далеч по евтино от страна на време и пари е да отидеш на проститутка. След като излезнеш от бардака, вече не си настроен толкова "романтично"

  Ти представяш ли си някой мъж да се разведе с жена си, заради млада проститутка? Аз не. Освен това не всички мъже на средна възраст си падат по момиченца. Понякога те просто не ги привличат сексуално, така че и по тази линия на някакво диво сексуално увлечение, което те кара да си загубиш ума, това не може да се случи.
  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 45. 45 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#43] от "princess_x":

  [quote#43:"princess_x"]Това не е проституция, а си е комерсиална сделка между равностойни партньори. [/quote]

  Следствието на подобна сделка е, че винаги има някой яко прецакан. Това почти винаги е мъжа, загубил имотите си в полза на "благоверната"...

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 46. 46 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#33] от "objektivist96":
  До коментар [#34] от "disorg":

  като се раберете, може да почнете да спорите кое е по-вкусно, ябълките, крушите или бананите

  Birds of a feather flock together.
 47. 47 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#44] от "Boyant":

  Виж сега, аз лично не съм ''специалист'' нито по върпоса за проституцията, нито за браковете по сметка. Имам само общи наблюдения. Нямам представа какви сметки си правят някои богати/новозабогатели мъже и дали им се струва скъпо, както на тебе, ''закупуването'' на млада и лъскава съпруга, но има безброй примери на мъже с жени-трофеи. Има и не по-малко случаи на новозабогатял мъж, който веднага след смяната на старата си бръкма с луксозно возило, сменя и повяхналата си съприуга (която най-вероятно му е помогнала, за да преуспее) с жена по-ново издание.
  Преди време бях чела някаква статия за съпругата на богат и влиятелен мъж, която убеждаваше, че играе твърде важна роля в живота му, не само с физическото си присъствие и в леглото, но и в обществения му живот. И сигурно е така, когато става въпрос за жени, които не само са красиви и млади, но и умни - те могат да се превърнат в мощно оръжие за просперитета на съпруга си. Не е случайно клишето за умната жена, която стои зад всеки успял мъж.
  Що се отнася до ''разделението на задълженията'' между съпруги и проститутки, които някои мъже приемат за нормално, аз не го разбирам и приемам. Какъв е смисълът да сключват брак - да си живеят самостоятелно и да си задоволяват нуждите както намерят за добре, без да причиняват терзания и разочарования на съпругите си.

 48. 48 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#47] от "princess_x":

  На тия жени им викат Golddiggers. Аз лично смятам за израз на едновременно морална уродливост, тотална безсърдечност и чудовищна глупост да замениш жената, която те обича, която е стояла до теб през всички трудности и те е подкрепяла, която те е приела такъв, какъвто си, с всичките ти предимства и недостатъци, с някаква проститутка, защото била по секси. Да захвърлиш жена си на произвола на съдбата като използвана носна кърпичка, заради някоя хитра проститутка е тежък кармичен грях, и който го направи, заслужава всичко най лошо, което евентуално ще му се случи, защото проститутката няма да е с мъжа заради него, а заради някаква лична изгода. И това да му слага рога и да се гаври с него е най малкото, което ще се случи на такъв мъж. Тя просто ще го провали, ще си изпълни задачата, и ще се отправи към следващата "задача".

  За мен разделението между жени и проститутки е съвсем нормално. Човек е полигамен по природа. Една жена, каквато и да е тя, не може да даде всичко на мъжа в сексуално отношение, а пък и настъпва омръзване. Човек има нужда от много партньори, не един. И ако се върнем на брака по сметка, защо да се жениш за една проститутка, като можеш да имаш много, когато поискаш?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 49. 49 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  "...в средата се намирали проститутките от винопродавници и..."

  "...членували в гилдии и плащали данъци..."

  Струва ми се много странно за Китай да се говори за лозарство, винарство и специализирана търговия с вина през 14 в. Лозата е с произход Армения и средиземноморските страни, и се разпостранява по другите континенти много по-късно, и то благодарение на колониалистите от средиземноморския свят.

  Изобщо нещо много натъкмена ми се струва "великата" китайска история, малко като руската или македонската.

 50. 50 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  [quote#48:"Boyant"]Да захвърлиш жена си на произвола на съдбата като използвана носна кърпичка, заради някоя хитра проститутка[/quote]
  Съпругата може да е измествана (донякъде) от любовницата, но не и от проститутката, която се наема за час, 2, една нощ или няколко дена, и нищо повече. Има много голяма разлика между любовница, държанка, и проститутка.
  Макар че ако не носиш пари в къщи, и съпругата ти може да си отиде.

 51. 51 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#50] от "historama":

  Сега, всичко е относително. Няма такива стриктни категоризации, всичко може да прелива едно в друго. Съпругата може да е проститутка, когато е golddigger, любовницата също. Единствено комуникацията, опознаването, усещането, преценката на характера, ценностите, интелекта, през времето, прекарано заедно, може да определи за партньорите как да се възприемат.
  Това не е като да чифтосфаш добитък.

  А дали ще те зареже съпругата, ако не носиш пари, пак зависи от съпругата, която си си избрал.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 52. 52 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  [quote#1:"everlast666"]Най-трудните 2 професии - политиката и проституцията. [/quote]

  В България, пък и в повечето страни по света политиката е най-сладката професия. Докато проституцията според мен е най-срамната и да сигурно за някой момичета е и доста натоварена и трудна професия.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 53. 53 Профил на dearblue
  dearblue
  Рейтинг: 554 Неутрално

  Всяка жена която е раждала е светица
  Всяка ялова утроба е мащеха и вещица

 54. 54 Профил на SStan
  SStan
  Рейтинг: 472 Неутрално

  Трудна професия? За тези, които са насилвани и малтретирани да я упражняват не е професия, а робство! За тези, които доброволно са се съгласили и са я възприели като професия не трябва да се оплакват, че им е трудно! Това е техният избор! ........ Ами да отидат да работят, според образованието си и да получават заплата като всички други в обществото, на които никак, ама никак не ни е лесно!

 55. 55 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#53] от "dearblue":

  [quote#53:"dearblue"]Всяка жена която е раждала е светица
  Всяка ялова утроба е мащеха и вещица[/quote]

  Всеки има право на мнение, защото живеем в свободна и демократична страна

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 56. 56 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1634 Неутрално

  До коментар [#54] от "SStan":

  [quote#54:"SStan"]Ами да отидат да работят, според образованието си и да получават заплата като всички други в обществото, на които никак, ама никак не ни е лесно![/quote]

  Мислиш ли, че някой го интересува дали ви е лесно?
  Оправяйте се

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 57. 57 Профил на linked
  linked
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Проститъка може да бъде и мъж. Мъжете в 21 век са еманципираха до неузнаваемост.

 58. 58 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#49] от "historama":

  Не го възприемай буквално, става дума за питиепродавници, неточна думае употребена.

  Макар че май не съм съвсем сигурна. Наскоро имах гост китаец, който ми донесе "традиционно китайско вино". Това бяха буквално думите му. Разбира се съвсем не беше вино, а 50 градусова оризова ракия, но не се получава чрез дестилиране, а чрез ферментация и не знам си каква обработка след това.

 59. 59 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 4003 Неутрално

  [quote#58:"luda_krava"]Не го възприемай буквално, става дума за питиепродавници, неточна думае употребена.

  Макар че май не съм съвсем сигурна.[/quote]
  Благодаря за коментара (много уместен и точен), но все пак става дума за съвсем различни култури, и съвсем целенасочено наместване в една друга култура (тази на средиземноморския и европейския свят - вино е с латински произход, и понятие свързано конкретно с лозата). Наскоро четох някъде друга височайша глупост, че производството на първото уиски (част от културата на келтите) били отново в Китай (вероятно високоалкохолната напитка за която говориш). И така току-виж и корените на кирилицата се изместили от Русия някъде зад Великата китайска стена.

 60. 60 Профил на Една Другарка
  Една Другарка
  Рейтинг: 709 Неутрално

  Като им е трудно - да се цанят в рудодобива...

  И като цяло... да се фабрикуват такива измислени статитии за да се пропагандира човешката деградация...

  И без това напливът от млади момичета и момчета да стават проститутки е огромен, та вие сега допълнително рекламирате това човешко падение като нещо модерно и престижно...

  Във форумите на Икономедиа е пълно с хленчещи конформисти. В много голям процент от случаите изразите, ЗАПОЧВАЩИ с: "Аз мисля..."; "Аз считам..."; "По мое мнение..."; "Според мен.." - ЗАВЪРШВАТ с някакви чутовни глупости, резултат от "мисловния" процес.
 61. 61 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4430 Любопитно

  До коментар [#58] от "luda_krava":

  Да, казва се байдзю (baijiu) въпросната оризова ракия. Това е най-популярния алкохол в Китай. И аз съм пил няколко пъти от въпросната напитка, доста е силничка... доста повече в сравнение със соджу и саке.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 62. 62 Профил на Smilyana Ilieva
  Smilyana Ilieva
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Не вярвам, че една жена е станала класическа проститутка, т.е.
  да обслужва по няколко различни мъже на ден по желание, така случайно (нямам предвид жените или мъжете, които просто често си сменят партньорите и затова биват порицавани).
  Сигурна съм, че в детството им е имало насилие, лошо отношение, липса на образование, липса на обич и обгрижване.
  Те най-вероятно не са имали истинско и добро семейство.
  Затова аз ги съжалявам и им съчувствам. Не разбирам хорското презрение и грубост към тях. Винаги си спомням стихотворението на Смирненски "Съдбата рано ги излъгала,
  живота сграбчил ги отвред" както и за малката цветарка. Истината е, че ако нямаше търсене, нямаше да има и предлагане. Мъжете като по-силни, винаги си присвояват правото със сила. Ето и сега твърдят, че е по-добре, по-забавно и неангажиращо да се ходи по проститутки отколкото да си вземеш съпруга. Точно с това хищническо мислене, те създават проститутките и не полагат грижи създават деца, които да станат добри хора. Ако нещо се провали в живота им си имат удобно извинение, че тая или оня кучка им е виновна. Жената винаги е била изкупителна жертва, оценявана главно по външния си вид. И като вече не млада, значи не заслужава уважение. Единственото спасение отчасти в омагьосан кръг, виждам в образованието на момичетата и да не раждат деца, ако нямат добър съпруг до себе си. Домовете са пълни с нещастни деца, на които също може да се помогне. Момчетата трябва да се възпитават уважение към женското (различното) начало и почит към майката, така както е било в древността, много преди Христа и е имало женски божества.

 63. 63 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1234 Неутрално

  До коментар [#62] от "Smilyana Ilieva":

  Заблуждаваш се. Част са станали такива по свое желание. Странно решение, но е по своя воля. Част са били продадени от родителите им и не са имали друг избор, това е било назад във времето, сега е друго. Но при всички случаи не се нуждаят от съжаление, биха ти се изсмели на разсъжденията. Имат достатъчно високо самочувствие и единственото, което ги притеснява е, да не лепнат болест от клиент.

 64. 64 Профил на ptj50530328
  ptj50530328
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#30] от "Боян Таксиров":

  Регистрирайте се в най-голямата директория за ескорт обяви в България http://tescortworld.com
  Вие сте независим ескорт модел, агенция или потребител:
  Използвайте нашата популярност в световен мащаб безплатно сега!
  Вашата регистрация е 100% безплатна и има много предимства в глобален мащаб!
  Ефективна реклама на световно ниво: целева аудитория в нашата мрежа, лесни настройки на вашия профил, добавяне на коментари, чат с ескортите достъп до разширено търсене, управление на списък с любими ескорти, управление на бял и черен списък, вътрешна мрежа за подпомагане.
  Ще се видим онлайн в http://tescortworld.com
  Kind regards, Tescort Team

 65. 65 Профил на ptj50530328
  ptj50530328
  Рейтинг: Неутрално

  Право на всеки е сам да избира как да живее или бъркам?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK