Великобритания отказа да признае църквата на джедаите

Великобритания отказа да признае църквата на джедаите

© APКомисията за регистрация на благотворителни организации във Великобритания отхвърли молбата на "Храмът на ордена на джедаите" да бъде регистрирана като вероизповедание, предават "Гардиън" и Би Би Си. Според властите джедаизмът, или митологията на филмите "Междузвездни войни", "не насърчава морално или етическо усъвършенстване" и "не притежава необходимия духовен или светски елемент", за да получи статут на благотворителна организация.


Макар да звучи като шега, от "Храма на ордена на джедаите" обявиха, че са разочаровани от решението на комисията, с което се надявали да официализират благотворителната си дейност. "Искахме нашите дарители да имат усещане за легитимност, да знаят, че взимаме работата си насериозно и че всички средства са правилно управлявани", казва пред "Гардиън" говорителката на организацията, психоложката Брена Кавел.


Шега или...
"Джедаизмът" във Великобритания възниква наистина на шега, когато на преброяването през 2001 г. е въведен въпросът за религиозна принадлежност. Тогава 390 хил. души, или 0.7% от населението, се обявиха за джедаи. Той продължава да е седмата най-популярна религия на острова и първа сред алтернативните със 177 хил. последователи и според преброяването от 2011 г. - повече дори от растафарианците. И някои нейни последователи не се шегуват.Във филмите на Джордж Лукас джедаите са рицари монаси, чиято мисия е да пазят реда и справедливостта в Галактиката с помощта на Силата, която им дава телекинетични способности. Ако нямаш характер обаче, Силата може да има и тъмна страна. "Орденът на джедаите" обаче твърди, че те се различават от своя кинопървообраз.


Според тях джедаизмът


"...е базиран на почитането на Силата, описана като "вездесъщото и метафизично присъствие", което джедаят смята за основополагащо във Вселената. Джедаите не вярват в Господ, а "в Силата и ценността на всяка форма на живот в нея" и "не са обсебени от тъга по онези, които напускат този свят", защото знаят, че "всички завинаги остават част от Силата". Джедаизмът е "вдъхновение и начин на живот за хората, които сложат джедайската мантия", макар че орденът признава, че някои членове предпочитат думата "философия" пред "религия".


Според Кавел пък "ние не почитаме Силата на Джорж Лукас, макар че много от членовете ни вярват в съществуването на висша, трансцедентна сила от този порядък. Това е същото като Господ, Вселената... едно и също е за нас, просто избрахме това име". Лидерът на църквата на джедаите в Обединеното кралство Даниел Джоунс пък изрази увереност, че тя ще бъде призната в близките 5 години.

Храмът на ордена на джедаите е признат за религиозна организация в САЩ, където съответно не плаща данъци за получените дарения. Миналата година Нова Зеландия отхвърли подобна молба на друга джедайска организация за религиозен статут.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK