Откъс от "Трескав блян" на Джордж Р.Р. Мартин

Откъс от "Трескав блян" на Джордж Р.Р. Мартин

© Живко Петров, Издателство "Сиела"В празничната рубрика "Четиво" публикуваме откъс от "Трескав блян" - един от последните романи на автора на "Игра на тронове" Джордж Р.Р. Мартин, издаден наскоро от "Сиела". Преводът е на Слави Ганев, а художник на корицата е Живко Петров.


Сейнт Луис,
април 1857


Абнър Марш рязко удари по бюрото на рецепцията с хикориновия си бастун, за да привлече вниманието на служителя.
- Имам среща с някой си Йорк - каза той. - Джош Йорк. Така се казва. Имате ли някой с това име?
Рецепционистът беше старец с очила. Той подскочи, стреснат от почукването, обърна се и изгледа посетителя с усмивка.
- Бре, че т’ва е капитан Марш - изрече той дружелюбно. - От поло’ин година не съм ва виждал, капитане. Чух за нещастието ви де. Ужасно, наистина ужасно. Тука съм от тридесет и шеста, а не съм виждал такъв лед по реката.
- Да не ви пука - отвърна Абнър Марш раздразнено.
Той очакваше подобни подхвърляния. "Домът на плантатора" беше популярен хотел сред моряците. Дори самият той често бе вечерял тук, преди да настъпи онази сурова зима. След ледения запор се държеше настрана, и то съвсем не само заради цените. Обичаше храната в "Домът на плантатора" също колкото ненавиждаше редовните посетители: кормчии, капитани, боцмани, всякакви моряци, стари приятели и стари врагове, всички от които бяха наясно с несгодите му.


Абнър Марш не търсеше нечие съжаление.
- Просто кажи в коя стая е Йорк - каза той с тон, нетърпящ възражение.
Рецепционистът поклати глава нервно.
- Няма да намерите господин Йорк в стаята му, капитане. В трапезарията е, нагъва.
- Сега? По това време? - възкликна Марш и хвърли един поглед на помпозния часовник зад рецепцията, разкопча месинговите копчета на палтото си и извади своя златен джобен часовник. - Има десет минути до полунощ - добави той, невярващ на очите си. - И нагъва?
- Да, господине, нагъва. Господин Йорк сам си знае кога и не е от ония, на които мо’е се възразява, капитане.


Абнър Марш прочисти гърлото си шумно, прибра часовника, извърна гръб, без да продума, и тръгна с големи, тежки крачки към добре обзаведеното лоби. Той беше едър мъж, но съвсем не и търпелив, нито пък свикнал с делови срещи в полунощ. Въртеше бастуна си отривисто, сякаш нямаше никакви проблеми, сякаш все още беше същият онзи човек отпреди. Трапезарията изглеждаше почти толкова просторна и пищна, колкото салон в голям параход: полилеи от шлифовано стъкло, полирани медни лампи, маси, покрити с фин бял лен, изящни порцеланови и кристални съдове. В нормален час всички столове щяха да са заети от пътешественици и моряци, но сега нямаше никой и повечето лампи не светеха. Марш реши, че от късните срещи все пак има някаква полза: поне нямаше да търпи чуждото съчувствие.


Недалеч от кухненската врата двама негри сервитьори си шушукаха. Марш не им обърна внимание и продължи към далечния край на залата, където един добре облечен непознат вечеряше сам. Той вероятно чу, че някой приближава, но дори не погледна, понеже беше зает с порцелановата си паница и супата лъже-костенурка в нея.
Кройката на дългото му черно палто издаваше, че не е моряк. Вероятно беше от източните щати или дори чужденец. Имаше едро телосложение, макар и да отстъпваше на Марш. Както беше седнал, изглеждаше по-висок, но със сигурност не притежаваше неговата физика. Отначало капитанът взе господина за старец заради бялата му коса. Щом се приближи обаче, забеляза, че тя всъщност е бледоруса, а лицето на непознатия - почти момчешко. Йорк беше гладко обръснат. На издълженото му, студено лице нямаше нито мустаци, нито бакенбарди, а кожата му беше бледа като косата. Марш реши, че дланите му са също като на жена. Той почука на масата с бастуна. Покривката заглуши звука и го превърна в деликатен повик за внимание.


- Вие ли сте Джош Йорк? - попита капитанът.


Господинът вдигна очи и погледите им се срещнаха. Абнър Марш запомни този миг до края на дните си. Беше погледнал в очите на Джошуа Йорк. Всичките му мисли, всичките му кроежи потънаха за миг във водовъртежа на неговия взор. Младеж и старец, конте и чужденец, всички тези епитети изчезнаха в същата секунда. Остана само Йорк, самият той, изпълнен с власт, блян, могъщество.


Очите на Йорк бяха сиви, но на бледото му лице изглеждаха изумително тъмни. Зениците му бяха също като връхчета на игли, тлеещи в черно. Те пронизаха Марш и нахлуха в неговата душа. Сивото около тях беше живо, движеше се като мъгла над реката в тъмна нощ, когато бреговете и светлините чезнат, когато на света не остава нищо освен кораба ти, реката и белите валма. В този думан Абнър Марш забеляза нещо. Виденията се появяваха за миг пред взора му и веднага се разсейваха. Сред бялата пàра надничаше проницателен ум, но в нея витаеше и звяр, мрачен и смразяващ, окован, ала гневен и беснеещ. Смях, самота, коварни страсти. Всичко това се таеше в погледа на Йорк, но най-силното чувство, което излъчваше, беше сила, чудовищна сила, сила безмилостна и неумолима като леда, скършил бляновете на Марш. Някъде сред мъглата той почувства как ледените блокове се носят бавно, бавно. Чу как корабът му се разбива, а с него - и всички надежди. Капитанът никога не бе отмествал поглед пръв пред когото и да било. Ръката му стисна бастуна толкова силно, че се уплаши да не го счупи, но накрая не издържа и извърна очи. Господинът сложи супата настрана, махна и каза:
- Капитан Марш, очаквах ви. Моля ви, седнете.
Гласът му притежаваше приятен тембър, изтънченост, спокойствие.
- Добре - отвърна капитанът непривично тихо.


Той дръпна стола от другата страна на масата и се отпусна на него.
Марш беше грамаден мъж, висок около шест фута и с тегло от почти триста паунда. Лицето му имаше червендалест оттенък, а черната си брада капитанът не бръснеше, за да прикрива сплескания си нос и многобройните брадавици. Дори това обаче не можеше да му помогне. Имаше славата на най-грозния мъж, плаващ по реката, и знаеше това. В тежкото синьо капитанско палто с два реда месингови копчета изглеждаше внушително и страшно. Очите на Йорк обаче сякаш погълнаха цялата му напереност. Марш реши, че господинът е фанатик. И друг път беше виждал очи като тези. Носеха ги безумците, проповедниците, хвърлящи адска жупел, бе ги забелязал и у един мъж на име Джон Браун в проклетия Канзас. Марш не искаше да си има нищо общо с фанатици, проповедници, аболиционисти и трезвеници.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Цъкам минуси
  Цъкам минуси
  Рейтинг: 569 Весело

  Таргериан на три морета! Джон Сноу копеле на две семейства! Пущи трона за кака ти, къдрав.

 2. 2 Профил на Beyond
  Beyond
  Рейтинг: 1114 Любопитно

  "Трескав блян" - един от последните романи на автора на "Игра на тронове" Джордж Р.Р. Мартин ..."

  Звучи така сякаш човекът е починал, или пък че книгата е нова.

  Човекът си е жив, а книгата е от 1982-ра.

  TAKE THE RED PILL!
 3. 3 Профил на majorman
  majorman
  Рейтинг: 801 Неутрално

  [quote#2:"Beyond"]"Трескав блян" - един от последните романи на автора на "Игра на тронове" Джордж Р.Р. Мартин ..." [/quote]

  Някой пак се е опитвал да превежда от английски думичката "latest".

  We are just a war away from Amerikhastan/ When God versus God;the undoing of man
 4. 4 Профил на operationsusie
  operationsusie
  Рейтинг: 8 Весело

  Ех, Слави, ех, Ганев, ех, "Сиела", къде са ви редакторите...
  Hickory - вид орех, тоест бастунът вместо "хикоринов" е "от орехово дърво".
  А "pound" като мярка за тегло е "фунт", ама кой да отвори речника. То и като парична единича е "фунт стерлинг", но май вече всички си пишат "паунд".
  Интересно как брада прикрива нос...
  Добре, че нямам оригиналния текст, кой знае какво още щях да открия.

 5. 5 Профил на Бай Благой
  Бай Благой
  Рейтинг: 560 Неутрално

  [quote#4:"operationsusie"]То и като парична единича е "фунт стерлинг", но май вече всички си пишат "паунд". [/quote]


  Само аз все още ѝ викам "лира"

 6. 6 Профил на Николай Николов
  Николай Николов
  Рейтинг: 1131 Неутрално

  А шестата част на "Песен за огън и лед" кога?
  Или ше си останем с нелепия сериал...

 7. 7 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 673 Весело

  До коментар [#4] от "operationsusie":

  напълно вярно. ето защо човек живее по щастливо когато е прост като бетона а най щастливо когато изобщо не чете книги
  а на въпроса ти: и слави и ганев и редакторите спат сън дълбок и непробуден и сънуват собственото си величие.
  други въпроси имаш ли?

 8. 8 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 673 Весело

  До коментар [#5] от "Бай Благой":

  значи простаците сме поне двама

 9. 9 Профил на tigervi
  tigervi
  Рейтинг: 1148 Неутрално

  [quote#4:"operationsusie"]"хикоринов" е "от орехово дърво"[/quote]

  Бастун от хикори съм срещал и преди, но това "хикоринов" звучи наистина странно.

  Eddie lives... somewhere in time!
 10. 10 Профил на meleager
  meleager
  Рейтинг: 618 Неутрално

  Ами така си го е написал човекът, брадата „прикрива“ носа. Странно звучи, но как да го преведеш другояче?!

  He had a red face and a full black beard that he wore to cover up a flat, pushed-in nose and a faceful of warts, but even the whiskers didn't help much; they called him the ugliest man on the river, and he knew it.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK