Дубравка Угрешич, писател: Живеем в комфорта на демокрацията, без да разбираме какво точно е тя

Дубравка Угрешич, писател: Живеем в комфорта на демокрацията, без да разбираме какво точно е тя

© Велко АнгеловДубравка Угрешич е един от най-известните писатели, излезли от бивша Югославия и Балканския полуостров.Сред многобройните й награди за проза и особено за есеистика са швейцарската Charles Veillon, на германската "Хайнрих Ман" и на престижния международен приз "Нойщат" (наричан "Американския Нобел") от 2016 г. През 1993 г. Угрешич напуска родната си Хърватска, след като позицията й срещу югославските войни и хърватският национализъм я превръщат в обществен враг. В медийната война срещу нея и пет други авторки - наричани заедно "вещиците от Рио" - няколко централни вестника публикуват адресите и телефоните им и насърчават читателите да ги тормозят заради "националното им предателство". Угрешич се мести в Холандия, където живее и до днес, а живота в емиграция е централна тема в нейното творчество. През декември тя бе гост на Софийския международен литературен фестивал, посветен на темите миграция, идентичност, граници и принадлежност.


Определяте се като анационален, или транснационален писател, но вие самата пишете на хърватски.


- Да. Макар да съм все по-изкушена да ползвам английския, не се престрашавам. Не става дума за някакъв сантимент към майчиния език - боже, опази! - а за нещо чисто практично: хърватският е езикът, който говоря най-отдавна. Има и друго - научих се да говоря за литература, за работата си, на английски, защото съм в чужбина вече от 25 години. Аз обаче не живея във Великобритания, а в Холандия. Така че езиковата ми ситуация е доста шизофренична.
Дубравка Угрешич, писател: Живеем в комфорта на демокрацията, без да разбираме какво точно е тя

© Велко Ангелов


На срещата си с публиката на Литературния фестивал отбелязахте, че със сегашната огромна бежанска вълна идва и новото поколение "транснационални" писатели. В едни такъв хипотетичен литературен свят, притеснява ли ви бъдещето на по-малките езици? И въобще не е ли езикът последният белег на общност, който не можеш да напуснеш?


- Малките езици ще изчезнат. Те и в момента умират, като далечни звезди.


Като писател смятате ли, че това е някаква загуба - че думи, понятия, различни начини на мислене ще изчезнат? Хърватският например би ли ви липсвал?


- Ако бях лингвист или антрополог, вероятно щеше да ми липсва. Светът обаче се глобализира, има нужда от един общ, работещ език и това е английският. Харесва ли ни или не. Може би ако растящият китай Китай успее да изгради силна културна и медийна империя като американската, един ден всички ще говорим китайски. И какво от това.


Да си двуезичен дава ли ти някакво преимущество?


- За мен не, освен в едно нещо: осъзнах, е че хърватският език е затворен, а английският - отворен, поради което е и много богат. На английски постоянно се измислят нови думи. Например преди няколко години прочетох следното изречение в "Ню Йоркър": He got shish-kebapped.


Бих казала, че в сравнение с това хърватския е дори беден, защото му липсва подобна еластичност. Сега още повече заради националистките и фашистки настроения, които искат да "прочистят" езика. Всякакви "езикови доктори" искат да ти обяснят какво и как да пишеш. Сериозно? Кой си ти, че да кажеш?


Целта е да се отървем от така наречените "сърбизми". Според изследователи обаче в резултат на това той никога не е бил по-русизиран.


Заради лингвистичните перверзии и невежество на Франьо Туджман - първият президент на независима Хърватска и също така националист и идиот, в хърватския се появиха много руски конструкции. А за да направим връзка с "хърватската история" властта и нейните прислужници-лингвисти го върнаха към единственият момент, когато Хърватия е била независима - през Втората световна война, когато сме били нацистки сателит.


У нас днес русизмите не са на почит, на думите от османско време също не се гледа с добро око.


- Идеологизацията на езика е абсолютна глупост. Това, което наричаме сърбо-хърватски, или хърватско сръбски, или BCM (босненско-хърватско-сръбски) - де факто днес четири езика за всяка една от държавите, която възникна от тези територии - е поръсен с германизми, турцизми и всякакви други влияния. И всеки го тегли към влиянията, които са му удобни - в Босна към турцизмите и така нататък.


Предвид миналото ви няма как да не ви попитам какво мислите, когато гледате новините тези дни - не само случващото се в Алепо, но и възраждането на националистическите настроения в Европа.


- Ще ви кажа как се чувствам... Чувствам, че сърцето ми е изтощено. Правих си кардиологични изследвания наскоро и чух как лекарите, които ме преглеждаха, обсъждаха помежду си какво разтеглено, необичайно по форма сърце имам... Те се шегуваха, но са прави - сърцето ми е изтощено, от изненади, от войната в Югославия, от моето изгнаничество в късни години, от световните новини... А от 1995 г., когато горе-долу навлезе интернет, всички сме постоянно изложени на новините.


Постоянно ми се налага да си меря пулса - разстройвам се за Алепо и Сирия, за 60-те милиона бежанци по света, заради Тръмп, заради съвсем видното възраждане на фашизма в Европа. Никой не смее да го нарече така, викаме му "популизъм" или "инциденти". Аз обаче наблюдавам подобни инциденти в бивша Югославия от 25 години...


Наскоро на стадиона в Сплит някакви младежи заляха тревата с хербицид и по този начин изрисуваха огромна, огромна свастика.


Не виждате ли никакъв напредък, никаква поука, извадена от онези войни?


- Не знам. Със сигурност благодарение на многото новини сега има много повече прозрачност. По същата причина обаче сме толкова уморени. Живеем в апатия. Има много форми на бягство - най-голямата и достъпна за всички е паралелното съществуване онлайн. Наскоро гостувах на една учебна програма за млади автори и половината от тях казаха, че се интересуват само от "паралелни животи" - от фентъзи, "Игрите на глада" и такива неща, но не и от реалността.


Ако ме питате за светъл лъч, да, намирам някаква надежда в новото поколение млади историци от бивша Югославия, които я изучават в други държави и имат достъп до голямо количество различни източници.


На срещата казахте, че не са останали почти никакви публични интелектуалци - защо според вас е така?


- По същата причина, по която и политиците ни са от един особен вид. Защото в пренаситената медийна среда приемаме всичко като риалити шоу. Можем да приемем съвет или проповед само ако е поднесена под формата на нещо като кеч, "Биг брадър" или нещо друго просто и брутално като тях. Загубили сме способност да говорим - младите хора общуват с картинки или 140 знака в "Туитър". Така че публичният интелектуалец трябва да бъде някой с остър ум, но и малко особняк - един Славой Жижек за цял свят.


Жижек изненада много свои колеги, като даде своеобразна подкрепа за кандидатурата на Доналд Тръмп пред Хилари Клинтън - с аргумента, че като демонстративно не играе по правилата, ще подкопае повече капиталистическата система.


- Възможно е, твърде рано е да се каже. Но виждате, че той вече разбуни половин Америка - текат протести, хората са гневни, имат искания. Това би могло да влее нова енергия политическия живот, който навлезе в някаква рутина - "имаме демокрация, значи всичко е наред." Сега е времето да преосмислим разбиранията си, включително за демокрацията, която приемаме за даденост - а очевидно не е, след като половината в Източна Европа живеем в някаква форма на авторитаризъм. Властват мафията и църквата.


Кой например е президент на Хърватия? Жената-мечта на всеки балканец - руса, хубавичка, приятно закръглена, женена, с две деца и кръстче на верижка около врата - и приспособима към всяка ситуация.


Казахте на срещата си с българската публика, че публичният интелектуалец, или така нареченият "лидер на мнение" не може да бъде жена.


- Да, едва ли. Обикновено жените са изтиквани напред като нещо като оръжие. В това отношение вероятно дясното е по-умно от лявото. Както знаете в Германия всички фашистки организации слагат жените на предна линия, те ги използват. Същото е в Хърватска - там самите жени са против абортите. Една от най-яростните му опонентки, бивша журналистка, а сега бизнес дама, навлезе в политиката. Тя протестира срещу идеята мои и книги на други автори да влязат в учебната програма, защото намери някакъв според нея "порнографски" пасаж. Често, както в онова стихотворение на Пастернак се будя и не знам в кой век съм.


В Холандия също ли няма уважавани женски гласове?


- Вижте, отново става дума за сляпо придържане към демокрацията, без да ни е ясно какво демокрацията е. Например: един от най-твърдо десните хърватски политици, жена, която беше полицай в Канада, а после се върна и стана бодигард на Франьо Туджман и мрази почти всички, днес е евродепутат и е в комисия за човешки права. Но тя е хърватският избор и никой нищо не казва.


В България също имаме истории с бодигарди и крайно десни, антиевропейски политици в Европейския парламент.


- Да, знам - това е един модел за издигане. Избягвам да коментирам, защото хората се засягат. казват, че мразя Хърватия - не, аз не я мразя, просто я взимам като модел, защото това е страната, която познавам най-добре.


Идвате ли понякога в България да правите инкогнито наблюдения за някоя от книгите си? Българският ви е изключително добър.


- Не (смее се). Научих български, когато идвах в България с майка си като дете, а после като тинейджър посещавах баба си и дядо си във Варна. Но вкъщи не сме говорили български. Ще ми се да прекарам месец-два в София, за да си усъвършенствам езика. Мога да чета без проблем.


Но мисля че аз и вие обитаваме една и съща територия на знаците, живеем в един и същ модел. Независимо, че вие сте по-млада, знаете какво е сърп и чук, да дам най-елементарния пример. Независимо дали сме в България, Унгария или Румъния, можем да прочетем реалността. Също трябва да кажа, че българките медии и интелектуалци проследиха и отразиха най-добре югославските войни, те знаеха повече за тях от самите нас. Бях тук и си тръгнах с огромно количество вестници и списания, посветени национализма.


Навремето югославяните изпитваха фалшива гордост, че са по-свободни от българите. А след като падна стената започнаха да плачат, че са също толкова големи жертви на комунизма. Така че ние всички носим сходен манталитет - желанието да се изживяваме като жертви, убеждението, че някой друг е виновен за травматичното ни минало, бързото нагаждане спрямо силните на деня. Ще го разпознаем в цяла Източна и Централна Европа.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (64)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Дубравка Угрешич, писател: Живеем в комфорта на демокрацията, без да разбираме какво точно е тя
  ====================================
  То така и за "народната власт" казваха. Един вид не всеки става "нов човек" както настоява активистката и общественичка на правилни 'демократични" позиции др. Угрешич. Е на, тия в Източна Европа не стават а в Холандия - стават за нови хора, щото не използват русизми а и говорят правилен език, а не някакъв който подозрително напомня на руския.

 2. 2 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  А след като падна стената започнаха да плачат, че са също толкова големи жертви на комунизма.
  ================================
  Др. Угрешич внезапно забравя че "комунизмът" не бомбардира Югославия, която даде реални жертви тогава, а го направи военен и агресивен съюз от най демократичните и миролюбиви страни в света - НАТО, начело с факела на световния мир САЩ.

 3. 3 Профил на vladivlad
  vladivlad
  Рейтинг: 630 Неутрално

  "През декември тя бе гост на Софийския международен литературен фестивал, посветен на темите миграция, идентичност, граници и принадлежност".

  Литературен фестивал за миграцията??? Това е патетично.
  Аман от литератори, които се изживяват като съвестта на времето и най-големите разбирачи на демокрацията. Всъщност всички те имат едно и също разбиране - когато всички останали са съгласни с нас това е демокрация, когато не са - значи не е.
  Патетично.

  Do or do not. There is no try. Yoda
 4. 4 Профил на clutch
  clutch
  Рейтинг: 684 Весело

  До коментар [#1] от "Каишков - Системен нарушител":
  Цървул
  И за милЬоцинер не ставаш, най-много отговорник по офценадоя
  --------------
  Харесвам повечето неща на Угрешич, но не мога да се съглася с някои от тезите и.
  Присъствах на изявата и по време на ЛитФеста, щеше да е по-добре да споделите цялата и реч/диалог.
  Поне в мен остана усещането за умишлено преекспониране на случващото се в екс-Югославия. Останах с усещането, че завоалирано си призна: причината да стана известна "на Запад" е, че се съобразявах с това, което се очакваше да напиша, а не това, което исках.
  Сегашните "емигрантски' писатели няма да достигнат нивото на, да кажем Елиас Канети, Никос Казандзакис, защото не пишат, за да покажат каква е родината им, каква може да бъде, какво са загубили и заради какво, а наблягат най-вече на това, което ще се публикува.
  Разбирам ги донякъде, издателите гонят политики, които им носят пари и трудно биха се съгласили да публикуват 20 000 тираж от нещо, което е в разрез с официалният тренд по дадена тема.
  Но отстъплението им в името на публикация не прави чест на зовящите се "писател".
  Не ти пречи да правиш хляб, да носиш щайги с домати, да наливаш бензин, да бършеш лигите на сенилни старци, и в едно с това да си писател.
  Другото е стремеж към работа на топло и сухо, без натоварване
  Примери.....МНОГО

  Бил съм крайно груб към идиотите? Хъм, имам и разрешително за оръжие :)
 5. 5 Профил на Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Натътрузен десебар, слуга на БСП
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Чета я винаги с интерес, но тук е казала глупост.

  "Не става дума за някакъв сантимент към майчиния език - боже, опази! - а за нещо чисто практично: хърватският е езикът, който говоря най-отдавна."

  Майчиния ѝ език е български, друг е въпросът, че майка ѝ не я е научила на български. И е вярно, че югославяните ни гледаха надуто и се смятаха за нещо повече от нас. Повечето и сега се надуват, нищо че сами се навряха на кучето в ауспуха. Просто толкова им е акъла, въпреки надутостта им. Някои са даже велики наследници на Александър Македонски(още една девиация на сръбско-югославските фантазии и опит да се изкарат нещо повече). Понякога като гледам бивша Югославия си казвам, че сме големи късметлии..

  Няма шики-мики.
 6. 6 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Интелигентна жена. Ето това е да казваш нещата както са, а не популизмите на Тръмп, примерно.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 7. 7 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#4:"clutch"]Цървул
  И за милЬоцинер не ставаш, най-много отговорник по офценадоя [/quote]
  Колко високо интелигентен, демократичен дискурс. Веднага личи силата на домашното възпитание и отношението към теб през първите седем години.

 8. 8 Профил на ''zms15783''
  ''zms15783''
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Гледах интервюто с Бойко Василев. Доста ренесансова личност.Не даде добра оценка за нашите демокрации.

 9. 9 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#8:"xali"]Доста ренесансова личност.[/quote]
  И живее на правилно място за Ренсесанса - в Холандия. Не в някаква бивша османска или съветска провинция. Ако се родиш там е малко неудобно - не може да разцъфтиш ренесансово, току виж ти завидели колко си ренесансов.

 10. 10 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 647 Любопитно

  [quote#3:"vladivlad"]Аман от литератори, които се изживяват като съвестта на времето [/quote]

  А кой ако не те ? Динко може би ?

 11. 11 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#5:"Радан-Издислав Кънев"]Майчиния ѝ език е български,[/quote]

  Ти някакъв националист-патриот ли си?Тя е израснала и възпитана в бивша Югославия, ама на теб ти се ще и нея да изкараш българка, нали>Също, като македонците, които си приписват Талев за техен, защото е родом от там.
  Човек се определя не от това къде е роден, а къде и от кого е възпитан, с какво е научен.
  Елиас Канети българин ли е?!
  Кристо Явашев не се определя за българин, но това не пречи на медии и паплач, да го изтъкват, като такъв!
  И в същото време има чужденци, които правят много повече за България, от такива, като теб - например Анджела Родел, която превежда бг книги на английски, но маса хора я плщят, защото каква била тя - някаква американка, дошла тук да печели, което са абсолютни глупости и простотии.
  Та - Угрешич сама се самоопределя, не ти казваш кой какъв е!

 12. 12 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  Прав сте др. Каишков и дъщерята на тов.Путин е избрала правилното място т.е. Холандия.

 13. 13 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#11] от "chinaski":

  Сега очаквайте патреотете да Ви размажат.

 14. 14 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#9:"Каишков - Системен нарушител"]И живее на правилно място за Ренсесанса - в Холандия.[/quote]

  Ами всеки има право да избира къде да живее!Пък и ако не си забелязал, малко хора желаят да продължат живота си в Русия, България или в подобни безправови държави.
  И нашите ченгета, като теб, такива, не избягаха при Путин или Северна Корея, а към запад потеглиха - и те, и техните деца.Нищо, че не пропускат да пишат, колко зле било там, видиш ли.
  И кажи дали си чел нещо на Угрешич поне или само приказваш глупости, защото трябва да се отчетеш?!

 15. 15 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#12:"4ort"]Прав сте др. Каишков и дъщерята на тов.Путин е избрала правилното място т.е. Холандия.[/quote]
  Обче кептан сардж дори да е вярно не обяснява на балканците колко неправилно е да не си на страната на прогреса напр, ако говориш и пишеш на майчин език. Бил той и подобен на руския и - какъв скандал - с различна азбука от западните. Междувремнно за всички привърженици на либералната свобода,между които и др. Угрешич, едно американско изследване. През 2016 г. САЩ мирно са хвърлили 26 хиляди бомби върху суверенни страни в борбата срещу тиранията. Какво възвишено усилие за свобода.
  http://blogs.cfr.org/zenko/2017/01/05/bombs-dropped-in-2016/#more-7007

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2766 Неутрално

  е българките медии и интелектуалци проследиха и отразиха най-добре югославските войни, те знаеха повече за тях от самите нас.
  ___________
  Балканските медии изгаряха от плурализъм и демокрация да говорят за лебералното използване на обеднения уран в Югославия и умните свръхточни мирикански бомби дето все цивилни убиваха!
  [quote#1:"Каишков - Системен нарушител"]Е на, тия в Източна Европа не стават а в Холандия - стават за нови хора, щото не използват русизми а и говорят правилен език[/quote]
  Щото той английския е отворен язик а тия балканците ни от демокрация разбират ни от нищо, щото езиците са им затворени!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#14:"chinaski"]И кажи дали си чел нещо на Угрешич поне или само приказваш глупости, защото трябва да се отчетеш?![/quote]
  Угрешич е сред най обичаните ми автори заедно със съчиненията на Георги Марков, Светлана Алексиевич и Владимир Левчев, едни гиганти на свободната критична публицистика, при това силно, по комунистически антикомунистическа. Те според мен са новите класици и се чудя защо не се изучават задължително още от първи клас.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 21. 21 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  Какъв ужас-за президент на Хърватска има омъжена жена с две деца. А пък и хубава-това вече е направо престъпление.Друго щеше да е ако беше някоя лесбийка, или поне някоя грозновата стара мома-тогава такива като Дубравка щяха да й се възхищават.

 22. 22 Профил на maren
  maren
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#5:"Радан-Издислав Кънев"]Майчиния ѝ език е български[/quote]

  До коментар [#5] от "Радан-Издислав Кънев":

  Чух я как говори български език по една телевизия, прави това с лекота и естественост, имах чувството, че диша и мисли на български - в този момент. И ми беше много интересно да съпоставя говоренето ѝ на български с това, което каза на български, относно нуждата от теоретична база за транснационални или "по-скоро постнационални езици", както казва Угрешич. Казано на български, това звучи малко парадоксално, малко тъжно, но съдържа и потенциал, защото кирило-методиевата азбука, например, е една от няколкото признати за официални. Аз мисля, че тя съзнава това говорене на кирило-методиево-български, и ето една възможност за спасяване на езици, не за изчезването им, както пише горе в текста. Вметката за изчезването на езиците е по-скоро някакво прекъсване, вероятно в някакъв поток на много "езици", между които вероятно и този на изкуствените и временни символи, за които се споменава накрая в интервюто.

 23. 23 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "без да разбираме какво точно е тя"
  Всеки разбира различно.

 24. 24 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#4] от "clutch":

  Вярно. От тези хора се очаква да пишат в духа на 'правилната лининия'.

  В Швеция има един пистел по националност грък, но пише на шведски. Постоянно го разнасят, че не говорел с децата си в къщи на гръцки, че не се интересувал от проблемите на Гърция и т.н.

  Предполагам от Угрешич се очаква да пише съобразно актуалната политика в момента, всичко останало би се възприело като неблагодарност. И тя се съобразява. Може да го прави несъзнателно, но го прави. И аз долових доста пресилени моменти в тази публикация,страхувам се, че жената е зациклила в мисленето си.

 25. 25 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#11] от "chinaski":Майка и е българка от Бургас.

 26. 26 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#11] от "chinaski":Кристо Явашев не се определя за българин

  Виж сега. Това е известно. Той не може да се определя като друг, защото родителите му са българи, роден е в България. Няма грам чуждо. Учил е в България. Фъснал е когато разбрал, че тук няма да мине за гений. Намерил е във Франция богата жена, споделяща неговите амбиции и са работили заедно. Другият вариант е да се мисли за марсианец.

 27. 27 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#24] от "luda_krava":от Угрешич се очаква да пише съобразно актуалната политика

  Знаете ли как се нарича това? Не, няма да си изкарам бан!

 28. 28 Профил на areta
  areta
  Рейтинг: 1206 Неутрално

  До коментар [#27] от "ahasver":

  Знам. Не е лесно да вземеш едно или друго решение, може би на нея това й се струва правилно.

 29. 29 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#25] от "ahasver":


  Да, зная, но какво от това.Тя е израснала, учила и е възпитана, съзнателните и ранни години е живяла в бивша Югославия и самата тя знае добре български, но не е българка.
  С подобни измислици, които някои си внушават, се превръщаме съшо, като македонците.Не е смешно, а е тъпо и жалко това.И това не само, че не е никакъв патриотизъм и прочие, а е комплекс - огромен и непреодолим за много хора!
  Смени Угрешич с Талев и Хърватска с Македония и прецени сам - Талев македонец ли е или българин?Ами сега?!

 30. 30 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#28] от "luda_krava":Това и позволява да живее в комфорта на демокрацията.
  Другото е на студ и глад.

 31. 31 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#29] от "chinaski":Не знае точно каква е. Нито е холандка, хърватка, българка.
  Удобна да бъдещ лауреат на Нобел.

 32. 32 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#27] от "ahasver":

  Да видим дали ти ще можеш да напишеш нещо, каквото се иска от теб, да разбереш дали е лесно?Пък и почти съм сигурен, че не си чел нищо от нея, ама такива, като теб за всичко имат мнение.
  По същата логика можеш да обвиниш всички творци от бивша Югославия, защото войните там и следствията от тях, донесоха на много хора известност и награди.Това ги вълнува хората, за това пишат, създават филми.Видели са, преживели са го, не могат да го забравят.Ти през това време си пил кафета и си чел вестници на припек, ако изобщо си бил роден тогава.

 33. 33 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#31:"ahasver"]Не знае точно каква е[/quote]

  Не можеш да я виниш за това.Може да е каквато си ще, но никъде не е казала, че е българка - за това спорим!

 34. 34 Профил на bodensee
  bodensee
  Рейтинг: 402 Неутрално

  Доста хаплива е! Хубаво интервю!

 35. 35 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#32] от "chinaski":

  Той колегата помни създаването на Югославия.
  [quote#32:"chinaski"]ако изобщо си бил роден тогава.[/quote]

  klimentm
 36. 36 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  [quote#15:"Каишков - Системен нарушител"]През 2016 г. САЩ мирно са хвърлили 26 хиляди бомби[/quote]

  То пък любимата ти Русия, съвсем мирно си присвои Крим, нали?Защото бил техен последните 200 години и го изкарват сякаш те са го създали, ама ако ненагънатия ти мозъл се поинтересува и започне поне малко да мисли, може да разбереш , че когато в Крим е имало живот, на мястото на Москва е имало блата и диви животни.Всъщност - сега не е много по-различно - и сега там са повече диваци, отколкото хора.
  Е, има и твари, като теб, които блеят , колко хубаво е там и колко лоши са западняците, ама съм сигурен, че в най-скапания комунизъм тук, ти най-много си гледал да се докопаш до нещо западно - я радио, я дънки, в краен случай и на скапан сапун си бил доволен.
  Ченге-доносник, като теб, е много по-долно от заблуден идеалист - комунист!!!

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#26] от "ahasver":

  Обяснението че е българин щото се е родил тук е меко казано смешно!

  klimentm
 38. 38 Профил на chinaski
  chinaski
  Рейтинг: 395 Неутрално

  До коментар [#35] от "klimentm":

  Не вярвам - тези отдавна са измрели, а дълголетниците не ползват интернет, защото е вредно западно творение, което трябва да се забрани!

 39. 39
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 40. 40 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#32] от "chinaski":Не съм литературен маниак. Нямам мнение за всичко. Бил съм роден доста отдавна, та съм видял доста повече от теб. Чел съм каквото трябва за да стана добър специалист. Освен литературата има и други стойностни занимания. Гледал съм югославски филми още от времето на Тито. Слушах и последната му реч в Чачак на конгреса на ЮКП. Станалото в Югославия ми е по-ясно от колкото на теб.

 41. 41 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#33] от "chinaski":Не споря. Констатирам. Прочети внимателно. Как ще се определи си е нейна работа.

 42. 42 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#35] от "klimentm":Помни. Посрещал е Тито в България.

 43. 43 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#37] от "klimentm":Това е определение на българин според конституцията.

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  Смела и горда жена. В едно нещо никога не се разколебах - жената от Балканите е невероятна, винаги се откроява!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 46. 46 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1874 Неутрално

  До коментар [#15] от "Каишков - Системен нарушител":

  Др. Каишков, тая сводка за американските бомби всеки ден някой русофилистик ни я пуска и вече я знаем.
  Дайте линк, какво казват савецките учЕни за употребата на одеколон в Матушка?

 47. 47 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#45:"etty1"] В едно нещо никога не се разколебах - жената от Балканите е невероятна, винаги се откроява![/quote]
  Ама тя живее в Холандия, т.е. дистанционно имаш предвид се откроява.

 48. 48 Профил на Athanatos
  Athanatos
  Рейтинг: 1459 Неутрално

  Относно самоопределянето - имам приятелка от Сърбия, баща й е етнически българин от Цариброд, самата тя има български имена (на -ов), перфектно разбира и говори български, от известно време има и българско гражданство.
  И на мое подхвърляне, че "ние" сме българи (имайки предвид нас двамата), тя вика: " Чакай да се разберем, аз съм сръбкиня и сръбкиня ще си остана!".
  Въпрос на вътрешно усещане.

  Adam-е zendeh, zendegi mikhad / Живият човек се нуждае от живот .
 49. 49 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#45:"etty1"] В едно нещо никога не се разколебах - жената от Балканите е невероятна, винаги се откроява![/quote]
  Явно имате предвид и 12 годишната циганка ,която роди дете.Хубаво е човек да си вдига самочувствието,ама такива обобщения са доста нелепи.

 50. 50 Профил на aeiou
  aeiou
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Време беше да започнат да се превеждат и публикуват повече качествени книги като тези на Угрешич.

  Който първи прекрачи границата, губи.
 51. 51 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2179 Весело

  До коментар [#49] от "mushashi":

  Какво имам предвид няма да стане ясно на нито един буквалист.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 52. 52 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#47] от "Каишков - Системен нарушител":

  Тя е жена с произход от Балканите, където и да живее днес.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 53. 53 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  [quote#51:"etty1"]Какво имам предвид няма да стане ясно на нито един буквалист.[/quote]
  Умението да се изразяваш ясно и разбрано не всеки го притежава.В българският език дума "буквалист" не съществува.

 54. 54 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#53] от "mushashi":

  Отговорът Ви е доказателство, че отговаряте на определението. Ако имате желание да изучавате езика, моля обърнете внимание на членуването, употребено неправилно във второто от общо двете Ви изречения.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 55. 55 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 796 Неутрално

  До коментар [#54] от "etty1":

  Не претендирам да съм съвършен.Но поне се изразявам разбираемо за околните.И не употребявам думи,които не съществуват.

 56. 56 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  Отлично интервю, много интересен събеседник, има над какво да се замисли човек.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 57. 57 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  [quote#17:"Каишков - Системен нарушител"]Угрешич е сред най обичаните ми автори заедно със съчиненията на Георги Марков, Светлана Алексиевич и Владимир Левчев[/quote]

  По нищо обаче не личи в коментарите ти.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 58. 58 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2267 Неутрално

  "-Малките езици ще изчезнат...
  - Като писател смятате ли, че това е някаква загуба - че думи, понятия, различни начини на мислене ще изчезнат? ...
  - Ако бях лингвист или антрополог, вероятно щеше да ми липсва. Светът обаче се глобализира, има нужда от един общ, работещ език и това е английският."
  С изчезването на малките езици изчезват и културите, от които са част тези езици. Светът се хомогенизира.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 59. 59 Профил на sgannn
  sgannn
  Рейтинг: 456 Неутрално

  Доста елементарно и повърхностно интервю.

 60. 60 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Квазидържавата Югославия остави в наследство нещо много лошо на стотици хора,които живяха в нея,а това е липсата на национална идентичност и уважение към езика и историята на всеки от народите,които живееха заедно.Може да се каже условно,че те "осиротяха",след разпада на Юославия,поради факта,че втълпеното им,"югославското мислене" ги научи само на сръбски националшовинизъм,без да са сърби.Това са обикновено комунисти,колонизатори-преселници,които са се населявали на територията ѝ,по икономически причини.Мира Маркович-съпругата на кръволока Милошевич имаше програма за "Братство и единство",което вместо да обедини,раздели народите в СФРЮ.Преследванията срещу инакомислещите,лагерите,сред които "Голи оток",стояха зловещо под повърхността на люскавата и просперираща държава,на флиртуващият със запада и изтока любител на лукса, и огромните кредити-комунистът-Тито,чиито съграждани пътуваха свободно по света.Човек който мрази майчиния си език е празен,самотен и безидеен човек,като такъв,едва ли може да напише нещо интересно,на който и да е език.Да наричаш първият президент на собствената си страна "идиот",е най-малкото неуважение към историята на страната,чийто граждаин си,или си бил.Сърбия си присвои всичко ценно в Югославия и пое курс към насилствена доминация над останалите народи,което доведе до разпадането ѝ.Вместо,раздялата да се извърши по мирен път,тя стана с братоубийствена война,геноцид и етническо чистене,заради сепаратистичната политика на Белград,подкрепян от Москва,която виждаше в Югославия -Велика Сърбия.Вероятно,по някакви причини,тази госпожа е на страната на сърбите и използва всяка възможност,да напада Хърватия-нещо непривично за един писател,за каквато се смята.Ироничният образ на хърватската президентка Колинда Грабър,който изрисува,напомня на изявленията на печащият ракия сръбски президент Николич,който пусна слуха,че Грабър се е снимала гола и е била проститутка.Това се тиражира в послушните му таблоиди,след което се наложи да се извиняват с "половин уста"-срамно и тъжно.Съжалявам госпожата,но английският език наистина е богат език, и отворена система,както всички езици,но не е само тай.И това е богатстрото на нашата планета.Италианският,испанският,френският,арабският,иранският....също са богати езици.Ако всеки писател избираше английския по "прагматични причини",това богатство ще изчезне.Трябва ли да пишем на английски,само защото той е приет за официален административен и бизнес език в света и защото се говори в Англия и САЩ?Но,това е нейният избор,който трябва да уважим и да решим,дали да я четем.Накрая,ако се погледне в огледалото,тя също е руса, хубавичка, приятно закръглена, женена", боядисана коса,с перли и открояващо се голям часовник на ръката,също е от Балканите.Също е жена,макар че смята,че авторката не винаги говори добре за жените,които ѝ пречат да си издава книгите.Като допълнение,мога да кажа,че България,слава Богу,е далеч от братоубийствената политика на югозастъпниците,техни симпатизанти са само българските комунисти,и е несправедливо целите Балкани да се свързват със средновековните кланета и сръбския националшовинизъм в Европа,в 20 век.

 61. 61 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#43] от "ahasver":

  Н есъвсем,само ако родинелите пожелаят това,или когато стане пълнолетнтен ,сам пожелае гражданство,в страната в която се е родил/а/.

 62. 62 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#37] от "klimentm":

  Но тя каза,че "идвала на гости във Варна при баба и дядо".

 63. 63 Профил на demos
  demos
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#8] от "xali":

  Защото госпожата изповядва сръбски националшовинизъм и няма представа от демокрация.Живее в Холандия,защото ѝ е "прагматично",изглежда.От форума разбирам,че е "стара мома",което обяснява омразата ѝ към омъжените жени.

 64. 64 Профил на ahasver
  ahasver
  Рейтинг: 1672 Неутрално

  До коментар [#61] от "demos":Още при раждането му дават ЕГН. Придобиването на паспорт и граждански документи е формалност.
  По закон има няколко възможности за българско гражданство. Първата от тях е по рождение. То не може да бъде отнемано.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK