Жлъч: Ядосвам се и от удоволствието на някои хора да бъдат тъпанари

Матю Стоянов - Жлъч

© Юлия Лазарова

Матю Стоянов - ЖлъчМатю Стоянов е рапър, известен с псевдонима Жлъч. Част от групата So Called Crew. Наскоро излезе неговият втори солов албум "Светлосянка", като инструменталите са дело на Евгени Енчев. Когато не е Жлъч, Матю е възпитаник на Класическата гимназия, където завършва профил "Културология" с дипломна работа посветена на хип-хоп културата. В момента работи като копирайтър в рекламна агенция.


"Дневник" разговаря с него като изразител на младежкия гняв, който не е типичен за това, което масово се наложи като представа за рап музика. Жлъч е един от малкото български рапъри, чийто речетатив посочва реални проблеми и апелира за промяна.


Какво разбирате под израза "уличен поет"?
- Като махнеш настрана съвременното клише, уличните поети са съществували в САЩ и все още ги има. В края на 60-те и началото на 70-те, когато всъщност се ражда хип-хоп културата, те са повлияли силно на рапа да се развие не като пригласяне, а като някаква литературна форма. Защото рап музиката е аудиолитература. Можеш да оставиш всякакво съдържание. Например Last poets и Мигел Пиньеро са рецитирали текстове за живота, който реално са живели. Това е да се разхождаш по улиците в търсене на препитание, защото си безработен и живееш на социални помощи. Те са били точно това - улични поети. Формата на изразяване, позната като рап е доста по-универсална днес.


Рапът не е точно поезия по дефиниция. Рап музиката е просто реч, вид език, който е занимателен, по-лесен за възприемане. Например чел съм, но не успях да си намеря запис, за един немски доктор по физика, който рапира една от началните си лекции. Очаквано или не, постига голям успех и студентите не пропускат негови лекции.


Чел си много за хип-хоп културата. Намирал ли си точен отговор на въпроса: Защо на рапърите са им смъкнати панталоните?


- Честно казано не съм се задълбавал точно по този въпрос. Тази субкултура идва от една пълна небрежност. Понеже хората, които я създават са напълно изолирани от т.нар. мейнстрийм. На тях не са им позволявали да ходят да танцуват диско с "белите". Съответно "черните", "латиносите" и много малко "бели" в Бронкс, създават свой танц, свое изобразително изкуство, свой начин да възпроизвеждане на музика в среда, в която нямат достъп до нормални музикални инструменти. Така се появява т.нар. семплиране, т.е. взимаш музика и от нея да правиш друга музика.


Тази небрежност резултира в това да не ти пука кой какво ще си помисли и можеш да си смъкнеш панталоните до коленете. В самото начало тази култура е била точно обратното като стил на обличане - ходели са с едни кожени бричове, пухени шалове, шипове.


Както обяснява един от пионерите на брейк денса, "Не ни даваха да танцуваме, където танцуваха останалите и съответно ние не искахме да танцуваме като тях. За това си измислихме нещо средно между Джеймс Браун и кунг-фу филмите в събота сутрин, защото ги харесвахме."


Според мен всичко идва от фънк културата - това да не ти пука, да си наопаки. Това те кара да носиш гигантски кецове, независимо, че си 1.60 и изглеждаш смешно. Не се страхуваш да си смешен дори на самия себе си. Вкарваш се в някаква друга роля. Животът ти е сцена и ти си актьор, по шекспирово, и си измисляш костюм и не те интересуват разбиранията на другите. Мисля, че от там идват смъкнатите панталони.В този смисъл рап музиката не трябва ли да по-скоро да изразява бунтарското, а не развлекателното, което рязко навлезе в "мейнстрийма"?


- Рап музиката може да отиде накъдето си поиска, тя е неизчерпаема. Мен не ме дразни, че има мейнстрийм рап без никакви ценности, направен доста тъпо и без фантазия, за някакви хора, които просто се клатят в общия ритъм без да има багаж горе. Абсолютно всеки трябва да слуша каквото иска и за всеки влак трябва да има пътници.


Елементите на хип-хоп културата - графитите, бийтбокса, рапа, брейк денса, в началото са били споени и е имало някаква гордост. Аз самият съм пурист и смятам, че тези неща трябва да вървят заедно. Защото те са гигантски комплект за алтернативно мислене. Ако можеш да се занимаваш с тях, малко или много могат да ти помагат за друго.


Когато бях част от едно предаване на студентското радио "Реакция", слушателите ми даваха теми, по които аз правех рап. Правил съм за какво ли не. От "Епос за Гилгамеш", до пародия на "Енеида". Имаше тема "Трамвайни фенове". Това е темата и - оправяй се. Веднъж бях на косъм, но слава богу, не ми се случи, да рапирам на тема "Фолклендския конфликт и отражението му във футбола".


Какво влагаш в твоя рап?- "Жлъч" е персонаж, който се оформи и живее главно когато съм на сцена или пиша песни. "Жлъч" ми е малко като терапия. Така изразявам мнението за света на един ядосан добър човек. Но много ядосан и много несъгласен. Съответно човек, който иска да внася равновесие и гласът му да се чуе в средата на един несъстоящ се обществен договор, на един културен срив. Да си ходи там с факлата и да търси хора посред бял ден, като Диоген. Не знам дали така изглежда, аз така го мисля.


Идеята ми винаги е била с тази музика да показвам рационална алтернатива на неща, които са възприети като някаква даденост в тази музика. Най-големите тарикати за мен са най-големите балъци. Идеята ми е да има друга гледна точка, защото той потока си се носи. И ако не се хванеш за някой камък да видиш накъде отива няма да разбереш кога ще дойде ръкава, в който искаш да влезеш.От какво си ядосан?


- Това няма да мога да го изчерпя. В общи линии гордото невежество, удоволствието на някои хора да бъдат тъпанари. Липсата на воля и на смелост да променяме малки неща в живота. Специално при българите на дневна база тази воля е супер ниска и не изключвам себе си. И наистина е фундаментално дали ще напсуваш следващия, който те засече на пътя. Важни са и изборите, които правиш всеки ден - дали ще поздравиш продавачката в кварталната месарница например. Защото малките неща правят голямата картина.


Хората знаят, че има друго, но не го правят, защото сякаш ще излязат извън образа за себе си. Не искаме да се пречупим и да минем откъм светлата страна. Твърде сме монолитни като хора, което ни оставя много малко пространство да се усъвършенстваме. Дразни ме и че тук хубави неща се случват 20 години, след като са се случили навсякъде.


Ние сме много повлияни от всякакви "империи", които ни лашкат наляво-надясно. И ще се извиня за израза, но ние го поемаме отвсякъде. Взимаме най-лошите практики от тези "империи". Управляват ни безволеви продажници, които дават вход на всеки да влезе, както си иска.


Какво значение имат музиката и изкуството в изграждането на мисленето?


- Според мен имат огромна важност, защото изграждат фантазия. Родителите ми постоянно са ме заобикаляли с изкуство. Музиката и рисуването са първите неща, които грабват едно хлапе и то се опитва да ги прави. Аз до ден днешен рисувам сравнително добре. След това започваш да мислиш комбинативно. Много е лесно иначе едно малко човече израствайки да падне в някакви релси и никога да не излезе от тях.


Вкусът за музика по-скоро подкрепя посоката, която така или иначе си избрал. Може да се каже, че това е някакъв белег за изградена индивидуалност. Ако нямаш посока, най-вероятно и музиката ти не подкрепя нищо. Тези, които нямат изградени вкусове, нямат и конкретни цели и общо казано не се интересуват от нищо.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (108)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Чардо
  Чардо
  Рейтинг: 1316 Разстроено

  """... гордото невежество, удоволствието на някои хора да бъдат тъпанари ..."""

  ! ! ! !

  Вярвам, Господи, помогни на моето неверие! Марко гл.IХ,ст.24
 2. 2 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2133 Весело

  "Най-големите тарикати за мен са най-големите балъци. Идеята ми е да има друга гледна точка, защото той потока си се носи. И ако не се хванеш за някой камък да видиш накъде отива няма да разбереш кога ще дойде ръкава, в който искаш да влезеш."

  Да събира подписи и напред към парламента! Може и в коалиция с Витков!

  I Want To Believe
 3. 3 Профил на exjoy
  exjoy
  Рейтинг: 217 Разстроено

  Всички виждаме плодовете на неолибералното възпитани и джендър културата.Тъжно...🙁

 4. 4 Профил на daam
  daam
  Рейтинг: 1195 Неутрално

  Човек не избира дали да е тъпанар или не - ражда се и се възпитава такъв. После малко неща може да промени

 5. 5 Профил на Чоко
  Чоко
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Войнстващата простотия и арогантността на галфоните водят страната настрани, към степите на Азия!
  Модерно е да гледаме страшно и сърдито, а "кифлите" са вечно отегчени от себе си и принципите на дебеловратите си приятели...

  Proud to be anonymous!!!
 6. 6 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  Боже.И тоя нарича други хора тъпанари.Примитивно същество,което не знае дори защо рапърите са със смъкнати гащи,а е завършил училище в паралелка с изучаване на хип-хоп културата.Посредственост с претенции-това ни залива отвсякъде в днешно време.

 7. 7 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 426 Неутрално

  [quote#3:"exjoy"]неолибералното възпитани и джендър културата[/quote]
  Как как?? Я пак по подробно?!

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 8. 8 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":

  Ще споделиш ли с нас защо ходели рапърите със смъкнати гащи?

  Fail with honour then succeed by fraud
 9. 9 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 848 Неутрално

  По- големи тъпанари от рапърите няма. Те освен да се "ядосват" и да се друсат, нищо друго не правят. Тяхната " култура" е пълно отрицание на културата изобщо. Може би, след тяхната "култура" ще се появи нещо наистина културно. В човека има нещо, заложено дълбоко в психиката му от генома на папагалите и маймуните: обичат да подражават на идиотите, на тъпанарите, които се смятат за даровити; които въпреки всяка логика правят пари, а понякога след тях търчат мацките (зовът на дивото, тежката дума на половия нагон).

 10. 10 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Панталоните им са смъкнати понеже голяма част от чернокожите несамо рапъри са с неднормено тегло.Бари Уайт ,ББ Кинг,Джордж Дюk,Дизи Гилеспи,Луи Армстронг,Бъди Майлс.......и много много други артисти които са "пра-родители на рапа но не са рапъри са били със смъкнати панталони.Е има и такива като Джеймс Барун който макар и дебел по късно,винаги се придържаше към теди-бой облекло и с изпрвената си коса би искал да бъде повече бял отколкото черен..или пък Джако-той не бе дебел а аноректично фин но и той много често бе с смъкнати панталони.Смъкнатите панталони не са запазена "марка"за рапърите...модата на смъкнати панталони започва с биит културата на Керуак,Хенри Милер,чарли Буковски после са пънкарите....и черните а накрая и белите рапъри.Така че този небрежен стил не е измислен от рапърите.....просто те го модифицират ...точно в мейнстрийм,а не както господин Жлъч се опитва да ни убеди в противоположното-Иначе много смисленно говори независимо от някой фактологични грешки...

 11. 11 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#8] от "#43c6dB":

  Аз откъде да знам.Но е срамно да не знае човек, който е рапър и е завършил специалност, посветена на хип-хоп културата.

 12. 12 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#11] от "mushashi":

  И на мен ми е интересно. Но пък защо металите ходеха с тесни клинчета и маратонки с изваден език, или пък рейвърите с оцветени коси..? Предполагам просто въпрос на мода възникнала спонтанно, без разумно обясниние (в повечето случаи).

  Fail with honour then succeed by fraud
 13. 13 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#12] от "#43c6dB":

  Никога не съм бил член или фен на подобни движения, а и никога не ме е интересувало защо пънкарите си правят косата като таралеж или тем подобни. Моят коментар е във връзка с това, че много от младите хора са много посредствени като знания и умения, а имат големи претенции.Няма значение дали са рапъри като въпросният или в друга област.
  Ще дам един пример-преди няколко месеца един съсед ме попита на мачове от коя държава да заложи при букмейкър. И аз му казах:"В Ирландия днес има мачове , на които можеш да заложиш".И той влезе в сайта на букмейкъра през смартфона и ми каза:"Няма държава Фирландия".Аз направо онемях и му казах:"Каква Фирландия бе момче.Виж в Ирландия".Онзи пак потърси в телефона и отговори:"Ами то и Вирландия няма".И това е човек с висше образование.

 14. 14 Профил на tach0
  tach0
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Аз знам защо са им смъкнати гащите, не съм рапър и съм 50+. Момченцето вероятно също знае, но го е срам да си каже. Това е пандизчийския стил. На затворниците по обясними причини са им сваляли коланите и връзките на обувките. Прибавете и татуировки по цялото тяло за да добиете пълна представа. Та то си е за срам де, особено когато образовани, гледани бели деца се опитват да подражават на гангстерите от гетото...

 15. 15 Профил на Stavrogin
  Stavrogin
  Рейтинг: 743 Неутрално

  Рапър ти говори за музика, ББ за върховенство на закона, на какви ли не нелепости може да попадне човек

  Отишло едно джудже при Веско Маринов за автограф и му казало: „Г-н Маринов, пораснах с вашите песни“.
 16. 16 Профил на Велков
  Велков
  Рейтинг: 1316 Неутрално

  За всеки има място под слънцето...а, че никой не е съвършен е ясно...

 17. 17 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 217 Неутрално

  дневник намериха още един културтрегер от ново поколение, май.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 18. 18 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  Ха ха рапър се има за музикант, та те дори не
  могат да пеят !!!

 19. 19 Профил на unite
  unite
  Рейтинг: 374 Неутрално

  До коментар [#10] от "the_fat":

  Всъщност смъкнатите гащи са в знак на солидарност към всички афро-американци, който гният по затворите, защото не са получили по-добър шанс да се развият и да станат пълноценни членове на обществото. Понеже в затвора не им дават колани да не би да се обесят и от храната там повечето отслабват, и гащите им падат до колене.

  А иначе Жлъч определено е явление в БГ хип-хопа. Освен че римите му къртят, техниката му е брутална - убийствен флоу и игра на думи, а и много як тембър на гласа. Не се сещам за друг такъв рапър в БГ. Дано да продължава все така!

 20. 20 Профил на глобално хасково
  глобално хасково
  Рейтинг: 217 Неутрално

  поредното софийско ... дето си мисли че е върхът

  дълбоки благодарности на дневник! могат да си направят отделна категория за недооценени и неразбрани гении и таланти.

  за какво е по-жадно мнозинството: свобода или шише ракия?
 21. 21 Профил на W140
  W140
  Рейтинг: 531 Неутрално

  До коментар [#5] от "Alee":

  много точно казано

  http://www.panoramio.com/user/1141979
 22. 22 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 907 Неутрално

  Дава вид на интелигентен младеж. Не съм фен на рапа, но му желая успех.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 23. 23 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 833 Неутрално

  форумните разбирачи пак са във вихъра си.

  знам, че всичко знаете професорчета, но от жлъчката има какво да чуете.

  достойна смяна на Спенснята и Ъпсурт.

  Алекс П, Жлъчката и Ф.О. (и още двама-трима, не повече) в момента са единствените, дето има какво да кажат.

 24. 24 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 833 Неутрално

  и да не съм голословен, ето едно линкче за хората, които искат да чуят нещо смислено:

  https://www.youtube.com/watch?v=U0W-G3axv_o

 25. 25 Профил на the_fat
  the_fat
  Рейтинг: 426 Неутрално

  До коментар [#19] от "unite":

  ОК за панталоните ясно-протест и съпричастност с пандизчиите.
  А бейзболните шапки или ушанки те какъв атрибут са ?Иначе
  и на накой белите затворници които гният по затворите гащите им падат до коленете,но на черен рапър му е през оная работа за белият пандизчия нали?...значи смъкнатият панталон ако е протест е доста лимитирън .Незнам да ти кажа аз не съм по този вид изкувство,нито слушам нито гледам активно рап.
  Виждал съм някои артисти по ТВ или на улицата ,и между тях има доста голяма разлика-бих ги разделил на 2 групи
  протестиращи.Тези които съм виждал по метро станциите или по улицата ги разбирам протестират с цел да изкарат някое евро/долар.Но виж тези които протестират по ТВ-зията не им разбирам протеста.....при положение че са милионери.Но и на едните и другите (според мен )им е през оная работа и за пандиза и за клиентите там....независимо колко са им смъкнати панталоните.

 26. 26 Профил на postbot
  postbot
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Жлъчезар е много дОбър. Бие ги в земята всякакви лигльовци. Послушвам го отвреме на време, макар иначе да не харесвам хип-хоп.

  Изобщо не мога да си представя как братството може да бъде въведено със закон, ако свободата не е разрушена със закон и правосъдието не е потъпкано със закон.
 27. 27 Профил на KKM
  KKM
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Боже. Каква ЖЛЪЧ от форумните лаладжии...

  [quote#3:"exjoy"]
  Всички виждаме плодовете на неолибералното възпитани и джендър културата.Тъжно...🙁[/quote]
  Да виждаш някакъв проблем с това момче? Учи, работи, постарал се е да изгради лична позиция към света, музиката му е страшна социална... да не би да имаш таргет за брой коментари на ден, в които се споменава неолиберализмът?  [quote#6:"mushashi"]Боже.И тоя нарича други хора тъпанари.Примитивно същество,което не знае дори защо рапърите са със смъкнати гащи,а е завършил училище в паралелка с изучаване на хип-хоп културата.Посредственост с претенции-това ни залива отвсякъде в днешно време.[/quote]

  Леле. Извинявай. С две думи разбра, че младежът е посредствен - как може да не знае защо рапърите ходят със смъкнати гащи!!! Трябваше цялото му интервю да е за смъкнатите гащи, а не за някакви глупости като липсата на ценности... Верно е, посредствеността ни залива отвсякъде в днешно време и най-вече в медийните форуми, където всякакви безделници висят по цял ден, за да споменат скъпоценното си мнение по всякакви теми.  [quote#9:"bobhunter"]
  По- големи тъпанари от рапърите няма. Те освен да се "ядосват" и да се друсат, нищо друго не правят. Тяхната " култура" е пълно отрицание на културата изобщо. Може би, след тяхната "култура" ще се появи нещо наистина културно. В човека има нещо, заложено дълбоко в психиката му от генома на папагалите и маймуните: обичат да подражават на идиотите, на тъпанарите, които се смятат за даровити; които въпреки всяка логика правят пари, а понякога след тях търчат мацките (зовът на дивото, тежката дума на половия нагон).[/quote]
  Направо кажи, че всички млади се ядосваме и друсаме само. Само да те питам - направи ли си труда да чуеш някое от парчетата на Жлъч?  [quote#20:"je suis u haskovo"]поредното софийско ... дето си мисли че е върхът

  дълбоки благодарности на дневник! могат да си направят отделна категория за недооценени и неразбрани гении и таланти.[/quote]
  Поредният форумен ла*номет, който смята, че трябва да се разпише под всяка тема, да не вземем да му пишем отсъствие. А това дали чете и дали разбира статиите - нема значение. Както имаше един лаф - "Всеки си има вкус" - казало кучето и си облизало г*за".


 28. 28 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#19] от "unite":

  Всъщност това са две теории, а има и трета. Казват, че на подрастващите чернокожи в гетата родителите купували умишлео джинси/дънки с няколко размера по-големи. Така могат да ги носят доста години докато тялото им се развива, защото платът така или иначе е много здрав и не се изхабява.

  Жлъч е добър рапър, но с това интервю доказва, че е крайно претенциозен. Класическа гимназия, копирайтър... бич плийс. С този излишно висок език няма как да стигне до сърцата на хората, текстовете му са добри, но не са истински. Може само да те стимулира интелектуално, не споря.

  Яжо Дългия не е учил в елитно училище и няма хипстърска работа... за сметка на това е роден гении и песните му те удрят право в душата.

 29. 29 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 833 Неутрално

  До коментар [#27] от "Kalina Mihaylova":

  хахаха, браво, заслужават си храната тези злета!

  ако беше за някой друг, нямаше да се намеся, но жлъчката е от крайно недостатъчния брой хора в тази обиталня, от които не просто можеш да чуеш нещо смислено, а направо да се зарадваш, че ги има.

  Алекс П, Жлъч, Ф.О, Имп, Спенснята, Камората, Димчо - последните мохикани срещу чалгализирането на младежите и "елитарността" на анти-тата.

 30. 30 Профил на Punka's
  Punka's
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Дабър ден,добър,добър ден,нека ти разкажа малко и за тоя фен.
  Ицо Хазарта,питаш ме дали съм го видял,
  мали,брат,тоз' как се беше нагърмял.
  Видях го и му викам "ела да пиеме по бира",а
  пък той отиде с някви курви май да се прибира.
  Каза на сури гаден,след туй извади бонг,
  викай,викай ми Гаргарин,па по него Армстронг.
  С погледа сърдит си голям злодей,недей ми се
  прави на шут,кажи едно здравей.
  Mercedesa-а счупен,face-а му нацупен,кажи тва
  не е ли тъпанар-абсулютен!
  Твойте песни звучат пенсионерски,брат,
  са недей вървя кат' царя на Студенски град.
  Гледа мойта приятелка,явно иска нея,
  ми ня'а стане,брат,дал съм триста ле'а.

  Ко ме глеаш ся,ко ме,ко ме глеаш ся?
  Ко ме глеаш ся,в кома ли изпадаш ся?
  Тря'а пеите по най-добрия начин да се продадете бе,книга ли четете бе,вие сте мноу зле!
  Искам пак на Sany Beatch,искам в Гърция
  Тихо са,ше' се обажда дъртия
  Де ме занима'а са на лекции съм!
  Изпрати колета,изпрати пари да му спрат нета
  и планета!
  Ай друг път се чуем,казах ти в момента шофирам
  точно влизам в мола,тря'а бански да си избирам.
  Трябвало да почвам,да спирам,да се усирам,
  а пък аз туй нещо абсолютно не го разбирам.
  Надуха ми главата тез' дъртаци прости,
  добре,че таз' вечер съм канен на гости
  да ядем кюфтета,вино да се лее,ти ня'а да пускаш
  нова песен,глей къде е!

  Всичко, което може да се яде, е обект на властта.
 31. 31 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3513 Неутрално

  Хеле пък тези дето изкривяват българския език, с цел да прикрият неграмотността си, но се опитват да го представят като направено нарочно и за подигравка.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 32. 32 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 432 Неутрално
 33. 33 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 262 Неутрално
 34. 34 Профил на futurama
  futurama
  Рейтинг: 262 Неутрално
 35. 35 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 626 Весело

  Този заблуден младеж се е назобал с лафове в културологията, но изобщо няма логична и свързана мисъл... От скоропоговорния му "рап" не разбрах 99% от текста, макар че си мислех, че знам български (а и много ме кефи Ицо Хазарта), чух само две-три псувни, които явно трябва да го ситуират като социално гневен и алтернативен "уличен поет"... Па и колега - копирайтър в рекламна агенция?! Няма да е зле да поживее в Америка десетина години, за да вникне в хип-хоп културата, или поне да гледа два филма, които вървяха наскоро и по нашето HBO - Hustle & Flow и Straight Outta Compton (и двата ги превеждах), за да дрънка по-малко глупости по медиите.

 36. 36 Профил на danid
  danid
  Рейтинг: 524 Неутрално

  До коментар [#6] от "mushashi":
  ---
  Изобщо не е примитивен. Независимо от това как се облича или какво пее. Хубаво интервю. Направо ме изненада с размислите си, недостижими за повечето хора у нас.

 37. 37 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  От тук тръгнах:

  ``Ние сме много повлияни от всякакви "империи", които ни лашкат наляво-надясно. И ще се извиня за израза, но ние го поемаме отвсякъде. Взимаме най-лошите практики от тези "империи". Управляват ни безволеви продажници, които дават вход на всеки да влезе, както си иска.''

  Ма, чакай , казвам, ти говориш срешу себе си, рапъре, повлиян от на ``империята'' задния двор, от на ``империята'' бронкса и райкерсайлънда. Поне да беше … Чакай, и Декарт, а не Тодор Павлов, и цигулката, а не гъдулката, и Слави Трифонов е Джони Карсън, и Тоска ни захлупва, без светът да е чул даже за Панчо Владигеров. Всичкото всъщност ни е такова -- зададена ни е черупка, да си я пълним с нещо за местна консумация. Нещо като световния стъклен буркан, запълнен с наша лютеница, даже с двойно, увеселително предназначение. Защо не и рап, тогава? Милиардни концерни смачкват културата на света, защо не и нас. Ние да не сме, нещо, свръхчовеци?

  След като преодолях горните си вълнения, примирил са само временно, само за този разговор, с невъзможността светът да приеме, че от нас може да тръгне явление в културата, попрегледах звездите на жанра в ютюба. И Керанов, и Явката,  и Garjoka, Боро първи, Silent City, MD Beddah, IMP, но това момче наистина е едно от техните си явления. Не е само супер изпипаното видео с тромбонния квартет. Не е само той с такова. Явно тези филмиращи момчета и момичета много обичат визуалното и го правят с голямо вдъхновение. Немалко от изброените са много интересни и в останалото, в текста, във възмутата и в младежката енергия да се отдадеш на нещо, дори и да е неопределено, даже да е и запой. Ако искаш концентрирана възмута, бягай при Garjoka, ако ти се философства по воевски, като внук на Нова генерация, търчи при IMP.

  Момчето Жлъч обаче като че ли събира всичко това и добавя свой особен рудимент на интелектуално, който гепи, макар и не много осъзнато. Има нещо специално във фразировката, което издава този рудимент, въпреки, че е казано да се прикрива, като се появяваш slouching и с tattoo. Иначе неа се смелиш с копелетата на двора. И, не е изненада, че въпросният Жлъч вече е класик, след като други велики в жанра, като MADMATIC, го цитират в парчето си (чуй началото на ``1 - 2 неща'' на последните и се наслади на цитат от ``И утре е ден'' на първия). Рапът стана вече като научен труд, с библиография. Няма да се учудя да им стане предмет за диспут и в Сорбоната, а и с шведка награда един ден да го декорират, както декорираха един друг нередовен.

 38. 38 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  Който не може да пее става рапър и придобива самочувствие. Примери колкото искаш, от шамари до крисковци

 39. 39 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1027 Весело

  До коментар [#18] от "valtoro":
  До коментар [#15] от "Stavrogin":
  До коментар [#38] от "shileto":

  Специален поздрав!

  Жена пита казва на мъжа си:
  - Абе, мъжо, не разбирам какво й харесваш на тая ракия..??
  - Ами защо коментираш неща, които не разбираш?

  Fail with honour then succeed by fraud
 40. 40 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#39] от "#43c6dB":

  Именно, защото разбирам го коментирам!
  Но какво да споря с цяло поколение без
  критерий за стойностното в музиката,
  харесващо рап и чалга !!!

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на anarhochristian
  anarhochristian
  Рейтинг: 583 Неутрално

  [quote#12:"#43c6dB"]И на мен ми е интересно. Но пък защо металите ходеха с тесни клинчета и маратонки с изваден език, или пък рейвърите с оцветени коси..? Предполагам просто въпрос на мода възникнала спонтанно, без разумно обясниние (в повечето случаи). [/quote]

  Не, има ясна причина.
  Едни от първите, които се появяват с кожени якета с вталени кожени панталони, целите в метални шипове и пирамидки са Джудас Прийст. Идеята изобщо не е случайна - това са костюми за хард гей сексуални изпълнения. И това не е майтап.
  Цели се провокация.
  То пък по метода на подражанието избива към "бруталност" , вОйни, викинги, рицари и т.н.
  Пърпъл, Цепелин, Сабат примерно не са така в началото, а някои и изобщо. Това е т.н. ню уейф ин хеви метал мюзик. Края на 70-те и нач. на 80-те.
  После ще църнат порхидрираните и топирани коси и грима на глем рока. После работническото облекло на алтернатива повлияло и на другите метал стилове. После /или едновременно/ комбат елементите на гринт/нойз кора и ската. Неопънковете и т.н.
  Всичко си има причина.
  Облеклото при рапърите идва от наркодиларите с широки гащи и суитчъри за криене на стоката, оръжието и лицето с качулката.
  Всичко си има причина...
  П.П. Коженото яке при рокендрола от 50-те идва от мотористите и рекламата от филма "Дивият" с Марлон Брандо.
  После римейк на коженото яке се прави във "Волният ездач", а като второстепенен елемент фигурира в културата (замествайки хипи идианските и индийски елементи от 60-те) чрез филми, като "Портокал с часовников механизъм" - основните герои са с нео-пънк декаденс вид, а една от другите банди е с кожени якета). Навлиза в пънка през 70-те, защото е удобно, лесно се чисти и трае с години.
  Сега е със затихващи функции, заменено дори при мотористите с нови космически материи с протектори.

 43. 43 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  Тази статия е втора по читаемост днес

 44. 44 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2940 Неутрално

  [quote#14:"tach0"]особено когато образовани, гледани бели деца се опитват да подражават на гангстерите[/quote]
  Имах един такъв познат в щатите, който се увличаше по рапа и даже ..твореше.Самият той беше висшист, а баща му е бил преподавател във един от столичните ВУЗ-ове...Върна се преди едно 4 или 5 години в България.Сигурно това момче е от неговата тайфа.

 45. 45 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Само не са му задали въпроса какъв е смисълът да се присаждат у нас напълно чужди явления, които са се зародили на чужда почва, при чужди условия и контекст. И какъв е самородният и автентично български принос на тукашните музиканти.

 46. 46 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 2133 Весело

  [quote#44:"тулса"]се увличаше по рапа и даже ..твореше.Самият той беше висшист, а баща му е бил преподавател във един от столичните ВУЗ-ове...[/quote]

  Човекът е дал формулата за успеха:
  "Например чел съм, но не успях да си намеря запис, за един немски доктор по физика, който рапира една от началните си лекции. Очаквано или не, постига голям успех и студентите не пропускат негови лекции.”

  I Want To Believe
 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Весело

  До коментар [#13] от "mushashi":

  Разсмя ме, а и ми припомни случай разказван от колега от Нюйорк Юниверсити. Имал семинар за войната на Аржентина и Великобритания за Фолкландските острови. Към края един от студентите го пита: -"Много интересно, ама кой фъкен острови са тия?"

 48. 48 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#44] от "тулса":
  Интервюираният явно е интелигентно момче от добро семейство което си прави и удоволствието, и бизнеса.
  Преди години синът на мой колега, ученик в последните класове на гимназията, реши да се интегрира със субкултурата на афроамериканците. Смени си името, стил на облекло и поведение. Започна да употребява и търгува по малко с наркотици. Завърши трагично, друг един дребен дилър го застреля в борбата за територия. Тъжна история, семейството на колегата се разпадна и т.н.

 49. 49 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  [quote#46:"2.5"]"Например чел съм, но не успях да си намеря запис, за един немски доктор по физика, който рапира една от началните си лекции. Очаквано или не, постига голям успех и студентите не пропускат негови лекции.” [/quote]

  Това е много жалка ситуация, в която сме изпаднали. Понеже, видиш ли, студентите ни имали много short attention span, колегата ми трябвало да се конкурира с телевизията и интернета, та, като застанел пред студентите си, разпервал ръцете и се разкрачвал, за да им привече вниманието към това как изглеждал въглеродният атом и валенциите му. Друг пък колега. на една конференция, както си изнасяше доклада, по едно време се скри под масата и извади малко куфарче с фокуси, да ни повесели. Не е това начинът да спреш прозявките. Това е опустошение. Не го е казал Умберто Еко пръв, още Декарт, дето се случи, че го споменах по-горе, специално е натъртил на това, че работата на научния откривател е много бавна и даже и днешният студент трябва да бъде закърмен с такова усещане, а не с бързоговоренето на някой татуиран. Ако го е грижа да се развие интелектуално, разбира се. Иначе, свят широк и, като се счупи колата, пътища много. Това, което казах не е критика на особените занимания, на които е посветена тази тема. Че им оценявам въображението и таланта пролича още в предната ми дописка. Но всяко нещо трябва да си намери мястото. Иначе ще се превърнем в общество на дървеното желязо.

 50. 50 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#47:"daskal1"]Разсмя ме[/quote]
  Истински е случая.И то става въпрос за момче с висше образование,работещо добре заплатена работа.Вместо сегашните млади да знаят в пъти повече от родителите си заради Интернет и лесният достъп до информация,то нивото направо е отчайващо.Аз помня с какъв трепет чаках списание"Космос" и"Паралели" та да прочета някаква научна информация.Сега цялото човешко познание е на един клик разстояние,те не знаят,че има държава Ирландия.Ужас.

 51. 51 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#49:"bryghtlyght"]Това е много жалка ситуация, в която сме изпаднали. [/quote]
  Измениха се нещата,едно време преподавателите бяха на почит,сега те трябва да се харесат на учениците или студентите.Аз лично никога не бих плюл на самоуважението си и да се правя на маймуна.Кой разбрал,разбрал-като не му е интересно да става и напуска.Честно казано такива преподаватели сами си плюят на авторитета.

 52. 52 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#47:"daskal1"]Разсмя ме[/quote]
  А пък ако знаеш какво е нивото в други сайтове и направо свят ще ти се завие.Аз играя виртуално белот в един сайт,в който играчите могат да си пишат помежду си.И там цари тотална неграмотност.

 53. 53 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#52] от "mushashi":

  Имам ги подобни "бъдещи лидери" сред студентите и понякога страх ме хваща накъде ще ни водят...

 54. 54 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 793 Неутрално

  До коментар [#53] от "daskal1":

  гледай форума. важното е хъс да има, демек "лийдършип акумен".

  בני אתה אני היום ילדתיך
 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Весело

  До коментар [#50] от "mushashi":

  Мисля че преекспонираш нещата,ние бяхме ако не същите то почти същите.На теб не са ли ти казвали "нищо няма да излезе от вас" или "днешната младеж е разхайтена и разглезена"?

  klimentm
 56. 56 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#53] от "daskal1":
  Наистина в днешно време не се насърчават енциклопедичните знания, ама да търсиш държава Фирландия надминава всичко по идиотизъм.Все повече се насърчава посредствеността .В българският телевизионен ефир имаше няколко игри, в които се печелеше със знания/да се похваля и аз участвах в едно с добър успех/.Сега няма нито едно подобно.Вървят воайорски предавания като"Биг брадър"или някакви посредствени хора си ходят на гости и приготвят вечеря.И си говорят банални тъпотии.Такива хора и предавания се промотират.

 57. 57 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  До коментар [#55] от "klimentm":

  Никога не съм бил такъв.Подобни хора най-вероятно ще имат добър стандарт на живот.Ама дали яденето, пиенето и скъпият автомобил са единствената ценност в живота? Как пък не се заинтересуваха от някаква област на човешкото познание? От интерес, не за оценка.

 58. 58 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Весело

  До коментар [#55] от "klimentm":

  Колегата "мушаши" е прав че имахме повече интерес към недостъпното, оттам знанията по география, история, коли и какво ли не. Днес интернетът и облекчава, и кастрира интереса към далечните реалности и го фокусира към спорадични, по-примитивни моменти (видео воайорство) и към игри-приказки с интерактивно участие (Трон например).

 59. 59 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 822 Неутрално

  До коментар [#19] от "unite":

  миличкият - в затвора ходят със смъкнати гащи кучките, за да ги харесат, а не защото са от прогресивното човечество.

 60. 60 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#56] от "mushashi":

  Максимата "щастлив примитив" в действие, далеч по-лесноуправляем, с липса на интерес и знания за стратегия - тя е за избраните. Това се репликира от образователната система, разликата в изискванията към подготовката в елитните и редовите университети е огромна, както и отношението на студентите.Моят 28 годишен опит в системата на САЩ в четири различни институции ми е показал, че разликата е основно в качеството на подбора на учащите се: активните студенти не се задоволяват с тревиалността, те искат да получат най-пълна възвращаемост от вложените пари и и по-важното имат подготовката да знаят какво искат.

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2940 Любопитно

  [quote#56:"mushashi"]държава Фирландия [/quote]
  Това трябва да е някаква ..нова дума, образувана от Фир(кане) и
  Ирландия. Като знам, колко са добри ирландиците в пиенето, може и да възникват асоициации.

 62. 62 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#60:"daskal1"]активните студенти не се задоволяват с тревиалността, те искат да получат най-пълна възвращаемост от вложените пари и и по-важното имат подготовката да знаят какво искат.[/quote]
  А имат ли желание да получат енциклопедични знания,или се насочват единствено в тясната си специалност?Щото енциклопедичните знания не носят пари/с редки изключения/.

 63. 63 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3210 Неутрално

  До коментар [#58] от "daskal1":

  Точно така беше,безспорно е че забранените плодове са най сладки.
  Казвал съм и друг път тука мисля че прабаба ми беше неграмотна жена която можеше да напише само името си,и в същото време беше моралният и човешки стълб около който се въртеше цялото семейство,беше много добър човек и морален коректив за всички нас.Не ме разбирай погрешно, знанията са чудесно нещо но като че ли съвсем други нещани правят "хора".

  klimentm
 64. 64 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Весело

  До коментар [#54] от "abdelhaqq":

  Дори да се справят с "ак" частта, изостават в "умен"

 65. 65 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#60:"daskal1"]Максимата "щастлив примитив" в действие, далеч по-лесноуправляем, с липса на интерес и знания за стратегия - тя е за избраните.[/quote]
  Мислиш ли че е целенасочено или е обратното-просто няма интерес и образователната система се адаптира към тези изисквания?Щото при наличие на Интернет и особено чичко Гугъл няма как да ограничат когото е да е да придобие знания.

 66. 66 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#51] от "mushashi":

  Бях студент не чак толкова отдавна, имал съм и неприятната задача да преподавам на студенти. Но светът се променя много бързо. Преподавателят има много по-трудна задача, защото в последните около 20 години знанието се освободи. Днес е крайно недостатъчно да четеш една лекция семестър след семестър, особено в някои специалности, защото всеки съвестен и трудолюбив студент може самостоятелно да намери не само достатъчно учебници в библиотеката, а и достатъчно лекции на много високо ниво в интернет.

  Та един преподавател, за да успее да е наистина незаменим за студентите, има два избора: първият е да направи лекциите си и изпитите си такива, че да принуди студентите да го слушат, за да не изпуснат някой излишен и глупав детайл, на който по-късно ще бъдат изпитани (това го правят много от мързеливите преподаватели).

  Другият вариант е наистина да предложиш на студентите нещо, което няма кой друг да им го даде. Дали ще е различен поглед върху познати теми, или дори малко забавление, няма значение.

  Но това с уважението към авторитета, когато това уважение не е заслужено с нещо друго: това никога не съм го разбирал.

 67. 67 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#63] от "klimentm":

  така е, образованието е един от компонентите на надстройката, но без "основата" (характер, морал, ценности) е просто орнамент.
  Аз също имах такава прабаба, от периода когато се е инвестирало в мъжките рожби (братята и учили в чужбина, но идваха при нея за съвет). Удивителна сила имаха тези хора като се има предвид през какви жестоки "филтри" на системи и човешка завист е трябвало да преминат.

 68. 68 Профил на nocomnet
  nocomnet
  Рейтинг: 314 Неутрално

  До коментар [#51] от "mushashi":

  ПС: много малко преподаватели имат невероятният късмет да имат наистина уникални знания и опит, че дори и умение да заинтригуват студентите си, въпреки че за един студент това е една от много теми, по които трябва да учат. За съжаление на мен дори ми се случи веднъж, докато бях студент, да не разпозная тогава доколко различен и полезен поглед върху нещата се опита да ми предложи един професор. Години по-късно, натрупал доста знания и опит, с тъга установих, че дори съм успял да си затрия записките.

 69. 69 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#66:"nocomnet"]Но това с уважението към авторитета, когато това уважение не е заслужено с нещо друго: това никога не съм го разбирал.[/quote]
  Дори да не уважаваш човека,ти трябва да уважаваш институцията,която представлява.Под уважение имам предвид единствено ако се влезе в лекция или час да не се нарушава дисциплината.Много ли е?А не да се лигавиш.Като не ти е интересно ,просто не влизай.
  От друга страна наистина не всеки умее да създаде интерес към нещата,които преподава.Та ти си е цяло изкуство.Трябва да си добър психолог.Но не и да се правиш на маймуна.

 70. 70 Профил на Един приатель
  Един приатель
  Рейтинг: 432 Неутрално

  Много задълбахте ми се струва. Момчето прави музика, с която провокира други млади хора да се замислят за заобикалящите ги обстоятелства и за нещата които ги вълнуват и толкоз. "Няма да излекува рак", но и хич не е малко. Мисля никой няма да отрече, че това е полезно за хората в тази възраст, най малкото защото ги прави с една идея по любопитни за света около тях, кара ги да си задават въпроси, защо не и да си правят някаква самооценка. Едно любопитство винаги води до друго и второ и трето. Разбира се един родител например, веднага би предположил, че от този му вид води до пороци и дори смърт. Е, не е винаги в тази посока.
  Да се сравняват текстовете на този млад човек с чалга е
  мързел на възприятията. Да се омаловажава пред велики музикални творци ми се струва прекалено и ненужно.

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4092 Неутрално

  До коментар [#62] от "mushashi":

  Не, енциклопедичните знания днес не се ценят особено, по-скоро умението да се обработва критично достъпната информация за което са необходими методология и изследователски инструменти и технологии. Умението правилно да формулираш съществен въпрос води и до съответния отговор. Някои ме смайват с познания по тревиални теми, като например ежедневието на Риана и обкръжението и.

 72. 72 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#71:"daskal1"]Умението правилно да формулираш съществен въпрос води и до съответния отговор. [/quote]
  Е та това винаги е било признак да се различат знаещите от незнаещите ученици/студенти?Смислен въпрос може да зададе само човек,който има познания по темата.Като нищо не знаеш,няма и какво да попиташ.
  [quote#71:"daskal1"]Някои ме смайват с познания по тревиални теми, като например ежедневието на Риана и обкръжението и.[/quote]
  Явно посредствеността се прокрадва навсякъде,а не само в България.Е то зависи и за кой се отнася-жените винаги са ги вълнували подобни теми.Ама ако мъж се интересува от подобни неща,не е на добре работата.

 73. 73 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#69] от "mushashi":

  не знам защо си мислиш че на лекция в университета едва ли не студентите люпат семки и крещят ?

  а това за енциклопедичността е глупост - голям праз като знаеш приблизителната температура на повърхността на Слънцето, и кой е написал Шуми Марица, както и каква е химичната формула на глутамата....

  възножността на мозъкъка да съхранява информацити около е ограничена - няма как да накараш някого в 21- век да има такива познания, които са на 1 клик както сам казваш

  това за Ирландия е просто добра обща култура, което е друго, но не са само така децата в Бг, 20% в САЩ примерно мислят че Слънцето се върти около Земята....

 74. 74 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#73:"carmello"]не знам защо си мислиш че на лекция в университета едва ли не студентите люпат семки и крещят ?
  [/quote]
  Ами не си мисля нищо,а питам.Хора,които са университетски преподаватели.Защото аз не съм влизал на лекция в университет от 15 години.
  [quote#73:"carmello"]а това за енциклопедичността е глупост - голям праз като знаеш приблизителната температура на повърхността на Слънцето, и кой е написал Шуми Марица, както и каква е химичната формула на глутамата.... [/quote]
  Глупост е за теб.За мен всяко научно познание е ценно.
  [quote#73:"carmello"]възножността на мозъкъка да съхранява информацити около е ограничена - няма как да накараш някого в 21- век да има такива познания, които са на 1 клик както сам казваш [/quote]
  А някакви доказателства да дадеш?Ние в момента за един ден поемаме повече информация,отколкото прадедите ни преди хиляди години за една година.Аз лично всеки ден научавам нещо ново.Ама не забравям наученото.
  [quote#73:"carmello"]20% в САЩ примерно мислят че Слънцето се върти около Земята....[/quote]
  Аз бих се срамувал ако съм сред тези 20 процента,или пък децата ми са сред тях.

 75. 75 Профил на zero_day
  zero_day
  Рейтинг: 482 Неутрално

  До коментар [#9] от "bobhunter":

  Много е лесно да говориш за нещо от което нямаш ни най-малка идейка.

 76. 76 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  До коментар [#14] от "tach0":

  До коментар [#19] от "unite":

  ---

  Има и трета версия - че рапърите в своето детство и младенчество, поради бедността си, са износвали дрехите на своите дядовци, бащи и по-големи братя и братовчеди. И когато малкият мъж влезе в големите панталони, той изглежда по "този" начин.

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 77. 77 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  [quote#3:"exjoy"]Всички виждаме плодовете на неолибералното възпитани[/quote]
  Би ли ни показал плодовете на комунистическото възпитание?
  Децата все в неолиберални страни си ги изпращате, не искате в КНДР и Венецуела, а след това ревете.

 78. 78 Профил на carmello
  carmello
  Рейтинг: 693 Неутрално

  До коментар [#74] от "mushashi":

  те доказателствата отдавна са дадени

  https://en.wikipedia.org/wiki/Hermann_Ebbinghaus

 79. 79 Профил на ISTORIK
  ISTORIK
  Рейтинг: 1307 Неутрално

  Как изглежда рапърът?

  - голяма, намачкана и развлачена тениска
  - големи, широки и провлачени панталони (дънки или долнище на анцуг), може и да са леко съдрани
  - яке или горнище на анцуг (задължително - с качулка!)
  - дълъг, широк и стилен колан (ако може да си го позволи)
  - бандана, кърпа или парцал на главата, а отгоре - спортна шапка с голяма и права козирка (гледаща напред, назад или някак настрани)
  - голяма златна верига около врата или някакви медалиони
  - черни очила (носят се демонстративно дори и нощем!)
  - високи кецове или маратонки
  - спортен потник (може да е с емблема на любим спортен отбор или снимка на негов играч) (може да се носи върху тениската)
  - златни пръстени, обици, пиърсинг(и), позлатен(и) зъб(и)
  - къса коса или странна негърска прическа, може - и расти

  Ако мислиш за 1 година напред, посей ориз, ако мислиш за 10 години напред, засади дърво, а ако мислиш за 100 години напред - образовай населението!!!
 80. 80 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 932 Весело

  [quote#60:"daskal1"]тревиалността[/quote]
  [quote#71:"daskal1"]тревиални теми[/quote]
  ТрИвиалност се пише, "професоре", тревиалността е на ливадата.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 81. 81 Профил на Яна
  Яна
  Рейтинг: 932 Неутрално

  Рапърът е на ниво. Над нивото на повечето коментари под интервюто му.

  "Славата трябва да се извоюва, а честта просто не бива да се губи." Шопенхауер
 82. 82 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#40] от "valtoro":

  И как се доказва, че ти разбираш от музика, а цяло поколение не разбира?
  Какво изобщо имаш предвид под понятието "разбирам от музика"?
  В смисъл, усещаш я по-добре, или ... какво?

  Много ми е забавно някой като каже: Ти не разбираш от музика!
  Хахаха

  Fail with honour then succeed by fraud
 83. 83 Профил на newgenerations
  newgenerations
  Рейтинг: 569 Неутрално

  [quote#72:"mushashi"] то зависи и за кой се отнася-жените винаги са ги вълнували подобни теми[/quote]

  Леле, и тук имаме претенции за култура....
  Не ми е понятно, защо едно интелигентно младо момче е такъв дразнител за някои хора ? Може би защото подсъзнателно усещаме, че е прав, и че говори за нас, а не е хубаво когато някои ти посочи грешките нали ?
  Колкото до образованието- във всички нормални държави то се развива, обновява непрекъснато и се пригажда към мисленето и нуждите на новите поколения- от детската градина, до университета. Всеки може да придобие енциклопедични знания, но животът днес не изисква само знаене "наизуст"- изисква се поставяне на практически казуси, анализи, намиране на път и решение. Затова за нашите закостеняли преподаватели е трудно да привлекат вниманието на учащите- достъп до информацията има всеки, те имат нужда от нещо повече.

 84. 84 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 910 Неутрално

  До коментар [#82] от "#43c6dB":

  Ако не ми вярваш попитай някой изявен музи
  кант, певец или интелигентен човек за отноше
  нието му към жанра !!!

 85. 85 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  [quote#19:"unite"]Всъщност смъкнатите гащи са в знак на солидарност към всички афро-американци, който гният по затворите, защото не са получили по-добър шанс да се развият и да станат пълноценни членове на обществото. [/quote]
  И какъв шанс трябва да им се даде? Да не би да са им забранили да ходят на училище и да се обучават в университетите?
  Хем ги приемат с предимство и стипендии, хем пак се оплакват, че са дискриминирани.
  Циганска история!

 86. 86 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1408 Неутрално

  Съгласен съм със Жлъч, че за секи влак си има пътници и в този смисъл това се отнася и за рапа.
  отделно, нма как от многото рапъри, да няма и такива, които да кажат нещо мислено.
  Но общото все пак за това течение е, че няма много нещо общо с музиката като такава и че да, допада на младите хора ( сърдитите млади хора), макар в много от случаите да би трябвало да се сърдят на себе си, а не на околния свят.
  И още нещо, което касае точно тях и такива като тях и си е само и единствено за тяхна сметка, че докато се "сърдят" с право или не, живота си върви и те пропускат в реално време наистина хубави неща, поне тази част от тях която е искрена в сръднята си.
  Защото съм абсолютно убеден, че болшинството сърдити рапъри хич даже не се и сърдт, а си гледат сметките в банките и играят къде по-сполучливо, къде по-бездарно ролята на сърдитковци и "прецакани" остават феновете, както си му е реда за всички безкритични фенове, без значение дали на вид музика, мода, спорт или нещо друго.

 87. 87 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#83:"newgenerations"]Не ми е понятно, защо едно интелигентно младо момче е такъв дразнител за някои хора ? [/quote]
  И кое му е интелигентното?Това ли:
  "Ние сме много повлияни от всякакви "империи", които ни лашкат наляво-надясно. И ще се извиня за израза, но ние го поемаме отвсякъде. "
  Подобни глупости ще ви ги каже всеки втори таксиджия.Или пенсионер в пенсионерският клуб.Освен това ми се вижда доста двулично точно рапър да обвинява хората,че не поздравявали магазинерката.Рапърите пропагандират неспазване на законите,възхваляват престъпният начин на живот и престъпниците и сега въпросният рапър се възмущава,че не поздравявали магазинерката.
  [quote#83:"newgenerations"]Колкото до образованието- във всички нормални държави то се развива, обновява непрекъснато и се пригажда към мисленето и нуждите на новите поколения[/quote]
  Образованието трябва да следва новите технологии и последните новости в познанието за съответният предмет,а не да се нагажда към учениците.Учениците трябва да се приспособяват,защото училището не е само придобиване на знания,но там децата се и социализират,научават се на дисциплина и придобиват доста други навици.
  [quote#83:"newgenerations"]Всеки може да придобие енциклопедични знания, но животът днес не изисква само знаене "наизуст"-[/quote]
  Заради такива мислене преди няколко години хиляди испанци вместо в Букурещ бяха отишли в Будапеща,когато се игра финалният мач на футболният турнир от Лига Европа.Защо да си дават зор да научат,че това са два отделни града?

 88. 88 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 1866 Весело

  [quote#28:"koalarevolution"]Казват, че на подрастващите чернокожи в гетата родителите купували умишлео джинси/дънки с няколко размера по-големи. [/quote]
  Всъщност са доизносвали дрехите на по-големите си братя...

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 89. 89 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  До коментар [#13] от "mushashi":

  Нещо не си прочел или разбрал. Той не е завършол раперско училище, а е направил дипломна работа, свързана с рапа.
  "Матю е възпитаник на Класическата гимназия, където завършва профил "Културология" с дипломна работа посветена на хип-хоп културата"
  По същия начин аз завърших СУ с дипломна работа "Имената на съвременните вокално - инструментални състави" Годината беше 1990.
  Изобщо не съм музикант, а филолог.

  Еретик
 90. 90 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2996 Неутрално

  До коментар [#12] от "#43c6dB":

  Най-често се свързва с модата при създаването на направлението и после става клише. Въпреки това е нормално да се влияе и от тематиката. Как ти се виждат Менуър с розови гащички? Ако ще е метъл, поне малко тенекия трябва....

  Еретик
 91. 91
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 92. 92
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 93. 93 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 740 Неутрално

  [quote#92:"Никола Георгиев"]А Моцарт как хубаво е пял![/quote]
  Подигравка е да се сравнява Моцарт с рапърите.На Моцарт не му е било нужно да пее,защото е свирел и композирал.И още на три годишна възраст е свирил на пиано ,а на шест годишна възраст е свирел пред императрицата на Австро-Унгария.

 94. 94 Профил на evt
  evt
  Рейтинг: 224 Неутрално

  това е пример, че младоста може да е примущество, .. но не винаги е така....
  както в този случай.

  evt
 95. 95 Профил на Yotce
  Yotce
  Рейтинг: 1318 Неутрално

  [quote#83:"newgenerations"]Не ми е понятно, защо едно интелигентно младо момче е такъв дразнител за някои хора ? [/quote]
  Интелигентно? Чалгар от рап-направлението на чалгата, какво да му е интелигентното? Обичайните обвинения, че някой му пречи, обичайният култ към престъпления, обичайният груб език...

 96. 96 Профил на mrtoyaga
  mrtoyaga
  Рейтинг: 425 Любопитно

  Като става дума за рапиране - ето ви интрото на 68-годишния Джордж Карлин към едночасовото му шоу от 2005 - "Life is worth losing"

  https://www.youtube.com/watch?v=3mSo9XisSqM

 97. 97 Профил на Pow
  Pow
  Рейтинг: 655 Неутрално

  [quote#23:"хм"]Алекс П, Жлъчката и Ф.О. (и още двама-трима, не повече) в момента са единствените, дето има какво да кажат.
  [/quote]

  Ам Алекс П едва ли, ама виж Явката, Боро 1-ви...

  Give a man a mask and he’ll tell you the truth
 98. 98 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Слушах го, не става... Като повечето български "рапъри" стила му е от 90-те години и текстовете му просто не са добри. Вижда се че речника му е ограничен и не може да намери подходящите думи. Изговаря набързо дълги думи и по този начин нарушава ритъма. С тази боза далеко няма да стигне. Дано се оправи.


 99. 99 Профил на due07477623
  due07477623
  Рейтинг: 422 Неутрално

  Ядосвам се и от удоволствието на някои хора да бъдат тъпанари
  ---------------

  А защо текстовете ти са тъпи и вулгарни? С какво си по-различен от останалите мутри и чалгари?


 100. 100 Профил на xflood
  xflood
  Рейтинг: 1027 Неутрално

  До коментар [#84] от "valtoro":

  Познавам интелигентни хора, които слушат хип-хоп.
  И защо да питам известни музиканти? Дефинирай "известен".
  То и Азисе известен в България, него ли да питам?

  Ти не разбра ли, че музиката е въпрос на усещане; то не е математика, че да питам другите кое е правилно и кое не.
  Като не ти харесва хип-хопа - продължавай нататък, какво си тръгнал да носиш от 9 кладенеца вода за да докажеш нещо, което явно самия не разбираш.

  Fail with honour then succeed by fraud
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK