Седем и 1/2 пъти живот с Татяна Лолова (откъс)

Седем и 1/2 пъти живот с Татяна Лолова (откъс)

© Анелия НиколоваТри дни преди рождения си ден обичаната българска актриса Татяна Лолова ще представи седмо, допълнено издание на мемоарите си "1/2 живот".


Събитието е тази вечер от 19 ч. в Камерната зала на Младежки театър "Николай Бинев", съобщават издателите от "Изток-Запад".


На 10 февруари голямата българска актриса навършва 83 години. Заглавието обаче няма да се променя. "Защото всеки се надява, че другата 1/2 е пред него и го чака", казва актрисата. А и защото "кой в България може да се похвали, че е живял целия си живот? (...) Всичко, което имам в мен, е придобито с много нямане."
"Дневник" публикува част от предговора на книгата, дело на професора от БАН и първи съпруг на Татяна Лолов Евелин Монев, подписал се и като "един луд хидроинженер".


За половината на неизмеримото
(Спонтанни размисли от професора в БАН, доктора на техническите науки, инженера Евелин Монев върху заглавието на една книга)


Всяко нещо може да се раздели на две половини! Поне така изглежда! Щом като е едно цяло, какво му пречи да се раздели на две части? При това никой не е казал, че разделянето трябва да е физическо! Мисленото разделяне е обичаен подход в най-точните науки, довел до гениални решения с неопровержима достоверност...


През 1996 година великолепната българска актриса Татяна Лолова издаде своята биографична книга "1/2 живот" (първо издание, после имаше още пет). Един откровен и пълен с интересни факти разказ за нейното детство, юношество, образование във ВИТИЗ, творческа реализация в театъра, киното, радиото и телевизията, поднесен с небивал финес и любов към околните, без присъди към мерзостта и с христово примирение към постъпките на хората, за които ние сега в един глас бихме възкликнали: "Как е възможно?!" Вместо с тежки присъди и заслужени квалификации на такива хора, тя ги показва с благородно разбиране на техните подбуди, обич към личността им, макар и деформирана от духовно несъвършенство. Единственото наложено наказание е тънкият хумор при поднасяне на фактите. А хуморът в ръцете на интелигентен човек е по-страшно оръжие и от атомна бомба.


Та в края на тази книга са нахвърляни мисли, с които се обосновава поставеното заглавие "1/2 живот". Те са много оригинални и всеобхватни – като се започне от простото в алгебрата, премине се през личния емоционален ефект от преживяното и се достигне до дълбоки философски алегории, засягащи бита и народопсихологията на българина, неговите национални ценности, докосващи световни измерения...


Вярно, в заглавието стои "1/2 живот", но аз съм инженер (онзи същият, който се споменава в началото на книгата като първи съпруг на актрисата) и имам професионална деформация по отношение на дробите! Вижте, 1/2 е много строг математичен израз! Една втора – ами че това е едно, делено на две! То има точно решение в математиката! А животът какво е? Как може да бъде измерен един живот, че пък да му се търси 1/2?! А когато се каже половин вместо 1/2, нещата стават съвършено други! Колко беше половината от безкрайността?
Тази половина е равна пак на безкрайност! Затова аз схващам заглавието на това възхитително произведение на Татяна не като "1/2 живот", а като "половин живот" с всичките логически последствия от това деление!


Колкото и да се мъчим да измерим един живот, пък после да му търсим половината, ще стигнем до сериозни затруднения! Защото човешкият живот и особено животът на гениалните творци не се измерва с времето за тяхното физическо съществуване на земята. Биологичното съществуване е само кратък носител на духовната безкрайност на човеците. И следователно техният живот не се измерва с времето на биологичния им живот, а с онова, което те създават през това време и оставят на хората като безкраен и безсмъртен образец на съвършенство и любов. Какво са съвършенството и любовта?


Те са същността на Бога! А Бог е безкраен и безсмъртен! Само в наивната митология на древните гърци е имало полубогове – едно сериозно недоразумение между божието начало и човешките магарии. Колкото и да хвалим сега древната гръцка цивилизация, никой не вярва в съществуването на такива същества...


Книгата "1/2 живот" на Татяна Лолова, на колкото и половинки се опитваме да я разделим, винаги ще изразява все едно и също нещо – съизмеримо с безкрайността! Това е енергиен вулкан на непреходна душевност, неограничена от никакви времеви граници и норми, божествена любов към хората пред замръзналия взор на вечността и непоклатим, светъл оптимизъм за бъдещето, който устоява на всички минали и сегашни разрушителни сили, тъй както орелът прелита невъзмутим
над грозните закани на еднодневката.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (5)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6696 Неутрално

  ЧРД и да ни е жива и здрава - обичаната българска актриса Татяна Лолова!!!

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2369 Неутрално

  "Книгата "1/2 живот" на Татяна Лолова, на колкото и половинки се опитваме да я разделим, винаги ще изразява все едно и също нещо – съизмеримо с безкрайността"

  Актрисата, която успя да вдъхне живот, дори на телефонния указател!
  Поклон пред огромният и талант!

 3. 3 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1944 Неутрално

  Да е жива и здрава и -както винаги - неповторима!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 4. 4 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 775 Неутрално

  Изключителна актриса, която отдавна си е осигурила творческо безсмъртие....

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7869 Неутрално

  Да е жива и здрава. Винаги е удоволствие да се срещнеш с нейното изкуство.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK