Откъс от "Свобода" на Захари Карабашлиев

Откъс от "Свобода" на Захари Карабашлиев

© Орлин ОгняновВ рубриката "Четиво" публикуваме откъс от "Свобода" - новият роман на Захари Карабашлиев, който предстои да излезе в близките месеци от "Сиела". Текстът бе споделен на стената на автора във "Фейсбук" - препечатваме го с негово съгласие.


За туристите Варна съществува само през лятото. Тя е миризма на влак рано сутрин, циганите около автогарата, крясъци на гларусите, топли нощи, боза на крак, горещи следобеди, къси сенки и дълги крака на момичета, прохладата на Морската градина и презрамки на розови потници, разтопени сладоледи, разпилени пуканки, миризма на пържена цаца, пухчетата във въздуха, падащи кестени, гърмящи ауспуси, слънчогледови семки във фуния от вестник, децибели от заведенията, миризмата, когато надуваш плажната топка, горещия асфалт, по който подскачаш бос, препълнени кошчета за боклук, лакоми момчешки погледи и още хиляди други неща
Но този град се случва и през зимата.


Това е градът на най-студените улици, на подлия вятър в пресечките, на заледени бордюри, на сняг по северните тераси; този град е разпилени панелни квартали, найлонови торбички по дърветата, размазаното коте на булеварда, някогашната "Козирка" и пропуснатите срещи по нея, измръзнали от чакане крака в обувките, старците с увисналите слипове на "топлата вода на Офицерския", градът на най-добрите намерения (неосъществени), на най-гениалните идеи (незапочнати), градът на бокса лека категория, на каратистите (киокошинхай), на волейбола (мъже), и шпагатите (женски и мъжки), най-добрия град за разделяне, градът на загубата, Варна е Ватерло на Владислав III Ягело, разгрома на кръстоносния поход, който можеше да бъде последен.
Варна е дупката в центъра, дупката за стадион, дупка в челото на олигарха, изронените фасади и незавършените ремонти, на вечните схеми, които никога не стигат до никъде, а животът постоянно изтича, на незаконното троителство, на законните несправедливости, на пустотата на кораба "Дръзки", на художници, които никой не колекционира, поети, които никой не чете, на неканените сватбени фотографи, на кейове в мъгли над сивото море, а лебеди в заледен залив тъгата на провинциалния актьор играещ всичко, Тя е солта по палубата, Рибарското мостче(съборено), Фарът на Ветеран (срутения), спряната комета до Бургас, снегът по плажа, сковано в лед море, на черни забрадки в църквите, на притеснените бащи пред родилния дом, на най-ниските облаци, градът на най-сивото небе, на закъсняващи влакове, на замогнали се измамници, на наивни пенсионирани комунисти, на бързи финансови пирамиди, на фалшивите болнични, град на измами, на "санже"-та и безсрамни обещания, на Гръцката махала през януари, на безработните сервитьорки, на недоизмитите чаши, на неочаквано ранната слана, на безмислените разговори, на неизпълнимите планове, неразрешените спорове за наследство, остъклените тераси, олющената дограма, на студените класни стаи, на изхвърлените край боклука елхи.


Варна е град като всички останали.


Непостоянен, понякога усмихнат, сърдит, сух и тъжен, нелогичен, избухлив, красив, шизофреничен като всеки друг през зимата.


Като морето, което наричали Pontus Axenus (негостоприемно) и Pontus Euxinus (гостоприемно) — навярно, според каквото там, всеки е искал да каже.


Накрая обаче го кръстили "черно", каквото всъщност не е.


Град, който би могъл да носи по-истинското свое име — Одесос (градът на Одисей?) - градът на тези, които се завръщат.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Прочетеното не събуди интереса ми към книгата.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 2. 2 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 269 Весело

  "Но този град се случва и през зимата."
  До тук. Всеки който използва паразитния глагол "случвам" (магистрали, избори, интервю, кюфтета...) доброволно минава в кохортата на емилконрадовците.
  Абе Захарие, нима не проумяваш, че е абсолютно равнозначно да използваш и "таковам"? Този град се такова и през зимата. А?

 3. 3 Профил на Здравко Здравков
  Здравко Здравков
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Сиела уж е сериозно издателство и не знам как са решили такава лигава книга да издадат. Такъв "рекламен" откъс трябва да събуди у читателя интерес, а този за съжаление не го направи.

 4. 4 Профил на есе
  есе
  Рейтинг: 531 Неутрално

  Варна е градът на корумпираните мрънкачи, активисти, протестиращи, псевдо журналисти и политолози, които играят ролята на борци против корупцията. Градът с най-много НПО-та на глава от населението. Градът, който даде на България порочни и многолики глашатай като Огнян Минчев и Арман Бабикян.

 5. 5 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  Стига бе. Мислех си, че нещата се "случват" само из фейсбук и сутрешните блокове. Не знаех, че и градовете, та и книгите вече се случват - за последните мислех, че ги пишат хора с ум и стил.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно
 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 489 Неутрално

  Прецизен в създаването на другия портрет на морската ни столица

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#2:"Приказки под шипковия храст"]"Но този град се случва и през зимата."
  До тук. Всеки който използва паразитния глагол "случвам" ([/quote]

  И аз там изгубих интерес към четивото. Винаги така се случва, когато видя тази думичка, използвана по този начин.

 9. 9 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#5:"Green Day"]Не знаех, че и градовете, та и книгите вече се случват - за последните мислех, че ги пишат хора с ум и стил.[/quote]

  Сигурно някои писатели си мислят, че и позата и предвзетостта са ''стил''.

 10. 10 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Още като видях заглавието, мислех да постна един коментар: "Нека хейтът започне сега".... Отказах се, но виждам, че поведението ганьово за пореден път е напълно предвидимо.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 11. 11 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3207 Неутрално

  До коментар [#3] от "zztop11":

  "Сиела уж е сериозно издателство и не знам как са решили такава лигава книга да издадат. "
  От около три години З. Карабашлиев е гл. редактор на изд-во "Сиела", резонно е точно това издателство да издаде романа. Публикуваният откъс не ми допадна, но писателят би следвало да има своите читатели, както и икономическа обосновка за издаването на "Свобода". Интересно ми е в какъв тираж е издаден романът, както и колко броя ще бъдат продадени, отчетени в края на годината.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 12. 12 Профил на krokus
  krokus
  Рейтинг: 217 Неутрално

  Яко хейт Голяма работа сте, ей, разбирачи.

 13. 13 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1211 Неутрално

  [quote#11:"Bramasole"]От около три години З. Карабашлиев е гл. редактор на изд-во "Сиела", резонно е точно това издателство да издаде романа. [/quote]

  Нещо като Самиздат.

 14. 14 Профил на shepprd
  shepprd
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#12] от "krokus":

  Ами текста е слаб и ако точно с това са решили да си рекламират книгата, наистина е жалко. Човекът си изброява някакви работи. Добре че има издателство да му се върже и сайтове които да му споделят откъсите, та да се върже някой лековерен.

 15. 15 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 283 Весело

  На малкия пръст на Гошко Господина не може да стъпи!

 16. 16 Профил на Приказки под шипковия храст
  Приказки под шипковия храст
  Рейтинг: 269 Неутрално

  [quote#9:"princess_x"]мислят, че и позата и предвзетостта са ''стил''.[/quote]
  Мдаа. Позата "запъхтяна репортерка" се превърна в стил. За съжаление.

 17. 17 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 283 Неутрално

  Тези, които възхваляват съвременните български писатели, запитвали ли са се на какво се дължи известността им и самочувствието им? Ако нямат собсрвено издателство или не са спонсорирани, на колко от тях продажбите ще носят печалба и доходи? А ако са спонсорирани или чиновници, що за литература ще пишат? Дания, Швеция, Португалия, Унгария по-големи ли са по население, че да смятаме, че са с големи пазари за книги? Били ги превеждали на Запад. Нищо подобно. За смях са и ако така продължава, български писател ще стане нарицателно за жалък драскач със самочувствие за писател. След бума на унгарците, сега в Амазон се "шуми" за полски автори, няколко балтийски успешно държат тиражи, дори румънците започват да пробиват. Повечето от тези аавтори знаят по няколко езика, а не са такива като бащата на гошко със 7 думи на унгарски и даги пращат по швейцарски манастири да зяпат мравките и да си мислят за родния край. Този откъс е една добра стъпка към литература, макар и много плаха. И с това "случване" става съвсем зле. Ако не знаеш добре родния си език, къде си тръгнал да се случваш писател?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK