"Страната Ла-ла-ла" взе 6 оскара, но по грешка бе обявен за най-добър филм (обобщение)

Режисьорът Бари Дженкинс с наградата за най-добър филм за "Лунна светлина"Мюзикълът "Страната Ла-ла-ла" (La La Land) на Деймиън Шазел очаквано доминира наградите "Оскар" с шест статуетки, но в безпрецедентно объркване отстъпи големия приз за най-добър филм на драмата "Лунна светлина". Обявяващият наградата Уорън Бийти бе получил грешен плик - с името на победителката за главна роля - и така финалният епизод на оскарите поднесе най-голямата изненада за вечерта. Смутеният екип на Шазел връчи оскара на невярващия Бари Дженкинс, а публиката чу две благодарствени речи.


Всичко останало премина без изненади. "Страната Ла-ла-ла", фаворит с 14 номинации, си тръгна със статуетките за главна роля на Ема Стоун, режисура, музика, песен, операторско майсторство и сценография. "Лунна светлина" - независима драма за отрасването на бедно чернокожо момче, снимана със скромния за Холивуд бюджет от 1.5 млн. долара, взе още две награди - за адаптиран сценарий и поддържаща роля на Махершала Али.


"Оскар"-ът за главна мъжка роля отиде при Кейси Афлек от "Манчестър до морето", а този за поддържаща женска роля - при Виола Дейвис ("Прегради").
В категорията за късометражна анимация Piper на "Пиксар" победи "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев - първият български режисьор с номинация за престижните статуетки. Piper бе и фаворит за наградата според прогнозите на букмейкърите.


Екипът на "Страната Ла-ла-ла" показва истинския победител, след като празнува на сцената няколко минути

© Reuters

Екипът на "Страната Ла-ла-ла" показва истинския победител, след като празнува на сцената няколко минути


Асгар Фархади - иранският режисьор, който отказа да дойде на церемонията заради забраната на Доналд Тръмп, получи втори чуждоезичен "Оскар" за филма The Salesman. Негово бе и най-критичното послание на вечерта - той нарече забраната на президента на САЩ нечовечна.


Въпреки големите очаквания, а може би и заради тях оскарите се оказаха една от най-деполитизираните церемонии в наградния сезон, задоволявайки се основно с шеги около "посредствената" Мерил Стрийп. Макар много от гостите да се обявиха срещу границите и стените и за многообразието, липсваха ясно артикулирани послания като това на Стрийп от наградите "Златен глобус". В най-острата си закачка водещият Джими Кимел писа на президента Доналд Тръмп в "Туитър". Не е туитвал от няколко часа, започвам да се притеснявам, коментира Кимел.


Кратък списък с всички наградени може да намерите тук, а ето и как се разви вечерта в "Долби тиътър", която "Дневник" проследи на живо:


07:11 ч. И... изненадващ обрат - "Лунна светлина" взима голямата награда на вечерта, след като се оказа, че Уорън Бийти по грешка е обявил "Страната Ла-ла-ла" за най-добър филм. Актьорът обясни, че е получил сбъркан плик. Така мюзикълът - фаворит за статуетката събира общо 6 награди от 14 номинации, а драмата на Бари Дженкинс си тръгва с три. В края на краищата церемонията роди и една изненада.


Сега ще чуем втора благодарствена реч.


Дано хората, които се чувстват изолирани и потиснати да намерят сила в таланта на Бари Дженкинс, обявиха продуцентите, които стоят и зад друг отличник от предни години - "12 години робство". Имаше моменти, в които мислех, че няма да мога да направя този филм, благодаря на всички зад и пред мен от тази сцена, обяви режисьорът.


07:10 ч. На 50-годишнината от излизането на "Бони и Клайд" Фей Дънауей и Уорън Бийти връчват наградата за най-добър филм на "Страната Ла-ла-ла" на Деймиън Шазел. .


07:00 ч. И идва най-голямата категория на вечерта - във всеки смисъл на думата. За най-добър филм се състезават 9 заглавия. Това може да се проточи:


Видеогалерия: Оскари 2017 г. - претендентите за най-добър филм >


"Първи контакт"
"Прегради"
"Възражение по съвест"
Hell or High Water ("На всяка цена")
Hidden Figures ("Скрити числа")
"Лъв: стъпка към дома"
"Страната Ла-ла-ла"
"Манчестър край морето"
"Лунна светлина"


06:54 ч. Идва и наградата за водеща женска роля. Номинирани са:


Изабел Юпер, "Тя"
Рут Нега, Loving
Натали Портман, "Джаки"
Ема Стоун, "Страната Ла-ла-ла"
Мерил Стрийп, "Флорънс"


Eма Стоун получава наградата си от Леонардо ди Каприо

© Reuters

Eма Стоун получава наградата си от Леонардо ди Каприо


Леонардо ди Каприо, носител на "Оскар" за главна мъжка роля от миналата година, връчва отличието на... Ема Стоун за "Страната Ла-ла-ла". Шести оскар за филма с шанс за още един.


В речта си Стоун сподели възхищението си от останалите претендентки, благодари на екипа на филма и родителите си. Благодари и на Райън Гослинг, с когото си партнира на екрана за трети път.


06:48 ч. "Оскар"-ът за главна мъжка роля представя Бри Ларсън. Номинирани са:


Кейси Афлек, "Манчестър край морето"
Андрю Гарфилд, "Възражение по съвест"
Райън Гослинг, "Страната Ла-ла-ла"
Виго Мортенсен, "Капитан Фантастик"
Дензъл Уошингтън, "Огради"


И победителят е... Кейси Афлек, "Манчестър до морето", точно както се очакваше.


"Страната Ла-ла-ла" взе 6 оскара, но по грешка бе обявен за най-добър филм (обобщение)

© Reuters


Традицията тази вечер явно е всеки да благодари на учителите си, затова Афлек отдава почит на Дензъл Уошингтън, който можеше да вземе трети "Оскар" тази вечер в същата категория.


06.45 ч. Задават се големите награди. Първи са тези за режисура, представени от Хали Бери. Номинирани са:


Дени Вилньов - "Първи контакт"
Мел Гибсън - "Възражение по съвест"
Деймиън Шазел - "Страната Ла-ла-ла"
Кенет Лонерган - "Манчестър край морето"
Бари Дженкинс - "Лунна светлина"


И победител е Деймиън Шазел, "Страната Ла-ла-ла". Това е третият филм на Шазел, чийто "Камшичен удар" от 2014 г. спечели "Сънданс" и взе няколко оскара, най-ценният от които за поддържаща роля на Дж. К. Симънс. Режисьорът благодари на екипа и семейството си, както и на съпругата си, вдъхновила го за тази любовна история.


06:40 ч. Ейми Адамс, номинирана 5 пъти за "Оскар" и незаслужено подмината тази година въпреки участието си в два добри филма, представи номинациите за адаптиран сценарий. И оскарът отива при... Бари Дженкинс, "Лунна светлина" - втора награда за филма тази вечер.


"Посвещава се на всички черни момчета и момичета... ние ви показваме, че можете, това е за вас!"


06.30 ч. Мат Деймън и Бен Афлек представят наградата за оригинален сценарий. Първи "Оскар" за Кенет Лонерган - автор и режисьор на "Манчестър до морето".


Номинирани бяха:


"На всяка цена"
"Страната Ла-ла-ла"
"Омарът"
XXth Century Women


06:27 ч. Дженифър Анистън представи музикално изпълнение в почит на звездите, които ни напуснаха от миналогодишната церемония досега - Кари Фишър, Принс, Джон Хърт и много, много други.


06:19 ч. "Страната Ла-ла-ла" взима оскара за песен към филм в тежка конкуренция със самия себе си - City of Stars побеждава Audition от същия мюзикъл. Както и Стинг, Лин Мануел Миранда и други известни имена.


06:12 ч. Джон Леджънд изпълни две от номинираните за "Оскар" песни от "Страната Ла-ла-ла". Следват наградите за оригинална музика (не песен). И статуетката очаквано отива при "Страната Ла-ла-ла", композитор Джъстин Хъруиц.06:05 ч. Джими Кимъл се пита дали Доналд Тръмп е добре, защото акаунтът на президента мълчи от няколко часа. После водещият се извини и за онова, което се случи в Швеция.


06:00 ч. "Страната Ла ла ла" взима втори "Оскар" - за операторското майсторство на шведа Линус Сандгрен след първа поява на Мерил Стрийп пред микрофона. "Добре, че казахте добра дума за мен, чувствах се недооценена", заяви актрисата.


Междувременно пред вратите на "Долби тиътър" се събират протестиращи срещу петролопровода в Северна Дакота, чието строителство Тръмп възобнови

© Reuters

Междувременно пред вратите на "Долби тиътър" се събират протестиращи срещу петролопровода в Северна Дакота, чието строителство Тръмп възобнови


5.56 ч. Водещите срещнаха трудност да обяснят какво представляват оскарите за научно-технически постижения - същата, която вероятно изпитват мнозина незапознати, опитали се да разкажат накратко какво прави софтуера V-ray на българската Chaos Group. Технологиите, взели "Оскар" за научни постижения бяха упоменати накратко, а тук другата българска връзка в наградите - собствениците на Chaos Group Владимир Койлазов и Петър Митев обясняват приноса на V-ray с прости думи. Владимир Койлазов получи наградата си на 11 февруари.


5.52 ч. "Благодарни сме, че този филм показа работата ни пред света. Нашата организация се води от цитат от Корана - да спасиш един живот означава да спасиш човечеството. Ние сме спасили над 80 хиляди души. Надявам се да спрем кръвопролитията в Сирия и по целия свят. Хората в Сирия се чувстват забравени, тази война продължава повече от 6 години. Изправете се и кажете, че искаме тази война да приключи възможно най-бързо."


Това е посланието на Халед Хатиб, член на "Белите каски" и оператор на филма за доброволните спасителни отряди в Сирия, който спечели "Оскар" за късометражен документален филм. Хатиб не бе допуснат от имиграционните власти в САЩ, но продуцентите от "Нетфликс" предадоха думите му.


5.44 ч. - Един от симпатичните моменти на вечерта: водещият Джими Кимъл посрещна туристи на обиколка из Холивуд в Долби тиътър и ги запозна с любимите им актьори -


5.36 ч. "Възражение по съвест" взима "Оскар"-а за монтаж.


5.35 ч. Оскарът на Piper за късометражна анимация идва след шест поредни номинации и две победи за "Пиксар" в последните 6 години. Смело може да се каже обаче, че "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев носи най-оригиналния почерк в категорията.


Ето какво написа авторът на историята Георги Господинов по-рано във "Фейсбук":5.32 ч. "Книга за джунглата" взима "Оскар" за специални ефекти.


5.15 ч. "Страната Ла-ла-ла" получава първи "Оскар" - за сценография. Наградата обявиха двойката от "50 нюанса сиво" и по-сиво Джейми Дорнан и Дакота Джонсън, както отбеляза "Гардиън", облечени.


5.12 ч. "Зоотрополис" взима "Оскар" за пълнометражна анимация. Той бе обявен и за най-добра анимация на изминалата година след сборните оценки на критиката в сайта Metacritic. Кои са другите пълнометражни анимации, които не са за изпускане от 2016 г. може да видите тук.


5.10 ч. Идва най-дългоочакваната в България категория - късометражна анимация. И победител е... "Свирчо" (Piper) на "Пиксар", смятан за основен конкурент на "Сляпата Вайша".


Стинг изпълни поредната номинирана песен - The Empty Chair

© Reuters

Стинг изпълни поредната номинирана песен - The Empty Chair


5.00 ч. Чарлийз Терон и Шърли Маклейн обявяват носителя на "Оскар" за чуждоезичен филм - "Търговският пътник" на Асгар Фархади, втори за иранския режисьор (първият е за "Раздяла"). Както стана дума по-рано, той не е в САЩ в знак на протест срещу (вече отхвърлената от съда) забрана за влизане в страната на граждани от предимно мюсюлмански държави.


Още малко акценти от червения килим - номинираният за главна мъжка роля Райън Гослинг

© Reuters

Още малко акценти от червения килим - номинираният за главна мъжка роля Райън Гослинг


В писмо, прочетено от подиума той казва, че отсъства от солидарност с гражданите на своята държава. "Режисьорите имат за цел да разрушат стереотипите, да създават емпатия, от която се нуждаем днес повече от всякога", пише Фархади. Той също така нарича забраната, наложена от президента на САЩ "нечовечна".


4.53 ч. Откриващият монолог на комика Джими Кимъл вече може да бъде видян онлайн. "В Холивуд не дискриминираме по цвят и по произход, само по тегло" и няколко лафа за Тръмп и Мерил Стрийп, но като цяло безобидни шеги от страна на известния водещ на късно предаване.4.40 ч. Марк Райлънс представя номинираните за поддържаща женска роля:

Виола Дейвис, "Прегради"
Наоми Харис, "Лунна светлина"
Никол Кидман, "Лъв: Стъпки към дома"
Октавия Спенсър, Hidden Figures ("Скрити числа")
Мишел Уилямс, "Манчестър край морето"

И победител е... Виола Дейвис за "Прегради", която отнесе всички големи награди в тази категория през годината.


Виола Дейвис

© Reuters

Виола Дейвис


"Знам едно място, където се събират всички хора с невероятен потенциал - на гробищата. Питат ме къде да търсим хубавите истории и аз казвам, изровете тези тела. Потърсете хората, които мечтаха, обичаха, но не успяха. Това е за Огъст Уилсън (режисьорът), който изрови и възкреси обикновените хора", заяви през сълзи актрисата.


Дейвис е била номинирана още 2 пъти за "Оскар" - за изпълнението си в "Южнячки" през 2012 г. и за филма Doubt две години по-рано.


4.28 ч. "Първи контакт" на Дени Вилньов взе наградата за звуков монтаж, а "Възражение по съвест" - за звук.


Преди това президентът на Академията за киноизкуство Шерил Буун Айзъкс изнесе кратка реч срещу границите и дискриминацията, обявявайки всички присъстващи за част от една глобална артистична общност. Въпреки това някои от номинираните не са в залата тази вечер заради затегнатия граничен контрол и опита на президента Тръмп да спре достъпа на граждани от 8 предимно мюсюлмански държави до САЩ.


(Снимката е архивна)

© Reuters

(Снимката е архивна)


Носителят на чуждоезичен "Оскар" и номиниран за втори иранец Асгар Фархади обяви бойкот на церемонията, а операторът на номинирания документален филм за Белите каски в Сирия не бе допуснат да лети заради "подозрителна" информация за миналото му.


Вчера Фархади и останалите номинираните за чуждоезичен "Оскар" режисьори се обединиха под общо писмо, с което осъдиха "фанатизма и национализма" на САЩ.


4.25 ч. Песента от номинираната анимация "Смелата Ваяна", също номинирана, прозвуча със съпровода на звездата от хитовия бродуейски хип-хоп мюзикъл "Хамилтън" Лин Мануел Миранда. Eто я в оригинал:4.13 ч. Актрисите от Hidden Figures ("Скрити числа") представиха наградата за най-добър пълнометражен документален филм OJ: Made in America за процеса срещу О Джей Симпсън. Всъщност той е сериал, но Академията го допусна до състезанието, заедно с "Огън в морето", "Животът, анимиран", "13-и" и
I Am Not Your Negro.


Режисьорът му посвети наградата на всички жертви на расистки мотивирано полицейско насилие.


4.10 ч. Ако ви е любопитно кои са всичките филми, носители на най-престижния "Оскар" за най-добър филм от началото на наградите през 1927 г. до днес, "Ройтерс" публикува впечатляваща графика по-рано днес. Може да я разгледате тук.


Eдна "...надценена актриса с над 50 слаби роли зад гърба си - от посредствената й роля в "Ловеца на елени" до незадоволителната й работа в "Изборът на Софи".

© Reuters

Eдна "...надценена актриса с над 50 слаби роли зад гърба си - от посредствената й роля в "Ловеца на елени" до незадоволителната й работа в "Изборът на Софи".


4.00 ч. "Отряд самоубийци" взима наградата за грим - доказателство, че дори един от най-мразените от критиката филми на 2016 г. може да се появи на тази сцена. Носителите я посвещават "на всички имигранти".


"Фантастични животни и къде да ги намерим" е отличен за костюми. Призьорката Колийн Атууд вече има четири оскара от 8 номинации. Минус 1 възможна статуетка за "Страната Ла ла ла" - мюзикълът на Деймиън Шазел има рекордните 14 (наравно с "Титаник") и бе фаворитът на букмейкърите тук. Всичките им предсказания може да прочетете тук.


3.48 ч. Първата категория е поддържаща мъжка роля. Алисия Викандер, носителка на "Оскар" за в съответната женска категория от миналата година, представя номинираните:


Махершала Али, "Лунна светлина"
Джеф Бриджис, "На всяка цена"
Лукас Хеджис, "Манчестър край морето"
Дев Пател, "Лъв: Стъпки към дома"
Майкъл Шанън, "Хищници в мрака"


Махершала Али

© Reuters

Махершала Али


И победителят е... Махершала Али от "Лунна светлина".


На наградите на актьорската гилдия Али разчувства публиката с разказа си за приемането на исляма и начинът, по който това е променило отношенията с майка му. Тук обаче бе по-кратък - благодари на учителите си в професията, на екипа на "Лунна светлина" и режисьора Бари Дженкинс, на академията и на съпругата си. Освен носител на всевъзможни награди, актьорът от няколко дни е и родител. Доскоро Али бе познат на публиката основно с участието си в "Къща от карти". Самият "Лунна светлина" е дългогодишна мечта на режисьора Дженкинс и е заснет със скромния за Холивуд бюджет от 1,5 млн. долара - толкова скромен, че актьорите са споделяли обща каравана.


3.45 ч. Водещият Джими Кимел откри шоуто с поздрав към основните номинирани и обърна специално внимание на една от тях - "Надценена актриса с над 50 слаби роли зад гърба си - от посредствената й роля в "Ловеца на елени" до незадоволителната й работа в "Изборът на Софи". Това, разбира се, е Мерил Стрийп, определена като "надценена" от президента Тръмп.


Ето и още малко от акцентите на килима, докато Джъстин Тимбърлейк открива церемонията с песента от филма "Тролчета" - номинирана тази вечер:


Номинираната Никол Кидман

© Reuters

Номинираната Никол Кидман


Афрото на Хали Бери

© Reuters

Афрото на Хали Бери


Номинираната Ема Стоун

© Reuters

Номинираната Ема Стоун


Eдно познато лице на червения килим:


Теодор Ушев с компания на червения килим на оскарите

© Reuters

Теодор Ушев с компания на червения килим на оскарите


3.21 ч. Сред личностите, които се очакват тази вечер на сцената, са Мат Деймън, Дженифър Анистън, Фей Дънауей, Хавиер Бардем, Леонардо ди Каприо, Скарлет Йохансон, Чарлийз Терон и много други. Разбира се, ще видим и Мерил Стрийп, номинирана за 20-и път с ролята си във "Флорънс" - ако не като победител, то като гост, който представя номинациите. А ето ги и тях:


Фотогалерия: Кои са номинираните за "Оскар" 2017 >


Добър вечер минути преди началото на церемонията по връчването на наградите "Оскар". Очакванията са за политизиран финал на наградния сезон, който бе съпроводен с множество коментари спрямо действията на новия президент на Щатите Доналд Тръмп.


Освен това 89-ата церемония е особено вълнуваща за България с номинацията на "Сляпата Вайша" на Теодор Ушев в категорията за късометражна анимация. "Дневник" ще проследи церемонията с начален час 3.30 ч. на живо.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK