"Прас-прес": За разлика от "Шарли ебдо" ние ще се опитаме да останем живи

"Прас-прес": За разлика от "Шарли ебдо" ние ще се опитаме да останем живи

© Даниел НенчевНов сатиричен вестник - "Прас-прес", излиза днес. Срещаме се с най-новите издатели в България - художниците Чавдар Николов и Христо Комарницки - двама представители на Дружеството на невъзпитаните карикатуристи.


Наричат се невъзпитани заради остро сатиричното си отношение към властта. В столичната галерия "Сезони" току-що завърши изложба на общо 9 карикатуристи със заглавие "Дело 113". Тя събра карикатури с фокус проблематични теми като корупцията, срастването на властите или пък 113-ото място на България в класацията за свобода на словото.


Разговаряме няколко дни преди излизането на първия брой на "Прас-прес" в присъствието на пухкава кукла, наподобяваща главния прокурор на републиката. Кукла, чието ухо е под формата на въпросителна и която Чавдар Николов и Христо Комарницки умалително наричат Цацата.
Идеята


Идеологията на вестника е свързана с кредото на карикатуристите въобще - контра на властта. Създават "Прас-прес" напук на пазара. "Абе, пълна побърквация! Ние сме crazy. Ние сме сошли с ума. Всички правят сайтове, ние отиваме на хартия - казва Николов. Ние не искаме да правим това, което пазарът иска. Защото в противен случай Пеевски щеше да рисува карикатури!" Комарницки се намесва: "Не! Бойко щеше да рисува карикатури, а Пеевски да го издава!"


"Прас-прес" идва като алтернатива на печата, който в момента се предлага. Христо Комарницки вярва, че съществува голяма ниша за подобен тип вестници: "Има дупка за по-откровен тип издания. Защото в момента с какво се занимава печатът? С жълти глупости, с политически лъжи, които са най-често платени, и с манипулации и вражди между хора с пари. Това, което ще правим, е нещо съвсем различно от този тип преса."


"Днес тази среда е непоносима за повечето хора. И за тези, които зарязаха печатните издания, и се информират само от онлайн и електронните медии. И за тези, които все още си купуват преса. Затова има ниша", убеден е Чавдар Николов. "Ниша, в която ние да покажем остра сатира, която е равноотдалечена от политическите партии. И както пише Иван Бакалов в първия брой, "ние няма да цепим басма на никого".


Съдържанието


"Прас-прес" ще излиза два пъти месечно, докато се стабилизира и стане седмичник. Ще струва 99 стотинки. Акцентът в него ще са карикатурите. "Обикновено карикатурите са илюстрации към текстове. Сега ще е обратното - текстовете ще илюстрират карикатурите", обясняват създателите.


Осемте страници на "Прас-прес" ще съдържат актуална сатира от автори като Здравко Попов, д-р Тони Филипов, Самуил Петканов, Емил Георгиев, Петьо Бойчев. Ядрото зад вестника са карикатуристите Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки, Чавдар Николов и журналистът Иван Бакалов.


Фотогалерия: Кои са невъзпитаните карикатуристи >


Вестникът ще представлява това, което карикатуристите смятат за ценно за сатирата, за медийната ни среда, за обществото ни въобще.


Темата на броя ще е рубрика със заглавие "Тема на боя". В брой 1 това е съдебната система. Вестникът ще предложи и вътрешни новини - "вътрешности", външни новини - "външности", колажи, сарказъм под формата на "фалшиви новини", избрани туитове от Доналд Тръмп - "тръмпизми", сатира, но най-вече карикатури. Ще има "физкОлтура", както и "кОлтурни" новини - "рубрика за стрелба по културата с Colt". Или пък "мома на броя" като лека пародия на момичето на трета страница в британския таблоид The Sun.


Докато дискутират кое как да бъде подредено в броя, Николов и Комарницки измислят и закачка с манифеста в първия брой. Вместо Манифест, ще пише "Мани, мани-фест". Хвалят се, че в първия брой ще могат да се видят карикатури още от номинирания за "Оскар" Теодор Ушев и звездата в карикатурата на Латинска Америка Хавиер Бонила. "Независимо от културните особености езикът на карикатурата е универсален. Тя може да се разбира навсякъде по света, ако е добре направена", казва Христо Комарницки.


Името и вдъхновението


Чавдар Николов споделя, че за име са се спрели на остроумното хрумване на Комарницки - "Прас-прес", където "прас" идва от удар. "Това е заложено във вестника и в чукчето, което млати, за да не се възприеме в друг аспект." Христо Комарници обаче бърза да доуточни този друг аспект: "Прас-прес" е стар термин. Появи се през 2012 г. Дойде от прасешките медии. Другият смисъл е - медиите бухалки. Двата смисъла се сглобиха в съчетанието прас-прес." Кои обаче са "прасешките медии"? Според Комарницки това са "аграрни медии". "Прасето в българските медии е голямо. И много цапа. А по принцип свинята е чисто животно. Проблемът е, че нашите прасета много цапат."


Проблемът с медиите и други истории


Според Николов медиите, чиято алтернатива се явява "Прас-прес", са "булевардните, жълти и кафяви медии". И още - "медиите, в които е практика да измислиш всякаква измислица за някого, който е известен. Или пък да щракаш хората по кьошетата, където правят нещо лично и интимно. Всички са несъгласни с този начин на употреба на свободата на словото, но всъщност тези медии са с най-високите тиражи".


За Комарницки популярността на тези медии се дължи на много ниска потребителска култура: "Вижте колко кулинарни предавания има. По всички телевизии те учат как да ядеш здравословно, какво да ядеш, какво да не ядеш! А какво да четеш никой не ти казва. Ти четеш някакви абсолютни фъшкии и отпадъци и това ти влиза в главата!"


"Прас-прес": За разлика от "Шарли ебдо" ние ще се опитаме да останем живи

© Даниел Ненчев


Николов казва, че най-вредното в медиите е, когато в тях нещата се правят под натиск и по поръчка. "В редакционните карета на вестниците трябва да пише какви вредни Е-та са използвани във вестника. Има издатели, които дават такива задачи на своите журналисти и дори на карикатуристи - трябва този да бъде ударен, другия да бъде овапцан, третият да бъде разнищен - това е най-грозното."


Повратната точка


Една от целите на новата медия е да възвърне смисъла на свободата на словото получен през 89-а, но изгубен след това. "А смисълът е да се изразяваш свободно, да викаш, да спориш. Цялата работа почна да се вмирисва, когато влязоха Пеевски и семейството му в тази сфера", казва Комарницки. И допълва: "До 2006-а година се спазваше някакво приличие от издателите. И изведнъж дойдоха тези хора и направиха от вестниците дървени бухалки. С които да пердашат наред. Това се съчета и с икономическата криза и съответно медийната."


Чавдар Николов дооформя критичната позиция на новата редакция, като обобщава генезиса на проблема с медиите: "Всичко е свързано с държавата. С временно управляващите. Защо? Най-официално Eвропейският съюз позволява нещо много странно. Министерствата на този, които е на власт, изведнъж дават средства за популяризиране на работата си. Например на икономиката на ЕС. И Министерството на икономиката раздава на медиите - 1 милион на тези, 1 милион на онези, 100 на този, 400 хиляди на онзи. Страшно нелепо е, защото нашата балканска същност създава възможност по този начин да се купуват медии". Комарницки допълва: "Това у нас е форма на корупция. С тези пари се купува медиен комфорт."


Подкрепата на хората и like-ът като мързел


Основателите на вестника разчитат на аудитория, която има нужда от такава медия. "Оттам ще дойдат и нашите спомоществуватели - хората", казва Комарницки. Николов също разчита на подкрепата на тези, които ще купуват вестника. Споделя, че днес в началото на издателския им път ги подкрепят съвсем безкористно отделни лица, приятели. "Това са хора, които са ангажирани като нас нещо да се промени в тази страна и особено в медийната среда. Предлагаме най-упорито, това, което за нас е ценно. И няма да се съобразяваме с пазара, затова и тръгваме съвсем наопаки. Всички правят сайтове - ние ще правим хартия. Ако ни подкрепят - подкрепят."


Фотогалерия: "Невъзпитана" карикатура от 113-ата страна по свобода на словото >


Карикатуристите смятат да привличат и млади хора за сътрудници и (по)читатели. Дават си сметка, че "по-скоро по-възрастните хора четат вестници, а младите нямат интерес към тях". Но имат и идея как променят това - чрез мемета, чрез комикси, чрез форми, достъпни, атрактивни и интересни за младите.


Въпреки че двамата карикатуристи имат хиляди харесвания, абонаменти и последователни в социалните медии - Facebook, Vbox7, Twitter, считат, че дигиталната среда е непродуктивна. "Защото подкрепата в интернет е много странна. Там за всяко нещо, за което се иска подкрепа - всички много радушно поемат нещата. Изокват се 5000 човека. Но после се оказва, че ако реално трябва да се излезе да се протестира - 5 човека го подкрепят. Или 50 максимум", обяснява Чавдар Николов. Комарницки го подкрепя: "Просто в интернет е много лесно да натиснеш like и да си отидеш."


Николов продължава: "Мързелива работа. И тъй като ние не сме мързеливи, а сме малко идеоти и сме работливи - ще правим хартия, ще я предлагаме и ще се опитваме да я продаваме, разбира се, а не да я подаряваме."


"Прас-прес": За разлика от "Шарли ебдо" ние ще се опитаме да останем живи

© Даниел Ненчев


Комарницки обяснява и по друг начин мотивацията им да потърсят нова подкрепа и реализация на идеите си офлайн. Например с това, че те са "предимно аналогови хора". Намират излизането на медийния пазар днес като по-голямо предизвикателство, като "по-висока летва и тръпка".


Правят го и по-чисто практични причини: "Не е маловажно и че ние не се храним с like-ове или амброзия. Ние не можем да получаваме адекватно заплащане, ако го правим онлайн. За съжаление българинът не е свикнал да плаща за съдържание в интернет. Всички знаем как гледаме филми и слушаме музика - казва Комарницки - ако искаме да реализираме медия - хартията е по-добрият вариант да го превърнем и в средство за препитание освен другото."


Чавдар Николов също вярва, че хартията не трябва да изчезва. Подкрепя тезата си с пример за компактдисковете, които вече не могат да бъдат разчетени.


Charlie Hebdo и границите на свободата


Карикатуристите казват, че е естествена аналогията с френското сатирично издание с карикатури Charlie Hebdo. "Няма как да избяга човек от тези сравнения. Но ние ще се опитаме да останем живи" - шегува се роденият в Габрово Комарницки.


Завършилият Визуална комуникация в Бирмингамския институт по изкуство и дизайн Чавдар Николов разказва ретроспективно за контекста, в който в Европа стават популярни този тип сатирични издания. А именно през 60-те, когато на Запад всичко се променя. Тогава във Франция се появява първия вариант на Charlie Hebdo - Hara-Kiri, който по-късно е забранен. През 60-те в Англия пък започва да излиза Private Eye и други издания, които са недоволни от статуквото. "Преди това издания като Punch например са легендарни с джентълменското си отношение към политиката. Докато идва едно издание като Private Eye, което за британския дух и британската традиция се явява дори малко просташко."


Николов дава и друг пример от историята, в който ситуацията изисква да се създават нови медии - "The Independent е създаден през осемдесетте на XX век от хора, които са недоволни от политиката на издателите в Times, Telegraph, Guardian, да не говорим за таблоидите. Създателите на Independent се събират и се опитват да направят един независим вестник. Затова и така го кръщават."


Коментирайки философията на работа на карикатуристите от Charlie Hebdo, Комарницки казва: "Опростенчески е да се мисли, че карикатуристите на Charlie Hebdo са някакви тъпаци, които рисуват простащини. Те много добре си дават сметка какво правят и го правят абсолютно съзнателно. Да ходят по ръба и да минават границата. И в това има голям смисъл всъщност. Макар че някой път са им отвратителни нещата - в работата им има смисъл. Защото те пък пазят границата на свободата на словото."


Чавдар допълва: "Не, не я пазят - те я разширяват и я отместват постоянно. Защото в историята на френската карикатура има страшно много примери за това как може да се отдалечи хоризонтът на това докъде може да правиш хумор. Аз съм ги гледал. Не просто се надбягват. Единият прави нещо, и то не за да обиди някого, но той иска да влезе още по-напред само за да го видят, че той може. Това се опитват да направят французите - да разширят границите. Да прекрачат това, за което се смята: "Абе и това ли сега..." Нали помните навремето салонът на отхвърлените. Как са реагирали на техните работи - леле, какъв ужас, какви простотии! Е, да, ама сега всички гледат умно и кимат като вървят покрай някоя работа на Мане или на Моне. Всъщност не беше ли един човек Мане и Моне?" (Смеят се.)


Христо Комарницки: "Другият вариант е да приемем, че свободата на словото е някаква даденост и край. А те правят някакво постоянно усилие да тестват системата."


Коридорите на властта


Голямата промяна за българските карикатуристи идва през 1989 г. Преди това те не могат да рисуват карикатури, в които са изобразени конкретни личности, а си служат с обобщаващи образи. 27 години по-късно обаче проблемът със свободата на словото в България продължава да бъде основен предмет на тяхната работа.


Чавдар Николов обяснява: "Привидно всичко е свободно. Но и преди всичко беше привидно свободно. Нали знаете отговора на Радой Ралин - всичко е мирно и свободно. Мирно! Свободно! Мирно! Свободно! Има едно връщане назад. При Борисов атмосферата се получи така, че всеки може на килимчето пред него да се наведе и да му поднесе някакъв дар от медийната среда. Дали ще е от някаква телевизия, която ще се съобрази с неговите настроения днес или пък вестници, които се съобразяват с настроенията му през целия месец. Затова печатните медии се превърнаха в едно сиво място, на което никой не обръща внимание. И повечето неща, които се случват, се случват в медиите онлайн. А не в печатните медии. Едните вестници пишат колко са крадливи другите и как са обрали КТБ, а останалите пишат - не, не, другите крадат. Печатните медии днес се държат както политиците. Един казва нещо, другият твърди, че не е вярно, и обратното."


Преди време 90 от карикатурите на Чавдар Николов, разпространявани чрез медийните канали на "Нова броудкастинг груп" са свалени. Следва медиен скандал, извинения към Чавдар, карикатурите са върнати, но карикатуристът напуска медията. "Това е разговор за медийната среда и за личния принос на Борисов в нея. Дори Борисов да не беше лично замесен и да каже - ама искам да му свалите на този карикатурите, в "Нова телевизия" има един политкомисар, който работи за това. Работи независимо от личните желания на Борисов и му представя някаква услуга. Силва Зурлева - политкомисар. Има такива хора за връзка с властта в големите медии. Ето, въпросната госпожа работи нонстоп при три смени на собствеността на телевизията. Какъв е изводът? Властта има своите коридори, по които да установява своя натиск. Дори Борисов да не се е намесил лично - той създава обстановка, в която всеки да плонжира пред него и да му поднесе някакъв дар. Дарът на "Нова телевизия" беше да свалим 90 карикатури. Но благодарение на това, което става онлайн, те видяха, че са направили глупава грешка и започнаха да възстановяват всичко. Това е минало вече. Ние отиваме на друг терен", обяснява Николов.


Задачата на карикатурите - "свободата трябва да се меси всеки ден"


"Някои смятат, че с карикатури можеш да свалиш правителство. Много е относително всичко. Зависи как обществото възприема нещата", казва Комарницки.


"Ние се грижим за обществото в тази връзка - да бъде не така мързеливо, да отстояват повече своите права. Помните навремето учителската стачка - 2 месеца стачкуваха, не се намери кой да ги подкрепи реално. И накрая те се подиграваха с тях - "да разваляме седянката". Защото няма солидарност в нашето общество. Няма справедливост. Има някаква мнима свобода. И ние се опитваме по този начин да влияем на хората. Не да идват и да казват - ей, вижте как сте им таковали такованката в тези карикатури. Не. Искаме да ги подтикнем те сами да отстояват правата си. И да ги преследват докрай. Вие помните - имаше порив към свободата. И след това всички се оттеглиха на салатка и ракийка, все едно сме си свършили работата. Ами не сме я свършили, защото сега се върнахме още по-назад. Нали това е демокрацията, свободата - трябва да се меси всеки ден. Не може да я омесиш за 5 години напред и да си траеш. И да си кажеш - сега оттук нататък само ще си ям. Това е ежедневно усилие, докато се научим така да работим."


Карикатуристите се забавляват с парадоксалния начин, по който се възприема тяхната работа - "Досега Бойко Борисов беше на власт. И премиерът винаги е обект на карикатурите на карикатуристите. Защото той постоянно нещо върши. Или ще реже лентичка, или ще открие завод, или ще каже нещо, ядосан на опозицията или на своите съюзници. Но той прави нещо, което влиза в обсега, във фокуса на обществото. И ние отразяваме тази негова дейност."


Комарницки подкрепя: "Освен това той присъстваше нонстоп в електронните медии. И ти няма как да избягаш от образа му в карикатурата." Чавдар Николов: "Нашата работа е да го правим в някакъв контрапункт. Да покажем и другата страна на това, което той твърди. И всички, които не са съгласни с него, казваха - страхотно, велико! И после нещата се обръщат. И сега, разбира се, ние сме фокусирани върху президента, върху новия премиер, върху действията, от които обществото ни зависи. И тези, които довчера казваха - много яки карикатури правите за Бойко - сега казват - абе и вие се продадохте бе, какво стана, на вас ви плаща тоя бе!"


"Темата на боя"


Темата на броя в брой 1 на "Прас-прес" ще бъдат проблемите на съдебната система в България. Проблемите на Темида, която е постоянен обект в карикатурите на общността на независимите карикатуристи. Човекът, чиято фамилия звучи като псевдоним - Христо Комарницки, се шегува с нея така: "Тая Темида пет главни прокурори са я галили." И се учудва от невъзможността на обществото да си осигури минимална справедливост: "Нали всъщност от това има нужда обществото? Да види някаква справедливост на базово ниво. Да види някой осъден. Някой обесен на площада или набит с пръчки. И като не може да си го осигури - просто се разпада всичко. Обръщат се ценностите. Вече не може да знаеш кой е престъпник кой не е. От там нататък пропада всичко."


Според Чавдар Николов желанието за справедливост е онова, което би трябвало да ни обединява. "Иначе какво ни свързва като българи! Един език и Гришо, като бие. А би трябвало да ни свързва точно това - да сме убедени, че ние сме направили една страна, с която можем да се гордеем всички. Където има справедливост. Европейска страна. И не казват всички - абе, тука има нещо отзад. Спира ни някакъв манталитет. Реално погледнато, тук има някакви закони. Обаче нашият манталитет е такъв, че ние казваме - мани ги тия закони! Ние ще намерим човек, който ще каже на онзи човек и аз ще си оправя нещата. Тоест ние самите игнорираме възможността да живеем справедливо. Ние караме като през турското робство, като през комунизма - абе, ако намериш там някой, който познава партийния секретар - ще се оправиш. Не вярваме в това, което сами създаваме. В закона."


Христо Комарницки продължава: "Ние няма да оправим нещата. Нито имаме някакви решения. Ние седим и хвърляме камъчета в блатото, за да се размърда поне малко. Правим едни концентрични кръгчета с тези камъчета и така плашим жабите."

"Прас-прес": За разлика от "Шарли ебдо" ние ще се опитаме да останем живи

© "Прас-прес"


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (81)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Страхотна карикатура, многообещаващо издание. Остров на независимостта в локвата на Прасчо!

 2. 2 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 3082 Неутрално

  На добър час!

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 3. 3 Профил на BIKER
  BIKER
  Рейтинг: 458 Неутрално

  браво... и успех...
  а сега всичкото трол да олигави статията .... хахаххаа

  БСП и ДПС вън от политиката
 4. 4 Профил на nikolaimi
  nikolaimi
  Рейтинг: 579 Неутрално

  От къде да си го купим в провинцията...предполагам не от Лафка?

  Гледай отвисоко падналия,само ако си се навел да му подадеш ръка!You were given the choice between war and dishonour. You chose dishonour, and you will have war
 5. 5 Профил на Юмжагийн 7-балов
  Юмжагийн 7-балов
  Рейтинг: 346 Весело

  По рафтовете на Лафка няма място за това...

 6. 6 Профил на nea
  nea
  Рейтинг: 614 Неутрално
 7. 7 Профил на DJTrump
  DJTrump
  Рейтинг: 285 Неутрално

  Като видя тук и Радан и Христо и то в такива пози като Прасчо, Боце и Корни ще повярвам, че са безпристрастни.
  Ще са толерантни към някои от религиите предполагам, ислямската най-вече, но пък като се замисля, не ми се ще да има бомби от "обидени".
  Нека да видим.

 8. 8 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1526 Любопитно

  Тия двамата са отлични!
  Таланти!
  Пожелавам успех.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 9. 9 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 233 Весело

  Нищо не може да измести хартията - не можеш да си избършеш задника с таблета

 10. 10 Профил на Georgi Yordanov
  Georgi Yordanov
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Искрени пожелания за успех!
  Имат да казват, толкова много, а го правят с толкова “малко“!

  Да правим каквото трябва, пък да става каквото ще!
 11. 11 Профил на plebs
  plebs
  Рейтинг: 294 Неутрално

  "Една от целите на новата медиа е да възвърне смисъла на свободата на словото получен през 89-а, но изгубен след това."

  Да им пожелаем успех в борбата с медийния монопол. Ето го и него:
  Февруари 2009г.
  Управителен съвет на „Съюза на издателите в България":
  Тошо Тошев – Председател на УС
  Венелина Гочева – Зам. председател на УС
  Светлана Шаренкова - Зам. председател на УС
  Иво Прокопиев - Зам. председател и Главен секретар на УС
  Валери Запрянов, главен редактор на списание „Тема”
  Сашо Дончев, издател на в. „Сега”
  Степан Ерамян, управител на Издателски къщи „Марица” и „Струма”
  Тодор Батков, издател на в. ”Стандарт”
  Петър Манджуков, управител на ПМ Прес ООД– издател на в. „Дума”
  Валентин Панайотов, издател на в. „Пари”.
  Николай Даковски, издател на в. "Новинар"
  Аксел Шиндлер, главен управител на Вестникарска група България“

 12. 12 Профил на slq84014722
  slq84014722
  Рейтинг: 899 Неутрално

  На тези целта им е да напълнят медийното пространство с говна.

 13. 13 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1963 Неутрално

  На мен ми харесва това обширно изложение на намеренията за издаване на този вестник и смятам да го купувам и дори да се абонирам, ако се закрепи,.
  Само ще отбележа, че далеч не всички техни карикатури са ми оживяли на сърцето, но идеята, че нещата трябва да започнат от нас ( виж раздела закон и хватките с "моя човек) и необходимостта че се нуждаем от будилник, който да ни разбуди и направи една идея повече граждани са факторите, които ме водят.

 14. 14 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 3010 Весело

  Нов сатиричен вестник - "Прас-прес"

  Тези май ще нарушат изискванията за уникалност на търгорските марки на Пеевски

  подпис
 15. 15 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 233 Неутрално

  За обяд ще ида да го потърся и ще пиша къде и дали го има

 16. 16 Профил на alffastar
  alffastar
  Рейтинг: 463 Весело

  До коментар [#12] от "Отнесен":

  Е, не проектирай форумните си навици върху такива талантливи автори, де

 17. 17 Профил на mitkokitkata
  mitkokitkata
  Рейтинг: 327 Неутрално
 18. 18 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1693 Неутрално

  [quote#5:"Циклонален вихър"]По рафтовете на Лафка няма място за това...[/quote]
  то и друг начин за разпространение няма сутринта се отплеснах и забравих, но по обед задължително ще го потърся

 19. 19 Профил на chicago514
  chicago514
  Рейтинг: 1978 Неутрално

  Пожелавам ви да станете седмичник и никаква милост към властимащите,които и да са те от която и да е власт.

 20. 20 Профил на l_i_k_a_t_a
  l_i_k_a_t_a
  Рейтинг: 515 Неутрално
 21. 21 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4067 Неутрално

  "Прас-прес": За разлика от "Шарли Ебдо" ние ще се опитаме да останем живи"

  Когато са поставили чучело на главния прокурор и той е обект на присмех и подигравки, с такива изявления карикатуристите всъщност казват, че да осмиваш главния прокурор в нашата държава не е по-безопасно от това да критикуваш самите мафиотите на тази държава и че Цацаров обслужва мафията, а не се бори срещу нея. С това те казват, че всъщност България е мафиотска държава. Многозначителен текст, който много правилно е изведен като заглавие от страна на Дневник. Този път поздравления за заглавието.

 22. 22 Профил на oporna_to4ka
  oporna_to4ka
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Българското Шарли - хубава работа ама българска. Ще се правим на гламави ми се струва

  Добрата тролска практика повелява - Дявол трябва да играе в главите на гражданите на републиката, за да може крадците да олепят властта
 23. 23 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6034 Неутрално

  Както казах и при първото представяне - готов съм да си платя абонамента 5 години напред

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4067 Неутрално

  [quote#12:"Отнесен"]На тези целта им е да напълнят медийното пространство с говна. [/quote]

  Прочети пост 11 да разбереш кои пълнят медийното пространство с говна.

 25. 25 Профил на Хриси
  Хриси
  Рейтинг: 2275 Неутрално

  Като го пуснат за продажба в нещо различно от Lafka, ще си го купя. Аз от Lafka не пазарувам.

  Some say the end is near, Some say we'll see Armageddon soon, I certainly hope we will, I sure could use a vacation from this
 26. 26 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 605 Неутрално

  С кирилдобревско остроумие и георгикирковски плам ще громят диктатора Бойко и всички врагове на Газпром

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 27. 27 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 924 Неутрално

  Дано този проект събере повечето от добрите карикатуристи ,които в конкуренция сигурен съм ще създадат доста попадения!!
  Успех и напред!
  От кога и къде се продава -'хартията"
  Нали няма и прас и през лав и ко/т.е. Лавка/ да го разпространява??

 28. 28 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 2282 Неутрално

  Успех на изданието. Сега ще го потърся в "Люлин".

 29. 29 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1178 Неутрално

  [quote#7:"DJTrump"]Като видя тук и Радан и Христо и то в такива пози като Прасчо, Боце и Корни ще повярвам, че са безпристрастни. [/quote]
  Те действително са безпристрастни. Заявяват, че се занимават преди всичко с актуалните управляващи - вчера с Бойчето, днес с Герджиков и Радев. От тази гледна точка, Радан и Христо никога няма да бъдат обект на карикатурите им.

 30. 30 Профил на Петърчо
  Петърчо
  Рейтинг: 512 Неутрално

  Яко. Жалко, че няма да има онлайн вариант. Бих плащал за него.

 31. 31 Профил на CINZANO - оправете си сайта!
  CINZANO - оправете си сайта!
  Рейтинг: 1309 Неутрално

  Успех!
  Ще се купува!
  Ако някой види вестника по будките в Бургас, моля да каже къде.

  Мома, връщай 12 и 12А!
 32. 32 Профил на Mark Twain
  Mark Twain
  Рейтинг: 464 Любопитно

  Нелепо е в ХХІ век да говорят, че имаме проблеми със свободата на словото. Това, което не излезне в една медия, излиза в интернет и ниКОЙ не може да го спре.
  Виж, като почнат да спират ФБ и Туитър, може би ще е показателно. Но да се говори за несвободни печатни медии е наивно.
  Да пускат повече. Сатирата винаги ще е на мода.

  "Мисленето е най-тежката работа и това, вероятно, е причината толкова малко хора да я вършат." Хенри Форд
 33. 33 Профил на stephanco
  stephanco
  Рейтинг: 458 Любопитно

  На добър час! Стискам ви палци!

  И все пак в кои градове в провинцията
  ще може да се намери и къде?

  Честността е най-добрата политика! Българите ставаме все по-прости, все по-бедни, все по-болни и все по-малко ...
 34. 34 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6144 Неутрално

  Дано да си правят горгари с ВСИЧКИ политици, а не с посочени от няКОЙ такива... Всички заслужават!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 35. 35 Профил на abdulhazred
  abdulhazred
  Рейтинг: 542 Неутрално

  Защо вестник?

  Кой ти чете вестници в днешно време.

  Пуснете сайт и фейсбук страница.

 36. 36 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  Много ми харесват.Прави са за лайковете и мързела.Харесва ми, че цитират Р.Ралин.Ще купувам Прас-прес , но няма да се откажа от Стършел.

 37. 37 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 3164 Весело

  До коментар [#35] от "abdulhazred":

  „Защо вестник?“Защото не четеш.По-горе пише...

 38. 38 Профил на Чарли Мишкин
  Чарли Мишкин
  Рейтинг: 2030 Любопитно

  [quote#7:"DJTrump"]Като видя тук и Радан и Христо[/quote]

  До коментар [#7] от "DJTrump":

  Ще ги видиш ТАМ (не тук) когато станат управляващи или поне дУпетати, а дотогава ще са баце, прасчо, цацата и Цвинокио. А и др. КУРнелия.

  Аба вие герберите на майтап с тиквоний не носите ли?
  Явно сте мнооо чувствителни, а?

  Путин kiss май ЕС! ----- wwww . ДЕНьГИ .ru.net :-)
 39. 39 Профил на tribiri
  tribiri
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#7] от "DJTrump":

  О! Радан и особено доктор ЖиваКо са любими образи на комара!

  Какво ли сънува един идиот, че вечно е прав - пак, пак и пак! Започне ли да се държи като скот.. Какъв идиот!? Това е просто глупак!
 40. 40 Профил на dimov_a
  dimov_a
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Хубава дата за старт са избрали издателите. Здраве и късмет им желая. Да са им "розови" бузите и "бели" кахърите.

 41. 41 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Няма го из целия център на София, явно е доста търсен, че на вестникарите им е писнало, да ги питат за него

  I shave with Occam's razor
 42. 42 Профил на general_patton
  general_patton
  Рейтинг: 289 Неутрално
 43. 43
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 44. 44 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1641 Неутрално

  Говореше се навремето, че Пеевски е запазил името “Прас-Прес” - дано издателите са го проверили за да нямат излишни ядове!
  Желая им на добър час!

  I Want To Believe
 45. 45 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2429 Весело

  Майкоооууу, оригиналната Прас-прес ще се задави от злоба. Ще има змии и гущери да се леят от страниците им.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 46. 46 Профил на cases
  cases
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Не го открих на обяд. Търсих в различен от ***** павилион.

 47. 47 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 571 Неутрално

  надявам се че са помислили за проблема с разпространението, защото фирмите за разпространение на вестници са на пеевски и могат да скатават вестника уж че никой не го търси и да го връщат за брак

 48. 48 Профил на stupid_american
  stupid_american
  Рейтинг: 458 Неутрално

  [quote#7:"DJTrump"]Като видя тук и Радан и Христо и то в такива пози като Прасчо, Боце и Корни ще повярвам, че са безпристрастни. [/quote]

  Е да, щото Радан и Христо е същото като Пеевски.

  Не, че сто процента е нямало и такива, поне за Радан.

  В типичен за новите окрилени от победата на Тръмп нови форумни философи, се изказва твърдение, съдържащо лъжа с абсолютна безпардонност и като контекст, за да не останат никакви съмнение у хората, че това е така.

  Разбира се, човекът с такава "привързаност" към фактите, е преди всичко анти-фен на Христо и Радан. Може да не е фен на никого, но знае кого мрази.

  Ето това са новите пролетарии, които станаха особено нагли и гласовити напоследък.

  "Дясна Вена" през 2009: "Viva Chaves! Viva la revolución! Venceremos!" "Дясна Вена" през 2010: "Viva Fidel! Un gran, gran Hombre!" :D :D :D
 49. 49 Профил на calypso
  calypso
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Одобрявам ги и ще ги купувам. До кога ще зависи от тях.
  Но аз дълбоко уважавам и "Стършел". За мен те също са един сериозен опозиционен вестник.
  Дано намерят път един към друг.
  Успех!

 50. 50 Профил на невалиден
  невалиден
  Рейтинг: 579 Неутрално

  обиколих всички лафки на софия,само в "лафка" са го имали,но е свършил. не пазарувам от "лафка"

  поручик Т.
 51. 51 Профил на myspam
  myspam
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Сега го търсих в центъра на София около Софийския университет - подлеза на Ялта, на бул. Левски срещу телефоните, по улица Шипка - няма го никъде, не са го получавали и много хора питали за него.

 52. 52 Профил на extraCACA
  extraCACA
  Рейтинг: 1693 Любопитно

  тъй, да кажете все пак какъв е тиража, щото навсякъде отговарят "имах два и ги продадох"?

 53. 53 Профил на невалиден
  невалиден
  Рейтинг: 579 Неутрално

  До коментар [#47] от "nage":

  цъ,не са помислили,само в "......." са чували за вестника

  поручик Т.
 54. 54 Профил на Божидар Здравков
  Божидар Здравков
  Рейтинг: 246 Неутрално

  [quote#7:"DJTrump"]Като видя тук и Радан и Христо и то в такива пози като Прасчо, Боце и Корни ще повярвам, че са безпристрастни. [/quote]
  Това ли е опорната точка: всички са маскари ЕДНАКВО. Вината за положението в България е еднаква на Радан, Христо, Цацара, Пеевски и прочее.
  Измислете нещо по-интелигентно, не пишете във в. Земя.

 55. 55 Профил на Танас
  Танас
  Рейтинг: 1894 Неутрално

  [quote#41:"Сахаров"]Няма го из целия център на София, явно е доста търсен, че на вестникарите им е писнало, да ги питат за него[/quote]

  ++++ от Орлдовци до 5 - та градска където минАх го няма.

  "Светът няма да бъде разрушен от тези, дето вършат зло, а от тези, дето ги наблюдават без да направят нещо по въпроса" Алберт Айнщайн.
 56. 56 Профил на nage
  nage
  Рейтинг: 571 Неутрално

  Абе то е ясно че няма да я бъде тая ами да казват бързо какъв е абонаментния номер и да се записваме

 57. 57 Профил на cristo_n
  cristo_n
  Рейтинг: 515 Неутрално

  [quote#11:"plebs"]Да им пожелаем успех в борбата с медийния монопол. [/quote]Като се вземе в предвид активната рекламна кампания в Дневник и [quote#11:"plebs"]Иво Прокопиев - Зам. председател и Главен секретар на УС [/quote] то не очаквай кой знае каква борба с медийния монопол и безпристрастност към "някои" издатели.

 58. 58 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 338 Неутрално

  Аз не успях да го намеря, търсих и в Красно село и Борово, имало по 1-2 броя само, а на няколко места ми казаха, че са го пуснали със заявката, но не са го получили

  I shave with Occam's razor
 59. 59 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8413 Неутрално

  В какъв тираж ще излиза, че не можах да го купя?

 60. 60 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1593 Неутрално

  Явно Прас-прес ще си го разпечатваме и ще си го разпространяваме апокрифно, както едно време. А тук някои твърдят, че имаме пълна свобода на словото.

 61. 61 Профил на shileto
  shileto
  Рейтинг: 1134 Любопитно

  Браво, а ще има ли карикатури с Радан, Трайчо, Христо, Гроздан и костов или ще има цензурка

 62. 62 Профил на the.naked.truth
  the.naked.truth
  Рейтинг: 463 Весело
 63. 63 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3895 Неутрално

  Симпатяги! Още Ъруин Шоу е казал, че луди има навсякъде, дори и в лудницата. Така че тяхното признание "пълна побърквация! Ние сме crazy. Ние сме сошли с ума." е просто изтъкване на добрите им черти!
  "Вместо Манифест, ще пише "Мани, мани-фест"... Нека колегата Мани, ако чете все още форума, да знае, че липсата му е осезателна.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 64. 64 Профил на gilermos
  gilermos
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Браво и успех!
  И аз искам да си го купувам, но не купувам нищо от лафка,та ще видя зор със снабдяването.

 65. 65 Профил на vvy
  vvy
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Карикатура-дело тонкое! Не е за всеки.

 66. 66 Профил на gl_avatar
  gl_avatar
  Рейтинг: 508 Неутрално
 67. 67 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2771 Неутрално

  Проруското леке Иван Бакалов какво дири във вестника ?

 68. 68 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2817 Неутрално

  Карикатурата накрая на материала кърти.
  Успех!

 69. 69 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1029 Неутрално

  Поздравления за добрата карикатура!!

 70. 70 Профил на Музар
  Музар
  Рейтинг: 1416 Неутрално

  До коментар [#13] от "tsvetko_51":
  [quote#13:"tsvetko_51"]Само ще отбележа, че далеч не всички техни карикатури са ми оживяли на сърцето, но идеята, че нещата трябва да започнат от нас[/quote]

  И при мен е така - не всичко им харесвам. Но идеите в изложението (представяне/интервю) ми допадат и ще ги подкрепя. Още по-малко ми харесват провокациите на Шарли Ебдо и се надявам нашенските да не стигат чак до там, че да станат цел на терористи.

  Да, нещата трябва да почнат от нас, а ТЕ (авторите и издателите на Прас-Прес) явно ще се пробват като катализатори. Одобрявам!

  Гласът на разума е тих, но не се успокоява, докато не бъде чут." Бъдещето на една илюзия" Зигмунд Фройд
 71. 71 Профил на spyrogyra.
  spyrogyra.
  Рейтинг: 233 Неутрално
 72. 72 Профил на kalmuk
  kalmuk
  Рейтинг: 282 Неутрално

  Още един десебарско-позитански стенвестник...

 73. 73 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1585 Неутрално

  "Ние седим и хвърляме камъчета в блатото, за да се размърда поне малко. Правим едни концентрични кръгчета с тези камъчета и така плашим жабите"

  Може и по-големи камъни да хвърляте, че блатото е голямо и дълбоко, има нужда от разплискване.
  На добър път!

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 74. 74 Профил на edin drugii
  edin drugii
  Рейтинг: 2255 Неутрално

  До коментар [#21] от "tacheaux":

  лошо е ,когато интелигенцията издава вестници ,в които са описани управляващите държавата и съдебната система като основа на мафията ,но това са истините явно ,дано успеят

 75. 75 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2493 Весело

  До коментар [#4] от "nikolaimi":

  Но е свежа идея да тероризираме Лафки-те с въпроси дали го имат!

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 76. 76 Профил на franklin
  franklin
  Рейтинг: 1533 Неутрално

  На добър час!

  "На света има само едно нещо по-лошо от насилието - това е капитулацията пред него." Амос Оз
 77. 77 Профил на roum
  roum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  Никога не купувам от лафките на прасето.
  Обявете абонамент

 78. 78 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3546 Весело

  [quote#24:"tacheaux"]Прочети пост 11 да разбереш кои пълнят медийното пространство с говна. [/quote]
  Този се е самоописал!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 79. 79 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3546 Весело

  [quote#7:"DJTrump"]Като видя тук и Радан и Христо и то в такива пози като Прасчо, Боце и Корни ще повярвам, че са безпристрастни. [/quote]
  По-скоро ти си пристрастен до болка мило!
  Защото се опитваш да сложиш на едно място несравними неща!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 80. 80 Профил на Starec
  Starec
  Рейтинг: 790 Весело

  Аз пък смятам за простащина политиците, администраторите, съдиите (които и да са те) да се окарикатуряват. И така да се поддържа мантрата "всички са маскари".
  Ето защо:
  1. Така или иначе това са хора като нас, решили да правят нещо (държава, съд и пр.). И успяват или не - точно като всички нас в занаята си.
  Е да де, ама ако нарисувам министър Х или съдия У като прасе или кокошка (примерно), ще погъделичкам чичо: "виж, виж как хубаво са го опраскали". И - нищо повече. Това ли е целта - гъделичкане на чичо от кръчмата и на леля пред печката?
  Една статия от най-долнопробния коментатор все пак показва нещо - дори и некомпетентността на автора си. Карикатурата, дори и от майстор показва способност да се преувеличи нещичко. И - к'во - ще се смеем колко някой е дебел (тънък, "отгоре" или "отдолу". Гъделичкане демек.
  2. Колкото и да се опитват да са политически неутрални, никога няма да успеят. Или поне ще ги подозираме, че не са. И - ще им залепим етикета на мекерета. Или - че и те са маскари, като останалите.
  **
  И за това "удоволствие" да платя нещо си (така и не разбрах колко). Съжалявам, значи - ще погледна някъде крадешком (гарга любопитна съм) ама до там.
  Няма да платя за долнопробния си кеф да видя карикатура на неодобряван от мен политик (съдия, министър и пр.).

  Поздрави
 81. 81 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 802 Неутрално

  [quote#80:"Starec"]Няма да платя за долнопробния си кеф да видя карикатура на неодобряван от мен политик[/quote]
  А да видиш карикатура на одобряван от теб политик?

  Или не носиш на критика?

  "Работа, Работа, Работа" - Бягай далеч, когато некадърник издигне такъв лозунг!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK