"Дисни" пуска първата гей сцена в "Красавицата и Звяра"


Компанията "Уолт Дисни" ще включи за пръв път сцена на хомосексуална тематика в игралната екранизация на класиката "Красавицата и Звяра", съобщи режисьорът на филма, цитиран от фондация "Томсън Ройтерс".
Става дума за герой, който преживява вътрешна борба в търсене на истинската си сексуална ориентация, споделя Бил Кондън.


"ЛьоФу, слуга на мъжествения герой Гастон, веднъж иска да е като господаря си, веднъж иска да го целуне", добавя Кондан в интервю за гей списанието Attitude. "Той е объркан какво точно иска. Става дума за човек, който открива, че изпитва подобни чувства. Това е красив и изключително гей момент във филм на "Дисни", описва той пред британското списание.


Главните роли във филма се изпълняват от хетеросексуалните британци Ема Уотсън и Дан Стивънс. Те позират за корицата на списанието и дават интервюта за редакцията.


В ролята на ЛьоФу е колегата им Джош Гед, а заедно с Кондън те разкриват, че идеята за този образ се е появила заради конкретен човек. Това е Хауърд Ашман, който е автор на текстовете към песните от филма от 1991 г.


Докато работи с композитора Алан Менкен, той разбира, че е болен от СПИН, и в крайна сметка умира от нелечимото заболяване на 14 март 1991 г. - само 4 дни след премиерата на филма.


"Дисни" разработват "Красавицата и Звяра" от десетилетия, но точно тази версия се появи като идея през 80-те години и заслуга на Ашман е извеждането на Звяра като герой, равностоен на Бел. Дотогава красавицата винаги бе главният герой.


"Специално за него това бе метафора на борбата му със СПИН. Той бе прокълнат и това проклятие натъжи и всички, които го обичаха, но и донесе надежда, че може би то може да бъде развалено", разказва още Кондън.Мат Кейн, главният редактор на Attitude, коментира, че историята с ЛьоФу е важна крачка към справедливото отразяване в медиите на хората с хомосексуална ориентация.


"С представянето на привличането между представители на един и същ пол в първата кратка, но експлицитно гей сцена, студиото изпраща послание, че това е нещо нормално и естествено. Това е послание, което ще бъде чуто във всяка страна по света, дори там, където все още е обществено неприемливо или дори незаконно да бъдеш хомосексуален."

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK