Има три вида любители на порното, показва канадско проучване

Порно актриси от Мексико сити, архив

© Reuters

Порно актриси от Мексико сити, архивСексуалното поведение на хората продължава да е една от най-малко изследваните теми от човешкия живот и същото важи за онанизма и навиците на гледане на порнография в интернет. А въпросът никак не е за подценяване, предвид че през миналата година само един от популярните порно сайтове е бил гледан над 4 млрд. часа от всички точки на света.


Ново канадско проучване, цитирано в NYmag, внася малко светлина по темата, като на базата на анкети и статистика от порно каналите определя три вида любители на този тип зрелище - такива, които гледат за удоволствие и отмора; компулсивни; и вманиачени.


Изследователите от Университета в Квебек провели анкетата си сред над 830 студенти на средна възраст около 25 години, 70% от тях жени и 80% - хетеросексуални. Разпределението на венчани, обвързани и самотни сред участниците е приблизително по равно. Анкетата включвала подробни въпроси за сексуалния живот на респондентите, наред с тези за навиците и интереса им към порно сайтове, както и ефектът, който постигат като гледат.
Разбивката на данните показала, че мнозинството от хората - три четвърти - са в категорията на "лежерните" любители. Според собствената им преценка те включват порно само понякога, за удоволствие и общо за седмицата им се събират около 24 минути гледане. Най-голям дял от хората в тази категория били жените и обвързаните.


Други 12.7% от респондентите - компулсивните - не отчели по-продължително гледане на седмица, дори напротив, но особеното при тях е, че порнографията е обвързана с много по-голям емоционален товар. Тези хора си позволявали само по 17 минути порно на седмица, но това е свързано със срам и съпреживяване, каквото нямало при първата група.


В последната "маниакална" категория от 11.8% от анкетираните, средната продължителност пред екрана с порно била 110 минути на седмица, и тук наистина става въпрос за проблем, коментират канадските учени.


Според изследователите като цяло проучването им показва успокояваща статистика - повечето хора приемат порнографията съвсем нормално и я използват по предназначение като средство за развлечение и почивка, без негативен заряд.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK