Политехническият музей очаква посетители с фотоапарати на 11 март

Експонат от изложбата "200 години от рождението на Вернер фон Сименс" в Националния политехнически музей.

© Анелия Николова

Експонат от изложбата "200 години от рождението на Вернер фон Сименс" в Националния политехнически музей.В повечето музеи снимането е изрично забранено. Не и в Националния политехнически музей (НПТМ) обаче, особено на 11 март, събота, от 10.30 до 13.30 часа. Тогава снимането си е направо задължително и от музея изрично призовават посетителите да си носят фотоапарати. А и лаптопи.


На този ден музеят ще бъде домакин на първия за България уикипедиански фотомаратон (photo-thons). Такива събития, организирани по света от години, целят заснемане на музейни експонати и качването им в свободната онлайн енциклопедия Уикипедия под свободен лиценз, за да се илюстрират статиите там. Нерядко именно наличието на нови илюстрации вдъхновява и създаването на нови статии на музейна и научна тематика.


Експонати в политехническия музей.

© Анелия Николова

Експонати в политехническия музей.


Идеята за инициативата е съвместно на екипа на Националния политехнически музей и българския клон на Уикипедия, които имат партньорски отношения от началото на миналата година. "Подобен формат ще даде възможност на повече хора да се запознаят с историята на техниката, технологиите и науката по проактивен и нетрадиционен начин. В същото време това е начин и да се допълни информацията в статиите в Уикипедия по технически теми", каза пред "Дневник" пиарът на музея Мадлен Янева.
На 13 май 2017 г. музеят ще чества своя 60 годишен юбилей и фотомаратонът е едно от близо 60-те подготвени по повода специални събития.


Експонати в политехническия музей.

© Анелия Николова

Експонати в политехническия музей.


На 11 март сътрудниците на Уикипедия ще имат свободен достъп до музея. А входният билет ще послужи за "пропуск" за всички, които искат да се включат във фотомаратона. Цените са: за възрастни – 5 лв., за ученици и студенти – 2 лв., а за младежки групи над 10 души – 1 лв.


Добре дошли са всички читатели и редактори на Уикипедия, които искат да допринесат за подобряването на енциклопедичното съдържание. Особени изисквания към участниците няма, освен, разбира се, да си носят фотоапарат за заснемане на експонатите и лаптоп за качването на снимките.


"Характерно за уикипедианските фотомаратони е, че снимките се качват в Уикипедия на момента и това се превръща в добър повод да се разкаже повече за технологията на редактиране на свободната енциклопедия и за свободния лиценз, под който тя се публикува", обяснява Мадлен Янева.


Експонати в политехническия музей.

© Анелия Николова

Експонати в политехническия музей.


По думите й много от експонатите в музея позволяват не само да бъдат заснети в снимки, но и да се демонстрира как функционират, което може да се заснеме като образователно видео. Заради това и заради спецификите на музейната фотография, е добре, ако имат такава възможност, гостите на фотомаратона да си носят и фотографски стативи.


НПТМ е не само музей, той е и своеобразна образователна и възпитателна институция. В детския кът на музея от години се осъществяват инициирани от музея образователни програми, свързани с малки деца, ученици и семейства.


"В изпълнение на тази своя мисия музеят концентрира своите усилия в създаването не само на модерна и въздействаща експозиция, но и в редица програми, които да привличат публики, създавайки им възможности за опознаване на историята на научното и технологично развитие и откривайки в тях неизявени техни интереси и потенциал – и фотомаратонът е една от тях", казва Янева.


Експонати в политехническия музей.

© Анелия Николова

Експонати в политехническия музей.


През последните години българската версия на Уикипедия също е отворена към различни сътрудничества с културни и образователни институции, с които да се генерира повече достъпно енциклопедично съдържание. "Миналата година политехническият музей беше домакин на националната конференция "Доброволци в българските музеи" и за първи път на подобен форум имаше лекция за Уикипедия и за възможностите, които тя предоставя на музеите да се развият в дигитална среда", коментира Мадлен Янева.


"В програмата в събота е включена презентация от Вася Атанасова, администратор в българоезичната версия на Уикипедия и през цялото време наоколо ще бъдат някои от най-активните уикипедианци от София, от които можете да научите всичко, което сте искали да знаете за Уикипедия, а не е имало кого да попитате. За "десерт" сме подготвили и малка изненада", издава предварително тя.


Фотомаратонът е първото в България събитие от този род и е добър пример, който могат да последват и други музеи и културни институции.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK