Фотоизложба на Аббас Киаростами гостува в Дома на киното

Фотоизложба на Аббас Киаростами гостува в Дома на киното

© "София филм фест"Фотоизложба на големия майстор на иранското кино Аббас Киаростами може да бъде разгледана в Дома на киното до 31 март.


Киаростами е известен като част от "Иранската нова вълна" в киното от края на 60-те години на XX век, но той също е бил поет, фотограф и художник. Подобно на Ридли Скот, Жан Кокто, Пиер Паоло Пазолини и Дерек Джарман, Киаростами демонстрира възможност да борави с разнообразни творчески форми – стихове, декори, рисуване или фотография – за да представи от своята гледна точка света, в който живеем.


Любовта на Киаростами към статичността на фотографията, понякога предпочитана пред "неочаквано-нежеланите движения" на филмовия процес, го кара да я опише като "майката на киното". Той започва да се занимава с фотография през 1979 г., тъй като Ислямската революция в Иран тогава не позволява работа по филмови проекти. Опитва да покаже на хората какво се намира пред очите им, като го сложи в рамка, обяснява самият той.
Аббас Киаростами почина през 2016 г. в Париж на 76 години. Той е едно от най-емблематичните лица на иранското кино и единственият от поколението си, пожънал успех в родината си след Ислямската революция. За разлика от много, той решава да остане в родината си, оприличавайки се на "дърво, което е пуснало корени в земята". "[Ако го] преместиш от едно място на друго, дървото няма да роди повече плодове Ако бях напуснал страната си, щях да съм като това дърво."


Измежду най-знаменитите му филми са "Вятърът ще ни понесе", "В близък план" и "Пътешественикът". Изложбата се нарича "Пътят".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK