Четири заглавия се състезават за Европейската награда за литература от България

Фрагмент от корицата на "Софийски дует" на Иван Димитров

© Мира Петрова, Жанет-45

Фрагмент от корицата на "Софийски дует" на Иван ДимитровЧетири български заглавия се борят за Европейската награда за литература'2017 от България, съобщиха на сайта си организаторите на литературния конкурс за роман "Развитие", чийто лауреат "Остров крах" е сред тях. Романът на Ина Вълчанова спечели конкурса миналата година, а сега е номиниран за Европейската награда редом с повестта "Кротките" на Ангел Игов, сборника разкази "Любов, подслон, храна и вода" на Николай Фенерски и романа "Софийски дует" на Иван Димитров.


Четирите произведения в краткия списък са избрани от национално жури в състав професор Амелия Личева - специалист по теория на литературата, университетски преподавател, Рада Шарланджиева - преводач, издател и журналист, Юлия Цинзова – директор на Столичната библиотека, Иван Голев – поет, белетрист и издател, и Бойко Ламбовски – поет и публицист, председател на Българския П.Е.Н център.


Същото жури ще излъчи и победителя от България, който ще бъде един от 12-те лауреати за 2017 г. Той ще се присъедини и към другите двама български носители на наградата - Калин Терзийски за сборника "Има ли кой да ви обича" през 2011 г. и Милен Русков с романа "Възвишение" през 2014 г.
Четири заглавия се състезават за Европейската награда за литература от България

© Иво Рафаилов, Жанет-45


Европейските награди за литература се присъждат всяка година на изгряващи автори от 12 предварително определени държави, като целта е да се стимулира превода и видимостта между литературите на континента. В инициативата участват общо 36 страни, като всяка година на ред са различни 12: последно България бе сред тях през 2014 г.


Конкурсът поставя много конкретни критерии за "изгряващ" автор: номинираните произведения трябва да са излезли не по-рано от последните 18 месеца, а авторите им не бива да имат повече от четири чисто белетристични книги, нито твърде много преводи в чужбина. Това обясни пред "Дневник" поетът, публицист и председател на българския П.Е.Н. център Бойко Ламбовски. Организацията е избрана да координира избора на български победител, а националното жури е съставено на квотен принцип от различни организации в литературния бранш.


Победителят ще бъде обявен след месец и ще приеме наградата си на церемония в Брюксел в края на май.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK