Зураб Церетели - повелителят на кичозната скулптура и държавните средства

Зураб Церетели

© Фейсбук

Зураб ЦеретелиГрандоман, автор на изключително безвкусни и кичозни статуи, човек, който се подиграва чрез изкуството. Такива определяния поставят най-често западни и някои руски медии на руския скулптор от грузински произход Зураб Церетели, прочут още от съветската епоха. Спорната му слава се носи из Европа и САЩ от десетилетия. Името му стана актуално в България неотдавна - когато се разчу, че общинският съвет в Свищов е гласувал в града да бъде поставена 8-метрова статуя на руския император Александър II. Неин автор е именно Церетели, който имал доброто желание да я дари.


Поводът за подаръка на ваятеля е честването на 140-годишнинта от освобождението на България. След последвало неодобрение от граждани и обществено обсъждане изглежда, че Свищов може и да се размине с придобивката.


От 30 м нагоре...


Не са малко градовете, които са отказвали да приемат статуя от съветския майстор. Например Кълъмбъс, Бостън, Ню Йорк, Кливланд, Форт Лотеърдейл и Маями не пожелали да имат на своя територия 138-метров паметник на Кристофор Колумб, дело на Церетели. Накрая статуята е приютена от малък град в Пуерто Рико и е най-високата отвъд Атлантическия океан.
Джърси Сити също отказва да приеме 30-метровата "Сълза на скръбта", посветена на жертвите от терористичните атентати от 11 септември 2001 г. и 26 февруари 1993 г. в Световния търговски център. Така произведението е поставено на брега на река Хъдсън, в град Бейон, Ню Джърси, като мястото е преценено като "по-дискретно". На церемонията за откриването през 2006 г. присъства президентът на САЩ Бил Клинтън. В статия от 2007 г. , журналистът от "Ню Йоркър" и носител на "Пулицър" Уилям Финегън пише, че отдалеч статуята изглежда като огромна чаена бисквита.


Зураб Церетели е носител на множество звания и титли. Той е президент на Руската художествена академия от 1997 г., народен художник на СССР, герой на социалистическия труд, посланик на добра воля към ЮНЕСКО. Същевременно е автор на една от 10-те най-грозни статуи в света и определян като ненадминат прахосник на държавни средства.


Церетели е и герой в сатиричен разказ на руския писател Борис Акунин. В него той е описан като извънземното Ягкфи Еыукуеудш, който "нацвъцкал из Москва доста най-отвратителни чудовища".


Зураб Церетели е роден в Тбилиси, Грузия през 1934 г., в аристократично семейство. Завършва академията за изкуство в родния си град, а след това заминава за Париж, за да продължи образованието си. Там разбрал, че може да бъде не само художник, но и скулптор, да експериментира с керамика, мозайка, стъкло.


Завръща се в Грузия, където започва да рисува в съветското сатиричното списание "Крокодил". Обект на присмех в изданието са капиталистическите държави, политически и религиозни групи, които са се противопоставяли на съветския режим. През 1989 г., заради разногласия с новата власт, той и семейството му се местят в Москва. Тогава със семейството се сближава Юри Лужков - кмет на руската столица между 1992 г. и 2010 г. Именно по това време Церетели получава множество поръчки от държавата и градската управа.


Кацнал един хеликоптер...


Пред руски медии Церетели обяснява началото на кариерата си като скулптор с една необичайна история. Един ден хеликоптер бил изпратен да го вземе. От машината излязъл мъж, който му казал "Те Ви очакват".


След кратък полет хеликоптерът кацнал в държавен имот в околностите на Москва, където го очаквал "някакъв високопоставен политик", който му казал: "Всички сгради изглеждат еднакво. Измисли как да ги направиш красиви".


"Така започна кариерата ми, казва Церетели, като добавя, че след това завалели много поръчки.


Скулптурите на Еыукуеудш из Москва


През 1990 г. руската патриаршия взема решение да възобнови катедралата "Христос Спасителя", разрушена след 1917 г. по заповед на Сталин. За проектант е избран архитектът Алексей Денисов, като между 1992 г. и 1994 г. започва кампания за събиране на средства, в която се включват над 1 млн. жители на Москва. След започването на строителството Денисов е уволнен заради разногласия с кметството, мястото му заема Зураб Церетели. Той прави редица изменения на проекта, които тогава критици определят като нетипични за архитектура на руските православни храмове. Църквата е открита през 2000 г. и е най-голямата православна църква в света.


Церетели е автор и на 98-метровата "Петър Велики" в Москва, открита през 1997 г. През 2008 г. тя е определена за 10-та най-грозна статуя в света от пътеводителя "Върчуал турист", а две години по-късно попада в същия списък на списание "Форин полиси".След като Лужков не бива преизбран за кмет на Москва, през 2012 г. неговият наследник на поста - Сергей Собянин, има намерението да демонтира статуята. Той обаче се отказва от намерението си, защото тази дейност би струвала 2 милиона рубли.


Нике, Св. Георги и Путин


Другите две от значимите творби на Церетели са статуята на гръцката богиня Нике и паметникът на Свети Георги, които се издигат в Парка на победата на хълма Поклонная гора в Москва. Те са в чест на победата на съветска Русия през Втората световна война. На същото място през 1812 г. Наполеон Бонапарт очаквал руските войски да известят, че предават града.


Фигури на приказни герои и животни, изработени от Церетели, украсяват и пространстата на Манежния площад в Москва.


През 2004 г. Церетели изработва бронзова статуя на Владимир Путин, облечен в кимоно за джудо. Тогава от Кремъл казват, че не са очакаквали "толкова известен и успешен творец да прави подобни неща". В изявлението се казва още, че Владимир Путин гледа изключителни негативно на подобни прояви, като от Кремъл са сигурни, че "тази творба няма да бъде показвана на друго място, освен галерията на твореца".


От "Приказки за идиоти" на Акунин


Руският писател, също от грузински произход, Борис Акунин посвещава разказ на Церетели, включен в сборника "Приказки за идиоти". Заглавието е "Тефаль, ты думаешь о нас".Ето един пасаж:


Най-трудно му беше да свикне с тази сляпа омраза, макар че, то се знае, и към московчани можеше да се прояви разбиране. Пришпорван от неумолимия напор на времето, той нацвъка из Москва доста най-отвратителни чудовища. Първо - бронзовия бестиарий до свещената кремълска стена, после тънко нарязаното, че и прободено с копие змейче на Наполеонова гора, след това – ключовия елемент от цялата конструкция – кошмарния истукан над присвилата се Москва река. Този, последния, невежите туземци опитаха да взривят, но Всемилостивия Тефал го опази.


Затова пък сега, с одобряването на проекта за Триумфална арка, задачата беше почти изпълнена. Да взривиш злощастния напълно невинен храм с неговите резбовани луковички стига седмица; как да е да издигнеш (или както казва негово превъзходителство – да изпляскаш) бяла бетонна конструкция с гипсов автоматчик – две седмици; още осем дни за сглобяването на маскирания в автомата хиперлокатор. И тогава всичко ще е готово: невидимата дъга на копронасочването ще се прехвърли от дулото на автомата към рошавата тиква на опуления цар, а двата коригиращи лъча (пръстеновидният микродиапазонов от Наполеонова гора и дифузният – от животинките на Манежния площад) няма да позволят сигналът да отслабне. Задачата на Междузвездния комитет ще бъде изпълнена качествено и в срок.


По всичко личи, че историята за хеликоптера с репликата "Те Ви очакват" е била известна на Акунин.

Ключови думи към статията:

Коментари (55)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2291 Весело

  Този грузински "гений", няма как да няма и "македонска" закваска!

 2. 2 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Тавагишчи, до кога ще ни пробутвате савецката " култура"?

 3. 3 Профил на john_3volta
  john_3volta
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Тандемите скулптор-кмет на столица не са неизвестни и у нас. Вместо да се занимава с Церетели и Лужков, Дневник би могъл да проучи поръчките и доходите на Георги Чапкънов в периода на кметуването на Стефан Софиянски. Или това не е политически коректно?

 4. 4 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1217 Весело

  Сигурно много хора в Грузия се гордеят с творбите на Церетели, също както в България с инсталациите на Кристо.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5743 Неутрално

  Дано се размине и на Свищов. иначе паметникът в чест на жертвите на 11 септември "Сълзата" има доста по-неприятно наподобяване, което е нецензурно, но руската държава плаща за нашествието на паметниците и на лошия вкус ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  тя е определена за 10-та най-грозна статуя в света от пътеводителя "Върчуал турист", а две години по-късно попада в същия списък на списание "Форин полиси".
  ================================================================
  Да разбираме че според разни Върчуал, Форин, Рипорт, Риидърс и други подобни Церетели е неправилен скулптор. И според редкацията на Дневник е въпрос на евроатлантически избор и нашите естетически предпочитания да следват тези на американците,и "западните медии", а не нашите собствени Според Веселин и неговото писание е нужно веднга да заклеймим този "руснак( макар и от грузински произход), както настояват "западните медии" и да си пуснем Батман, Ватман и Суперман или поне Айрън мен, този връх на съвременното световно изкуство. Този "руснак" това заслужава - дръзнал да постави стауя на друг "руснак" без разрешение от някоя "западна медия", вместо да поиска санкции срешу Русия или да обвини Путин или поне да постави стауя на някой миролюбив американски лидер, като Обама или Тръмп или Буш, в краен случай - Труман. В този аспект предлагам на Дневник да подчертае либералната си острота като се прекръсти на Дайъри или поне на Дейбук както "западните медии".

 7. 7 Профил на neut
  neut
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  "нацвъцкал из Москва доста най-отвратителни чудовища".

  Освен почитатели, изкуството трябва да има и критици. Свищовлии трябва да си кажат тежката дума

  In the forest all animals are equal except a few that are more equal than the rest
 8. 8 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Абе не знам, май тъкмо такава статуя трябва на Свищов, да възпитава присмех и срам от неоимпериалистическа Русия. Да е там и да ни е срам че развяваме руски знамена на "патриотически" мероприятия.

  Умерен толераст
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7904 Неутрално

  В България имаме достатъчно грозни паметници , че да слагаме още един.

 10. 10 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1519 Любопитно

  "Форт Лотеърдейл"

  ?!

  I Want To Believe
 11. 11 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Много си е шик граф Церетели. Има прекрасни творби:

  https://66.ru/news/freetime/117373/

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 12. 12 Профил на 1gmbh1
  1gmbh1
  Рейтинг: 458 Неутрално

  ""Грандоман, автор на изключително безвкусни и кичозни статуи, човек, който се подиграва чрез изкуството.""

  Пропагандна монументалност и гигантомания минаващи отвъд естественото възприятие за човешка фигура и формат. Претрупана грузинска бъбривост в детайлите. Всичко това с претенция за някакъв реализъм в изкуството.
  Величието на един човек не се състои в преувеличаване на физическите му размери.

 13. 13 Профил на id
  id
  Рейтинг: 487 Неутрално

  Добра статия, за първи път от много време насам...

 14. 14 Профил на 2.5
  2.5
  Рейтинг: 1519 Весело

  "През 2004 г. Церетели изработва бронзова статуя на Владимир Путин, облечен в кимоно за джудо. Тогава от Кремъл казват, че не са очакаквали "толкова известен и успешен творец да прави подобни неща". В изявлението се казва още, че Владимир Путин гледа изключителни негативно на подобни прояви, като от Кремъл са сигурни, че "тази творба няма да бъде показвана на друго място, освен галерията на твореца"."

  Колко е кофти да си подложиш трътката, а отсреща нулев интерес?

  I Want To Believe
 15. 15 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Неутрално

  Ако паметникът бе на Роналд Рейгън, грузинецът сигурно щеше да бъде обявен за гений и новатор, пресъздаващ по авангарден начин класическата скулптура.
  А "общественото недоволство" в Свищов бе от тримата местни симпатизанти на "Да, България".

 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4155 Неутрално

  В България имаме достатъчно грозни паметници , че да слагаме още един.
  —цитат от коментар 9 на Роси


  Остави грозотията. В България има достатъчно руски паметници, че да слагаме още един. Въпросът е не толкова в естетиката , колкото в политиката и геополитиката. Ако 8 метровата статуя на руския цар бъде монтирана на българския бряг на Дунав, това ще бъде срам и национално унижение за българите. Вместо статуя на български владетел на българските земи, румънците и чужденците ще виждат статуята на руския самодържец. Защо? след като вече има такава в България и то монтирана не къде да е , а пред сградата на българското народно събрание. Решението за монтиране на този паметник от общинският съвет на Свищов показва българския нихилизъм и липсата на елементарно българско достойнство. Доколкото знам недоволството от това решение нараства и то ще подлежи на преразглеждане и отмяна.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 18. 18 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  За форумните идиоти, руските паметници никога не са много

 19. 19 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#11] от "дуле":

  Тази тъпотия може да си я сложиш в хола...

 20. 20 Профил на ПАСТОРА
  ПАСТОРА
  Рейтинг: 738 Неутрално

  До коментар [#2] от "4ort":

  А ти кога ще научиш нещо друго освен "краставичката"?:)

 21. 21 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2995 Весело

  Как не се е сетил Церетели , да им сложи светещи очички?

 22. 22 Профил на sfz32521329
  sfz32521329
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#17] от "bez_ime2":

  Тъпо...

 23. 23 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#9] от "Роси":

  Колкото по-грозни са паметниците, толкова по-страстно ги пазят форумните идиоти... В сърца им винаги има място за още една грозотия...

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на wux46502994
  wux46502994
  Рейтинг: 239 Неутрално

  До коментар [#15] от "Virgin":

  Изобщо не бяха само симпатизантите на "Да, България", а всичко будно и интелигентно в града ни. Но то човек за да разбере, че нещо е кичозно в естетически и срамно в исторически план, трябва малко нещо да е учил и да е подготвен по въпроса. Иначе "на юруш" се вижда какви решения се вземат.

 26. 26 Профил на lone wolf
  lone wolf
  Рейтинг: 886 Любопитно

  През 2004 г. Церетели изработва бронзова статуя на Владимир Путин, облечен в кимоно за джудо. ..
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Колко ли метрово и било джуджето?

  Да разлая троловете!!
 27. 27 Профил на bez_ime2
  bez_ime2
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#26] от "lone_wolf":

  Зависи колко е висок будоара на Путин...

 28. 28 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 229 Весело

  Вместо статуя на български владетел на българските земи, румънците и чужденците ще виждат статуята на руския самодържец.
  —цитат от коментар 16 на tacheaux

  Много ще знаят кой е на паметника. Сигурно ще си помислят, че Александър II е наследник на Александър I Батемберг.

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 29. 29 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 229 Весело

  Колко ли метрово и било джуджето?
  —цитат от коментар 26 на lone_wolf

  Толкова:
  http://cache1.168chasa.bg/Images/Cache/753/Image_6157753_500_0.jpg

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 30. 30 Профил на дуле
  дуле
  Рейтинг: 229 Весело

  Церетели хочет установить вместо Христа 80-метрового Путина в Петербурге
  http://intersucks.ru/tsereteli-hochet-ustanovit-vmesto-hrista-80-metrovogo-putina-v-peterburge/

  Иван Искров: « Да не се гоним, че да не се хванем ».
 31. 31 Профил на Fоtеdасоd
  Fоtеdасоd
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Постaвянето нa споpни пaметници е от вpемето нa Цapя.
  „Зaм.-кметът нa Плoвдив Здрaвкo Зaфирoв cе oпитвa пocтaви мрaмoрнa плoчa нa Шипкa в пaмет нa Вейcел пaшa.
  Здрaвкo Зaфирoв е бивш зaм. вътрешен и зaм. вoенен миниcтър в прaвителcтвoтo нa Ивaн Кocтoв.“
  Тoвa е oт в-к „Cегa“ oт 22 Юни 2004г.

  До коментар [#28] от "дуле":

  До коментар [#26] от "lone_wolf":

  До коментар [#2] от "4ort":

  До коментар [#16] от "tacheaux":

 32. 32 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 727 Весело

  До коментар [#15] от "Virgin":Изобщо не бяха само симпатизантите на "Да, България", а всичко будно и интелигентно в града ни...
  —цитат от коментар 25 на wux46502994


  В Свищов много сте го закъсали, след като "будните и интелигентните" сте само трима.

 33. 33 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#29] от "дуле":
  Вероятно си правиш някакъв майтап. Това, което си показал, е 100%-ов плагиат. Виждал съм го в някакъв парк със забавни фигури, във Верхоянск, струва ми се, но там беше обозначен като "Памятник деревенского идиота". А аз те бях помислил за путинист... Хиляди извинения.

 34. 34 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#32] от "Virgin":

  Много са. Но в момента кметът е от БСП (шестнадест години се опазваха от подобна напаст, и накрая сдадоха фронта) и не ги пускат - будните и интелигентните, в близост до кметството, защото интелектът им го притеснявал - кмета, де. Цял СОТ си е направил във фоайето на сградата на общината - сигнализира за приближаването на подобни индивиди.

 35. 35 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  "Форт Лотеърдейл"?!
  —цитат от коментар 10 на 2.5

  Има и други странности в текста:"Наполеонова гора"
  Буквалният превод на руската дума за хълм,възвишение,планина малко ме озадачава.
  Гора Арарат,Воробьёвы го́ры... но едва ли в оригинала има "лес",

 36. 36 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  ще си помислят , че е наследник на Александър Батемберг
  —цитат от коментар 28 на дуле

  Знаят хората, че е баща на Александър Трети.Този, на когото е наречен моста
  Pont Alexandre III в Париж(срещу Айфеловата кула).

 37. 37 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Между другото, ако приятелите ми от Свищов не ме поднасят, или не си правят шеги за сметка на кмета си, той би трябвало да е знакова за хумора фигура. Казвал се Ганчо Прасчев и бил от близкото до Свищов село Царевица. Докато бил кмет на собственото си село, местното Книжовно дружество имало вечерно заседание в кръчмата - разучавали някаква преводна статия. Кметът я донесъл след посещение на Позитано, и им я дал да я прочетат, и да му кажат, за какво става дума. Та те я прочели, заседавали до среднощ, и накрая стигнали до извода, че руснаците пак ще дойдат. В резултат: кметът окичил цялото село със светещи петолъчки, та да са готови за посрещането. И тогава БСП му обърнало внимание, и го включило в списъка на очакващите още по-голяма длъжност.

 38. 38 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#35] от "тулса":

  За странностите в текста: нашето поколение учеше руски по задължение. От двадесет и седем години в България този език е толкова непопулярен, че на преводачите от руски плащат повече, отколкото на тези от английски. Минава за рядък език. Като суахили, например... А той си е доста сложен - това е средновековната форма на българския, тази, която у нас отдавна е изживяна. Все пак ние, за разлика от руснаците, сме способни на развитие. Оттук и множеството недоразумения при преводи.

 39. 39 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  Да разбираме че според разни Върчуал, Форин, Рипорт, Риидърс и други подобни Церетели е неправилен скулптор. И според редкацията на Дневник е въпрос на евроатлантически избор и нашите естетически предпочитания да следват тези на американците,и "западните медии", а не нашите собствени .
  —цитат от коментар 6 на Каишков - Системен нарушител


  Извинявай, ама ти негови "творби" виждал ли си? Поразгледах в нета и направо се ужасих, невероятен кич и грозотия. Та, в случая няма правилни и неправилни скулптури, а талантливи и бездарни, като този Церетели е от вторите.

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 40. 40 Профил на Bicho Raro
  Bicho Raro
  Рейтинг: 1393 Весело

  "През 2004 г. Церетели изработва бронзова статуя на Владимир Путин, облечен в кимоно за джудо. Тогава от Кремъл казват, че не са очакаквали "толкова известен и успешен творец да прави подобни неща". В изявлението се казва още, че Владимир Путин гледа изключителни негативно на подобни прояви, като от Кремъл са сигурни, че "тази творба няма да бъде показвана на друго място, освен галерията на твореца"."Колко е кофти да си подложиш трътката, а отсреща нулев интерес?
  —цитат от коментар 14 на 2.5


  http://img-fotki.yandex.ru/get/3912/aramis-7.af/0_21c41_4c26ddc1_XL

  "Tolerance is a crime when what is tolerated is evil or sin" - Thomas Mann
 41. 41 Профил на Xumpomo name
  Xumpomo name
  Рейтинг: 616 Неутрално

  До коментар [#15] от "Virgin":
  ама не е. най-много на Путин

  Birds of a feather flock together.
 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3495 Неутрално

  До коментар [#35] от "тулса":За странностите в текста: нашето поколение учеше руски по задължение. От двадесет и седем години в България този език е толкова непопулярен, че на преводачите от руски плащат повече, отколкото на тези от английски. Минава за рядък език. Като суахили, например... А той си е доста сложен - това е средновековната форма на българския, тази, която у нас отдавна е изживяна. Все пак ние, за разлика от руснаците, сме способни на развитие. Оттук и множеството недоразумения при преводи.
  —цитат от коментар 38 на gr52
  Това, за "нашите способности към развитие за разлика от руснаците" е малко дискусионен момент.Обаче другото е вярно.във връзка с необходимостта от знаене на руски , а също на руската култура и народопсихология... Преди няколко дни четох , че МИ 5 почнали да набират масово специалисти с горезиброените качества, предлагайки добри заплати...Връзката с новата студена война е очевидна.

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#35] от "тулса":

  Ами превеждали са по оригинала на Акунин, откъде да знаят че става дума за същия този хълм "Поклонная гора" от текста по-горе:
  "Труднее всего было привыкнуть к этой слепой ненависти, хотя и москвичей, конечно, тоже понять можно. Подгоняемый неумолимым напором времени, он понаставил на Москве немало отвратительнейших чудищ. Сначала — бронзовый бестиарий у священной кремлевской стены, потом нарезанного ломтиками, да еше и пронзенного рогатиной змееныша на Наполеоновой горе, потом ключевой элемент всей Конструкции — кошмарного истукана над съежившейся Москвой-рекой. Сего последнего невежественные туземцы пытались подорвать, да уберег Всемилостивый Тефаль."

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4538 Неутрално

  До коментар [#42] от "тулса":

  Заплатата на аналитиците със знание на руски в ЦРУ също е публикувана в рамките на 95 хиляди годишно, доста по-добре от тези на университетските професори по руски език и литература.

 45. 45 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално
  До коментар [#6] от "Каишков - Системен нарушител": Г-н Каишков, от много пропутьовско тролене сте придобили отвратителния руски навик вечно да хленчиш, вечно да се самосъжаляваш, и непрекъснато да изтъкваш, как на другите дали, а на тебе не, и то по партийно-политически причини. На руснаците вечно нещо са им недодали, вечно нещо са ги ощетили; ами вас - с какво? Кажете си, та да си изразим колективното форумно съчувствие, пък може и акция за събиране на подаяния да Ви организираме.

 46. 46 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#11] от "дуле":

  "Много си е шик граф Церетели. Има прекрасни творби"
  Бащата на скулптора Церетели произхожда от разклонение на старинния грузински род Церетели. Поколенията от този клон са низвергнати, без наследствени титли. От дворянския род произхождат известни личности - руският дипломат княз Алексей Церетели, например.

  "На народите с къса памет преходите са им много дълги." Тони Филипов, д-р
 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 48. 48 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1072 Гневно

  Ако паметникът бе на Роналд Рейгън, грузинецът сигурно щеше да бъде обявен за гений и новатор, пресъздаващ по авангарден начин класическата скулптура. А "общественото недоволство" в Свищов бе от тримата местни симпатизанти на "Да, България".
  —цитат от коментар 15 на Virgin


  аре хуш ве русоробе...

 49. 49 Профил на artdaisy
  artdaisy
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Има един друг кич, на който много псевдо патриоти се възхищават – т.н. двор на кирилицата – направо гавра с старобългарските традиции в изкуството на ръкописната книга и писаният шрифт...

 50. 50 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  Мисля, че на Русия в скоро време няма да и е до паметници, а този поръчков некадърник ще трябва да си търси друга работа.

 51. 51 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#6] от "Каишков - Системен нарушител": Г-н Каишков, от много пропутьовско тролене сте придобили отвратителния руски навик
  —цитат от коментар 45 на gr52

  Господине, от много либерален жар да "разобличи" "руснаците", "комунистите", "Путин"и т.н. което е сред главните "добрдетели", както на Дневник, така и на основната част от участнците във форума, сте придобил навика коментарите да бягат от темата и да се насочват към "борба с антидемократичната пропаганда". Което в случая важи както за материала на сигурно доброто момче Веселин , така и за коментарите. Излиза че един скулптор - талантлив или не - само защото е "руснак" е ръководен от "злодей - кулкловод". Представям си подобна статия - че не е умен и красив - да излезе за Росен Плевнелиев.

 52. 52 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Много формален, без душа отговор... Антидемократичната пропаганда не ме притеснява. Тя е лесна за справяне. Притеснява ме тъпата, примитивна руска пропагандна машина, която няма да спре да дудне в ушите ни. Притеснява ме НАЦИОНАЛНОТО ПРЕДАТЕЛСТВО НА ТЕЗИ, КОИТО Я ОБСЛУЖВАТ. ПРИТЕСНЯВА МЕ ПРОДЪЛЖАВАЩИЯ НАТИСК НА РУСНАЦИТЕ И РУСКИТЕ ПОДЛОГИ, КОИТО ГИ ОБСЛУЖВАТ, след всичко, което сториха на страната ми през последните 27 и предходните 45 години. Притесняват ме изсмуканите от българския народ пари, които само частично отиват при руснаците, а в по-голямата си част захранват националните предатели, достойните наследници на Рачко Пръдлето...
  .......................................
  И пак: за грузинското бездарник можело, а за Плевнелиев - не. На другите дали, а на нас - не. Като че ли не ви е известно колко помия изля върху главата на един изключително достоен човек точно петата колона на Путин - и то защото имаше смелостта да откаже да обслужва руските интереси. С най-голямо неуважение - чао!

 53. 53 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  До коментар [#48] от "Димитър Димитров":

  Страхотна находка! И изключително точна. В момента, в резултат на институционализираната руска пропаганда, в България няма РУСОФОБИ и РУСОФИЛИ, а РУСОФОБИ и РУСОРОБИ! Адмирации!!!

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3893 Неутрално

  До коментар [#31] от "Dоауnар":

  не на Вейсел паша, а войнишки паметник на 14 000 османски войници, загинали на Шипка по време на руско-турската войни. Време е на възпоменанията на сраженията на Шипка да се канят и представители на Турция.
  Само че нашите съграждани надали са узрели за подобно нещо?
  очаквам много минуси.

 55. 55 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 948 Неутрално

  Ами ти си очаквай каквото щеш, аз лично ще ти сложа плюс. Нека ти! : )

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK