Откъс от "Мехмед Завоевателя" на Недим Гюрсел

Издателство "Колибри"

Издателство "Колибри"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Мехмед Завоевателя" с автор Недим Гюрсел, любезно предоставен от Издателство "Колибри".


Излиза една от най-интригуващите творби на видния турски писател, общественик и интелектуалец Недим Гюрсел. Авторът на "Мехмед Завоевателя" ще представи лично българското издание на романа си у нас на 26 април, броени дни след официалното обявяване на резултатите от референдума в Турция.


"Мехмед Завоевателя" не е ординерен исторически роман. За да се отдаде на книгата си, авторът се уединява в една стара вила край Босфора, където в живота му внезапно нахлува млада жена, укриваща се от преследванията след военния преврат през 1980 година. Втората сюжетна линия ни връща към грандиозната епопея около превземането на Константинопол от Мехмед Завоевателя. През 1453 г., след дълга и кръвопролитна схватка между османци и византийци, Мехмед II завладява този митичен град, където от векове се кръстосват пътищата и където Азия и Европа, Изтокът и Западът, мюсюлмани и християни влизат в стълкновение. Епичен и същевременно лиричен, романът на Недим Гюрсел е най-прекрасното и вдъхновено запознанство с днешна и вчерашна Турция и най-вече с Истанбул, кръстопът на цивилизации и култури.
Знаково име в турската литература, Недим Гюрсел от години живее в Париж, преподава в Сорбоната, носител е на многобройни европейски литературни отличия, на наградата на френския ПЕН-клуб, на Международната литературна награда за балкански писатели "Балканика", кавалер е на френския Орден на изкуствата и литературата, а една от последните му книги – "Рисуван свят" – е обявена за най-добър чуждестранен роман във Франция. Произведенията на Недим Гюрсел са преведени на френски език и издадени в много страни по света. Две от по-ранните му книги, "Дъщерите на Аллах" и "Едно тъй дълго лято в Истанбул", са цензурирани от военния режим в Турция. Създаден в духа на постмодернизма, "Мехмед Завоевателя" се радва на десетки преиздания от 1995 г. до днес.


превод Розия Самуилова


Читателите на "Дневник могат" да се възползват от 10% отстъпка от цената в Ozone.bg при въвеждане на код Dnevnik10. Поръчай книгата с безплатна доставка тук


Приятно четене :)


Недим Гюрсел - "Мехмед Завоевателя"


Дълго време сутрин ставах рано. За да пиша. Ако знаех, че един ден, изоставяйки всичко, щях да намеря убежище в тази стая на старата вила и че есенните дни, всяко утро от които започвах ведно с разстилащата се отвън мъгла, ще ме завлекат – така както огледалните води на Босфора, протичащи под еркера – към неочакваните водовъртежи, към дълбинното формиране на приливите, забележими и на повърхността, моментално щях да зарежа писането на този роман.


Щях да напусна с приятелите си вилата, която бяхме наели за ваканцията, и подобно на тях още през първата седмица на септември щях да се отдам на своята работа в Париж. Защото бяхме изкарали фантастично лято. Далече от градския шум, далече от августовската жега, обгърнала и задните стаи на каменните жилищни кооперации, дори сенчестите кафенета по крайбрежието. Бяхме две двойки, които се разбираха прекрасно.


Прекарвахме в пълна хармония и приятелска атмосфера дните си – в хладните босфорски води или върху зеленясалите гранитни камъни на пристана на вилата, както и вечерите – в някой рибен ресторант, ухаещ на пържено. Сутрин закусвахме заедно в задната градина, после заедно се къпехме в морето, заедно наемахме лодка и се разхождахме с нея, а в стаите си, където се оттегляхме за следобедния сън, направо копнеехме да настъпи часът за чая, когато наново щяхме да се съберем и да се вдълбочим в разговори.


Ето в такъв покой бе преминал цял един дълъг август, докато ва- канцията ни приключи. Последния ден, приготвяйки багажа, казах на съпругата ми, че желая да прекарам още известно време в Истанбул, за да поработя в архива на музея в двореца "Топкапъ". Лекциите си в университета щях да започна със седмица закъснение. Прие нормално моето предложение. Разделихме се с намерението да се срещнем в Париж след около десетина дни.


Като останах сам, казах на собственика на вилата, че ще се храня в кухнята, че няма да ползвам остъклената веранда, че ако не желае столовете и масите да се замърсяват, би могъл да ги покрие и да спусне завесите, да прибере в шкафа възглавниците от дивана, казах му, че би могъл да заключи всички помещения с изключение на гледащата към морето стая с еркера. Бях абсолютно сам в огромната вила.


Вече можех да се захвана да пиша своята история, но когато настъпваше моментът да се пише, така и не успявах да я започна – бях я планирал цяло лято, бях я прехвърлял и прекроявал в ума си, бях размишлявал върху нея, докато се пържех под слънцето на пристана.


Нуждаех се, въпреки насъбраните от мен книги и документи по темата, от подтика на една-единствена дума. Въпреки че всяка сутрин, щом мъглата се разсееше и се провидеше отсрещният бряг, на мен ми изглеждаше, че той е прекалено близо, че направо бих могъл да го докосна.


Съзерцавах с възхита кръглите кули, проблясващите им на дневната светлина зъбери, проточилите се по протежение на дяволското течение бели крепостни стени и оприличавах извисяването на тази фантастична, съградена насред най-тясното място на Босфора крепост край плъзналите нагоре по хълмовете къщи и бетонни постройки с извисяването на империята през нейните най-величави дни. Ето я, беше точно насреща ми.


Пооблегнала се на склона, тя беше близка, колкото и водата, беше реална, колкото и самият ден. Само че по стар лош навик аз все така продължавах да се нуждая от подтика на една-единствена дума.


Преди много години, когато ѝ дава името "Боазкесен", султан Мехмед II – по онова време все още не е бил Фатих (Завоевателя) – естествено, не би могъл да знае, че години, стотици години по-късно някой, оттласквайки се от тази дума, ще захване своето повествувание. Както не би могъл да знае, че все някога историците ще измъкнат на бял свят своите проучвания за жертвите и палачите по време на управлението му, че ще дойде ден, когато хората, чиито тела са били разполовявани с триони или набивани на кол, ще нахълтат в неговите съновидения и ще му потърсят сметка за пролятата кръв.


Добре, но знаел ли е султан Мехмед, Завоевателя – по онова време той вече е Завоевателя, – че след като пристигне със султанската лодка в Юскюдар, неговата черна брада и чувствените му устни, познати ни от рисунката на Джентиле Белини, ще плувнат в пяна; знаел ли е, че ще повехне розата – трилистната имперска роза, откъсната от султанската градина, която в една миниатюра той стиска с похотливите си, подпухнали от сърдечното заболяване пръсти, за да вдъхне аромата ѝ? Не е знаел, естествено.


Щом румелийската армия преминала в Анадол и сенките от конските опашки върху дългите бойни копия се спуснали върху пристанището в Юскюдар – знак, че войската потегля на поход, четиресет и девет годишният султан Мехмед Хан Гази Фатих, син на султан Мурад Хан Гази, се вгледал в Румелихисаръ, построена от него на двайсет години, и кой знае дали тъкмо тогава не си е припомнил и младостта, и екстаза на онези дни и безсънни нощи?Да предположим, че си ги е припомнил. Не е достатъчно обаче единствено да предполагаме, нека самите ние се пренесем в онези дни и положим първия камък на крепостта.


Тази глава разказва как султан Мехмед Хан Гази съгради "Боазкесен"


"Да преминем в Румелия!" – заповяда той. А те отвърнаха: "О, повелителю! Корабите на неверниците са завладели Дарданелите". Тогава отвеждат султана. Отвеждат го в Коджаели. Лагерува под стените на Акчахисар, на брега на Босфора, над Истанбул. И по същия път, както баща си, преминава на кон в Румелия. Поглежда към Акчахисар. Сетне казва на Халил паша: "Тук на мен ми е нужна крепост". Накратко, разпореди той да се съгради крепост и тя бе съградена.


АШЪКПАШАЗАДЕ, История на Османската династия


Султанската шатра бе разположена сред двора на разрушен манастир. Стражи дежуряха пред входа ѝ. С дългите си извити мустаци, с броните си, със суровите си погледи, втренчени в една неизменна точка, те сякаш представляваха част от шатрата. Ръцете им бяха положени върху ятаганите, бяха нащрек. Шумнеше ли се, мернеше ли се сянка иззад отсрещната ограда, щяха да полетят като стрели и да атакуват. До такава степен бяха пренапрегнати краката им връз каменистата земя.


Птичка не можеше да прехвръкне около шатрата, независимо къде я издигаха – в някой уединен горски кът по време на лов или върху най-високия хълм на бойното поле. С развяващите се на вятъра бели флагове, със стените си от тежки атлазени платна на галера, обшити с копринени конци, тя действително наподобяваше умалено копие на номадски дворец, но излъчваше и някаква автономност и пуснала надълбоко корени с железните колци, веднага се бе сляла с императорската земя, върху която беше издигната – автономност, самоизградила собствена зона на сигурност в еничарската охрана. Кървавоалената, вероятно от гаснещото зарево на развиделяването, шатра на султан Мехмед беше като кацнала от друг свят сред двора на този византийски манастир.


Султан Мехмед се надигна за сутрешния намаз, облече се и нареди веднага да оседлаят коня му. Когато напусна шатрата, слънцето все още не беше изгряло. Пое към манастира, взирайки се в небето измежду руините. Звездите бяха на път да изчезнат. Върху изсветляващото вече небе внезапно зърна падаща звезда. Може би вещаеше края на Византия? Може би известяваше осъществяването на радостната вест, че тази сутрин ще бъде ознаменувана с полагането на първия камък в основите на крепостта?


Припомни си думите на Пророка за воина, който щял да завладее Константинопол. Очите му заблестяха. Незнайно защо тъкмо тази сутрин го завладя убеждението, че щастливият воин ще бъде самият той. В душата си усети нещо, наподобяващо морското бушуване, и потрепери. Преди да яхне коня си, очите му се приковаха в елемент от фреска. Разпозна страховития поглед на архангел Михаил с едно откъснато крило.


"Скоро ще се видим – каза, – напролет в "Света София"." След което пришпори коня си право към морето.
Дни наред бе обхождал с коня си крайбрежието, бе обследвал, обикаляйки покрай Босфора, местността, бе проучвал теченията. И най-накрая бе открил подходящото място. Крепостта трябваше да се издигне точно срещу построената от султан Баязид I Светкавицата Акчахисар върху склона с останките на манастира "Свети архангел Михаил".


Тук теренът се спускаше почти отвесно до морското равнище, продължаваше към самия залив, право към Анадолския бряг, а водата преминаваше бързо през широк шестстотин и шейсет метра проток. Мехмед може и да не знаеше, че преди много години, преди много столетия армията на Дарий бе преминала през същите тези места и бе опустошила Елада, но не бе забравил, че когато крал Владислав III предприе похода срещу тях (тогава Мехмед бе в Одрин), баща му Мурад Хан Гази успя да стигне до горната част на Свещения пролив заради запречилите Дарданелите франкски кораби, а после с божията милост, с помощта на генуезките кораби и плащайки по един златен дукат за всеки свой воин, премина Босфора тъкмо оттук начело на армията и успя да окаже нужната подкрепа.


Как би могъл да забрави – по онова време беше малко момче, оставено под закрилата на великия везир Халил паша в двореца в Одрин. Малко момче, но с голям ум и с богато въображение. А сега беше млад падишах, чийто кафтан бе десениран със сини цветя, а над кавука му повяваше вятърът на тополите. Яхнал млечнобелия си кон, той обикаляше крайбрежието, размишлявайки за загадъчните дни от миналото. Незнайно защо се сети за белобрадия хуруфи, току-що пристигнал от Персия. Колко самоуверено разправяше той, че тъкмо на него е отредено да завладее Константинопол. Спомняше си го, сякаш бе вчера.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (38)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 5342 Неутрално


  Умна приказка за турски дечица и обратното

 2. 2 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Отврат!
  Никакъв стил, беден речник на автора и глуповато-наивна апологетика. Да му се доповръща на човек...
  За какъв дявол този кич е трявало да бъде преведен на български?

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 3. 3 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Книгата е богатство-казва една поговорка...
  Тази книга е художествена творба, а автора в никакъв случай не е посредствен.
  Събитията описани в книгата са история, а историята принадлежи на всички.
  Дали ни харесват или не, световните историческите събития са световно наследтсво.
  ( Затова съществуват организации като Юницеф, Юнеско...)
  Първосигнални реакции няма как да не съществуват...Патреоти сър..

  "More Majorum"
 4. 4 Профил на MP
  MP
  Рейтинг: 336 Неутрално

  До коментар [#2] от "els_g":

  Защото "е преведен на френски" :) и защото е спонсориран!
  Пропаганда.

 5. 5 Профил на Каишков - Либерален мислител
  Каишков - Либерален мислител
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Първосигнални реакции няма как да не съществуват...Патреоти сър..
  —цитат от коментар 3 на Lumberjack

  Т.е. по заповед да се възхищаваме на османската агресия в Европа, последвалата разруха и фанатична османска диващина на Балканите, от която още не може да се оправим, защото всичко принадлежало на всички? Сър?

 6. 6 Профил на СДС
  СДС
  Рейтинг: 1393 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lumberjack":
  Дали ни харесват или не, световните историческите събития са световно наследтсво.
  ..................
  О, да.
  Особено факта, че от 1 млн жители, след превземането не остава нито един.
  Изклани или продадени в робство.
  Това в книгата няма да го намериш.
  Османците се настаняват в построен дом, убиват собствениците му и искат да опаковат изродщините си като особено геройски подвизи.
  Досущ като другите азиатци, от Кремъл.
  Победителят пише историята.

  nemo malus felix, minime corruptor.
 7. 7 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2055 Весело

  Хубаво е да се знае и азиатската гледна точка. Така се вижда как нямаме допирни точки с тях. Независимо какво казват някои НПО-та.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 8. 8 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3968 Весело

  Отврат! 
  Никакъв стил, беден речник на автора и глуповато-наивна апологетика. Да му се доповръща на човек...
  За какъв дявол този кич е трявало да бъде преведен на български?
  =========
  Ха ха ха .... :)........ не се паникьосвай , това е само една книга .....
  Можеш просто да не си купиш книгата и край !
  Никой не те насилва да видиш истината от другите и гледни точки. ...
  До коментар [#2] от "els_g":

  Bukalemun
 9. 9 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#3] от "Lumberjack":


  Книгата е богатство-казва една поговорка...Тази книга е художествена творба, а автора в никакъв случай не е посредствен.Събитията описани в книгата са история, а историята принадлежи на всички.Дали ни харесват или не, световните историческите събития са световно наследтсво. ( Затова съществуват организации като Юницеф, Юнеско...)Първосигнални реакции няма как да не съществуват...Патреоти сър..
  —цитат от коментар 3 на Lumberjack


  Малка поправка: ХУБАВАТА книга е богатство. Лошо написаната книга е боклук, който сякаш злорадства заради смъртта на дърветата, от които е направена хартията, изразходвана за напечатването.
  Художествената творба е изкуство, в което способността на автора да изрази реалистично героите си и техните емоции придава допълнителна стойност на защитаваните от него ценности и идеи и спомага за убедителността им. Съжалявам, ако се чувствате обиден (може би сте преводача, например), но не можеш да представиш главорез като мечтателно-меланхолична натура, както е направил авторът в откъса. Главорезите са кръвожадни, енергични хора, чиято амбиция ги изяжда отвътре и ги пришпорва неумолимо, погазвайки всякакви скрупули и човешки отношения, които първи падат жертви на жаждата за власт.
  Единственото, което става ясно, е, че авторът се опитва с всички сили да популяризира насоката на Стратегическата дълбочина на Давутоглу, като, пак повтарям, наивно-глуповато идеализира своя герой.
  Що се отнася до първосигналните реакции, уверявам ви, че в случая става въпрос за такива от любител на книгите и художествените слова. И, да, мразя нескопосните литературни творби, особено такива спонсорирани и по поръчка. Не смятам, че в Турция няма добри писатели. Но май повечето от тях са в затвора...

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 10. 10 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#8] от "eti mehter":

  не се паникьосвай , това е само една книга .....Можеш просто да не си купиш книгата и край ! Никой не те насилва да видиш истината от другите и гледни точки. ... До коментар [#2] от "els_g":
  —цитат от коментар 8 на eti mehter


  ЕСТЕСТВЕНО, че няма да си я купя - ще си спестя парите и времето. Особено времето - мразя да го прахосвам за глупости и некадърни апологетики.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 11. 11 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  Единственото, което става ясно, е, че авторът се опитва с всички сили да популяризира насоката на Стратегическата дълбочина ....
  =======
  Аааа , ето къде е бил проблемааа !
  Ами свали си политическите очила и погледни на въпросната книга като един вид исторически хронологичен анализ....ако я имаш волята де !
  И още .....ако в книгата не бе "Завоевателя" ,а цар Борис Михаил , например , дали критиките ти биха били от същото естество ?
  До коментар [#9] от "els_g":

  Bukalemun
 12. 12 Профил на nemeria
  nemeria
  Рейтинг: 623 Неутрално

  "Не е ОРДИНАРЕН исторически роман"

  Явно не е и допреведен. Въобще преводната литература е на потресаващо ниско ниво, последните преводи, които четох, ме отблъснаха и предпочитам оригинала. Като гледам няма изгледи нивото да се вдигне, което е много жалко. Вина носят и редакторите, които също се скатават.

 13. 13 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  Ети, нескопосно написаната книга ВИНАГИ прави мечешка услуга.
  Или, да цитирам още една поговорка - вместо да изпише вежди, очи избожда.
  При книгите с историческа тематика се намесва много силно съвременната политическа обстановка. Така че, майсторите на историческите романи винаги гледат да включат и противоположната гледна точка, пък дори и за да я опровергаят.
  Но, как се опровергават стотици, хиляди, милиони невинни жертви и жестокостта?! И какво е спечелила историята от това, че османците са върнали назад социалното развитие на покорените народи?! Както казва Чърчил, перифразирам, "където властва исляма, няма социално развитие".

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 14. 14 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Любопитно

  До коментар [#11] от "eti mehter":

  И още нещо.
  Защо ТИ не свалиш "розово-златните" очила на сантименталната гордост от историческите завоевания на последователите на вашия пророк?
  И, наистина ли се гордееш с жестокостите, извършени от тях, които имат своите многобройни последователи дори и сега?!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 15. 15 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#9] от "els_g":

  Хората почти навсякъде сме еднакви.Възхищаваме се на собствените си владетели,които са покорили чужди държави и народи и ненавиждаме тези,които са ни покорили.И ние се възхищаваме на Крум и Калоян,въпреки че и те са били жестоки завоеватели.Историята е наука,в която винаги ще има голяма доза субективност.

 16. 16 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Историята е относителна наука.
  Може да ти хареса дадено събитие, а може би не.Може да го одобриш или не...
  Александър Македонски, Юлий Цезар, Наполеон........ ( и още много имена )
  Някои могат да ги определят като варвари, други като велики хора..
  Някои от тях ( и много други ) все още са оплювани ,подигравани в някоя точка по света...
  Добри или лоши, техните дела са формирали света в който живеем.

  Друго име Борис 1...убил 1000 боляри и техните семейства и по този начин покръстил една държава насила....добър или лош ??
  Европейците покръстили Латинска Америка насила...добри или лоши ??
  Арабите разпрострели вярата си над голяма, част от Стария Свят ( къде насила, къде не ) ... добри или ( най вероятно не ) лоши ( по вероятно )

  Има едни други на изток талибани, а в последно време даеш им викат.
  И те такива едни, не харесват чуждата култура и история и я унищожават...
  Ако на местните патреоте им се дадат материали и те тъй биха унищожили голяма част....
  Гореспоменатата книга е вероятен превод на български, а при превод много значения и думи се губят.
  Пример...преводите на Шекспир в зависимост от езика на който се превеждат, имат значителна разлика в броя на думи от оригинала...
  На някои езици преводът е по-къс от оригинала ( аз ви гарантирам, че Шекспир пише на изключително речниково богат език ), на някои по-дълъг ( поради липсата на определени думи в съотвения език )
  Чел съм една книга в 3 различни превода на български. Разликата е неописуемо голяма.
  Чел съм книга български превод и превод на чужд език.....също огромна разлика...
  Затова...винаги предпочитам книга на оригинален език ( по препоръка на учителите ми от едно време )
  Турският език е речниково богат език, та изобщо не ми се мисли, че нито езикът, нито писателят професор във Франция са бездарни....
  Та ако ще критикувате писателя и езика, прочетете цялата книга на оригиналния написан език...
  А ако проблемът е в това, че произходът е отомански, ами игнорирайте го...
  Както и голяма част от българският фолклор базиран на отомано тюркският такъв..
  Пример ли?
  Хитър Петър например...
  Някои хора трепват само като чуят ' турски ' ....и оправдават презрението си с естетика, история и т.н.
  Друго е ако книгата се казваше време разделно и преразказваше филма дословно и в началото да имаше бележка " по действителен случай ", още по-добре да беше и писана от турчин па макар и бездарен...

  "More Majorum"
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  И какво е спечелила историята от това, че османците са върнали назад социалното развитие на покорените народи?! 
  ========
  Много неща е спечелила ! Не се изтъкват на преден план , е друга тема...
  След завладяването на Constantinople , е настъпил края на една епоха , и е започнало началото на друга , която пък е положила основите на днешната.....
  Започват Великите географски открития , научно техническия възход и т.н.....
  Всичко е свързано по между си !
  А след разпада на Империята , възникват нови държави , не съществували никога до тогава .....малко ли е ?!?
  Има и куп други неща за казване ,но тия са по основните....
  До коментар [#13] от "els_g":

  Bukalemun
 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  До коментар [#13] от "els_g":
  При книгите с историческа тематика се намесва много силно съвременната политическа обстановка. Така че, майсторите на историческите романи винаги гледат да включат и противоположната гледна точка, 
  ========
  Ами не е ли именно ТАМ тръпката .....
  Да прочетеш творби от възможно най различни гледни точки , да намериш най основното общо и да отделиш само историята ....онази чистата и оригиналната !
  Да четеш всичко едновременно , а не 30 години едната визия ,а след това другата ,че да не ти остане време и живот да осмисляш !
  Аз съм поел този риск.

  Bukalemun
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3968 Неутрално

  Моите очила съм ги свалил още преди 30 години .
  До коментар [#14] от "els_g":

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 520 Неутрално

  Не мога да преценя какъв е езикът на оригинала (ако не се лъжа, написан е на турски), но езикът и стилът на превода са трагично слаби. Спънати фрази, ненужни обособявания, разхвърлян синтаксис.
  Езиковото ниво на преводната ни литература е много ниско в последните години. По мое мнение поради три причини:
  1) Преводачите може би познават езика-източник, но слабо владеят българския.
  2) Преводачите не познават добре нито единия от езиците.
  3) Общата култура на преводачите е твърде слаба.

  А за "ординерните" изхвърляния на писачите от Дневник не ми се говори. Горните 3 причини важат с пълна сила и за тях.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 8957 Неутрално

  Дали защото е турски писател, но това четиво не ми допадна и не бих си купила книгата.

 23. 23 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#16] от "Lumberjack":

  Историята е относителна наука.Може да ти хареса дадено събитие, а може би не.Може да го одобриш или не...Александър Македонски, Юлий Цезар, Наполеон........ ( и още много имена )Някои могат да ги определят като варвари, други като велики хора..Някои от тях ( и много други ) все още са оплювани ,подигравани в някоя точка по света...Добри или лоши, техните дела са формирали света в който живеем.
  —цитат от коментар 16 на Lumberjack


  Историческите факти не са относителни. Относителна бива интерпретацията им. Но, ако се придържаш към тях, техните причини и последствия, можеш да си изградиш сравнително вярна, въможно най-ОБЕКТИВНА картина. И тя не е задължително да ти хареса.
  Смесвате две различни категории - обективно-субективно и добро-зло. Втората категория е емоционално-оценъчна и е изключително субективна. Докато развитието на обществата е обективно и зависи от обективни фактори. А интерпретацията много често е и ситуационна, освен че е субективна.
  За ваше сведение, аз гледам да избягвам да попадам в капана на блатото при оценките добро-зло. Предпочитам да си служа с причинно-следствената връзка и сравнителния метод. Според мен, в това се състои "науката" на историята - историята като учителка на народите :).
  А причинно-следствената връзка при завоеванията на ислямските нашественици показва неизменно едно - спиране на развитието на обществата и ретроградно движение. И не си правете труда да ми обяснявате как науката е била развита от арабите. Докато ислямът е бил практикуван като "прогресивен ислям" и не се е държало на безбройните глупави и педантично-дребнави предписания на поведението на отделния индивид (всъщност, обявеният за "първи ислямски поет" доста добре описва разгулни вечери на пиянство и разврат:)), той НЕ Е СПИРАЛ изцяло развитието на мохамеданските общества, макар че, навярно, е пречел, особено като е приоритизирал само развитието на свързаните с военното дело науки. След това, упадъкът е пълен. И тъй като е жестока военно-политическа и тоталитарна доктрина, упадъкът е продължил векове...
  А сега, включително и с наивно-патетични исторически книги на носталгията по "героичните" времена, отново се връщат опитите за налагане на ретроградната религия, като напълно погрешно се интерпретира (по-точно, й се приписва), че едва ли не тя е била ПРИЧИНАТА за това отминало величие. Което би било невероятно смехотворно, ако не се случваше в настоящето - все пак, съгласете се, рядко се случва причина за упадък да се утвърждава като метод и условие за възход!

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 24. 24 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Весело

  До коментар [#18] от "eti mehter":
  Ами не е ли именно ТАМ тръпката .....
  Да прочетеш творби от възможно най различни гледни точки , да намериш най основното общо и да отделиш само историята ....онази чистата и оригиналната !
  Да четеш всичко едновременно , а не 30 години едната визия ,а след това другата ,че да не ти остане време и живот да осмисляш !
  Аз съм поел този риск.
  ======================================
  :) Голям си сладур!
  Като постигна безсмъртието, със сигурност ще приложа твоя метод за забавление, обещавам! Защото, нали се сещаш колко прави (гледни точки) можеш да прекараш през една точка (истината, или, по ХЕГЕЛ - нещото в себе си)? Безброй.
  Сега се налага да се ограничавам само с това, което ми носи естетическа наслада, знание и, надявам се - мъдрост.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 25. 25 Профил на Lumberjack
  Lumberjack
  Рейтинг: 381 Неутрално

  Историческите факти не са относителни. Относителна бива интерпретацията им. Но, ако се придържаш към тях, техните причини и последствия, можеш да си изградиш сравнително вярна, въможно най-ОБЕКТИВНА картина. И тя не е задължително да ти хареса.
  До коментар [#23] от "els_g":

  Тъй де Цезар при обсадата на Алесия, изморил галите от глад и ги изтрепал без милост.
  Но той герой...да не давам други примери.
  Но Мехмет е изверг.Тъй де не е от нашите....пък и имаме причини да не го харесваме...
  Защото историческите факти са неоспорими, но интерпретацията им.... а кой ги интерпретира??? Човек ???


  Втората категория е емоционално-оценъчна и е изключително субективна. Докато развитието на обществата е обективно и зависи от обективни фактори. А интерпретацията много често е и ситуационна, освен че е субективна.
  За ваше сведение, аз гледам да избягвам да попадам в капана на блатото при оценките добро-зло.
  .....
  Да. Изключителен пример за горнотое отношението към една книжка и автор..
  Без дори да сме си направили труда да я прочетем..щото той....ам турчин...
  Изключително обективно...и преди да се оправдаете....визираам и другите първосигнални...щото съгласете се...изобщо не се водят от нагласи относно историята или литературата...критикуват съдържанието...щото то нали..турчин...


  [quote#23:"els_g"]

  А причинно-следствената връзка при завоеванията на ислямските нашественици показва неизменно едно - спиране на развитието на обществата и ретроградно движение.
  ....
  Нямам отношение към споменатите нашественици...
  Изобщо споменатото ислямско не съществува....има арабски, османски и т.н...
  да не би византийските нашествия в България да ги категоризирате като християнски???
  Или пък те не са нашественици..нал тъй..???

  [quote#23:"els_g"]

  (всъщност, обявеният за "първи ислямски поет" доста добре описва разгулни вечери на пиянство и разврат:))
  ...Значи пиянството и разврата са критерий за цивилизованост??
  Между другото не е нужно да ходите толкова далеч....разгърнете 1001 нощ ( оригинал )
  и ще видите много по-вече....  [quote#23:"els_g"]До коментар [#16] от "Lumberjack":
  —цитат от коментар 23 на els_g


  А сега, включително и с наивно-патетични исторически книги на носталгията по "героичните" времена, отново се връщат опитите за налагане на ретроградната религия, като напълно погрешно се интерпретира (по-точно, й се приписва), че едва ли не тя е била ПРИЧИНАТА за това отминало величие.
  ...
  Много се съмнявам това да е причината..Така де...ако беше възможно да се смени религията на някой чрез книги...то що народ в България до сега би бил, будист, шинто,кабала и прочие...
  Просто пропускате основната тема в случая.... КНИГАТА...коментирате без дори да сте я чели....
  Мехмет исторически може да се нареди до много известни личности...правил е дела не много различни от много като него...а е бил едва 21 г...
  Ама така де турчин.... а ония другите.. ехе европейци..

  "More Majorum"
 26. 26 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3752 Неутрално

  До коментар [#9] от "els_g":

  Мехмед Фатих не е главорез, независимо дали ни харесва или не. Все пак не става дума за 21 в., а за 15 в.
  И нещо друго - през 1453 г. Византия е представлявала града Константинопол, и областта около него. Въпрос е било на на месец -два градът да бъде превзет. Това, че 3 дена османските войници са грабели е било не само турски обичай, а нещо обикновено не само през средните векове, но и по-късно. Самият Мехмед е имал свои планове за този прекрасен град - да бъде столица на империята му, и не го е разрушил - част от великолепните тройни стени са запазени и до днес. Между другото той се е считал за правоприемник на Византийската империя - запазил е институцията на Константинополския патриарх, както и византийския фиск.

  За съжаление нашите школски учебници - всичко се свежда до някакви войни, и дума не става за държавно устройство, стопански живот. Липсва всякакъв анализ какво се е случило с някога силната държава на Калоян и Йоан Асен ІІ, която се била разпостряла на 3 морето, и самоза 60-70 години се разпада на 2 царства, и някакво почти самостоятелно голямо феодално владение на Североизток, практически задушено от Генуезката република (дотам я докарали нашите "велики" владетели). А целият юг бил раздаден като апанажни владения на различни принцове с царска кръв, които едва ли мислили с перспектива повече от месец напред.

  С голям шум в Търново бе уреден някакъв музей на восъчните фигури - велик пример на усвояване на евросредства. Но там има нещо пре-любопитно - показана е пълната мизерия на българската аристокрация по време на ВБЦ. Остава ни само да си представим как са живеели обикновените хора.

 27. 27 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#25] от "Lumberjack":

  Без дори да сме си направили труда да я прочетем..щото той....ам турчин...
  Изключително обективно...и преди да се оправдаете....визираам и другите първосигнални...щото съгласете се...изобщо не се водят от нагласи относно историята или литературата...критикуват съдържанието...щото то нали..турчин...
  ========================================
  Нищо не сте разбрал от поста ми, а според изкривената му интерпретация, която сте направили, направо можете спокойно да бъдете пример за националист или патрЕот, само че турски...
  Относно книгата ви писах, че откъсът не ми допада като художествена естетика и че я смятам за лоша интерпретация на характера на главния й герой, така че това е причината да не искам да я прочета. Както казах по-горе, има и турски писатели, които харесвам. Орхан Памук, например. Като малка пък направо обожавах Решат Нури :)

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 28. 28 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#26] от "historama":

  Хисторама, Мехмед Фатих изобщо не ми е интересен като типаж.
  Бих прочела с огромен интерес историческа книга за Тимур (Тамерлан или Тимур Ланг), защото го смятам за изключително странна фигура, много противоречива, но и странно последователна. Ако има кой да я напише, както трябва. Защото, ако почне със сълзливо-сантиментални спомени (както при книгата за Мехмед) и в детско-юношески стил - ще я зарежа и няма да си губя времето с нея :)

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 29. 29 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#26] от "historama":Хисторама, Мехмед Фатих изобщо не ми е интересен като типаж.Бих прочела с огромен интерес историческа книга за Тимур (Тамерлан или Тимур Ланг), защото го смятам за изключително странна фигура, много противоречива, но и странно последователна. Ако има кой да я напише, както трябва. Защото, ако почне със сълзливо-сантиментални спомени (както при книгата за Мехмед) и в детско-юношески стил - ще я зарежа и няма да си губя времето с нея :)
  —цитат от коментар 28 на els_g


  Препоръчвам ви да прочетете"Чингис хан" на Джон Ман.Ще ви станат ясни много неща за монголите и причините,поради които са създали най-обширната империя в човешката история.За Тимур съм гледал само филми в Ютюб-може и да има написани добри книги за живота и управлението му,но поне на български не съм срещал такива.

 30. 30 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#29] от "mushashi":

  По-добра ли е от "Чингис хан" на Василий Ян?

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 31. 31 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#29] от "mushashi":По-добра ли е от "Чингис хан" на Василий Ян?
  —цитат от коментар 30 на els_g


  Не съм чел тази книга,която посочвате.Но книгата на Ман дава много отговори за монголите,за които в България се знае много малко.Например това,че монголите тук са наричани татари.А татарите са били противници на Чингис и той ги разгромява.После останалите живи татари стават част от обединените монголци на Чингис.Но в Европа са наричали всички монголи татари заради връзката с името Тартар-адът в древногръцката митология.

 32. 32 Профил на els_g
  els_g
  Рейтинг: 561 Неутрално

  До коментар [#31] от "mushashi":

  Мерси, може би ще е по-интересна. Книгата на Ян си е типично юношеска, с обичайното противопоставяне на лоши управници и добри защитници.

  Отрицанието не може да дефинира истината, но е работен инструмент за ограничаване зоната на търсенето й.
 33. 33 Профил на musashii
  musashii
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#32] от "els_g":

  Тази не е такава-представя нещата от научна гледна точка,но на много разбираем език.

 34. 34 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 2039 Неутрално

  проучвания за жертвите и палачите по време на управлението му, че ще дойде ден, когато хората, чиито тела са били разполовявани с триони или набивани на кол, ще нахълтат в неговите съновидения и ще му потърсят сметка за пролятата кръв.
  —цитат от коментар 0 на дневник


  Денешният падишах няма да се съгласи с това твърдение на автора. Според Ердоган армията на Султан Мехмет Фатих донесла цивилизацията в източния край на Европа, докато в западния й край била жестоко потъпквана.

  Почти всички турци са убедени, че армията на Фатих е спасила мирното местно население от зверствата и лошото управление на визанийския император, който тънел в разврат и разкош.
  Също широко разпространено е убеждението, че армията на Фатих не е разрушавала храмове, за да имат къде да се молят друговерците.

 35. 35 Профил на efron33
  efron33
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#2] от "els_g":

  беден е твоя стил тъп чалгар ходи си чети курелю

 36. 36
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 37. 37 Профил на efron33
  efron33
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#29] от "mushashi":

  толкова ясни че ще види началото и края на света тъпи фенки на курелю

 38. 38 Профил на efron33
  efron33
  Рейтинг: 229 Неутрално

  До коментар [#20] от "Gai-jin":

  ти кога разбра че е трагично слабо като не си я прочел

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK