Фестивалът "Варненско лято 2017" - от барока до джаза

Фестивалът "Варненско лято 2017" - от барока до джаза

© ДневникВ шест модула е организирана програмата на тазгодишното издание на Международния музикален фестивал "Варненско лято". В основната програма, както винаги са включени изпълнения на симфонична и камерна музика. Останалите паралелни програми на фестевала са озаглавени "Международна лятна академия", "Музикална лаборатория "Варненско лято"", "На границата с класиката", "Опера в Летния театър" и "Старинна и барокова музика".


В концертните зали във Варна ще звучи музика от последните седем века. Наложил се през годините като един от най-престижните форуми на българската музика, фестивалът ще включи премиери на творби от Емил Табаков, Анатолий Вапиров и други български композитори. Сред гостуващите изпълнители ще бъдат водещи музиканти от близо 20 държави.


Oсновната програма
включва 13 впечатляващи събития в периода от 25 юни до 7 юли. Началото на фестивала ще бъде дадено симфоничните програми са на три водещи български оркестъра - Варненската, Русенската и Софийската филхармонии, със специалното участие на Камерна филхармония Веберн от Виена. Фестивала откриват домакините от Варненската филхармония с диригент Емил Табаков и солисти Минчо Минчев, Евгени Божанов и Янг Чанг Чо.


Тройният концерт на Бетовен, заедно с Рапсодия Вардар на Владигеров и Пет български танца на Табаков са сред акцентите на фестивалната програма. Останалите са Брамсова програма на Софийската филхармония със солисти Светлин Русев и Ксавие Филипс и гост - младия цигулков виртуоз Емануел Текнаворян с Камерна филхармония Веберн.


Русенската филхармония с диригент Георги Димитров ще отбележи 70-годишнината на Анатолий Вапиров с негова авторска музика.


"Софийски солисти" с диригент Пламен Джуров и солист Георги Черкин идват с програма от произведения на Шуберт и Чайковски. а Ансамбъл "Симфониета" - Варна ще излезе на сцената заедно с изявени варненски хорове и солисти.


Камерните концерти


в Градската художествена галерия са съвместни проекти на едни от най-популярните в Европа български изпълнители и техни колеги от чужбина: Людмил Ангелов ще свири с Лана Тротовшек, а Светлин Русев - с Ксавие Филипс и Елена Розанова. Първото си гостуване в България ще направи и Струнен квартет "Артис" от Виена.


Международната лятна академия


е от 1 до 14 юли включва два майсторски класа - по цигулка с Минчо Минчев и по оперно пеене с Емил Иванов. В седмицата от 8 до 14 юли концертният афиш предлага рецитали на изявени артисти: Лия Петрова - цигулка, Гарет Любе - виола, Марчело Низинман - бандонеон, Квартет "Ет Арсис", както и рецитал на лауреати на тазгодишния конкурс "Панчо Владигеров".


Модулът


"Музикална лаборатория Варненско лято"


от 16 до 26 юли представя шест концерта на музиканти, които живеят и работят в чужбина, но са започнали пътя си от Варна и от Варненското музикално училище. Специално за фестивала свои проекти са подготвили Иво Станков с Младежкия оркестър и хор на Уитгифт Скул Лондон, Алисия Рафаелян и Кристиан Рьолингер, Атанас Кръстев и Квартет "Добри Христов" с проекта "Шубертиада", Концертно дуо Росен Идеалов и Георгита Бояджиева, а операта "Орфей и Евридика" на Глук е съвместен проект на музиканти от Варна и Кипър. Акцент в този модул е изключително успешният проект "Прелюдии" на Веско Станев. Ефектен е завършекът на този модул - концертът на Филхармония "Пионер" в Летния театър с участието на Варненския флотски оркестър, с изпълнението на грандиозната увертюра "1812" от Чайковски.


"Опера в Летния театър"


от 29 юни до 9 август включва премиерни спектакли на опера, мюзикъл и балет от програмата на Театрално-музикален продуцентски център Варна. Със специално внимание към младежката аудитория е мюзикълът "Тримата мускетари" от М. Дунаевски на 29 юни. В балета "Дон Кихот" на 14 юли, постановка на Сергей Бобров, ще танцуват лауреатите на последния Международен балетен конкурс във Варна Елена Свинко и Дмитрий Дячков. Оперните премиерни спектакли са "Лучия ди Ламермур" от Доницети на 4 юли, "Атила" от Верди на 7 юли и "Манон Леско" от Пучини на 9 август."Лучия ди Ламермур" ще дирижира Николета Конти от Болоня. Сред гостуващите гласове са италианската белкантова певица Валерия Сепе в ролята на Манон и солистът на Истанбулската опера Ефе Кислали в ролята на Де Грийо. На 2 август на основна сцена във Варненската опера ще видим и балета "Зле опазеното момиче" от Хертел.


Модулът


"На границата с класиката"


от 10 до 12 август разтваря класическите рамки на фестивала към териториите на джаз, поп и етно музиката. Три концерта в Археологическия музей ще изкушат почитателите на кросоувъра - проектът "Time after time" с Мира Кацарова, джаз трио и Варненския камерен оркестър, Константин Костов трио с импровизации върху класически и български теми, и хор "Космическите гласове" с диригент Ваня Монева.


Финалът на фестивала ще бъде поставен със


"Старинна и барокова музика"


от 17 до 21 септември. Тази година във "Варненско лято" се завръщат с нови проекти едни от най-аплодираните барокови ансамбли, гостували на фестивала - Ансамбъл "Маркиз" от Унгария с програмата "Нюанси на любовта в старинната музика", Зефира Вълова и Алексей Илисавский ще представят "Хендел в Лондон", а Бароков ансамбъл "Льо тандр амур" от Испания ще покаже нова сценична реализация на комичната опера "Слугинята господарка" от Перголези.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK