"Посоки" на Командарев и копродукция на братя Чучкови ще се състезават в Сараево

Кадър от "Синът на София"

© "Чучков брадърс"

Кадър от "Синът на София"Филмът "Посоки" на Стефан Командарев и сценариста Симеон Венциславов и "Синът на София", копродукция между Гърция, Франция и България, влизат в основния конкурс на фестивала в Сараево. И двата филма получиха летящ старт с дебютите си на престижни места - "Посоки" в програмата "Особен поглед" в Кан, а "Синът на София" - с международната награда от "Трайбека".


Двата филма ще се борят за "Сърцето на Сараево" с още 5 заглавия, всичките от Балканския полуостров. Два са турски, два грузински, един румънски, един гръцки и един албански (в който Гърция също има участие). Фестивалът ще се проведе между 11 и 18 август.


Сюжетът на "Посоки" (бел.ред. - работното заглавие бе "Съвместимост") е за 6 истории, които се случват в 6 таксита в София в рамките на 24 часа. "Те са повлияни от абсурдите и проблемите на днешната българска действителност и са обединени от една смърт, която ще даде шанс за нов живот. Шофьорите на таксита са водещите герои, които често са най-точните свидетели на действителността, включително и от тъмната ѝ страна", представиха го авторите му.


А "Синът на София" е семейна драма с фантастични елементи. Разказва се за 10-годишния Миша, чиято майка се мести от Русия в Гърция две години след смъртта на баща му и си намира недотам симпатичен втори съпруг. Действието се развива през лятото на 2004 г., когато гръцката песен - победител в "Евровизия", звучи от всеки ъгъл, а Атина е обзета от манията по Олимпийските игри. Това оказва влияние върху силното въображение на Миша, който се вижда като герой в детска приказка.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK