Имало едно време в Туин Пийкс, България

Шерилин Фен в кадър от "Туин Пийкс"

Шерилин Фен в кадър от "Туин Пийкс"Думите на Рей Уайз като Лейланд Палмър със сигурност тежаха повече от тези на баща ми". Така писателят, съвременен артист и основател на кино блога movies.bg Антон Терзиев определя влиянието на "Туин Пийкс", тръгнал по телевизията, когато той е още тийнейджър - в началото на 1992 г. Ако пост-комунистическа България прилича малко на объркания и некомуникативен Дъги Джоунс от новия сезон, то сериалът като че ли помага на младите да се ориентират в новото пространство, поне откъм поп култура.


"Имаше огромно любопитство към пропуснатото през цедката западно "нещо" и то към всеки детайл - маниери, дрехи, прически, коли, всичко това се гледаше под лупа".


В отсъствието на други нетрадиционни сериали преди и по време на излъчването му, "Туин Пийкс" се превръща в мейнстрийм в България. Той е дори твърде вероятно първият американски сериал, излъчван по телевизията или поне първият, който е по-особен като жанр.
"Трудно е да се разграничат собствените от общите спомени за сериала, но наистина имаше особен хайп", казва Терзиев, чиято нова изложба открива на 7 септември в Червената къща. "От сегашна гледна точка е ясно, че е бъгвал сериозно школуваните в квадратен реализъм възприятия. Беше нещо непознато и чуждо. И най-вече абсолютно неразбираемо и заради това очарователно. Шерилин Фен и Медхен Еймик изглеждаха недостижимо и болезнено секси за психиката ми. Спомням си и някакво тъмно влияние, като насърчение да навляза в територии, където нищо не е в мой контрол – a и си бях прилепчив към страхове. Реалността във филма приличаше на позната (от други филми) реалност, но смътно усещах, че това е мимикрия и нямам никакви ориентири. Спомням си, че това беше едновременно с травматично и хипнотично въздействие."


И все пак, не е ли странно, че хуморът и реалността на сериала малко по-абстрактни, за да бъдат възприети на масово? "Абстрактно? По онова време всичко изглеждаше абстрактно", казва кинокритикът Анита Димитрова от в. "Сега", която не е сигурна дали популярността му действително е опразвала улиците. "Улиците и без това си бяха празни и голи." Но със сигурност сериалът е първа сериозна среща на българската публика с Дейвид Линч – филмите му дотогава са познати сред тесен кръг киномани. "Преди това "Диво сърце" участваше на "Кинопанорама" и го даваха в някои кина, но нямаше много хора."


Според кинокритикът на "Капитал" Янко Терзиев "Туин Пийкс" отключва липсващ дотогава сегмент: издаването на книги, базирани на продукции. "Дневникът" на Лора Палмър и "автобиографията" на Дейл Купър излизат още през същата 1992 г. и то в близо стохиляден тираж.


Покрай завръщането на сериала през последните месеци двете книги бяха преиздадени от "Бард", а на български вече е преведено и обемното издание "Тайната история на Туин Пийкс".


Според кинокритикът на "Капитал" Янко Терзиев "Туин Пийкс" отключва липсващ дотогава сегмент: издаването на книги, базирани на продукции.

Според кинокритикът на "Капитал" Янко Терзиев "Туин Пийкс" отключва липсващ дотогава сегмент: издаването на книги, базирани на продукции.


Освен нови въпроси и полета за интерпретация, новият сезон донесе и множество нови персонажи. В актьорския състав като дясната ръка на героя на Дейвид Линч (като директора на ФБР Гордън Коул) е познатата и като певица Криста Бел, която ще има концерт на 17 ноември в Sofia Live Club. Евтините билети за него са вече разпродадени.


"Бях на 12-13 години, тъкмо бях открил Стивън Кинг и петдесетарския рокендрол. Освен това живеех в покрайнините на средно малък град, който, въпреки културните различния, не беше толкова различен от Туин Пийкс", казва Цветан Цветанов, организатор на концерта на 17 ноември, също така радиоводещ на предаването по БНР "Аларма" и основна фигура зад едноименна платформа, под чиято шапка през последното десетилетие бяха проведени десетки ъндърграунд събития.


Предимно познатата като певица Криста Бел в кадър от новия сезон на сериал. Зад нея - портрет на Франц Кафка, в офиса на ФБР, една от многото литературни препратки на Дейвид Линч

Предимно познатата като певица Криста Бел в кадър от новия сезон на сериал. Зад нея - портрет на Франц Кафка, в офиса на ФБР, една от многото литературни препратки на Дейвид Линч


"Да, масовост имаше. Когато имаш достатъчно ярка персонажна система и достатъчно количество врязващи се в съзнанието реплики, можеш да прокараш и най-абстрактната идея сред най-конвенционалната публика. Но може би не е само това. Не бива да подминаваме и факта, че "Туин Пийкс" се появи в едни години (не само в тукашен, но и в глобален план), когато и "конвенционалната публика" не беше това, което днес наричаме "конвенционална публика". Имаше глад/жажда/любопитство за други светове/измерения - нещо, което поотмря с развитието на технологиите и всеобщата достъпност и пренаситеност. Имаше и съзнателна, и подсъзнателна нужда, а и удоволствие от срещата с Непознаваемото - също доста различно усещане от днешната повсеместна настройка да си мислим, че знаем всичко и че можем да имаме всичко само с няколко кликвания."


Част от зина на Мартина Вачева

© Мартина Вачева, https://www.behance.net/martinavacheva

Част от зина на Мартина Вачева


За 29-годишната Мартина Вачева, тазгодишният носител на наградата за съвременно изкуство БАЗА, сериалът е част от израстването й като художничка: през 2015 г. тя прави зин, посветен на героите от поредицата.


Впоследствие те са част и от дебютната й изложба "Сериалити", в която пресъздава различни личности, превърнали се в поп-културни символи. За нея ценното е в "яркия визуален език, напомнящ ми на оживяла сюрреална картина от сънищата, който пресъздава темата за двустранния характер на човешката природа - за доброто и за злото, за видимото и скритото, за всичко това, което крие богатата човешка психика, но виждаме само една малка част от нея, защото останалата остава дълбоко заключена в едно друго измерение, което крием. Това е нещо, което остава актуално и вечно във времето просто го припознаваме в различни форми."


В България сериалът се излъчва по HBO. Финалният двучасов епизод на третия сезон се очаква на 3 септември.


Текстът ще се появи на английски в началото на седмицата в пътешественическото онлайн списание Post-Pravda.

Ключови думи към статията:

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 3140 Весело

  "удоволствие от срещата с Непознаваемото" - различното в България е, че всичко се приема рутинно-пренебрежително, като непонятна реакция от срещите с всичко непознаваемо досега. А и как иначе - ние сме наясно с всичко, защото сме велики - почитащи езически обичаи, посещаващи църкви и манастири, със задължителен червен конец и естествено начело по интелигентност в света! Въобще съчетаване на толкова много и различни абсурдности, че как няма да се изпразват улиците заради филма! Нали той отразяваШЕ, а и СЕГА, действителност, с непознаваема нормална реалност.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на maddrum
  maddrum
  Рейтинг: 577 Неутрално

  А като цяло новия сезон е пълна трагедия.

 3. 3 Профил на globetrotter
  globetrotter
  Рейтинг: 507 Неутрално

  25 години го чаках и не мога да повярвам колко бързо свърши този сезон. :/

  П.П. Трябва да се организира публично тричане на всеки, който използва "зин".

 4. 4 Профил на Умен и красив но не умнокрасив
  Умен и красив но не умнокрасив
  Рейтинг: 734 Неутрално

  Благодарен съм на Линч за преживяванията, които ми подари. Жалко, че сезона свършва и няма да има повече. Надявам се да направи поне още някой филм.

  No Pain No Gain
 5. 5 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3251 Весело

  ... Трябва да се организира публично тричане на всеки, който използва "зин".
  —цитат от коментар 3 на globetrotter

  Йес!

  Диалог у телевизора

  - Ой, Вань, гляди, какие клоуны!
  Рот - хоть завязочки пришей...
  Ой, до чего, Вань, размалеваны,
  И голос - как у алкашей!

  А тот похож - нет, правда, Вань, -
  На шурина - такая ж пьянь.
  Ну нет, ты глянь, нет-нет, ты глянь, -
  Я - вправду, Вань!

  - Послушай, Зин, не трогай шурина:
  Какой ни есть, а он - родня, -
  Сама намазана, прокурена -
  Гляди, дождешься у меня!

  А чем болтать - взяла бы, Зин,
  В антракт сгоняла в магазин...
  Что, не пойдешь? Ну, я - один, -
  Подвинься, Зин!..

  - Ой, Вань, гляди, какие карлики!
  В джерси одеты, не в шевьет, -
  На нашей пятой швейной фабрике
  Такое вряд ли кто пошьет.

  А у тебя, ей-богу, Вань,
  Ну все друзья - такая рвань
  И пьют всегда в такую рань
  Такую дрянь!

  - Мои друзья - хоть не в болонии,
  Зато не тащат из семьи, -
  А гадость пьют - из экономии:
  Хоть поутру - да на свои!

  А у тебя самой-то, Зин,
  Приятель был с завода шин,
  Так тот - вообще хлебал бензин, -
  Ты вспомни, Зин!..

  - Ой, Вань, гляди-кось - попугайчики!
  Нет, я, ей-богу, закричу!..
  А это кто в короткой маечке?
  Я, Вань, такую же хочу.

  В конце квартала - правда, Вань, -
  Ты мне такую же сваргань...
  Ну что "отстань", опять "отстань",
  Обидно, Вань!

  - Уж ты б, Зин, лучше помолчала бы -
  Накрылась премия в квартал!
  Кто мне писал на службу жалобы?
  Не ты?! Да я же их читал!

  К тому же эту майку, Зин,
  Тебе напяль - позор один.
  Тебе шитья пойдет аршин -
  Где деньги, Зин?..

  - Ой, Вань, умру от акробатиков!
  Гляди, как вертится, нахал!
  Завцеха наш - товарищ Сатиков -
  Недавно в клубе так скакал.

  А ты придешь домой, Иван,
  Поешь и сразу - на диван,
  Иль, вон, кричишь, когда не пьян..
  Ты что, Иван?

  - Ты, Зин, на грубость нарываешься,
  Все, Зин, обидеть норовишь!
  Тут за день так накувыркаешься...
  Придешь домой - там ты сидишь!

  Ну, и меня, конечно, Зин,
  Все время тянет в магазин, -
  А там - друзья... Ведь я же, Зин,
  Не пью один!

  1973г.

 6. 6 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 6204 Неутрално

  Легенда заради недоизказаното. Странно е да се "дописва" :) с продължения ...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 7. 7 Профил на SSmart
  SSmart
  Рейтинг: 1489 Весело

  Ни мъ кефи и не ми е "оказал" никакво влияние! Просто филм и то посредствен...

 8. 8 Профил на Мойше! Толкоз!!!
  Мойше! Толкоз!!!
  Рейтинг: 965 Неутрално

  До коментар [#5] от "xm...":

  Великият, неповторимият Висоцки:)

  https://www.youtube.com/watch?v=3PzQ1yqlOP0

  П.С. Слушал съм я десетки пъти (и съм я пял в компания на маса), ама не знаех че името е "Диалог пред телевизора".

  THOSE ARE MY PRINCIPLES! AND IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE OTHERS, TOO!
 9. 9 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  Новият Туин Пийкс е гениален. Не е свръхпопулярен като онези тийн сериалчета или като Троновете. Няма я онази кичозна маркетингова простотия, създадена да задоволи всеки лаик. Всичко е снимано и режисирано по дейвидлинчовски. Цял сезон сюжетът върви бавно, монотонно. Имаше десетки неразбираеми сцени, които обаче бяха един голям пъзел. всяка такава сцена е едно парче, а целият пъзел започна вече да се нарежда и за най-наблюдателните всичко си дойде на мястото.
  Целият сезон е направен като роман на Умберто Еко. Който е чел Еко, знае, че неговите романи са изключително сложни за разбиране, пълни с много неразбираема символика и с много безсмислени на пръв поглед глави. Същото важи напълно и за "Туин Пийкс" на Линч. Затова и книгите на Еко се четат основно от по-ограмотена публика, както и сериалът на Линч. Масовият зрител, свикнал да бързите вафлички, започна да оплюва сериала. Когато някой не може да разбере красотата на едно изкуство, по-добре да не го гледа. А Дейвид Линч знае как се прави качествено кино изкуство. За критиците на сериала препоръчвам Спайдърмен и Трансформърс.
  Гледахме един легендарен осми епизод, за който ще се говори с години и с който бъдещите кинематографисти ще се учат как се прави кино.

  И като за последно да кажа,

  "This is the water and this is the well. Drink full and descend. The horse is the white of the eyes and dark within. Gotta light?"

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 10. 10 Профил на socialen
  socialen
  Рейтинг: 402 Неутрално

  И една серия не съм гледал. Още като му прочетох навремето името на сериала и безинтерсът ми нарастна.

  Бях блокиран 73 пъти: 18.9-18.10; 12-15.9; 31.07-31.08; 25-29.07; 22.06-22.07; 12-19.06; 5-6.06; 25-26.05; 10-17.04; 5 -8.04; ... Пиша и в dnes.bg
 11. 11 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 523 Неутрално

  92 бях в 3 клас, не на всички деца им позволяваха да гледат сериала. А как се завиждаше на семействата със записващи видеа, които ги програмираха да записват епизод, като не да вкъщи. Даже от детското списание Фют си имах плакат на сериала над леглото. Други хитове американски сериали бяха Далас и Завръщане в рая.

 12. 12 Профил на alextan
  alextan
  Рейтинг: 523 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lou":

  Става ли да се гледа, без човек да си препомня старите серии?

 13. 13 Профил на OOPS
  OOPS
  Рейтинг: 233 Неутрално

  Баси безсмислените анализи, че и дълги, за тоя тъп сериал.

 14. 14 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Неутрално

  До коментар [#12] от "alextan":

  Не. Героите са същите. Актьорите са същите. Боби Брикс е неузнаваемо побелял, а Шели си е същата маца...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7830 Неутрално

  За всеки филм, колкото и да не е добър, си има зрители.

 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6304 Весело

  До коментар [#9] от "Lou":

  100% съгласен, колега! Прекрасно написано. Но да обясняваш, какво е кладенчова вода на едни розови същества, които на Коледа имат големи неприятности, е кауза пердута...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на sundblum
  sundblum
  Рейтинг: 458 Неутрално

  В новия сезон са махнати глупостите и е оставено само ценното. За тези които са очаквали поредната ноар кримка - сори.

 18. 18 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lou":Става ли да се гледа, без човек да си препомня старите серии?
  —цитат от коментар 12 на alextan


  Ами, този сезон няма почти нищо общо със събитията в първите два. Все пак в първите сезони е изградена една специфична за Туин Пийкс символика, която в хода на настоящия сезон се обяснява, но има и споменати ключови герои от първите два сезона. Героите са нови с малки изключения. Като цяло сюжетната линия е много хлабаво свързана с първите два сезона и дори аз, който бях забравил вече сюжета от 1992, нямах проблем - защото настоящият сюжет и коренно различен.

  Но искам предварително да предупредя, че на моменти сериалът е тежък, мъчен за гледане. Ако не сте харесвате филми като "Мълхоланд Драйв", не гледайте и Туин Пийкс - защото стилът на филмите на Линч е, както вече писах, странен, труден, и на моменти неразбираем. Затова и Линч не е любимец на масовата публика и не го канят да режисира комиксови холивудски блокбастъри.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 19. 19 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 826 Неутрално

  анита димитрова дгд, улиците и без това били
  празни и голи"... Не мога да разбера кому са нужни подобни лъжовни внушения!?... В началото на 92-ра България беше с поне 2 млн. повече българи в нея (подчертавам - българи) и точно по това време едва ли не хоби на всички беше да СА навън, по улиците, по безбройните новооткрити заведения, а така също и по площадите, където (си мислехме, че) правехме демокрацията!...
  Напротив, именно сега улиците са празни и голи, а хората ги няма никакви, хем без да дават Туин Пийкс по телевизията

 20. 20 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lou":

  Много снобско и безпомощно "анализче" по формулата "който не го разбира и харесва, значи е прост". Споменаваш и за "неразбираема символика", която на теб ти харесва, защото другите не я разбирали... Да, ама това е само според теб - разбират я не по-зле от тебе, което е видно, защото ти също не я обясняваш, а не я обясняваш, защото също не си я разбрал. Типичен класически снобизъм!
  Апропо, на мен Дейвид Линч ми харесва много, но не се надувам, защото ужким съм "разбрал" повече от някой друг, а просто защото ми харесва и без да подценявам онези, на които не им харесва..

 21. 21 Профил на patilanskomeze
  patilanskomeze
  Рейтинг: 346 Неутрално

  [quote#18:"Lou"][/quote]

  Каниха го преди човека, примерно да направи Звръщането на Джедаите, щото Лукас му е фен (впрочем както и всички разбиращи от кино), но той предпочете Дюн. В някоя паралелна вселена все-пак е приел да направи Джедаите и направо си го представям, хахаха. Всички излизат от кинозалата с коси щръкнали като от главния герой в Гумена Глава.

 22. 22 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#9] от "Lou":Много снобско и безпомощно "анализче" по формулата "който не го разбира и харесва, значи е прост".
  —цитат от коментар 20 на Митев


  Митев, мой стари форумен вечен опоненте, ти сложи ли си очилата, преди да прочетеш коментара ми? Къде съм написал, че хората са "прости"? Искаш да "опиша символиката". Ами в един форумен коментар няма как да стане. Гледал съм всичките 16 епизода на сезона досега и във всеки има по три страници символика за описване. А започна ли да пиша и анализ на осми епизод, там пък роман ще стане. Сюжетът също не го издавам, спойлери не съм писал - ето, някой вече писа, че искал да го гледа тепърва. Ако разкажа целия сюжет какво ще стане, къде ще отиде интересът?
  Отвори интернет, приятелю, и прочети коментарите за сериала. И ще намериш много критици, които казват, че "сезонът бил боклук". После ела пак да говорим. Те си искат Спайдърмен и това е. Прости ли са - те си знаят. Мога реферат по ефекти да ти напиша тук как Линч влияе на зрителите с кино средства и техники, ама няма как.

  Поздравявам те, че харесваш Линч, защото неговите фенове сме малко. Горе-долу колкото и феновете на Ларс фон Триер - един файтон хора. Но ти не коментираш онзи преди мене, който е оплюл сезона, а моя отговор. Защо така?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 23. 23 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 826 Неутрално

  До коментар [#22] от "Lou":
  Защото с такива илитерати не ми се разговаря, но пък леко се дразня, когато нещо ми заизглежда снобско. Ти примерно какво постигаш, като разговаряш с онези над тебе - ами нищо не постигаш - те си знаят едносричната песен и си я повтарят до тръсване и ето тогава обяснението за символиката, която те не разбирали безпомощно увисва. Всъщност е по-добре да се сетиш, че Линч не им харесва не заради неразбираемата от тях символика, защото те всъщност изобщо нито намират, нито дори търсят символика, за да тръгнат да ти опонират за символиката

 24. 24 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1461 Неутрално

  До коментар [#22] от "Lou":Защото с такива илитерати не ми се разговаря
  —цитат от коментар 23 на Митев


  Благодаря ти, колега, за мнението. Общо взето твоето мнение за мен ме интересува, колкото и това на бай Иван от Долно Нанагорнище. Но ти, като те гледам, хич не ми приличаш на ерудиран специалист. По-скоро на мърморещ дядка, недоволен от всичко. А ни как разбра аз дали съм илитерат или не, един Господ знае. Важното е, че ми четеш коментарите, за разлика от мен - нямам време и чета само произволни, а твоите рядко попадат в избора ми.

  За Линч донякъде се съгласявам с теб. Той е гениален и малко хора го разбират. Но няма да се уморя да споря с такива критици, които разбрали-недоразбрали тръгват да плюят един шедьовър. Да не обиждам никого, ама има един лаф за кладенчовата вода...

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 25. 25 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Зин хайп мейнстрийм...някаква паралелна хипстърска реалност.

  То в БГ и покрай Карлос Кастанеда имаше хайп...

 26. 26 Профил на lil_alex
  lil_alex
  Рейтинг: 2024 Неутрално

  Зин хайп мейнстрийм...някаква паралелна хипстърска реалност.

  То в БГ и покрай Карлос Кастанеда имаше хайп...

 27. 27 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":''За всеки филм, колкото и да не е добър, си има зрители. ''

  Зрителите за все по-тъпите филми стават все по-многобройни.

 28. 28 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#18] от "Lou":''стилът на филмите на Линч е, както вече писах, странен, труден, и на моменти неразбираем. Затова и Линч не е любимец на масовата публика''

  На мене Линч не е любимец точно, защото разбирам триковете и похватите му, които обикновено прикриват псевдо-дълбочина.

 29. 29 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#21] от "patilanskomeze":

  Дюн е един от най-слабите и досадни филми, които съм гледала.

 30. 30 Профил на princess_x
  princess_x
  Рейтинг: 1303 Неутрално

  До коментар [#21] от "patilanskomeze":

  Дюн е един от най-слабите и досадни филми, които съм гледала.

 31. 31 Профил на Антония Пелова
  Антония Пелова
  Рейтинг: 8 Весело

  Поздравявам всички фенове на шедьовъра Туин Пийкс с това прелестно българско бижу... https://www.facebook.com/pg/Ke.Vi.Peace/videos/?ref=page_internal

 32. 32 Профил на Антония Пелова
  Антония Пелова
  Рейтинг: 8 Весело

  Поздравявам всички фенове на шедьовъра Туин Пийкс с това прелестно българско бижу... https://www.facebook.com/Ke.Vi.Peace/videos/vb.271036362906893/1641020439241805/?type=2&theater

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK