Кога, къде, какво на започващия днес "КвАРТал" фестивал

Кога, къде, какво на започващия днес "КвАРТал" фестивал

© КвАРТалДокато в Пловдив се вихри тринайсетата "Нощ" на музеите и галериите, София отбелязва патронния си празник 17 септември със собствен градски фестивал този уикенд. Десетки галерии, ателиета, барчета и организации, населяващи района на стария Еврейски квартал обединяват сили за второто издание на "КвАРТал фестивал", за да покаже, че зоната между и около булевардите "Дондуков", "Мария Луиза", "Сливница" и "Левски" може да е културното сърце на София.


Над 70 са местата, които подготвят специални събития от днес до неделя. Освен с Дома на киното, Минералните бани, Синагогата, църквата "Света Параскева", районът може да се похвали със все повече студиа, магазини и заведения, намерили дом в старите софийски къщи. Няколко тура - архитектурен, исторически, еврейски, гурме, графити и алтернативен (последният е платен и включва стартов пакет указания) - ще покажат скритите забележителности на мястото. Онези, които предпочитат да шляят сами обаче,


основните точки в координатната система на фестивала се очертават пет
Домът на киното е официалният инфо център на "Квартал", където освен прожекции, ще има и откриващото с музикалния проект Groovy Sessions тази вечер. В двора на шоколадова фабрика на ул. "Георг Вашингтон" 12 ще се състоят две други големи музикални събития - концерт на алтернативната група Black Swells (събота 16.09) и хип-хоп изпълнителите Жлъч и Гена в неделя от 19.30 ч., а на покрива й в двата дни от 17 ч. ще има по един пърформънс. Първият е "Верижна реакция" на съвременния художник и основател на галерия "Aether" Войн де Войн, а вторият - литературното четене "Актьори срещу поети".


Кога, къде, какво на започващия днес "КвАРТал" фестивал

© КвАРТал


Коуъркинг пространството SOHO е отправна точка за любителите на хапването и посетителите с деца - с панаир на уличната храна,работилници за роботи и възобновяема енергия, издателства като "Рибка "и "Точица" и с грънчарското колело на художника Марио Ангелов, чиято изложба "Отпечатъци" ще бъде открита в събота. Там е и началната точка за алтернативния тур, създаден от Free Sofia Tour. Пресечката на ул. "Сердика" и "Триадица" и градинката на ул. "Цар Симеон" 58 ще служат като фестивални центрове на открито с напитки и приятна атмосфера за сядане.


Изложба на моноцикли, демонстрация на Столичната пожарна и дегустация на арменски сладки са само няколко от останалите предложения на различни места из квартала. За гид към събитията може да послужи фейсбук страницата на фестивала, както и официалната програма, която може да се намери и онлайн.


Кога, къде, какво на започващия днес "КвАРТал" фестивал

© КвАРТал

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK