Побутни ме, или кой е тазгодишният нобелист по икономика

Побутни ме, или кой е тазгодишният нобелист по икономика

© Tt News Agency, ReutersПрез 2008 г. авторът на "Дневник" Румяна Тихолова представи единствената преведена на български езика книга на икономиста Ричард Тейлър - който днес спечели Нобелова награда за изследванията си в областта на поведенческата икономика. "Дневник" препубликува ревюто на "Побутване".


Каква е разликата между стимул и подтик? Рационалният хомо икономикус намалява потреблението на бензин, когато цената скача. Или ограничава скоростта, с която кара по магистралата, за да минимизира разхода на гориво. Или спазва пътните знаци, за да избегне глобите. В света на хомо икономикус по-високата цена на бензина е стимул за по-малко потребление или по-ниска скорост. Рискът от наказание пък е стимул да следваш правилата. Но светът невинаги е логичен и подреден: хомо сапиенс невинаги мисли и действа като хомо икономикус.


Индивидите затова имат не само нужда от стимули, но и от подтици, твърдят Ричард Тейлър и Кас Сънстийн в бестселъра "Побутването: Как да подобрим решенията за здравето, богатството и щастието". Подтик е, когато посегнеш към плодовете, а ти се яде торта, ако плодовете, а не тортата са първото нещо, което се набива в очите, когато влезеш в кафетерията.
В Чикаго на брега на езерото Мичиган има път с красива гледка и опасни завои. Градските власти са достигнали до извода, че само с пътни знаци няма да обезпечат безопасността. Затова ограничението от 25 мили (около 40 км/ч) е изписано на платното. Още по-важно: след знака шофьорите виждат бели ивици, разположени перпендикулярно на платното. С приближаването на завоя ивиците се сгъстяват, което кара шофьорите несъзнателно да ограничават скоростта. Подтикът към несъзнателната ни природа се оказва по-силен от рационалния стимул, за да се постигне желаният резултат.


Блъскане и побутване


Техниката на побутването е позната отдавна на маркетолозите и последиците невинаги са с положителен знак за потребителите. Но според Тейлър и Сънстийн побутването може да се превърне в мощна сила за подобряване на решенията в бизнеса и обществената политика.


Ако на климатика имаш устройство, което да ти показва всеки път, когато намалиш градусите, с колко се увеличава потреблението на електроенергия, това вероятно ще те накара да преброиш до десет и да се замислиш дали по-ниската температура наистина си струва.


Побутни ме, или кой е тазгодишният нобелист по икономика

© Handout, Reuters

Друг енергоспестяващ подтик би бил, ако електрическите компании изписват на сметките средното месечно потребление на ток на абонат за конкретния регион. Подобен експеримент в Калифорния показва, че много домакинства с потребление над средното намаляват консумацията.


"Но побутването често има и ефект на бумеранг", предупреждават Тейлър и Сънстийн. В експеримента от Калифорния част от потребителите с консумация под средната започват да харчат повече. Тук на помощ идват дребните неща, които правят голямата разлика.


На сметките компанията поставя усмихнат или намръщен емотикон в зависимост от това дали клиентът е ограничил консумацията. Резултатът е слисваш: абонатите с намръщен емотикон намаляват консумацията, а тези с усмихнат - се стремят да я запазят под средните стойности.


Естествено има и примери за безскрупулно сбутване. Това може да ти се случи, ако забравиш да си прочетеш внимателно договора за заем и се окаже, че щом не предоговориш условията след първата година, започваш да плащаш лихва, която ти съсипва бюджета. Използвайки разсеяността, липсата на време или недостатъчните познания, банката те е побутнала да "избереш" драконовската лихва.


Избери вместо мен


Хората са емоционални, страдат от предубеждения, имат проблеми със самоконтрола, трудно анализират вероятности и сложна информация, водени са от инерцията или поведението на другите, пишат Тейлър и Сънстийн. Така оставени на собствената си рационалност, често се проваляме във вземането на правилните решения. Или просто се отказваме да вземем решение.


Целта на това, което Тейлър и Сънстийн наричат "архитектура на избора", е не да ограничим свободата на избор, а да създадем среда, в която индивидите с по-голяма вероятност и при достатъчно информация предпочитат определено решение. "С други думи, ние сме за ползата от съзнателни усилия от страна на корпорациите и обществените институции, които могат да насочат избора на хората в посоки, подобряващи живота", казват авторите на "Побутването".


Побутни ме, или кой е тазгодишният нобелист по икономика

© Handout, Reuters


Остава открито питането дали правителствата и бизнесът са достатъчно компетентни и добронамерени. Истината е по средата и отговорът е "понякога". Но за потребителите и гражданите винаги остава възможността да гласуват с портфейл или бюлетина за компаниите и политиците, които са им предложили добри решения.


Nudge: Improving Decisions About Health, Wealth, and Happiness. Richard H. Thaler and Cass R. Sunstein. 2008.
Авторът на рубриката е консултант по международно развитие, мнения може да изпращате на [email protected]

Ключови думи към статията:

Коментари (16)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2987 Неутрално

  "когато намалиш градусите, с колко се увеличава потреблението на електроенергия, това вероятно ще те накара да преброиш до десет и да се замислиш дали по-ниската температура наистина си струва."

  Всяка модерна кола показва какъв ти е разхода на гориво в момента. Не съм сигурен дали някой изобщо се съобразява какво пише там.

  Демек ако вместо със 140 караш със 90, ще спестиш 1-2-3 литра на 100 км, но пък ще пристигнеш малко по-късно.

 2. 2 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5708 Неутрално

  Поведенчески хитрини, използвани отдавна :)

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 3. 3 Профил на Ivan_
  Ivan_
  Рейтинг: 507 Весело

  Това е някаква манипулация!
  Във форума на Днавник има сума коментиращи, които не признават съществуването на психиката, психологията като наука и т.н.

  Какъв Нобел какво , чудо за подобни измислици!

  Модератора е неадекватен!
 4. 4 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1512 Неутрално

  Както да ни звучи, да речем добронамерено или доста предвзето, да очакваме някой друг да ни вкара в правия път, а не да ни манипулира в свой интерес, което се случва непрекъснато с всяка една реклама, принципно не ми харесва, защото пак, за кой ли път се прехвърля необходимостта и отговорността от нас, на някой друг.
  Дали в миналото е било цар, пъдар, кмет и поп, дали днес ще бъде поредния "бащица", та стигнем чак до многонационалните компании е все едно.
  В края на краищата всички се раждаме с глави и в тях би трябвало да има нещо, което освен да речем две-три гънки ( за равновесие, глад и секс:)) би трябвало ние, а не някой друг, да образуваме и още две-три нови, за да можем да живеем повече или по-малко рационално.
  А ако не искаме и ни е тежка подобна работа, ами ще ни стрижат като овчици, ще ни доят като крави и ще трябва да опъваме като волове и да се надяваме, че ще ни подхвърлят нещо за лапане, а камшика ще играе по-леко и по- на рядко.

 5. 5 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#3] от "ivan_":

  "Какъв Нобел какво , чудо за подобни измислици!"

  Побутване! Нобелът е даден за побутване на тия веселяци да закрият "откритото питането дали правителствата и бизнесът са достатъчно компетентни и добронамерени." Сиреч, абонатите с намръщен емотикон късат сметката и "побутват" ел. компнията (Елрон) към оптимизация ... или фалит.

 6. 6 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 883 Неутрално

  Чикагския университет е (тази година) на 10-то място в света. Да си преподавател там е доста отговорна позиция. И завиждам на студентите там, сега ще имат и преподавател нобелист!!
  Не съм чел нищо от Ричард Тейлър, но явно си заслужава нобела. Труда му е не само по икономика, но и по философия и човечност.

 7. 7 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 853 Неутрално

  точно пък в САЩ да се говори, че потреблението на бензин намалява като "скочели цените". кахърите на белия човек. напълно рационално средният американец няма защо да го прави.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 8. 8 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1503 Неутрално

  Аз си мисля, че няма как да има някой, който да е по-умен от форумните кибици в Дневник и съвсем справедлив е техния гняв, че не са получили Нобелова награда за дървена философия.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 9. 9 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#6] от "charlesdegaulle":

  Специално "Буут" Бизнес Факултета на ЧУ е 3-ти в САЩ, с годишна такса над 66 хиляди. Както се казва "за каквото плащаш, това получаваш".
  Може би сред най-добрите моменти на образованието там е факта, че преподават преподаватели доказали се не само в теорията, но и в практиката, често със свои успешни бизнеси. Талър например има инвестиционна фирма.
  Давам линк за преподавателския състав на факултета, обърнете внимание на съвместтелите (adjunct faculty) и огромното разнообразие от опит който те внасят. https://www.chicagobooth.edu/faculty/directory

 10. 10 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#3] от "ivan_":

  Във форума на Днавник има сума коментиращи, които не признават съществуването на психиката, психологията
  ----

  Само балканската. Няма такава.

 11. 11 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#8] от "Darcas":

  " съвсем справедлив е техния гняв, че не са получили Нобелова награда за дървена философия"

  Не ве, само се питаме колко трябва да е дървена философията за може и "Нобелът" да се откине.
  Все пак Алфер Нобел не е смятал икономиката за наука и тя не е включена в завещанието му. Но понеже е знаел, че нуката се развива, е дал възможност на наследниците/управителите на фондацията да определят и друга награда.

 12. 12 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2646 Весело

  До коментар [#10] от "Brother Felonious":

  "Само балканската."

  Не само балканската не признават, ами като почнеш на ред Каспировски, Касперски, Капустин и стигнеш до Орешарски. Сите тия все на психика и психолигия разчитат ... за да изпразнят джоба на свободните, но бедни форумци.

 13. 13 Профил на Brother Felonious
  Brother Felonious
  Рейтинг: 289 Весело

  До коментар [#12] от "wanderer":

  Може да е въпрос на семантика, но според мен има разлика между 'психология' и 'психопатология'. Последната е, като свободна дефиниция, вид отсъстваща 'психология'. Например, един форумен злодей 24/7 рИве, че Айнщайн е шарлатанин, наедно с всички финансирани физици, и по тази причина трябва да се вземат обратно раздадените Нобелови награди. А със спестените пари трябжало да се лекуват бедните и болни деца. Власт на народа! Венсеремос!

 14. 14 Профил на dirbg
  dirbg
  Рейтинг: 413 Неутрално

  "когато намалиш градусите, с колко се увеличава потреблението на електроенергия, това вероятно ще те накара да преброиш до десет и да се замислиш дали по-ниската температура наистина си струва."Всяка модерна кола показва какъв ти е разхода на гориво в момента. Не съм сигурен дали някой изобщо се съобразява какво пише там.Демек ако вместо със 140 караш със 90, ще спестиш 1-2-3 литра на 100 км, но пък ще пристигнеш малко по-късно.
  —цитат от коментар 1 на realguru


  Моята кола ми показва 5/100 със 100км/ч, 6/100 със 150км/ч и 18/100 със 220км/ч. Определено 18-ката ме пази, когато имам нужда от адреналин.

 15. 15 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 883 Неутрално

  До коментар [#9] от "daskal1":

  Благодаря Даскале, чак до там не се бях разровил...

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4430 Неутрално

  До коментар [#15] от "charlesdegaulle":

  Виновен чрез асоциация :-)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK