Карти на България от преди Освобождението на изложба в София

Снимка: ГИС Алианс

Снимка: ГИС АлиансИзложба представя уникални карти от преди разпада на Османската империя и разказва за развитието на българската картография след Освобождението.


Поводът за изложбата на картите, които са собственост на ГИС Алианс, Военно-географска служба, български компании и частни колекционери, е Световният ден на географските информационни системи - 15 ноември. До тогава и ще бъде открита изложбата, подредена във фоайето на бизнес центъра Capital Fort на бул. "Цариграско шосе" 90.


Експозицията съдържа 18 репродукции на карти в периода от 18 до края на 20 век и представя историята на картографията в България, както и европейски карти на Балканите и Османската империя преди разпада й.
Много от изложените карти са били в частни колекции и не са излагани публично досега. 10 от картите правят ретроспекция на българската картография - първите карти създадени в България са по време на Руско-турската освободителна война, когато руският Топографски корпус, на базата на изградената от тях геодезическа мрежа, извършва мензулна снимка на освободените български територии в М1:42 000.


Картообработването е извършено след войната в Русия и на базата на тази снимка се издават карти в производни мащаби: 1:42 000, 1:105 000, 1:126 000, 1:210 000 и 1:420 000. Те са предоставени на Княжество България за нуждите на новата българската войска и икономика.


"В първите години тези карти са били преиздавани с руските знаци, разграфка, номенклатура и наименования. След 1900 г., новосформираната топографска част към Щаба на Армията (27.12.1891 г.), започва тяхното частично реамбулиране и постепенното им преиздаване с българска знакова система, наименования и допълнителни оцветявания за различните картографски елементи от местността. Картите, създадени от Руския топографски корпус и техните последващи български преработени издания служат на българската войска и армия в продължение на повече от 60 години. Те са ценен източник на информация за различни исторически изследвания и проучвания", пояснява подполк. д-р Мариян Марков от Военно-графска служба към Министерството на отбраната.


В началото на 20 век нараства нуждата от нови, по-подробни и достоверни карти за бързо развиващата се икономически и социално българска държава.


Реамбулирането и преиздаването на руските верстови карти не е достатъчно и Военнокартографическия институт започва от 1900 г. издаването на първата българска карта в М1:40 000, с височина на сечението 10 м. Картата е едноцветна, с български шрифт, надписи и условни знаци. Основа за нейното издаване са руските топографски оригинали в М1:42 000, като реамбулирането е извършено на сини копия, получени от същите карти. Тази дейност продължава до 1919 г., като обхваща районите южно от Стара Планина, както и черноморския район и част от Добруджа.


Освен ретроспекция на развитието на картографията през годините след Освобождението, като част от изложбата са изложени три карти, създадени в Холандия и Австрия, които дават илюстрация на етническото разделение в Османската империя и нейната европейска част преди Освобождението на България. Според специалисти, тези карти играят роля при формирането на последващите териториални карти на освободените държави. Една от тези карти е от известния холандски издател от 18 век Исаак Тирион.

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Много обичам стари и съвременни карти и атласи. Сам събирам, макар да нямам пространства да ги излагам. Най-старата ми е карта на Балканите от ок. 1700 година. Интересна е главно с комбинацията си от антични, средновековни и османски названия.

  E PLVRIBVS VNVM
 2. 2 Профил на vkiril
  vkiril
  Рейтинг: 257 Неутрално

  ГИС Алианс е името на българска асоциация на фирми, работещи в областа на географските информационни системи и като такова не се разписва. Няма такова нещо като: географска информационна система "Алианс".
  Моля, поправете в статията.

 3. 3 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Имам едно карта на която Варна е гр.Сталин, Мусала е вр.Сталин а Шумен е Коларовград. Пазя си е като очите, да имат децата нагледно пособие за простотиите на Ниновата партия!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 4. 4 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2161 Неутрално

  До коментар [#1] от "PavelCZ":

  В старите карти на Европа от началото на 20-ти век тя е съставена от към петдесет-шестдесет (етнически) региона. Това относно Каталуния...
  България пък е била сбор от Мизия,Тракия и Македония.

 5. 5 Профил на abdelhaqq
  abdelhaqq
  Рейтинг: 778 Неутрално

  До коментар [#1] от "PavelCZ":

  аз също. но при мен интересът е много религиозно натоварен. много впечатляват разликите в светогледите, мислени през картите: от средновековната мапа мунди с Т проекция и център ерусалим, през арабските неутрални проекции до китайската нескончаема картографска лента, която почти без контраст, подобно на музиката, се разгръща.

  בני אתה אני היום ילדתיך
 6. 6 Профил на falkoneti
  falkoneti
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  Е що чак там е изложбата?

 7. 7 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1175 Любопитно

  Аз също събирах различни географски карти на различни държави и територии през годините, като най-много ми харесваха едни атласи на континентите, издавани от едно руско издателство, с много подробности за отделните държави в тях. Това се случваше през далечните 1983-4-5 години, от там насетне съм купувал най-вече пътни карти на Б-я и Европа. Бих разгледал изложбата с удоволствие, ама много ми е неудобно мястото й, ще изчакам някоя по-добра локация в София...

 8. 8 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 555 Любопитно

  До коментар [#1] от "PavelCZ":


  До коментар [#3] от "lz2":

  Пазете като очите си. В някои отношения географията е скука, особено в училище, но по отношение на картите е първа наука, поне що се отнася веднага да се ориентираш кое къде е по света. Аз късно осъзнах цената на картите като съкровище, единственото , което имам, е един стар календар от 2001 с репродукции на най-старите карти от света и европа, цветни, с картинки, животни, морски чудовища , ангелчета и др. 1980г. местихме училището в нова сграда и от хранилищата излязоха стари карти кой знае от кога, някои съвсем запазени. Ама а де, кой да се сети да прибира, колко неща отидоха на боклука. Пазете, след време ще имат висока цена, и като предмет, и като пари.

 9. 9 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 4223 Неутрално

  Дневник, длъжен съм да ви попраня! Моля в интерес на историческата истина да замените израза "освободените български територии" в края на четвъртия параграф на стотшята с "завладените български територии"! Русия НЕ освобождава България, а завладява територии на Османската империя! България се освобождава сама със Съединението и Сръбско- българската война!

 10. 10 Профил на mte51489278
  mte51489278
  Рейтинг: 213 Неутрално

  Дневник, длъжен съм да ви попраня! Моля в интерес на историческата истина да замените израза "освободените български територии" в края на четвъртия параграф на стотшята с "завладените български територии"! Русия НЕ освобождава България, а завладява територии на Османската империя! България се освобождава сама със Съединението и Сръбско- българската война!
  —цитат от коментар 9 на vassilun


  Браво +++++++

 11. 11 Профил на гошо
  гошо
  Рейтинг: 1110 Любопитно

  До коментар [#9] от "vassilun":

  а това "съединение " на каква база става бе ИСТОРИЧАРИНО

  гошо
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK