Почти половината човечество вярва в интелигентен извънземен живот

Проучването е предприето по повод 40-годишнината от излизането на първите "Междузвездни войни"

© Reuters

Проучването е предприето по повод 40-годишнината от излизането на първите "Междузвездни войни"Почти половината от човечеството вярва в съществуването на интелигентен извънземен живот, а четвърт иска да влезе в контакт с него, твърди ново проучване на компанията Glocalities, цитирано от "Ройтерс".


Изследователите твърдят, че е най-голямото, правено досега, сред 26 хиляди респонденти в 24 държави. 61% от тях вярват в съществуването на форми на живот другаде из Вселената, а 47% - че има технологично напреднали цивилизации.


Само 17% от запитаните смятат, че сме сами. Останалите 22% заявяват, че не знаят.
Освен това една четвърт от анкетираните са на мнение, че първите форми на живот на Земята са дошли "от друго място във Вселената". Скептични към тази идея са 39%, а 36% не знаят.


Най-много привърженици на идеята за разумни извънземни има в Русия - 68%, следвана от Мексико, Китай и съседна Румъния. Холандците, индонезийците и турците са на дъното на класацията с 28%. България не е била част от проучването.


60% от тези хора смятат, че човечеството трябва да установи контакт с други цивилизации, ако ги открие. 21% са против.


Профилът на човека, който вярва в интелигентни форми на живот отвъд Земята сочи, че той се интересува от наука и технологичен прогрес, но и от политика и изкуства, толерантен и широко скроен е и поддържа идеята, че "мечтите и въображението създават реалността около нас". Той също така е застъпник на идеята за правителствена прозрачност и има антиавторитарно мислене, казват от Glocalities.


Проучването е направено между декември 2015 г. и февруари 2016 г. в държави, които представляват 62% процента от населението в света и 80% от световната икономика. То е предприето по случай 40-годишнината от излизането на първия филм от поредицата "Междузвездни войни" и излизането на поредната серия след седмица. Според фирмата настроенията сред населението допринасят за популярността на тези филми, макар изследването да не отразява как самата популярна култура им влияе.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK