Бизнес за милиони: как настолните игри се превръщат в машина за пари

Снимката е от официалната фейсбук страница на играта <a href="https://www.facebook.com/CatanCommunity/photos/a.10151809624880958.1073741835.75949995957/10155343460960958/?type=3&theater" target="_blank">"Катан"</a>

Снимката е от официалната фейсбук страница на играта "Катан"Авторът на статията е един от организаторите на предстоящия в края на март фестивал за настолни игри Sofia Board Game Weekend. Подробности за фестивала очаквайте скоро в "Дневник".


Преди десетина години прогнозата беше еднозначна - видеоигрите ще превземат света и ще пратят всички останали забавления в ъгъла. И те наистина имат своя огромен дял, но сегментът на настолните игри бавно и методично си отнема своята част от пая. Последните данни от САЩ показват, че продажбата на настолни игри е нараснала с 28% само за една година - от 2016 г. до 2017 г. Очаква се растежът да продължи с подобни темпове поне още няколко години.


Причината е прозаична – семейното забавление има все по-голям дял от пазара, защото децата, които са играли преди едно поколение, са пораснали. И са станали млади възрастни с хоби и пари. Според компанията за глобални проучвания Euromonitor International през 2016 г. световният пазар на настолни игри е възлизал на 9.6 млрд. американски долара. До 2021 г. се очаква ръст от още 5 млрд. долара. Успехът се дължи и на сегментирането.


Парти игрите
Парти игрите са такива, в които дългото мислене отстъпва на повече смях и забавление. Игри като Cards Against Humanity, Secret Hitler и Exploding Kittens се продават изключително добре. Освен това те се възползват много добре от на платформата за груповото финансиране (т.нар. краудфъндинг) "Кикстартър". Всъщност най-голямата категория в платформата е "Игри", а в нея настолните игри и видеоигрите са в отношение 3:1.


Снимката е от официалната фейсбук страница на играта <a href="https://www.facebook.com/explodingkittens/">Exploding Kittens</a>

Снимката е от официалната фейсбук страница на играта Exploding Kittens


Игрите за възрастни


Сериозна част от игрите в момента имат две версии – NSFW (not suitable for work) и обикновена. NSFW е с мръсни думички и картинки и съответно по-забавна и груба. Някои игри си имат направо версия за възрастни – Midnight Taboo например (всъщност това си е просто по-добре подредена игра на асоциации). Този сегмент е нараснал с над 100% процента за една година. Exploding Kittens също помага - 8,8 млн. долара, събрани в "Кикстартър", и над 2,5 млн. продадени копия.


"Европейски" срещу "американски" игри


Друга много добре развиваща се ниша са т.нар. европейски игри. Те са насочени към по-възрастните играчи, които имат и повече опит, и повече време. Според официалните данни от вносители и издатели продажбите на игри като "Заселници на Катан" и всички подобни с повече стратегия в тях са минали границата от 300 млн. долара през 2016 г. А през 2013 г. стойността на продажбите е била 75 млн. долара.


Модерните "европейски" игри се зараждат в Германия и вероятно заради това в тях елементът на войната почти отсъства. Вместо това се строи. В американските - например "Риск", пък участниците се бият през цялото време и целта на всеки е да завладее света.


В "Монополи" целта на участниците и да докарат останалите до фалит. Затова и там финалът често е придружен с обръщане на дъската и крещене или сълзи. В "европейските" игри подобна грубост няма. Да, има агресивност, но тя се изразява в това, че играчът взима ресурс или позиция, която е нужна и на опонента му, но му оставя все пак възможността да направи нещо различно, вместо просто да стиска зъби и да мрази надвилия го. Всеки участник има собствен проект и не зависи чак толкова много от другите. И почти никога не бива елиминиран в процеса на игра. Докато в "Риск", ако си последен, може и да не се добереш до смислен ход. Тази разлика, непозната в Америка само допреди петнайсетина години, също помага за развиването на пазара.


Снимката е от официалната фейсбук страница на играта <a href="https://www.facebook.com/Ticket-to-Ride-8845895350/">Ticket to Ride</a>

Снимката е от официалната фейсбук страница на играта Ticket to Ride


Гигантите Asmodee и Hasbro


Разбира се, не всичко е розово. И в света на настолните игри има два гиганта, които поглъщат почти всички други (засега само в САЩ) – Hasbro и Asmodee. Hasbro държи Monopoly, Clue, Battleship, Axis & Allies, Magic the Gathering, D&D, Pokemon и още доста заглавия.


Последната сделка на Asmodee бе през миналия месец – изкупуването на Mayfair Games - компанията, която започна модерната революция отвъд океана именно със "Заселниците на Катан". Asmodee притежава още Pandemic, Dead of Winter, Ticket to Ride, Star Wars..., почти половината от 100-те най-добри игри.


За да издържат на конкуренцията, по-малките издателства издават по-малко игри - така не рискуват да са на загуба. По-малко издадени игри обаче означава по-малко различни идеи и по-малко дизайнери, които правят нещо различно. В Европа този проблем засега не съществува.


Снимката е от официалната фейсбук страница на играта <a href="https://www.facebook.com/CatanCommunity/photos/a.10151809624880958.1073741835.75949995957/10155343460960958/?type=3&theater" target="_blank">"Катан"</a>

Снимката е от официалната фейсбук страница на играта "Катан"


Спасението "Кикстартър"


През 2017-а в "Кикстартър" са реализирани 400 повече настолни игри, отколкото през 2016 г. Общата сума на подкрепените проекти е над 36 млн. долара. Проблемът с краудфъндинг платформата е, че след реализирането на проекта продажбите секват - тоест няма как да стигнеш до по-широка публика.


Но все пак има и други пътища - през 2017 г. двата най-големи фестивала за настолни игри в света - в Индианаполис и в Есен, бяха посетени от почти 400 хил. души. За конвенцията в Индианаполис всичките 200 хил. билета бяха продадени предварително - нещо, което се случва за първи път в историята.

Ключови думи към статията:

Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6881 Любопитно


  Зависи зависи....настолните игри е широко понятие - едно е ако семейството вечер или събота-неделя/ама семейството трябва да има поне четири играча ? /се събират вечер на масата -друго е ако се разиграват фирмени макетингови продукти с реклами и т.н.....?

  karabastun1@abv.bg
 2. 2 Профил на serpico
  serpico
  Рейтинг: 1095 Весело

  Цяла нощ пляскахме събърбия... обаче за мен най добрата ”настолна” игра е бриджа :))). Него мога да го плескам до безкрай

  Pure Chewing Satisfaction
 3. 3 Профил на nwj49315903
  nwj49315903
  Рейтинг: 1352 Неутрално

  Цяла нощ пляскахме събърбия... обаче за мен най добрата ”настолна” игра е бриджа :))). Него мога да го плескам до безкрай
  —цитат от коментар 2 на serpico


  Игрите с карти и за мен са №1. иначе настолните игри помагат и за откриване на заложби на децата от ранна възраст.

 4. 4 Профил на pariah
  pariah
  Рейтинг: 1129 Весело

  Риск е голям купон... и някак си не отключва такава агресия спрямо ближния и не скарва приятели, както Монополи.
  Но трябва да намериш достатъчно заинтересовани приятели, за да е интересно.

  - A witty saying proves nothing. Voltaire
 5. 5 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 10615 Неутрално

  Картите :)
  Впрочем не казват какъв е делът на новите настолни игри в последните години спрямо видеоигрите

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 6. 6 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 1858 Неутрално

  Горещо препоръчвам да проверявате статиите, преди да ги публикувате. Това горе е написано безкрайно неграмотно.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 7. 7 Профил на owz46306052
  owz46306052
  Рейтинг: 450 Неутрално

  До коментар [#6] от "Тюфлекчия":
  Гущера, Косата или просто Пешо от Обеля е доста грамотно дете... това, че е предал информацията без никаква излишна украса не го прави неграмотен, а по-скоро скучен за незаинтересуваната публика...


 8. 8 Профил на Wornoxmaniak
  Wornoxmaniak
  Рейтинг: 966 Неутрално

  До коментар [#2] от "serpico":

  Кога ща сцепа на едно сантасе?

 9. 9 Профил на пане бичев
  пане бичев
  Рейтинг: 0 Весело

  Бизнес ама за всички ...със всяка нова серия от играта ,ново PC....а..щом се разраства е лошо по-принцип децата и хората да седят с часове пред мониторите....

  кошмарът на червените терористи
 10. 10 Профил на Цайко
  Цайко
  Рейтинг: 1201 Неутрално

  До коментар [#9] от "пане бичев":

  Пан пане, не си схванал идеята на настолните игри, става дума за нещокато "Не се сърди човече". Няма РС, няма монитори.

 11. 11 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Бизнес ама за всички ...със всяка нова серия от играта ,ново PC....а..щом се разраства е лошо по-принцип децата и хората да седят с часове пред мониторите....
  —цитат от коментар 9 на пане бичев


  Чучка писалте, не читател...

  Сега направи разликата между "не се сърди човече" и компютърна игра.
  И ново РС купуваш, само ако не знаеш какво правиш. Много хора си купуват едно читаво дъно, а останалото колкото да ги изкара година и ги обновяват с времето.

 12. 12 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Традиционните игри с карти не може да се сравняват с настолните/бордовите игри като забавление и сложност. Едва ли някой който твърди това е отделял час два да разучи сложна игра камо ли да се събере с приятели да поиграят пет шест часа. Не става дума вече за монополи или не се сърди човече, нещата са много по-добре обмислени, комплексни и интересни, затова и игрите струват 60-80 лв и са с високо качество като изработка.

  Умерен толераст
 13. 13 Профил на пане бичев
  пане бичев
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#9] от "пане бичев":Пан пане, не си схванал идеята на настолните игри, става дума за нещокато "Не се сърди човече". Няма РС, няма монитори.
  —цитат от коментар 10 на Цайко


  Верно си прав!ама кой ?кой да чете;)

  кошмарът на червените терористи
 14. 14 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 850 Неутрално

  Моите най-любими са порт Роаял, Тикет ту райд-Великобритания и Каркасон. Естествено бридж, но за това много трудно се събират четирима на едно и също ниво, борд игрите да по непретенциозни. А може и децата да се ангажират

 15. 15 Профил на За да останат ХОРА в България.
  За да останат ХОРА в България.
  Рейтинг: 727 Неутрално

  хубаво е да иома повечеко настолни забавление.. Децата си оставаме деца, а и семейното огниче е по-добро от наркоманията на улицата...

 16. 16 Профил на qem02555164
  qem02555164
  Рейтинг: 7 Неутрално

  Сега това ли е новата хипстърско-жълтопаветна мода? Иначе не виждам как ще се пуска тука, ако не е. За страни като САЩ и Германия е нещо нормално, при нивата им на асоциалност и откъснатост от обществото.

 17. 17 Профил на dasvidaniya
  dasvidaniya
  Рейтинг: 229 Весело

  До коментар [#16] от "qem02555164":

  Сигурен съм, че снощи разцъка на настолната игричка сам, не се прави.

  Руски трол. https://мвд.рф/
 18. 18 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 721 Весело

  Cards Agains Humanity показва нагледно колко е извратено чувството за хумор и забавление на американците... нищо ново....

  Като цяло настолните игри имат своето заслужено място и съответно - пазар. Сравнението (разделението на "европейски" и "американски" игри) също е интересно.

 19. 19 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4219 Любопитно

  Някой може ли да каже как се казва играта показана на първата снимка?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 20. 20 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 4219 Любопитно

  ...Естествено бридж, но за това много трудно се събират четирима на едно и също ниво, борд игрите да по непретенциозни.
  —цитат от коментар 14 на Густав


  Дали няма вече организирана асоциация на чистия бридж в България, която да събира и организира феновете на тази толкова великолепна игра?
  Аз самият търся (търсех) хора с които да направим една истински интересна игра!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 21. 21 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 1108 Неутрално

  До коментар [#19] от "Храбър":

  Катан е играта, пише под снимката.

 22. 22 Профил на semko
  semko
  Рейтинг: 450 Неутрално
 23. 23 Профил на semko
  semko
  Рейтинг: 450 Неутрално

  гарантирано от дневник

 24. 24 Профил на Jessika
  Jessika
  Рейтинг: 1565 Неутрално

  "Заселниците на Катан" е супер, играли сме я с приятели и всичките поотраснали деца на семействата.
  Също така "Mississippi Queen", която е избрана за игра на 1997 година в Германия.
  Там всяка година се измислят десетки игри и всяка къща е пълна с тях. Много хубав начин да се повеселиш с приятели в зимните месеци, а естествено, коментарите са от веселяшки.
  За България имам впечатлението, че от игрите за маса, само Монополи е популярна.

  Виктор Юго: „Общество, което не иска да го критикуват, прилича на болен, който не разрешава да го лекуват.”
 25. 25 Профил на Торбалан
  Торбалан
  Рейтинг: 794 Любопитно

  Ей тази игра много обичаме да играем семейно у дома https://boardgamegeek.com/boardgame/153318/dimension

  Freedom is never more than one generation away from extinction. We didn't pass it to our children in the bloodstream. It must be fought for, protected, and handed on for them to do the same. Ronald Reagan
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на marianapopska
  marianapopska
  Рейтинг: 302 Неутрално

  Малки и големи са луди по игрите, било то настолни, било ескейп стаи, всички искаме да се върнем към детството и някой се е сетил да изкарва пари от това

 28. 28 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1184 Неутрално

  До коментар [#20] от "Храбър":

  бе то вече нема с кои един покер или синтасе да напраиш ти за чис бриж ми барбориш... сега ората играят къде къде по интилектуялни игри.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK