Салса-хип-хоп спектакъл поставя началото на три дни танци в Пловдив

"Буйна вода"

© Steve Wylie

"Буйна вода"Спектакъл, комбиниращ салса и хип-хоп, вдъхновен от Шекспир и посветен на екологичните кризи на нашето време, поставя началото на три наситени с танци дни в Пловдив тази вечер. "Буйна вода" на трупата Contra-Tiempo и хореографа Ана Мария Алварез е откриващият спектакъл на платформата Spotlight USA, която ще доведе 9 от най-интересните нови американски танцови компании в България. Голямото начало е от 20 ч. в пловдивския Дом на култура "Борис Христов" тази вечер, в присъствието на министъра на културата Боил Банов.


"Индустриален балет"

© Charlie Schuck

"Индустриален балет"

Танците обаче ще започнат още преди това с представление на открито със свободен вход. "Други митове" на хореографа Джона Бокаер, бивш танцьор от трупата на Мърс Кънингам и от представления на Робърт Уилсън, ще подгрee програмата днес и в сряда от 13 ч. на стълбите на културния дом, вдъхновен от фолклора на Карпатите и посветен на противоречията и проблемите на балканския регион.


В днешния 26 март той ще бъде последван от представлението "Заден двор" от 15.30 ч. в Камерната зала на драматичния театър - танцов дует, създаден в сътрудничество с известните американски хореографи Лиза Нелсън и Стив Пакстън, който поглежда назад към тяхно емблематично представлението от 1978 г., както и от "Усещане/Объркване" на танцовата компания Tahni Holt, чиито членки са между 15- и 80-годишна възраст (от 17 ч. в Голямата зала на театъра).
Денят на 27 март, вторник, ще предложи срещи с Degenerate Art Ensemble, мултижанрова трупа, чиито представления са вдъхновени от пънк, комикси, приказки, ужаси и музика на живо, както и с Palissimo Company. Голямото представление вечерта е "Индустриален балет" на сиатълските хореографи Кейт Уолик и Джони Гос, посветен на сиатълската алтернативна сцена от 80-те и 90-те години.


В сряда освен Джона Бокаер следобед в театъра може да бъде видян спектакълът "Толкова човешко" на Кристин Бонанси, френски хореограф, работеща в Ню Йорк, а вечерта в "Борис Христов" - "Принципите на несигурността" на хореографа Денс Хегинботам и Майра Калман, художник, колумнист на New York Times..


Билетите за всички спектакли от SPOTLIGHT: USA – платформа за американски съвременен танц, са на цена от 12 лева онлайн през epaygo.bg или на касите на EasyPay, както и 15 лева на място.


"Принципите на несигурността"

© Christopher Duggan

"Принципите на несигурността"

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK