"Денят започва с култура" има нов водещ

Михаил Заимов

© Анелия Николова

Михаил ЗаимовПредаването "Денят започва с култура" на БНТ вече има нов водещ - Михаил Заимов. Той заменя Николай Колев като екранен партньор на Александра Гюзелева, съобщиха от телевизията.


Колев слиза от екран, но остава в предаването като продуцент. Рокадата беше потвърдена и във "Фейсбук" от програмния директор Емил Кошлуков.

"Всичко тече, всичко се променя" - така с цитат от Хераклит обяви рокадата в ефир Николай Колев.


Михаил Заимов е брат на Мартин Заимов, бившия шеф на валутния борд, и внук на ген. Владимир Заимов. Известен е със страстта си към морските пътешествия и подводните снимки. Има и няколко изложби.


В интервю пред БНТ от 2014 г. новият водещ на предаването, което започва в 9.30 ч. сутринта, признава, че утрините не са неговата част от деня, а вечерите.
Това е поредна смяна в "Денят започва с култура". Преди месец дългогодишният журналист от БНТ и продуцент на предаването Весела Петрова беше махната от екипа със заповед, подписана от програмния директор Емил Кошлуков. Беше решено предаването да се прави само от един продуцент - Васил Христов.


Веднага след встъпването си в длъжност пред януари Кошлуков даде срок от две седмици на предаването да си удвои рейтинга и предупреди, че ако това не се случи, екипът ще бъде сменен с хора, които "могат и знаят как да се направи".


Той поиска да бъде представен план за драстична промяна на структурата и тематиката му, като се спрат дискусионните форми и се придаде "по лайфстайл звучене", а за културата да се говори на "популярен език".


Това намерение предизвика силен отпор от учени, творци, преподаватели и журналисти. На 22 януари в ефир другата двойка водещи в предаването "Денят започва с култура" - Димитър Стоянович и Анна Ангелова, прочетоха декларация, в която определиха действията на Кошлуков като натиск.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK