Васил Михайлов получава "Аскеер" за цялостен принос в театралното изкуство

Васил Михайлов

© Иван Григоров

Васил МихайловАктьорът Васил Михайлов получава награда "Аскеер" за цялостен принос в театралното изкуство. Това са решили членовете на фондация "А`Аскеер" от трупата на театър "Българска армия".


Церемонията ще се проведе на 24-ти май в театъра.


"Лисичета" от Лилиан Хелман на Бина Харалампиева в Народния театър, "Зимата на нашето недоволство" на същата режисьорка в "Зад канала" и "NeoДачници" на Иван Пантелеев, отново в Народния, са представленията с най-много заявки за статуетки "Аскеер". Номинациите са подбрани след 100 разгледани кандидатури.
Вижте всички номинирани в отделните категории:


Изгряваща звезда


Веселин Петров за ролите на Труфалдино и Панталоне в "Кралят eлен" по Карло Гоци, постановка Анастасия Събева, Театър "Азарян", Национален дворец на културата
Делян Илиев за режисурата на "Три сестри" от Антон П. Чехов, постановка Делян Илиев, Родопски драматичен театър "Николай Хайтов" – Смолян
Неда Спасова за ролята на Варвара Петровна в Програма Достоевски "Изгонването на бесовете" – "Бесове" по Фьодор М. Достоевски, постановка Иван Добчев, Театрална работилница "Сфумато"


Поддържаща мъжка роля


Александър Хаджиангелов за ролята на М в "Петел" по пиесата "Соск" от Майк Бартлет, постановка Стайко Мурджев, Младежки театър "Николай Бинев"
Малин Кръстев за ролята на Дани Тейлър в "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър "Зад канала"
Явор Бахаров за ролята на сицилианецът Микеле в "Редки тъпанари" по филма на Марио Моничели, постановка Стефан Москов, Драматичен театър "Сава Огнянов" – Русе


Поддържаща женска роля


Ана Пападопулу за ролята на Бърди в "Лисичета" от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов"
Василена Атанасова за ролята на Марджи Йънт Хънт в "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, и за ролята на Линда в "Пияните" от Иван Вирипаев, постановка Явор Гърдев, Малък градски театър "Зад канала"
Стефка Янорова за ролята на Ракел в "След репетицията" от Ингмар Бергман, постановка Валентин Ганев, Театър "Българска армия"


Сценография


Васил Абаджиев за "Хенри IV" от Луиджи Пирандело, постановка Лилия Абаджиева, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров", и за "Ако нямах лоши сънища" по Уилям Шекспир, постановка Лилия Абаджиева, Театър "Азарян", Национален дворец на културата
Марина Райчинова за "Франкенщайн" от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър "София"
Свила Величкова за "Лисичета" от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов"


Костюмография


Васил Абаджиев за "Хенри IV" от Луиджи Пирандело, постановка Лилия Абаджиева, Театрално-музикален продуцентски център – Варна, Драматичен театър "Стоян Бъчваров"
Свила Величкова за "Лисичета" от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов"
Нина Пашова за "Калигула" от Албер Камю, постановка Диана Добрева, и за "Три високи жени" от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър "Иван Вазов"


Театрална музика


Асен Аврамов за "Зимата на нашето недоволство" по романа на Джон Стайнбек, постановка Бина Харалампиева, Малък градски театър "Зад канала"
Мишо Шишков-син за "Moderato cantabile" от Маргьорит Дюрас, постановка Стилиян Петров, Театър "Любомир Кабакчиев" – Казанлък
Петър Дундаков за "Франкенщайн" от Ник Диър, постановка Стайко Мурджев, Театър "София"


Водеща мъжка роля


Деян Донков за ролята на Калигула в "Калигула" от Албер Камю, постановка Диана Добрева, Народен театър "Иван Вазов", и за ролята на Хари в "Палачи" от Мартин МакДона, постановка Стоян Радев, Театър "София"
Захари Бахаров за ролята на Бай Славе в "Чамкория" по романа на Милен Русков, постановка Явор Гърдев, Театър 199 "Валентин Стойчев"
Юлиан Вергов за ролята на Сергей Василиевич Басов, адвокат в "NеоДачници" по "Дачници" от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър "Иван Вазов"


Водеща женска роля


Александра Василева за ролята на Олга Алексеевна в " NеоДачници" по "Дачници" от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър "Иван Вазов"
Теодора Духовникова за ролята на Регина в "Лисичета" от Лилиан Хелман, постановка Бина Харалампиева, Народен театър "Иван Вазов"
Мария Стефанова за ролята на А в "Три високи жени" от Едуард Олби, постановка Стефан Спасов, Народен театър "Иван Вазов"


Режисура


Бина Харалампиева за "Лисичета" от Лилиан Хелман, Народен театър "Иван Вазов"
Галин Стоев за "Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, Народен театър "Иван Вазов"
Иван Пантелеев за " NеоДачници" по "Дачници" от Максим Горки, Народен театър "Иван Вазов"


Най-добро представление


"12-те гневни" от Реджиналд Роуз, постановка Пламен Марков, Общински културен институт Театър "Възраждане"
"NеоДачници" по "Дачници" от Максим Горки, постановка Иван Пантелеев, Народен театър "Иван Вазов"
"Танцът Делхи" от Иван Вирипаев, постановка Галин Стоев, Народен театър "Иван Вазов"


Съвременна българска драматургия


"Изход", Пиеса в две действия от Йоана Мирчева
(Университетски театър – НБУ, постановка Гергана Димитрова, 26 февруари 2018 г.)
"Закачане" от Неда Соколовска и Стайко Мурджев
(Театър "София", постановка Неда Соколовска, 9 март 2018 г.)
"Цветът на дълбоките води" от Оля Стоянова
(Народен театър "Иван Вазов", постановка Бойка Велкова, 13 октомври 2017 г.)


Васил Михайлов получава "Аскеер" за цялостен принос в театралното изкуство

© Фондация


Съставът на журито, което ще определи носителите на престижната театрална награда, е Ангелина Славова, Асен Шопов, проф. д-р Атанас Атанасов, проф. д.н. Виолета Дечева, Жорета Николова, Илка Зафирова, Милен Миланов, Невена Калудова, Розалия Радичкова, Свежен Младенов и Станка Калчева. В гласуването не участват членове на журито, които са разглеждани за номинации и номинирани. Тази година това са Станка Калчева, която бе предложена за номиниране в категория Водеща женска роля и Жорета Николова, която бе предложена за номиниране в категория Поддържаща женска роля.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK