От "Овчаров" през бар "Астория" до Лондон - как се става джаз-звезда при социализма

От "Овчаров" през бар "Астория" до Лондон - как се става джаз-звезда при социализма

© Георги Кожухаров



Една от първите джаз певицш на България Лени Вълкова - родена в София през 1927 г., разказа за своя сценичен път в концерт-разговор тази вечер в литературен клуб "Перото" в София.


На концерта присъстваха музиканти и певци, работили заедно с нея през годините – Йорданка Христова, Развигор Попов, Ани Пърмакова, Любомир Оджаков, Лиана Антонова.


От "Овчаров" през бар "Астория" до Лондон - как се става джаз-звезда при социализма

© Георги Кожухаров




Лени Вълкова припомни на публиката как е започнала да гради своята кариера. Започва през 1942 г., а при смяната на властта - пее и на приеми пред Георги Димитров преди тази музика да бъде забранена. Пяла е пред маршал Толбухин и космонавтката Валентина Терешкова..


Едно от произведенията, което се превръща в нейна визитна картичка, е песента на Йосиф Цанков "Тихо гасне тая вечер", която тази вечер тя изпълни под съпровода на тромбониста и негов внук Вили Стоянов.


Любовта й към музиката се заражда в нейното семейство. Тя израства в среда, в която песента присъства в ежедневието й, тъй като родителите й обичат да пеят, разказва тя.


Приета е в консерваторията и завършва в класа на проф. Иван Попов.


Лени Вълкова започва професионалната си кариера като солист в първия джаз оркестър "Джаз Овчаров", който е ръководен от Асен Овчаров - известен с джаз аранжиментите си на оперни арии, каза певицата. Тя е приета, след като се явява на прослушване в бар "София". Конкурира се с още около 50 момичета и е избрана с думите "Това е момичето, което търсехме отдавна". С оркестъра прави концерти в цяла България, като също пее с формация "Оптимистите" под ръководството на Божидар Сакеларев. Лени Вълкова участва в откриването на бар "Астория" във Варна, като по-късно неин концерт там се излъчва на живо по Българското национално радио.


Кариерата й продължава с триото "Трите Ел", което е в състав Леа Иванова, Лени Вълкова и Лиана Антонова. Заедно на една сцена са и със Сашо Сладура, за когото разказа, че пленявал публиката с цигулката и музикалността си.


"Аспарух Лешников ми каза да не се главозамайвам и да остана такава, каквато съм – и аз останах", разказа певицата.


Лени Вълкова създава българския текст на известната песен "Night and day".


В дългогодишната си кариера тя успява да работи с големите български диригенти Людмил Георгиев, Христо Вучков, Вили Казасян.


В началото на 90-те години Лени Вълкова се установява в Лондон, където продължава певческата си кариера, за да се върне днес при българската си публика.

От "Овчаров" през бар "Астория" до Лондон - как се става джаз-звезда при социализма

© Георги Кожухаров

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK