С "Фолклорни класици" ансамбъл "Филип Кутев" открива новия сезон

Танцьорите на НФА "Филип Кутев" - момент от танца "Танци от Бозвелийско", по хореография на Ивайло Иванов и музика на Георги Андреев

© Василка Балевска, НФА

Танцьорите на НФА "Филип Кутев" - момент от танца "Танци от Бозвелийско", по хореография на Ивайло Иванов и музика на Георги АндреевС концерти, посветени на класиците в обработката на българския музикален фолклор, на сватбените ритуали на Балканите, на църковната и светската музика и с обещание за премиера догодина националният фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" започва новия си сезон.


Сезонът се открива на 26 септември в зала 1 на НДК с концерт-спектакъла "Фолклорни класици", съобщи пред "Дневник" директорът на ансамбъла проф. д-р Елена Кутева.


Хорът и орекестърът на ансамбъла

© Василка Балевска

Хорът и орекестърът на ансамбъла
След премиерата му на сцената на летния театър в Бургас през юни, този месец спектакълът ще бъде представен и пред софийската публика. Програмата е съставена от класически произведения на състава, с които ансамбълът ще припомни творчеството на Филип Кутев, Живка Клинкова, Красимир Кюркчийски, Маргарита Дикова, Кирил Дженев, Христо Иванов, допълни Кутева.


Песните на Филип Кутев "Полегнала е Тодора" и "Прехвръкна птичка" ще са сред песенния репертоар, а в танцовия ще присъстват "Еркечки танци" и "Момински пролетни игри", чиято хореография е на Маргарита Дикова.


Снимката е момент от танца "Житница" по хореография на Ивайло Иванов и музика на Георги Андреев

© Василка Балевска

Снимката е момент от танца "Житница" по хореография на Ивайло Иванов и музика на Георги Андреев


Директорът на ансамбъла допълни, че през новия сезон съставът ще подготвя премиера, която ще бъде представена през юни.


Няколко дни след изявата в НДК хорът на ансамбъла заминава за Сърбия, където е поканен заедно с известния изпълнител на джаз на кавал Теодосий Спасов да открие международния "Белградски хоров фестивал", отбеляза Кутева.


На 6 октомври артистите заминават за Варна, където ще се състои третото издание на поредицата концерти "Нощ на ансамблите". Там на една сцена танцьорите от софийския състав ще излязат заедно със съставите на ансамбъл "Тракия"- Пловдив и ансамбъл "Пирин"- Благоевград. Ден по-късно същият концерт ще се състои в Пловдив.


В самостоятелната хорова програма ще бъде представен концертът "Тебе поем", който включва църковна и светска музика. Той е нов в репертоара на ансамбъла, а неговата премиера премина с голям успех по-рано тази година, каза Кутева. Концертът беше изнесен в криптата на храм-паметник "Св. Александър Невски", която е известна със специфичната си акустика.


Хоровият състав на НФА "Филип Кутев"

© Василка Балевска, НФА

Хоровият състав на НФА "Филип Кутев"


В началото на 2019 г. ансамбълът ще има няколко концерта заедно със сръбския национален фолклорен ансамбъл "Коло" и състава за традиционни песни и танци на Гърция "Ликио елинидон Ксанти". Концертът ще носи името "Балканска сватба" и ще е посветен на сватбените ритуали в региона. Първата изява ще е през февруари в град Ксанти, а след това през пролетта в Белград и София.

Ключови думи към статията:

Коментари (0)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK