Видео, настолни и косплей игри завладяват София за една нощ

Видео, настолни и косплей игри завладяват София за една нощ

© "Гьоте институт"Съвременният облик на игрите в цялото им разнообразие ще бъдат представени в изложение за видеоигри, изложби, лекции, работилници, косплей (неологизъм, съставен от думите на английски за костюм и игра - бел.р.) състезание, турнири и артистични изпълнения, които ще бъдат част от първото издание на Софийска нощ на игрите на 3 ноември, съобщиха организаторите от "Гьоте институт" и Game Dev Summit.


Програмата обхваща общо 30 събития, разположени на 20 локации в целия град, и започва в 18 ч., а краят остава отворен до сутринта.


Един от специалните акценти в Софийска нощ на игрите ще бъде второто издание на изложението Games Made in BG, което ще се проведе в "Гьоте институт". В него ще участват повече от 20 разработчици и създатели на видео- и настолни игри от България. Посетителите ще могат да играят и на някои от най-интересните проекти, създадени в рамките на Sofia Game Jam и Hardcore Game Jam, част от световната инициатива за създаване на игри - Game Jam.
На същото място посетителите ще могат да чуят и Vague Voices - експерименталния музикален пърформънс на Стефан Бъчваров и Ангел Симитчиев, вдъхновен от музиката и звуците в ранните видео- и аркадни игри от 90-те години до днес.


Интерактивната изложба "Игри и политика" в сътрудничество със ZKM - Център за изкуство и медии, Карлсруе, ще бъде представена в галерия Credo Bonum между 2 и 22 ноември 2018 г. В нея са включени 18 видеоигри, които могат да се играят на място. По художествен и игрови начин те се занимават с теми като медийна критика, миграция, властови отношения, полови роли и милитаризъм.


За любителите на видеоигрите в бар "Петък" пък ще има и турнир по FIFA 19, а веднага след него стендъп комедийно шоу на Inside joke Stand Up Comedy на тема компютърни игри и живота на геймърите.


В бар FlipFlop на разположение ще са няколко ретро компютъра с дисково флопи, които да напомнят, че "Геймингът не е от вчера" (по заглавието на събитието там). Някъде по същото време в Chucky's Coffee & Ride ще прожектират филма Free To Play, който проследява живота на трима професионални геймъри.


В пространството на Play Hub: Next Level желаещите ще могат да изследват света на виртуалната реалност с последно поколение VR очила.


Видео, настолни и косплей игри завладяват София за една нощ

© "Гьоте институт"

Много от клубовете за настолни игри и стаи-загадки също ще се включат в Софийска нощ на игрите. Клубовете "Другият замък", "DaПлейс", "Mulligan Board Games Club", "Каркасон", "Level Up Sofia", "DiceWideOpen" и "Абордаж" ще предложат разнообразни събития – от турнири и състезания до уъркшопове и лекции за това как всъщност се създава една настолна игра.


Специално за събитието на 3 ноември една от първите и доста популярни в последно време стаи-загадки Dextrophobia Rooms ще отвори две от своите стаи - "Vol. 2" и "Мъглите на Авалон" - безплатно за посетителите.


Освен това те заедно с DiceWideOpen ще представят интерактивно екшън преживяване на живо, създадено специално за Софийска нощ на игрите. В Wild Game Hunt участниците ще могат да се впуснат в градско приключение, в което трябва да разрешат загадки, за да се придвижат напред по непознат маршрут до края, където могат да спечелят и награди.


За феновете на косплей издателство Locus ще предложи косплей надпревара на тема "Играч първи, приготви се" по бестселъра на Ърнест Клайн, пренесен на голям екран от режисьора Стивън Спилбърг по-рано тази година. Домакин на събитието ще бъде Sofia Youth Innovation Lab на Асоциацията за развитие на София.


След толкова много игри всички ще могат да отпразнуват края на нощта с парти в бар Switch под музикалната селекция на MR Endless и DJ Buckshot.


Подробности за програмата и събитието може да откриете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK