Първият портрет от компютър, продаден на търг, бе купен за над $430 000

"Портрет на графиня Дьо Белами" е една от картините, създадени от изкуствен интелект в експеримента на френското трио

© Reuters

"Портрет на графиня Дьо Белами" е една от картините, създадени от изкуствен интелект в експеримента на френското триоНа портрета в позлатена рамка е изобразен господин, вероятно французин, и - съдейки по тъмното му палто и бяла яка - служител на църквата. Творението изглежда недовършено: лицевите черти са някак неразличими и на платното са оставени неизрисувани места. Малко странно цялата композиция е изместена към горния десен край. Табелка на стената описва, че изобразеният мъж е Едмон Белами, но името на автора издава произхода на произведението: min max Ex[log(D(x))] + Ez[log(1-D(G(z)))]."


Така аукционната къща "Кристис" (Christie's) съобщи за феноменалния успех на първия търг за портрет, създаден от изкуствен интелект. "Портрет на Едмон Белами" бе оценен от специалистите в рамките на 7-10 хиляди долара, но бе продаден за 432 500 долара, т.е. близо 45 пъти над първоначалната цена. Това е пристигането с гръм и трясък на AI изкуството на световната аукционна сцена, допълва компанията с характерен приповдигнат тон.

"Може да не е нарисуван от мъж с напудрена перука, но е точно този тип изкуство, което продаваме от 250 години", коментира Ричард Лойд, организатор на наддаването в Ню Йорк.


От "Кристис" обясняват и как е създадена картината. Тя е проект на парижката група Obvious, в която участват Юго Кастел-Дюпре, Пиер Фотрел и Готие Верние. Те създават експеримент "на взаимодействие между изкуството и изкуствения интелект" чрез метод, наречен GAN (от generative adversarial network). Използван е алгоритъм от две части, наречени Генератор и Дискриминатор, като едната трябва да твори, а другата - да се съмнява, че създаденото не е копиране на нещо познато.
В програмата са въведени 15 000 портрета, създавани векове наред - между XIV и XX век, и на тази база Генераторът започва да създава изображения, а Дискриминаторът - да търси разлика между човешко и компютърно творение. Когато Дискриминаторът е "надхитрен" и не открие такава, вече има първият оригинален портрет, създаден от изкуствен интелект.


GAN е нарисувал цяла поредица от портрети на измислената "фамилия Белами", включително такъв на барон Дьо Белами във военна униформа и на графиня Белами в розова копринена рокля.


Подписът на "художника"

© Reuters

Подписът на "художника"


"Крайното изображение не е най-важното", казва Пиер Фотрел. "Поне също толкова важно е цялостното послание, артистичният протест, чрез който се стига до портрета. Логично е резултатът да не е перфектен, защото това е съвсем нова технология, за която не разполагаме с достатъчно изчислителна мощ в компютъра в нашия апартамент."
Тримата парижки експериментатори вече са продали "Граф Дьо Белами" за около 10 000 долара на местния колекционер Никола Ложеро-Лазерн. "Стъписващото е, че те не знаят абсолютно нищо за изкуството. Първоначално ги помислих за откачалки. Ще видим дали всъщност не са гении", коментира той.


Но има и критици на цялото начинание. Художникът Робърт Престиджакомо коментира: "Ако го нямаше гнева на Пикасо, никога нямаше да бъде нарисувана "Герника". Ако Модиляни не беше влюбен в моделите си, неговите голи жени щяха да са скучни и безинтересни. Зад картината винаги има някакво чувство, винаги - гняв, стремеж, желание... А в изкуствения интелект имате думата "изкуствен", за това става дума."


Пиер Фотрел пред творение на GAN

© Reuters

Пиер Фотрел пред творение на GAN

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на еморето
  еморето
  Рейтинг: 426 Неутрално

  "А в изкуствения интелект имате думата "изкуствен", за това става дума."
  Това последно изречение ме наведе на мисълта, че в българския език думата "изкуство" също има връзка с "изкуствен". Т. е. нещо, създадено от човека, а не от природата.

 2. 2 Профил на !D !калпав е новия вид Дневник!
  !D !калпав е новия вид Дневник!
  Рейтинг: 928 Весело

  "А в изкуствения интелект имате думата "изкуствен", за това става дума."Това последно изречение ме наведе на мисълта, че в българския език думата "изкуство" също има връзка с "изкуствен". Т. е. нещо, създадено от човека, а не от природата.
  —цитат от коментар 1 на еморето


  Аххаххахххааа изкуствено изкуство.А дали значението да думата не е от изработено с финес -изкусно???
  Добър-весел опит все пак!

 3. 3 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1476 Неутрално

  Изкуственият интелект може да се научи да предава и чувства достатъчно добре, така че любителите на изкуството да вземат за истински. Дори когато ни опознае достатъчно добре, ще може да провокира чувствата ни по-добре от Пикасо. Макар че ще рисува безчувствено. И още нещо, когато най-добрите ни експерти вече няма да могът да различат човешкото от изкуственото творение, изкуственият интелект ще може. Сантименталност е да си мислим, че няма.

 4. 4 Профил на baizuo
  baizuo
  Рейтинг: 1107 Неутрално

  Уф, дневник, пак някой спи или е започнал отрано уикенда.
  Това НЕ Е картината, ето я https://twitter.com/hardmaru/status/1033900023862329344

  На вашата снимка най-малкото се раззбира, че е жена, а в статията се говори за мъж. Още тогава трябаше да ви светне лампичка...

  muncho: "Няма защо да се отричат очевидните и статистически доказани факти, че мнозинството жени не стават за шофьори"
 5. 5 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3372 Весело

  Бъдещето идва вижте Хомо Деус

  klimentm
 6. 6 Профил на xamctep
  xamctep
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Добре, де, ама защо не е нарисувал компютър, платки, кабели, процесори... или зайче?

 7. 7 Профил на penetrating
  penetrating
  Рейтинг: 5426 Неутрално

  Голяма глупост е да се впряга ИИ в изкуството като цел за краен резултат. Като цел за самообучение - разбира се...

  Some people have got a mental horizon of radius zero and call it their point of view. David Hilbert
 8. 8 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 332 Неутрално

  if input is.cuda:
  пичове тва изглежда да е оригиналната програма :D

 9. 9 Профил на миро родозов
  миро родозов
  Рейтинг: 332 Неутрално

  До коментар [#1] от "еморето":

  човека е създаден от природата, те всичко създадено от човека е създадено от природата. включително ядрените ракети. стига с тва false dichotomy

 10. 10 Профил на One Hour
  One Hour
  Рейтинг: 322 Весело

  Изкуството на изкуствения интелект.
  Муха ха.
  Дори краткото определение на думата в Уики дава представа за безсмислеността на приложението му от Ai...Поредно шоу подплатено с пари.

 11. 11 Профил на Radosveta Koleva
  Radosveta Koleva
  Рейтинг: 269 Неутрално

  Според ИИ и Дискриминаторът му картината е оригинална. Само, че в човешката дефиниция за оригинално се включва различно, но с по-добро качество спрямо останалите оригинали.. В случая е различно, но с по-лошо качество спрямо останалите. Което от гл. т. на ИИ го прави оригинално, но поради липса на духовни ценности, разбираемо, е по-скоро низше отколкото висше изкуство.
  По-точно псевдоизкуство. Няма морална стойност, тъй като такава не е вградена в произведения от такъв тип.

 12. 12 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 975 Неутрално

  Изкуствен интелект? Както се казва, нищо натурално човешко няма да му е чуждо. Защо пък да не "твори". Гадничко бъдеще за творците -художници, артисти, писатели, композитори. А когато Интелектът пропее, няма да има хора, които да оценят какви простотии е натворил Натуралният.

 13. 13 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 684 Неутрално

  Проблемът е, че може да създаде още милиард идентични копия, които едва ли ще имат същата стойност.

 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4202 Неутрално

  UNITED ИИ UNION

  Не е смешен, а е верен - цитираният от теб коментар.
  Твоят също, но не се усещаш, че противоречи на изкуствения ти ник,
  който също съдържа истина ;)

  Изкусен (фин) е по-тясно понятие от Изкуствен.
  Мого изкуствени неща са груби и "недодялани".
  ИзкусЕн пък е със значение на човек след изкушение.

  Дефиницията в цитата на Изкуствен е коректна,
  но реално въпросът е много по-сложен... и по-сложен ще става.

  Има класическа книга по темата от американски професор Herbert Simon,
  пионер по изкуствен интелект и лауреат на Нобелова награда по икономика:
  The Sciences of the Artificial (преведена на български).

  До коментар [#2] от "!D !калпав е новия вид Дневник!":

  "А в изкуствения интелект имате думата "изкуствен", за това става дума."Това последно изречение ме наведе на мисълта, че в българския език думата "изкуство" също има връзка с "изкуствен". Т. е. нещо, създадено от човека, а не от природата.

  —цитат от коментар 1 на еморето


  Аххаххахххааа изкуствено изкуство.А дали значението да думата не е от изработено с финес -изкусно???
  Добър-весел опит все пак!

 15. 15 Профил на jony
  jony
  Рейтинг: 508 Весело

  Бракя македонци, помагайте и вие! Що мислите за думата изкуство? Та кашата да е пуна.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK